Кои ски писти в Банско са подходящи за напреднали скиори?

През последните години Банско се превърна в един от най-привлекателните зимни ски курорти не само у нас, но и в Европа.

И това съвсем не е без причина.

Курортът предлага отлични условия както за активна почивка и забавления, така и за практикуване на популярни зимни спортове като ски спускания и сноубординг.

Кои ски писти в Банско са подходящи за напреднали скиори?

Източник снимка: unsplash.com

С колко ски писти разполага ски зона Банско?

Откровено казано, ако имате планове за ски ваканция в Банско, няма да сгрешите. Защото курортът разполага с 16 ски писти и 2 ски пътя с обща дължина от над 75 км.

Всички ски писти на Банско са много добре поддържани, модерни, обезопасени и до тях се стига бързо и удобно благодарение на много добре изградена мрежа от лифтове и влекове.

В зависимост от опита, който имате върху ските можете да избирате дали да се спускате по ски писти за начинаещи, за напреднали или за експерти.

Писта

Трудност

Дължина 

Наклон

Лифт

Бъндерица

Лесна 

1015 метра

4 седалков

Плато юг

Лесна

1148 метра

320

Влек котва

Плато север

Лесна

1015 метра

300

Влек паничка

Тодорка

Средна 

1690 метра

470

Лифт 3 седалков

Балканиада

Средна 

1792 метра

700

Лифт 3 седалков

Шилигарника 1

Лесна

2047 метра

487

Лифт 4 седалков

Шилигарника 2

Лесна 

2047 метра

487

Лифт 4 седалков

Юлен

Средна 

Влек котва

Стара писта

Лесна

970 метра

205

Влек котва

Църна могила

Средна

2080 метра

730

Седалков лифт

Томба 1

Трудна

2567 метра

925

Лифт 4 седалков

Томба 2

Трудна 

830 метра

255

Лифт 4 седалков

Детска писта

Лесна 

510 метра

155

Влек котва

Стражите

Средна 

Лифт 4 седалков

Чалин валог запад

Средна 

1429 метра

310 

Лифт 4 седалков

Чалин валог изток

Средна 

775 метра

Лифт 4 седалков

В този материал ще обърнем малко по-голямо внимание на ски пистите на Банско за напреднали, тъй като опитът ни показва, че един доста голям процент от скиорите, които избират Банско за своята зимна ваканция попадат в категория “опитни и напреднали” скиори.

Колко и какви ски писти за напреднали има в Банско?

По-долу ще откриете информация за всички писти за ски и сноуборд, които Банско предлага за опитните спортисти.

Ски писта Балканиада

Балканиада е маркирана като “червена” писта. Това означава, че е ски писта със средна трудност и е подходяща както за напреднали и опитни скиори, така за скиори, които искат да развият уменията си.

Пистата е с дължина от 1792 метра и с денивелация от почти 700 метра. Началото ѝ започва под връх Тодорка, а края ѝ води до ски писта Коларски (маркирана като синя).

Спускането по пистата е интензивно, със средно до по-високо натоварване, тъй като в горната си част Балканиада е малко по-стръмна, а в долната си част е по-плавна и с по-малка денивелация.

До ски пистата може да се стигне с 3-седалков лифт.

Кои ски писти в Банско са подходящи за напреднали скиори?

Източник снимка: unsplash.com

Ски писта Тодорка

Тодорка е ски писта е със средна трудност и е маркирана като “червена”. Дължината ѝ е 1690 метра, денивелацията ѝ е 470 метра и до нея може да се стигне с 3-седалков лифт.

Тази писта е ръкав на Балканиада и като трудност може да бъде разделена на две части – интензивна, със средна трудност горна част и плавна и с ниска трудност долна част.

Долната част на писта Тодорка се слива със ски писта Коларски път, по която обикновено се провеждат обучения за начинаещи скиори.

От писта Коларски по ски път Коларски се стига директно до Бъндеришка поляна.

Ски писта Чалин валог запад

Чалин валог запад също е маркирана като “червена”. Тя е със средна трудност, с добра дължина от 1429 метра и с наклон от 310 метра.

Ако трябва да направим сравнение между тази ски писта и останалите ски писти Банско маркирани като “червени”, то Чалин валог запад е една от по-трудните писти, тъй като в началото започва с доста продължителна стръмна част.

От друга страна това е една от пистите с много удобна локация. Намира се малко над Банско и да се стигне до нея най-удобният начин е като се качите на гондолата и слезете на Междинна станция.

Ски писта Чалин валог изток

Тази ски писта е малко по-къса от Чалин валог запад, но е също толкова динамична и предизвикателна. Тя също е със средна трудност и има много удобно местоположение малко над Банско.

До нея се стига с 4-седалков лифт, като трябва да се слезе на Междинна станция.

Ски писта Църна могила

Това е една от най-уникалните ски писти на Банско. Заедно с всичките си разклонения пистата е с обща дължина 4700 метра и е с доста голям наклон.

Маркирана е като “червена” и е със средна трудност. Църна могила е една от ски пистите в курорта, които доста често се използват за фрирайд, тъй като е с доста голямо снегозадържане.

До нея се стига със седалкова въжена линия (седалков лифт).

Кои ски писти в Банско са подходящи за напреднали скиори?

Източник снимка: unsplash.com

Ски писта Томба 1

Томба 1 е най-атрактивната, но и най-трудната ски писта на Банско. Маркирана е като “черна” и е препоръчително да се спускате по нея само ако имате наистина добър опит върху ските.

Пистата е носи името на изключително популярния от близкото минало италиански скиор Алберто Томба, който дори присъства на нейното официално откриване.

Дългата 2567 метра писта Томба 1 има доста стръмни и бързи участъци, която я правят колкото предизвикателна, толкова и труда за скиори, които нямат достатъчно опит.

В началото пистата е широка и стръмна, в средната си част също има доста стръмни участъци, а в долната си част има и участъци, които често се заледяват.

Обикновено по Томба 1 се спускат начинаещи и професионални състезатели, които тренират преди състезания.

Разбира се, пистата не е предназначена само за състезания или за тренировки на професионални състезатели, така че, ако имате достатъчно опит и вие можете да пуснете по най-трудната ски писта в Банско.

Томба 1 се намира на едно от най-удобните и централни места в ски зоната в Банско и до нея може да се стигне с 4-седалков лифт.

Ски писта Томба 2

Томба 2 е ръкав на ски писта Томба 1 и напълно логично е маркирана като “черна”, тъй като е също толкова трудна и предизвикателна като Томба 1.

Единствената разлика между двете писти е, че Томба 2 е доста по-къса (830 метра) и е с по-малък наклон (255 метра).

Ръкавът на Томба едно също има доста стръмни участъци, които изискват от скиорите доста голяма концентрация и бърза реакция.

До ски писта Томба 2 може да се стигне с 4 седалков лифт.

Кои са най-оживените ски писти за напреднали в Банско по време на активния сезон?

Откровено казано е доста трудно да се направи класация на най-предпочитаните и оживени ски писти за напреднали Банско, тъй като всяка от тях има както своите особенности и характеристики, така и немалко почитатели.

И все пак, ако трябва да изразим лично мнение, можем да кажем, че от ски пистите със средна висока степен на трудност (за напреднали и експерти), които са предпочитани през активния сезон са:

 • Юлен;
 • Балканиада;
 • Тодорка;
 • Чалин валог 1 и 2;
 • Коларски;
 • Томба 1 и 2.

Кои ски писти в Банско са подходящи за напреднали скиори?

Източник снимка: unsplash.com

Кои са предпочитаните ски писти за начинаещи?

За начинаещите в ските изборът на ски писти също не е никак малък и всеки, без значение дали има някакъв опит и за пръв път се качва на ските може да избере писта, която му допада като трасе и натовареност.

Най-често обаче начинаещите предпочитат да направят първите си опити върху ските на ски пистите с ниво ниво на трудност като:

 •  Шилигарника 1 и 2;
 •  Плато 1 и 2;
 •  Бъндерица;
 • Детска писта;
 • Ски път 1 и 2.

Карти за всички ски писти на Банско можете да откриете на рецепцията в апартхотел Лъки Банско, където скиори и сноубордисти получават най-добрите условия за зимни спортове.