Какво не знаем за Банско? – част 2

Банско е град с древно минало и има много какво да покаже и с какво да ви изненада.

Какво не знаем за Банско? - част 2

Източник снимка: luckybansko.bg

Археологическа дейност в града не спира

Може би знаете, а може би не, но земите на днешния курортен град са били населявани от дълбока древност. На територията на днешно Банско и околностите му през различни периоди от време са живели славяни, римляни, византийци, тракийски племена и всеки един от тези народи е оставил ярък отпечатък след себе си.

Затова не е никак чудно, че на територията на общината са регистрирани над 100 обекта, които привличат интереса на археолозите, които всеки сезон работят неуморно с единствената цел да разкрият колкото се може повече от историята на банския регион.

Към момента екипите от археолози са разкрили една сравнително малка част от обектите, но работата не престава и се надяваме в близко бъдеще да бъдат напълно разкрити и достъпни за туристите и жителите на града още археологически забележителности в или около курортното градче. 

Към днешната дата забележителностите около Банско и Добринище, които могат да бъдат посетени са няколко.

Ситан кале 

Късноантична крепост, която е играла изключително важна роля за отбраната на Разложката котловина и за охраната на римския път, който е свързвал долината на река Места с долината на река Струма.

Крепостта е просъществувала до падането на страната ни под османско владичество, след което най-вероятно е изоставена, а населението ѝ “слиза” от планината и се заселва на мястото на днешния град Банско.

По време на разкопките на територията на крепостта са открити монети, стрели, части от съдове, накити и много други артефакти от различни епохи.

Археологически комплекс “Свети Никола” 

Разкопките на местността “Свети Никола” , която се намира между Банско и Добринище започват през 2003 година, когато случайно работници откриват основите на ранно – християнска базилика. 

През следващите години на проучвания на обекта археолозите разкриват голям некропол към базиликата и нещо, което прави истинска революция – останки от крепостни стени на голям град, за който никой до този момент не е подозирал, че съществува. Така на практика е разкрит Безименния град – една от най-големите археологически забележителности около Банско.

Едва ли е нужно да казваме, че по време на проучванията на местност са открити значителни количества керамични съдове, монети от различни епохи, стъклени фрагменти, железни предмети с различно приложение.

Какво не знаем за Банско? - част 2

Източник снимка: luckybansko.bg

Местност “Шипоцко” 

Разкопките и проучванията в местност “Шипоцко” продължават и днес, като до момента археолозите са разкрили една раннохристиянска, една средновековна църква и голям некропол.

Обектът се намира на около 2 км от Банско и с всяка изминала година привлича все по-голям интерес и се превръща в една от популярните за Банско забележителности.

Знаменитите личности, родени в Банско не са никак малко

Банско е сред малкото градчета в страната, които могат да се гордеят с толкова много личности, които са родени в него и оставили ярък отпечатък в историята не само на града и региона, но и на страната.

Тук са родени, израсли и възпитани знаменити личности :

  • Никола Вапцаров
  • Неофит Рилски
  • Паисий Хилендарски
  • Тома Вишанов – Молера и много други велики българи, без които историята на страната ни нямаше да бъде същата

Никола Вапцаров 

Роден и израсъл в Банско, Вапцаров е един от най-почитаните поети в страната. Поезията, която създава е на социална тематика и стиховете му стигат до сърцата на хиляди хора не само у нас, но и по света. 

Жизненият му път за съжаление е доста кратък (разстрелян е през 1942 година) и това е причината, поради която успява да издаде една – единствена стихосбирка, озаглавена “Моторни Песни”. Днес тази стихосбирка е превеждана на много езици, а Вапцаров заема мястото си до най-великите поети на Европа и света.

За да почетат своя знаменит съгражданин, банскалии превръщат родната къща поета е къща – музей, която днес е сред основните забележителности в Банско.

Паисий Хилендарски 

Това е може би една от най-ярките личности, които са раждани у нас. Паисий Хилендарски е човекът,  положил основите на Възраждането и който е върнал самоуважението и самочувствието на цял един народ с написването на една мъничка книжка – “История славянобългарска”.

Роден в Банско, Паисий се замонашва на 23 – годишна възраст и през целия си жизнен път работи усилено за пробуждането на българския народ, запознавайки го с древната история на България.

За съжаление къщата, в която е роден великия възрожденец не е запазена, но на мястото, на което е била от община Банско са изградили монумент, пред който всеки може да отдаде почит на създателя на “История славянобългарска”.

Неофит Рилски 

Роден в Банско със светското име Никола Поппетров Бенин, Неофит Рилски е Патриархът на българските учители и книжовници. Бележит книжовник и учител, Неофит Рилски е човекът, направил най-много за образованието на българите по времето на Възраждането.

Днес къщата, в която е роден е превърната в музей и всеки, който иска да се запознае с живота и делото на великия банскалия, може да я посети.

Тома Вишанов – Молера 

Тома Вишанов Хаджиикономов (Молера) е основоположник на прочутата Банска художествена школа. Роден в град Банско, Тома прекарва дълги години в Европа, за да изучава различни техники на рисуване. 

След връщането си в града, Молера създава Банската художествена школа, в която се усеща силно европейско влияние.

Родната къща на майстора не е запазена, но в най-старата сграда в града (бивш метох) има уредена постоянна изложба на икони от Банската художествена школа, които могат да бъдат разгледани.

Какво не знаем за Банско? - част 2

Източник снимка: luckybansko.bg

Животновъдството е един от основните поминъци в Банско от векове

Близостта на Банско до Пирин планина и фактът, че около града има огромни зелени поляни, които са страхотни пасища безспорно навеждат на мисълта, че животновъдството в града и околностите има дългогодишни традиции. 

И това наистина е така. От самото си създаване, та чак от началото на Възраждането основният поминък на банскалии са животновъдството и земеделието.

По време на Възраждането Банско се превръща в търговски и занаятчийски център, но отглеждането на животни и зеленчуци не намалява и продължава да е сред основните поминъци.

Какво не знаем за Банско? - част 2

Източник снимка: bansko.net

Днес, повече от 100 години по-късно все повече банскалии избират да се занимават с отглеждането на животни и с производството на зеленчуци и продукти като масло, мляко, сирене, кашкавал.
Целта на производителите е да  осигурят на ресторантите в Банско месо, зеленчуци и млечни продукти за приготвянето на вкусните бански ястия, с които градчето е прочуто в цялата страна.