Какво е минерален плаж и къде около Банско да посетите такъв

Популярността на минералните плажове в последните години не случайно расте. Всички хотели, предлагащи на посетителите вътрешни и външни басейни с минерална вода, разнообразие от терапии, процедури и СПА, са предпочитана дестинация за тях.

В днешно време минералните плажове не са лукс, а по-скоро необходимост за хората, които целят да подобрят своето здравно състояние и да се чувстват добре.

Какво точно представляват минералните плажове и къде около Банско можете да ги откриете – разказваме в следващите редове. 

Какво е минерален плаж – значение и ползи

Минералния плаж представлява комплекс с наличието на плувен басейн и СПА, като водата в него е минерална

Минералната вода съдържа полезни вещества като сяра, цинк, калий и други. Температурата ѝ обикновено е между 35-45 градуса и влияе положително на цялото тяло. Тя се използва за най-различни терапевтични цели и релаксация.

Процедурите с минералната вода са много популярни. Благодарение на минералните извори, намиращи се на в страната ни, хората могат да се наслаждават на техните невероятни лечебни свойства.

Какво е минерален плаж и къде около Банско да посетите такъв

Минералните плажове имат изключително много ползи за здравето, като например:

  • Релакс и тонизиране на организма – престоят в топлата минерална вода е изключително отпускащ. Тя ще ви освободи от стреса и натрупаното напрежение.
  • Проучвания и изследвания в годините доказват за положително влияние на минералните води върху някои заболявания, като ревматични, дихателни и кожни заболявания, мускулни болки, артрит и др.
  • Стимулират хидратацията, регенерацията и еластичността на кожата. Тя става сияйна и красива благодарение на свойствата на минералите.

Къде в България можете да посетите минерален плаж?

Находищата на минерални басейни в България са изключително много. Нека разгледаме едни от най-добрите минерални плажове, които може да посетите в близост до Банско.

Минерален плаж Каферинова

Този минерален плаж е позициониран в град Велинград в Родопите. Той е част от комплекса на СПА хотел Каферинова. Плажът е известен с минералната си вода, която се счита за благоприятна и лековита за кожата и здравето.

Посетителите могат да се насладят както на минералния басейн, така и на различни СПА процедури и релаксация.

Плаж Каферинова е на 75 км от Банско, на 1 час и 20 минути път с кола.

Минерален плаж Велинград

Централен минерален плаж във Велинград е първият в Европа и България с олимпийски размери на басейна. 

Плажът е вторият по големина в България, станал факт през 1937 година, благодарение на непрекъснатите усилия на кмет Йосиф Шнитер.

Комплексът е най-големият във Велинград и предлага на посетителите си най-различни удобства, включително ресторанти, лекар и спасител, които гарантират безопасността и комфорта им през целия сезон.

Сезона, в който комплексът е активен, е от 1 юни до 1 октомври. По време на този период посетителите могат да се насладят на разнообразие от забавления и отдих.

Пътят до дам е 1 час и 20 минути с кола, или иначе казано 75 км.

Какво е минерален плаж и къде около Банско да посетите такъв

Минерален плаж Добринище

Този минералния плаж се намира почти на центъра на Добринище. Много хора предпочитат точно това място, тъй като то съчетава в себе си невероятен планински изглед и басейни с лечебна минерална вода.

Комплексът е активен целогодишно и това го прави голяма атракция през зимата, когато падне сняг. Той предлага два минерални басейна, детски кът с басейн за малчуганите, открити барове, ресторант, а съвсем наблизо се намира и минерален извор.

Минералната вода в комплекса е обогатена със сулфати, флуориди, натрий и силиций.

Добринище се намира на 7 км от град Банско или на 8-10 минути път с кола.

Минерален плаж Варвара

Комплекс Варвара ще намерите между Родопите и Средна гора, до река Елидере в село Варвара. Той предлага спокойствие и уют на своите гости с невероятните си девет на брой басейни с минерална вода, която е изключително топла. 

Водата в комплекса е силно минерализирана и подходяща за лечение, спорт, рехабилитация или просто за отдих. Интересното е, че водата на Варварските минерални бани има два пъти по-висока концентрация на метасилициева киселина и забавя стареенето. Съдържанието на метасилициевата киселина във водата предпазва от атеросклеротични плаки по кръвоносните съдове.

Комплексът разполага със възможност за настаняване в самостоятелни къщички или в хотелска част, освен това има и ресторант с вкусна храна и стилен бийч бар.

Комплекс Варвара е на 98 км разстояние от Банско или на 1 час и 40 минути път с кола.

Минерален плаж село Баня, Разлог

Скътано между Рила, Пирин и склоновете на Родопи се намира красивото село Баня. В района на селото днес има над 70 минерални извора, които са горещи. Това прави Баня идеална СПА локация.

Водите в минералния басейн на село Баня са чисти, леко минерализирани с алкална реакция и без мирис и висок дебит. Температурата им е около 55 градуса по Целзий, а освен това имат богат химичен състав и полезни вещества, които човешкия организъм лесно усвоява.

Минералната вода в селото е богата на аниони, катиони и много на брой микроелементи, което я прави подходяща както за лечение и рехабилитация, така и за различни видове СПА процедури.

Локацията на село Баня е изключително близо до град Банско – на 6 км разстояние или на 7 минути път с кола.

Какво е минерален плаж и къде около Банско да посетите такъв

Минерален плаж Костандово

Водата на минералния плаж в град Костандово, област Пазарджик има изключителни лечебни свойства, особено върху човешката кожа. 

Минералната вода там действа целебно при лечението на много бъбречни заболявания и вътрешни болести. Минералния плаж има и изграден детски кът за развлечение и на най-малките.

Костандово се намира на 85 км от град Банско или на 1 час и 30 минути път с кола.

Минерален плаж Долна баня

В град Долна баня има два извора, като единият е около 26 градуса, а другият между 60-65 градуса по Целзий. Те са слабоминерализирани, сулфатно-натриеви, средно радиоактивни и флуорни.

Това обикновено българско кътче е идеално за разпускане и пълен релакс. В града има ферма за щрауси, която да разгледате. Може да се стигне с кола или пеша до фермата.

Град Долна баня се намира на 111 км от Банско или на около 2 часа път с кола.

Минерален плаж Белчински бани

Село Белчин бани, познато още като Белчински бани се намира в Западна България, община Самоков. То се намира в планински район разположено в живописна долина между Верила, Рила, Плана и Витоша.

Курортното селце притежава термални води, които са с температура 41 градуса по Целзий. Те са с доказани лечебни свойства и благоприятния въздействия върху опорно-двигателната система, както и кожния дерматит.

Има три комплекса с минерални басейни в селото и те са:

  • Минерален плаж Белчин бани, който е най-старият. Той включва един открит басейн, както и голям басейн и детски басейн в центъра на комплекса.
  • Минерален парк Белчин Парк, който притежава 4 басейна, джакузи и басейни за деца. Той има невероятна гледка към четирите планини.
  • Хотел Белчин Гардън, който е единственият целогодишен с външни и вътрешни басейни. Хотелът разполага и със стара баня.

Водата в Белчински бани е лековита, топла и чиста.

Село Белчински бани се намира на 123 км от Банско или на 1 час и 30 минути път с кола.

Минерален плаж Хисаря

Град Хисаря, намиращ се в Южната част на България, се отличава с 22 минерални извора. Тези извори са с доказани лечебни свойства и различни физико-химични характеристики, а освен това и различна температура.

Водата на минералните извори е чиста и бистра, безцветна, термална и с добри питейно-вкусови качества. Химичните свойства на водата са натриево-сулфатно-хидрокарбонатна и висока алкална реакция и ниска твърдост.

Освен за питейно лечение на жлъчни, стомашно-чревни,чернодробни и бъбречно-урологични заболявания, водата в Хисаря се използва и за лечение на ендокринната система, гинекологични заболявания, за опорно-двигателния апарат, за подобряване на обмяната на веществата и др.

Минералната вода от извор Момина баня е с най-високо съдържание на радон, като температурата й е 41 градуса по Целзий. Това я прави подходяща за минерален плаж за лечение на много заболявания. Освен това, тя дава възможност за провеждане на радонови инхалации.

Град Хисаря е на 195 км разстояние от Банско или на почти 3 часа път с кола.

Какво е минерален плаж и къде около Банско да посетите такъв

Често задавани въпроси

Каква е разликата между минерален плаж и обикновен СПА център?

Главната разлика е в използваните води. Минералните плажове използват вода с високо съдържание на минерали, които се считат за здравословни, докато обикновените СПА центрове използват филтрирани и обработени води.

Има ли ограничения за хората със определени здравословни проблеми при посещение на минерален плаж?

Преди да посетите минерален плаж, е добре да се консултирате със своя лекар, особено ако имате здравословни проблеми или в случай на бременност. В някои случаи, посещението на минерален плаж не е препоръчително.

Колко често е препоръчително да се посещава минералния плаж?

Честотата на посещенията на минералните плажове може да варира в зависимост от индивидуалните нужди, препоръки и предпочитания.