Здравословен туризъм в Банско

Здравословен туризъм в Банско

Източник снимка:unsplash.com

Чувствате се напрегнати, стресирани и уморени? Имате нужда от няколко дни само за себе си, в които да се подложите на релаксиращи, здравословни и разкрасителни терапии? Търсите място, което може да ви предложи всичко това, за да се възстановите физически и емоционално?

Тогава ви предлагаме да се отдадете на здравословен туризъм в Банско. В курортното градче туризмът за здраве е много добре развит и тук ще откриете всичко, от което се нуждаете, за да възвърнете баланса на тялото и душата си.

Какво означава здравословен туризъм?

Както споделя Мери Табаки (диетолог и доктор на науките) в едно свое изказване, здравословен се нарича туризъм, в който хората се отправят към дестинация, която може да им предложи релакс, забавления, но и ползи за тялото и душата.

Казано с други думи и не толкова сложно, това е туризъм, при който чрез различни терапии, процедури и спортни активности се възстановява жизнения баланс на организма.

Здравословен туризъм в Банско

Източник снимка:unsplash.com

Има ли разлика между СПА и балнеотуризма?

Всъщност, въпреки че включват много общи процедури и програми и използват лечебната сила на водата, разлика между СПА балнеологията има.

Балнеотуризмът е за хора, които имат конкретни, най-често хронични здравословни проблеми. Балнеотерапията включва както къпане в естествени минерални извори, чиито води са подходящи за лечение на конкретни заболявания, така и прилагане на различни лечебни процедури в СПА центрове, които използват термални минерални води.

СПА и уелнес туризмът е насочен най-вече към хора, които не страдат от конкретни заболявания, но които имат нужда да се отпуснат, да премахнат натрупания стрес и да се насладят на подобряващи здравето и външния вид релаксиращи терапии.

Какви компоненти включва туризма за здраве?

Да кажем, че здравословният туризъм  включва само СПА процедури ще е грешно. Да кажем и че включва само балнеотерапия или само уелнес отново ще е грешно.

Истината е, туризмът за здраве е комбинация от:

  •  СПА процедури
  • Козметични процедури
  • Масажи
  • Хидромасажни терапии
  • Здравословно хранене
  • Спортни активности
  • Рехабилитационни програми
  • Водолечение с минерална вода
  • Ароматерапия
  • Калолечение
  • Детокс процедури и много други

Здравословен туризъм в Банско

Източник снимка:unsplash.com

Защо здравословен туризъм в Банско?

България е благословена не само с красива природа, но и с множество минерални извори. И да, можете да откриете и други места, на които да се подложите на релаксиращи, оздравяващи и козметични терапии и процедури. 

Но са малко градовете, които могат да ви предложат освен голямо разнообразие от СПА хотели и близост до планината, многобройни забележителности, вкусна местна кухня и целогодишни разнообразни спортни активности на открито и закрито.

Какво ви очаква в Банско?

Кристалночист въздух, невероятна природа и топло посрещане

Ненапразно курортното градче привлича туристи целогодишно. Близостта с планината, невероятно красивите природни гледки, чистият въздух и не на последно място гостоприемството на банскалии, могат да накарат и най-стресирания човек да се отпусне още със стъпването в града. 

Разходките в планината и чистия планински въздух помагат за успокояване на нервната система, намаляват нивата на стрес, а гостоприемството на хората повдига настроението и намалява негативните мисли.

Здравословен туризъм в Банско

Източник снимка:unsplash.com

SPA и уелнес програми за всеки, който търси релакс 

Тук можете да откриете буквално всичко, от което тялото и душата ви се нуждаят.  В почти всички хотели за здравословен туризъм в Банско можете да се възползвате от терапии и процедури като:

Лечение с минерална вода 

Басейните са постоянна температура на водата от 30 градуса и плуването в тях успокоява, намалява стреса и възвръща енергията.

Халотерапия 

Престоят в солната стая влияе благотворно на дихателната система, намалява напрежението и предпазва от простудни и грипни заболявания.

Хидротерапия 

Джакузито, хидромасажния, контрастния и приключения душ, както и шоковата вана, които са част от хидротерапията отпускат мускулатурата, подобряват циркулация на кръв, влияят благотворно на костите и ставите и действат отпускащо и релаксиращо на нервната система.

Масажи  

В хотели като Лъки Банско се предлагат както масажи на цяло тяло (кралски, класически, арома и други), така и частични масажи (на лице и скалп, на гръб, на врати и рамене, на гръб и крака, рефлексотерапия и т. н.). 

Освен класическите масажи в СПА и уелнес центровете можете да се възползвате и от екзотични източни Аюрведа масажи, фиш масаж с Гара Руфа, детски масажи и други.

Едва ли е нужно да ви казваме, че масажите подобряват циркулацията на кръвта, намаляват болките в мускулатурата, премахват натрупания стрес, изкарват навън токсините и подобряват всички процеси в организма.

Здравословен туризъм в Банско

Източник снимка:unsplash.com

Сауна и парна баня 

Сауната и парната баня имат отпускащ и лечебен ефект. Терапиите са не само много релаксиращи, но и здравословни, тъй като отвеждат токсините извън тялото, действат благоприятно на дихателните пътища и кожата и балансират енергийните системи в организма.

Ледена стая 

Престоят в ледената стая след посещението в сауната има изключително енергизиращ организма ефект. Едновременно с това шоковото преминаване от топло на студено действа благоприятно на кожата, намалява стреса и освобождава психиката.

Козметични  и разкрасителни процедури 

Разкрасителните процедури освежават кожата на лицето, възвръщат еластичността и блясъка ѝ и да правят стегната и по-здрава. В различните СПА хотели в Банско можете да се насладите на разкрасителни терапии за лице, ръце, хидратиращи и намаляващи бръчките терапии и много други.

Разнообразни спортове за здраве

Спортните активности, които предлага Банско са многобройни и нещо, което е много важно – можете да спортувате на открито без значение от сезона. 

Ако посетите курорта през лятото, можете да се отдадете на дълги и приятни разходки из планината, изкачване на близките върхове, конна езда, велопоходи, тенис на корт, волейбол, пейнтбол, голф, разходки с АТВ и какво ли още не.

Ако сте на здравословна почивка през пролетта и есента ви очакват рафтинг и каякинг приключения, пейнтбол, голф, екскурзии до някой от забележителностите на града и околностите му и много други.

А през зимата, през зимата Банско е рай за любителите на белите спортове. Градчето е най-популярния ни ски курорт и разполага с писти както за начинаещи, така и за напреднали с различна степен на трудност. Ако обичате да карате ски или сноуборд, няма по-добро място за туризъм за здраве от Банско.

Освен изключително разнообразните видове спортове на открито, които можете да практикувате, СПА и уелнес центровете в града разполагат с вътрешни и външни басейни, фитнес и йога центрове и спортни зали, в които можете да играете волейбол, баскетбол, тенис, футбол на малки врати и други.

Забавления, приключения и пълен релакс

Малко по-горе казахме, че България разполага с много дестинации за здравословен туризъм и това е напълно вярно. Вярно е и че можете да изберете и някоя друга дестинация като Велинград, Сандански, Поморие, Хисаря, Павел Баня или Вършец. Всички тези дестинации, предлагащи здравословен туризъм могат да ви предложат релакса, от който се нуждаете.

Здравословен туризъм в Банско

Източник снимка:unsplash.com

Но никъде няма да откриете точно това, което може да ви предложи Банско. Тук не само ще се погрижите за физическото и емоционалното си здраве, но и ще се забавлявате точно така, както ви се иска. 

Курортното градче предлага за всекиго по нещо – от комплексни СПА и уелнес терапии и разнообразни спортове за здраве до вълнуващи приключения, разглеждане на исторически и природни забележителности и богата културна програма през цялата година. 

Градът е популярен (както вече отбелязахме) и с гостоприемството си, вкусната кухня, красивата природа и кристалночист въздух. 

Готови ли се за здравословен туризъм в Банско? 

Заповядайте в хотел Лъки Банско и се насладете на един от най-модерните СПА центрове за здраве в града. 

Нашият хотел предлага разнообразни терапевтични и релаксиращи процедури, които съчетани с различни спортни активности ще ви накарат да се почувствате отново добре в кожата си. Ще се приберете у дома освежени, заредени с енергия и добро настроение и най-важното – постигнали баланс вътре в себе си.