Интересни села около Банско

Банско е сред любимите ви курорти и не пропускате година, в която да не му отделите ако не седмица, то поне няколко дни. И тази година сте гости на града, но този път ви се иска да опознаете малко повече околностите и най-вече интересните села около Банско.

Селата около Банско, които си струва да посетите

Аврамово – най-високо разположената жп гара в България

Аврамово е типично балканско селце – тихо, приятно и заобиколено с невероятно красива природа. Тук няма да откриете много забележителности, но ви предлагаме да се разходите до него, тъй като тук се намира най-високо разположената железопътна гара не само в България, но и на Балканите.

Интересни села около Банско

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Гара Аврамово се намира на 1265 метра надморска височина и е една от спирките по пътя на единствената у нас теснолинейка, която тръгва от Септември и стига до Добринище.

Родопската теснолинейка се движи по линия с обща дължина от 124,7 км и свързва градовете Септември, Велинград, Якоруда, Разлог, Банско и Добринище.

Самата гара е открита преди 85 години, за да обслужва високопланинските села в Рила и Родопите.

Ако искате да се разходите с теснолинейната до гара Аврамово, можете да се качите на “влакчето” от Банско и след около 2 часа ще стигнете до Аврамово.

Там можете да се слезете, да се разходите или да си направите чудесен пикник сред природата. Теснолинейката се връща обратно след около 3 часа, така че спокойно можете да се върнете в Банско преди вечеря.

Баня – раят на минералните извори

Село Баня се намира само на няколко километра от Банско и е идеалната дестинация, ако искате да се насладите на един ден спокойствие, тишина и релакс край някой от многобройните минерални басейни, с които е прочуто селото.

Ако пък си падате по лежерните разходки и посещенията на забележителности, в селото се намира напълно запазена стара баня, построена в римски стил, можете да разгледате и автентичната Турска баня (Муртината баня) или да посетите трите църкви, с които селото се гордее.

Ако сте с деца ви препоръчваме да отделите време и за водната атракция на село Баня, където малчуганите ще се забавляват изключително много и едновременно с това ще научат полезни неща за водата и нейните свойства.

Добърско – селото, приютило ослепените Самуилови войници

Ако при някое от предишните си посещения в Банско сте пропуснали да разгледате село Добърско, препоръчваме ви да не отлагате повече.

Казваме това, тъй като това е едно от най-интересните села около Банско и сме напълно сигурни, че ще ви хареса изключително много.

Интересни села около Банско

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Стигнете ли до селото, задължително трябва да отделите време да разгледате най-голямата му забележителност, а именно църквата “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.

Православната църква е изградена през 1614 – та и според тогавашните закони е малка, ниска и почти вкопана в земята. Погледната отвън, църквата няма да ви грабне, но щом престъпите през прага ѝ ще онемеете от възхита. Отвътре цялата църква е изографисана и усещането е наистина невероятно.

Щом разгледате църквата можете от селото да стигнете до близкия водопад “Щрокалото”, водите на който се изливат от 30 метра височина или да повървите още малко, за да стигнете до Вековно дърво (доклюва ела), което според експертите е на повече от 500 години.

Белица и Парка на танцуващите мечки

Разположен уютно в сърцето на Рило – Родопския масив, град Белица може да предложи за всекиго по нещо.

Ако сте с малки деца, на 12 км от градчето, в местността “Адрианов чал” се намира Парка на Танцуващите мечки, посещението на който ще допадне изключително на малките, а защо не и на вас.

Ако пък обичате дългите разходки из природата от Белица тръгват множество туристически пътеки, които навлизат в Национален Парк Рила, Всяка една от пътеките ще ви изненада с красиви гледки и ще ви се прииска да останете колкото се може по-дълго в планината.

А в случай, че сте градски тип туристи, можете просто да се насладите на предлаганите в Белица забележителности като градския музей, църквата, градския парк и много други.

Горно Драглище – пътешествие назад във времето

Разположено на няма и 15 км от Банско, Горно Драглище е едно от най-интересните села около Банско. Селцето не е особено голямо и населението му наброява едва 1000 души, но повярвайте, едва ли някъде другаде ще ви посрещнат толкова гостоприемно както тук.

Интересни села около Банско

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Селото е популярна дестинация за любителите на автентичната кухня и ако решите да го посетите ви съветваме да се свържете предварително с Дечка Кротева – най-популярната посрещачка в Горно Драглище.

Тя ще ви посрещне в къщата си ще ви нагости с традиционните вкуснотии като нафпавок (колбас от свинско месо, който се приготвя само в селото), “ялова” баница, разложка шупла и много други вкуснотии.

След като хапнете можете да се разходите до най-голямата забележителност на Горно Драглище – църквата ”Въведение Богородично” или да посетите няколко от многото параклиси, които се намират извън селото.

Лещен – селото, което остава завинаги в сърцето

Ако жадувате за един ден, в който напълно да забравите всичко около себе си и да се насладите на тишина, спокойствие и красиви гледки, разходката до село Лещен ще ви дойде наистина добре.

Интересни села около Банско

Източник снимка: luckybansko.bg

Забележителностите в Лещен не са много, но пък за сметка на това са впечатляващи. Можете да се разходите из тесните калдъръмени улички, да влезете и разгледате църквата “Света Параскева”, която е построена през 1833 година и да хвърлите поглед на запазените автентични възрожденски къщи.

А когато се уморите от разходката можете да седнете в някоя от многото кръчми и докато хапвате вкусна, домашно приготвена храна да се наслаждавате на красивите гледки, които се разкриват пред вас.

Обидим – селото с 13 църкви и един манастир

Сред интересните села около Банско няма как не прибавим и село Обидим. Популярно най-вече с манастира “Свети Пантелеймон”, който е много посещаван от туристите, селото има още много забележителности, за които си струва да отделите от времето си.

Ако решите да го посетите, докато сте на почивка в Банско, препоръчваме ви да си направите и една приятна разходка до средновековната крепост Момина Кула, да посетите някой от църквите и параклисите, с които селото се гордее и да се порадвате на едно от най-старите дървета в България – “Голямата Мура”. 
А ако имате достатъчно енергия и обичате дългите разходки, от село Обидим можете да стигнете пеш до скално образувание “Пиростията” или до хижа Безбог.