Петте най-популярни храни в Банско

Освен с природните си дадености и богата история Банско ще ви впечатли и с автентична регионална кухня. 

Ястията, които ще ви предложат в почти всички ресторанти в Банско се приготвят на бавен огън, с домашни продукти, прясно набрани подправки и с много любов.

В този ред на мисли, ако планирате почивка или просто минавате през Банско, препоръчваме ви да не пропускате да опитате някой от най-популярните храни в Банско, за които ще говорим в този материал.

Кои са петте най-популярни храни от региона на Банско, които не бива да пропускате ?

Банска капама в гърне (гювеч)

Петте най-популярни храни в Банско

Източник снимка: leonardobansko.bg

Преди да си помислите, че това ястие се приготвя в цялата страна, та дори и във вашия край ще ви кажем, че традиционната банска капама е малко по-различна.

Ястието се приготвя в голям глинен съд, в който се редят кисело зеле, ориз, три вида месо (телешко, пилешко и свинско), стар лук и бански старец или банска кървавица.

Щом пластовете от основните продукти се наредят се добавят ароматните подправки, които правят банската капама една от най-вкусните манджи с месо и ястието се готви в продължение на 10 – 12 часа на бавен огън.

Автентичното домашно ястие е малко по-тежко и зареждащо с енергия, затова в миналото се е приготвяло само през зимата. Днес обаче можете да хапнете вкусна капама по бански в гювече с три вида месо във всеки ресторант в Банско.

Почти всички заведения с курортното градче приготвят капамата по стари семейни рецепти, които се пазят ревниво и се предават от поколения на поколения.

Затова, ако имате време, можете да опитате различни варианти на автентичното регионално ястие и сами да решите в кой от ресторантите в Банско приготвят най-вкусната капама по бански по оригинална рецепта.

Чомлек

Петте най-популярни храни в Банско

Източник снимка: leonardobansko.bg

Бански чомлек е още едно от вкусните ястия в глинен съд, които можете да хапнете единствено в Банско и региона. Това е ястие, което банскалии приготвят на големи зимни празници и с което гощават най-желаните си гости.

Чомлек по бански се приготвя, както и сами се досещате в глинен съд (гювеч), в който продуктите се нареждат както при банската капама на пластове.

За приготвянето на една от най-вкусните зимни манджи съставките са:

 • свински или телешки джолан 
 • картофи 
 • лук 
 • моркови 
 • чесън 
 • вино 
 • доматено пюре (или сок
 • дафинов лист и черен пипер

Всички продукти, без картофите се нареждат в глинения съд и ястието се готви на бавен огън за около четири часа. Малко преди да е готово се вади, джолана се обезкостява, месото се връща при останалите продукти в гювеча, добавят се картофите и отново се слага във фурната, за да се доготви още около 30 минути.

Ако решите да опитате бански чомлек със свински джолан в някое от заведенията на Банско, поръчайте задължително и червено вино. Уверяваме ви, ще ви оближете пръстите.

Бански старец

Петте най-популярни храни в Банско

Източник снимка: leonardobansko.bg

Тук вече ни е доста трудно да пишем, тъй като при самото изричане (изписване на това невероятно банско мезе) устата ни се пълни със слюнка – толкова неустоимо вкусен е банският старец.

Но нека преглътнем и да продължим. Банският старец, който тук приготвят по стара оригинална рецепта е изумително вкусен деликатес, който се приготвя от крехко свинско месо, най-вкусната сланина, сол, червен, черен пипер и кимион.

Всички основни продукти се нарязват на ситно (на тънки ивици), добавят се подправките и сместа се пълни в отлично измито свинско шкембе. След като шкембето е напълнено се завързва с много здрав дебел конец или канап и банския старец се оставя да се суши под навес на проветрение  или в специални сушилни.

Първоначално деликатесът се притиска между дъски или по-тежки камъни, за да добие сплескана форма, след което се закача както споменахме на проветриво място, за да се изсуши добре. Сушенето отнема няколко месеца и едва след това банския старец, приготвен по стари рецепти за колбаси е готов за консумация.

Бански суджук

Петте най-популярни храни в Банско

Източник снимка: leonardobansko.bg

Суджук се приготвя във всички райони на страната, а най-вероятно дори и вие имате семейна рецепта, по която приготвяте този вкусен деликатес.

Затова може би се питате какво му е толкова различното на банския суджук, че да заслужи да го наредим сред петте най-популярни ястия в Банско.

Истината е, че трябва да просто да го пробвате, за да разберете, че разлика има.

Суджукът, който можете да си хапнете само в района на Банско се приготвя от крехко свинско и телешко месо (в съотношение 7:3), свински черен дроб, праз лук, традиционни подправки като сол, черен пипер, суха чубрица и една тайна подправка – ситно нарязан копър.

Всички месни продукти се смилат с машинка за мелене на сухи чушки или друг уред за смилане, стръковете праз се нарязват на ситничко, прибавят се подправките и сместа се омесва добре.

След това се пълни в отлично измити и почистени свински черва. Всеки суджук се завързва с канап и се оставя на проветриво място да се изсуши добре.

Ако посетите Банско през лятото и решите да опитате домашно приготвен бански суджук в някое от заведенията в града, ще ви го поднесат като сухо мезе.

Ако искате да опитате деликатеса през зимата, тогава имате повече опции, тъй като освен като сухо мезе за виното, почти всички ресторанти в Банско предлагат и печен или пържен суджук, а не са и малко заведенията и механите, които предлагат манджа със суджук по стари автентични рецепти.

Костурета с чекане и вкусна сланина

Петте най-популярни храни в Банско

Източник снимка:banskocity.bg

Последното от петте най-популярни  ястия в Банско, които ви препоръчваме да опитате е костурета с чекане и сланина. Ястието е традиционно за курортното градче и региона и е наистина изключително вкусно.

Приготвя се в гърне на бавен огън и представлява тип яхния от бял боб, туршия от червено цвекло (чекане), сухи червени люти чушки и сланина.

Белият боб се вари в глиненото гърне до полуготовност, след което към него се добавя нарязаното кисело червено цвекло и гърнето се връща на огъня. Малко преди ястието да е напълно готово към него по желание се добавя люта червена чушка и нарязана на дребно сланина.

Традиционното ястие си “върви” много с червено вино и сухо, с бански суджук или бански старец за мезе.

Освен тези видове ястия от банската кухня няма да сгрешите и ако опитате :

 • крехко пържено свинско месо 
 • комбари с каджел (кисело зеле, картофи, стар лук, сушена люта чушка и подправки)
 • бъркада (качамак от царевица с печен бански суджук, банска кървавица или пържен черен дроб).

А ако обичате тестените закуски и десерти, във всички ресторанти в Банско предлагат традиционните за региона закуски като шупла (солена тестена закуска, която приготвят единствено в Банско и Разлог), бюрек (десерт с тиква и орехи) и много други.