Интересни факти за Банско

Разположен удобно в прегръдките на Северен Пирин, на 927 метра надморска височина и в границите на Национален Парк Пирин, Банско е един от най-посещаваните и обичани курорти в България. 

Интересни факти за Банско

Източник снимка: luckybansko.bg

Макар, че е по-популярен като най-добрия ни зимен курорт, градът е посещаван целогодишно както от родни, така и чуждестранни туристи, които искат да се насладят на една истинска почивка.

Защото град Банско не е просто поредния курорт с добре уредени хотели и заведения, а е градче, което може да предложи много повече и да накара всеки, който го е посетил веднъж да се връща отново и отново в него.

Земите му са населявани от траки, византийци, славяни и римляни

Макар, че Банско се оформя като селище чак през IX – X век, земите му са населявани от дълбока древност. Тук са живели тракийски племена, римляни, византийци и славяни и всички те са оставили своя отпечатък.

На територията на града и околностите му са открити редица археологически обекти, които свидетелстват за това:

 • Ситан кале – Крепост, построена и обитавана от траките, после преминала в ръцете на римляните и накрая управлявана от местни български владетели. Крепостта е продължила да функционира от античността, та чак до падането на страната ни под турско владичество.
 • Местност Юлен – Това е много красива местност в Пирин, на територията на която е открита антична крепост.
 • Местност Лисича – Тук са разкрити са две тракийски могили, едната от които е напълно запазена, а другата за съжаление е унищожена от иманяри.
 • Местност Свети Никола – Освен уникалното разкритие на Безименният град, за който е известно, че най-вероятно е бил създаден от тракийското племе меди, в местността са открити много антични съдове и накити от времето на траките.
 • Местност Старото градище – Местността се намира на около 4 км от град Банско. На територията ѝ са разтрити антична крепост и тракийски могили, разположени в близост до крепостта.

Забележителности, които разказват древната и интересна история на града

На територията на Банско и околностите му има над 100 исторически и  археологически обекта, които си струва да се посетят. 

Веляновата къща 

Къщата е една от най-старите в Банско и впечатлява както с архитектура, така и със стенописната си украса. Възрожденската къща в строена през 17 – ти век и е представител на Банската архитектурна школа, популярна със строителството на т. нар. къщи – крепости. 

Малко след построяването си къщата е продадена на града, който пък я дарява на майстора на стенописи Уста Велян Огнев, чието дело са уникалните стенописи, които могат да се видят и днес.

Сирлещовата къща 

Тази къща е още един впечатляващ образец на къщите – крепости, които банскалии са строили по време на Възраждането.

Къща – музей “Никола Вапцаров” 

За да почетат живота и паметта на един от най-великите български поети, хората от Банско запазват къщата, в която е роден и израсъл в автентичния ѝ вид и я превръщат в музей. 

Къща – музей “Неофит Рилски” 

Наричана още Бенината къща, това е родната къща на един от най-великите български възрожденски просветители и книжовници Неофит Рилски.

Църква “Света Троица” 

Трикорабната безкуполна църква се извисява в почти в самия център на Банско и един от историческите обекти, който е абсолютно задължителен при посещение в града. Църквата е построена в периода 1882 – 1885 година и е един от символите на града.

Интересни факти за Банско

Източник снимка: luckybansko.bg

Многобройни исторически и археологически забележителности могат да се видят и около Банско:

 • “Писаната църква” – Този археологически обект е сред най-наскоро разкритите забележителности около Банско. Разкрит е през 2006 година и представлява две вкопани една в друга църкви – една раннохристиянска базилика от V – VI, върху основите на която през Средновековието е издигнат средновековен храм.
 • Безименния град – Разположен в местността Свети Никола, Безименния град е една от най-големите забележителности около Добринище.
 • Църквата “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” – Уникалният храм се намира в село Добърско, което пък се намира на 18 км от Разлог и на 21 км от Банско. 

Православният храм привлича интереса на туристи от страната и чужбина заради уникалните си стенописи и най-вече с факта, че това е единствената църква у нас, която всеки сантиметър е изографисан с библейски образи и образи на местни герои.

Банско е вратата към Пирин планина

Курортното градче е благословено не само с дълга и славна история и безброй исторически и архитектурни забележителности, но и с изключително красива природа.

Разположено на територията на Национален Парк Пирин, Банско е една от началните точки, от които всеки, който иска да се наслади на красотите на Пирин планина може да поеме. 

Сред природните забележителности около Банско, които най-често са посещавани от туристите са още:

 • Връх Вихрен – Това е най-високият връх на Пирин планина. Разположен на 2914 метра надморска височина, Вихрен е истинско предизвикателство пред любителите на планината.

Интересни факти за Банско

Източник снимка: luckybansko.bg

 • Байкушевата мура – 1300 – годишното дърво е може би една от най-популярните и известни забележителности около Банско. Черната мура се намира само на няколко километра извън градчето и на около 300 метра от хижа Бъндерица.
 • Скален комплекс Сватбата – Природната забележителност се намира до село Осеново, на  около 30 км от Банско и представлява скално образувание, елементите на което наподобяват човешки фигури.

Градчето предлага многобройни активности, забавления и културни събития през цялата година

През всеки един от сезоните Банско радва своите гости и изключително и различни приятни занимания.

Любителите на зимните спортове ще оценят почивката си в Банско много високо, тъй като курортния град разполага с 16 ски писти с обща дължина от над 70 км.

Пролетта е време за разходки из забележителностите в Банско и близките градове като Разлог и Добринище. Това е и времето, в желаещите да опознаят Пирин планина поемат по някой от многото туристически пътеки, които ги извеждат до Пиринските върхове, езера и до многобройните водопади, реки и хижи.

Лятото в Банско е време за релакс край минералните басейни или на минералния плаж на Добринище, за изкачване на върхове, разходки, пикници, велосипедни разходки, разходки из планина Пирин с коне, АТВ или мотори.

Есента е идеална за разглеждане на забележителности около Банско и Разлог, за рафтинг Банско, за скално катерене или за пълен релакс в някой от СПА комплексите като хотел Лъки Банско. Това е и времето за спортен риболов, езда и още куп други спортни активности и забавление.

През цялата година в курортното градче се организират и различни културни събития, най-големите сред които са:

 • Традиционен кукерски празник – Кукерското шествие се провежда през първия ден на всяка нова година и за да го наблюдават пристигат гости от цял свят.
 • Панаир на занаятите – Провежда се през лятото и на него се представят традиционни за Банско и региона занаяти.
 • Банско Джаз Фестивал – Това е едно от най-големите музикални събития в Банско, което се провежда през месец август вече близо 20 години.

Невероятно вкусна традиционна банска кухня

Банско се слави с невероятно вкусните си ястия, които се приготвят единствено в града и околностите. 

Във всеки един от ресторантите в Банско, в които влезете ще ви предложат ястия от традиционната местна кухня, които се приготвят по автентични рецепти.

Сред ястията, които можете да опитате са:

 • Бански чомлек – Чомлек по бански е ястие от българската национална кухня, което се приготвя от свински джолан, картофи, лук, моркови, чесън и вино.

Интересни факти за Банско

Източник снимка: luckybansko.bg

 • Банска капама – Капамата е ястие с кисело зеле и три вида месо.