Видове ски и как да изберете

Може много да се за това защо всички обичат зимата, но мнозина биха казали, че тя е сътворена, за да могат да се карат ски.

Няма значение дали става въпрос за начинаещи или напреднали скиори – изборът на правилните ски е от особена важност и не трябва да се пренебрегва.

Видове ски и как да изберете

Какви видове ски има

Изборът на правилните ски оказва влияние и е от ключово значение за безопасността и качественото изживяване на спорта. 

Ските според уменията на скиора могат да се разделят в три категории:

Ски за рекреация 
За обработени пистиЗа начинаещи и средно напреднали
Спортни ски
За обработени и необработени пистиЗа напреднали 
Състезателни ски
Предимно за обработени пистиЗа експерти

В следващите редове ви запознаваме с най-популярните видовете ски, тъй като всички модели се различават по много критерии едни от други.

Allround ски

Това са най-универсалният вид ски, които са подходящи, ако все още сте начинаещ или средно напреднал. Те са идеални за изучаване на основите на карането по пистата или за подобряване на уменията.

Характеризират се с висока гъвкавост, контуриран и повдигнат връх и малък радиус на завоя (13 см). Благодарение на тези характеристиките, те правят завоите по-лесни и минимизират ефекта на лошата техника на каране или приплъзване.

Allmountain ски

Този вид ски са подходящи за обработени писти или дори извън тях. Освен това са идеални за каране в мъгли и са чудесен избор за едно незабравимо ски спускане.

Този тип ски са леки и доста широки (80-105 мм), радиусът им на завиване е от 15 м до 21 м и са с повдигнат връх и пета. Това ги прави отлични за стабилността ви при развиване на високи скорости.

Allmountain ските са по-леки и оборудвани със собствени технологии, които премахват 

вибрациите и карането е по удобно и гладко.

Race/Race FIS ски

Това са ски за тези от вас, които са напреднали или се състезават. Те ви позволяват да развиете уникална скорост върху обработени писти, но изискват отлични умения и много сила, за да са качествени всички ски изпълнения.

Когато става въпрос за състезания, видовете ски се делят на:

 • Слаломните ски с малък радиус на завиване от 11 до 14 м са изключително маневрени.
 • Ските гигант с радиус на завиване от 15 до 23 м са бързи, но и много стабилни.

Съществуват и ски с кръстосана резба и по-ниска твърдост. Тяхната цел е да се улесни развиването на много високи скорости с много по-малко усилия.

Freeride ски

Ако обичате да карате из девствени пътеки и дълбок необработен сняг, това са идеалните ски за вас. 

Те са създадени специално, за да не потъвате и са с дълга, подсилена конструкция. Радиусът им на на завиване е 18 м и имат рокер във върха и задната част на ските.

Freestyle ски

Този тип ски са предназначени специално за изпълнение на скокове, гигантски слалом и акробатични маневри.

Freestyle ските осигуряват максимален контрол върху маневреността и стабилността при изпълнението на различни каскади. Те са по-гъвкави, със здрава конструкция, и имат повдигнат връх и пета.

Easycarver ски

Тези ски са идеални за усвояване на основите на карането, тъй като са с къса и гъвкава конструкция. Подходящи са за начинаещи скиори, които искат незабравимо и забавно ски изживяване.

Те са предназначени основно за карвинг и поради гъвкавия си дизайн осигуряват гладко и стабилно каране, особено при резки завои. 

Видове ски и как да изберете

Избор на ски според нивото

За да бъде правилен избора, значение имат не само стилът на каране, любимият терен и височината, но и наличните опит и умения.

Скиорските умения могат да се разделят на 3 основни нива: начинаещи, напреднали и експерти/професионалисти.

Подходящи ски за начинаещи

Скиорите, влизащи в графа начинаещи са тези, които никога не са карали ски или такива, които са карали само няколко пъти. При това ниво, целта е първо да се усвоят завоите, да се усвои закантването и спирането да бъде с контрол.

Свойствата на ските за начинаещи са следните:

 • По-тесни;
 • С по-малка дължина;
 • По-гъвкави.

Не на последно място се препоръчва те да бъдат изработени от по-меки типове дървесни или пяна.

Подходящи ски за напреднали

Повечето хора, които карат ски, попадат в графата напреднали. Те са по-уверени в карането на заснежени склонове и са придобили основните технически умения на различни видове терени и в условия.

Свойствата на ските за напреднали са следните:

 • Конструкция тип “сандвич”;
 • Средна твърдост на материала;
 • По-голяма широчина.

Като технология те могат да имат както camber, така и rocker или комбинация от двете.

Подходящи ски за експерти и професионалисти

С годините и практиката на каране на ски, експертите се научават да владеят отлично техниките на карвинг. Освен това те демонстрират стабилност при гигантски слалом, както и добро равновесие и бърза реакция при развита висока скорост и на завои. 

Освен физически подготвени, тяхната психика е настроена да издържа при стрес и се адаптират към различните ситуации. Това включва тежки зимни условия, включително и извън пистите.

Свойствата на ските за професионалисти са следните:

 • Твърди;
 • Нееластични;
 • Широки;
 • Леки;
 • С метални пластове от титаний или магнезий в съчетание с дърво и други материали.

Изборът на правилните ски е ключов, тъй като това е начинът да се направи карането на ски по-лесно и приятно.

Видове ски и как да изберете

Избор на ски според височината на човека

Височината на човека играе също важна роля при избора му за ски. Дължината на ските трябва да бъде определена от вашият ръст. 

Височината на скиора определя правилната дължина на ските и влияе на начина, по който те ще реагират при каране и завои.

Ако ските ви са прекалено дълги, ще имате проблем с управлението и контрола им. Ако пък са прекалено къси, ще бъдат нестабилни при развиване на високи скорости.

По-долу можете да видите таблици за ориентир на дължина на ските спрямо височина на скиора. 

Деца
Височина в смСки дължина в см
9570-80
100-10280-90
114-122100-110
126-133110-120
135-140120-130
145-148130-140
149-156140-150
163150-160
Възрастни
Височина в смСки дължина в см 
165-170155-175
173-177160-180
178 -182165-185
183-187170-190
188-192175-195
193+180-200

Таблицата не е категорична и размерите могат да варират спрямо индивидуалните модели, които се разглеждат. Правилният размер на ските се определя и от вашето ниво на способности, килограми и много други фактори.

Видове ски и как да изберете

Избор на ски според ски пистата

При избора на ски е нужно да имате предвид и любимия ви вид писта, ниво, техника и стил на каране.

Тъй като различните терени предоставят различни характеристики на каране, добре е да заложите на правилния тип форма на ските за конкретния терен.

Ето и някои препоръчително характеристики на ските според ски пистата:

 • Дължина на ските: по-дългите ски са по-стабилни при високи скорости и при по-широки завои, а по-късите са маневрени и подходящи за по-тесни завои.
 • Ширина на ските: по-широките ски предоставят по добро плаване в дълбок сняг и добра стабилност при необработени места, а тесните са по-маневрени и подходящи за тесни писти.
 • Гъвкавост на ските: ако ските са по-гъвкави, те са достатъчно маневрени и са идеални за начинаещи скиори и меки ски писти. По-твърдите са изключително стабилни при висока скорост и при трудни условия на пистата.
 • Радиус на завиване: когато радиусът на завиване на ските е по-малък позволява лесно и маневрено преминаване през завоя, докато по-големия осигурява стабилност при висока скорост.

За да изберете ските по правилен начин и да се използват качествено е добре да направите равносметка на опита си в карането на ски, физическите и двигателни умения и колко често и къде ще карате.

Видове ски и как да изберете

Откъде да наемете ски в Банско

Хиляди туристи карат ски в Банско всяка зима. Там не липсват хотели или ски училища, които имат гардероб и отдават под наем ски и ски оборудване.

Пистите в Банско са разположени на надморска височина между 990 м и 2560 м, което ще ви гарантира невероятно снежно преживяване докато карате ски.

Купуването на собствена екипировка е добра идея, ако сте човек, който се занимава професионално със скиорство. Във всички други случаи, наемът на ски екипировка и ски под наем са една страхотна опция.

В Апартхотел Лъки Банско например може да резервирате вашето ски оборудване предварително. Освен това, хотелът работи съвместно със ски училища в курорта, което ви позволява да наемете ски учител за индивидуална или групова ски тренировка, а ако сте гост на хотела за ваше удобство получавате и 10% отстъпка. 

Можете се възползвате и от безплатните шатъли от и до ски центровете за наемане на ски екипировка, които хотелът предлага. Цените зависят изцяло от времето на ползване и от класа на екипировката.

Стандартната ски екипировка под наем в Лъки Банско включва:

 • Щеки;
 • Ски;
 • Ски обувки.

Банско е най-популярният зимен курорт в България. Достъпът до всяка една писта е улеснен, и на всяка една станция ви очакват вкусна храна или топъл чай, които да ви сгреят. Пистите са добре поддържани, а някои от тях са дори пригодени и за нощно каране.

Видове ски и как да изберете

Често задавани въпроси

Кои са най-важните ски характеристики, на които трябва да се обърне внимание?

Характеристиките на които да обърнете внимание са дължина, надлъжна твърдост, радиус на завиване и рокера на ската.

Как се отразява карането на ски на човек? 

Карането на ски има положителен ефект върху тонуса и физическата форма. То допринася за укрепването на сърцето, кръвоносните съдове и мускулите, засилва имунитета, допринася за добрия външен вид и др.

На какви марки ски да заложим?

Има огромен избор на ски модели на пазара, но някои се отличават с изключително високо качество спрямо други. Едни от най-известните марки са  Atomic, Blizzard, Fischer, Salomon, Elan и Rossignol. С тях ще се насладите на качествено и незабравимо ски преживяване.