СПА туризъм в Банско

Балнеолечение и СПА в Банско

СПА туризмът в Банско е силно развит, има предистория и вече си е създал традиции. Пример за СПА в Банско с поддържане на водещите международни стандарти, е петзвездният Лъки Банско – апарт хотел СПА и релакс.

БИО плувни басейни в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Новият Банско СПА център на хотела е супермодерен, тук с апаратура от най-ново поколение се прилагат СПА процедури и терапии, които могат да се намерят само на двадесетина места в света. Включително и много популярни в Холивуд методи за подмладяване и разкрасяване, основани на нанотехнологиите.

При това гостите на апарт хотела Лъки Банско  имат безплатен достъп до немалко услуги, предлагани в СПА центъра – фитнес, ароматна парна баня, Ледена стая, контрастни душове, био басейни и др.

Баня и Добринище

Предисторията на СПА в Банско и региона е свързана с балнеолечението. Тук има много минерални извори с лечебна сила за най-различни болести. Достатъчно е да се споменат село Баня и град Добринище – съответно на 5 и на 6 километра от Банско.

В землището на село Баня минералните извори са 75, а лечебната сила на водата тук се използва от много години. Минералният плаж в селото например е открит още през  1967-а. Лекуват се лумбаго, дископатия, гинекологични заболявания, възпаления на нерви, болести на бъбреците и черния дроб и много други.

По същия начин Добринище е бил основно балнеоложки курорт за лечение на бъбречно-урологични болести, жлъчно-чернодробни, стомашно-чревни и т.н.

На практика балнеолечението е добра основа и логичен трамплин с развитието на частната инициатива в туризма да стартира и СПА в Банско. Защото двете по същество са близки. SPA е съкращение на словосъчетание, което в превод на български е „здраве чрез вода“ – каквото е и балнеолечението.

Ако трябва да сме „прецизни“, минералните извори в Добринище са се използвали още от… траките – има открити останки от селище. „Включили“ са се и римляните – намерени са основи на римска баня.  Но това разбира се е просто в сферата на любопитното.

Класика и модерност в СПА процедурите

В СПА центъра на апарт хотел Лъки Банско СПА & Релакс се постига пълно възстановяване – и психическо от всекидневния стрес, и физическо. Релаксират се мускулите, подобрява се кръвообръщението, дишането, получава се и лечебен ефект за някои често срещани здравословни проблеми. Като цяло резултатът е изключително приятна отмора, повишен тонус, подмладяване, разкрасяване.

Тук се прилагат всички класически възстановителни техники, познати от древността и едновременно с това се предлагат най-съвременните методи. Гостите на апарт хотел Лъки Банско СПА & Релакс могат да изпитат удоволствието и ефекта от римските масажи с мед и мляко, масажи от древната индийска медицина Аюрведа, китайски енергийни масажи с комбинирани техники, с акупунктура, вулканични камъни, и много други.

Наред с това модерна апаратура предлага радиочестотни терапии, нанотехнологии за дълбоко проникване на лечебни серуми в кожата, вихрови, перлени и тангенторни подводни масажи. Те могат да се използват както поотделно, така и в различни комбинации по тялото и удоволствието да е разностранно.   Отделно са специализираните процедури за козметични ефекти на лицето – кислородни терапии, с водорасли, терапии против бръчките и кръговете под очите, и т.н.

СПА Терапии

Част от терапиите в СПА комплекса на хотела са насочени към възстановяване при редица психически разстройства, които не са се развили до болест, но от стреса се появяват при много хора – тревожност, социални фобии, личностни нарушения.

Хамам стая | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

Съвременните методи и технологии в центъра изпреварващо за СПА в Банско и България „са помислили“ дори за изчистването на така наречения електромагнитен смог. У нас, за разлика от Западна Европа, като че ли все още не му се обръща достатъчно внимание.

Медицинските изследвания в тази насока обаче показват, че електромагнитният смог се натрупва, влияе на нервната система и вреди на имунитета, а може и да отключи например сърдечно-съдови заболявания, рак и др. Този смог се получава от засилената употреба на мобилните телефони и компютрите във всекидневието ни и на практика засяга всеки човек.

СПА в Банско – Релакс от Хималаите

СПА комплексът на апарт хотел Лъки Банско СПА & Релакс включва различни зони, но може би трябва да се започне от Релакс зоната. Тя дава уникален резултат за пълноценната СПА почивка и възстановяването. Това е помещение за отмора, а от използваните методи, 40-минутен престой в него се равнява на четири часа разходка в борова гора. Има и силно психо-терапевтично въздействие.

В Стаята за релакс се използва едновременно  ефектът от три вида терапии – микрочастиците, които излъчва хималайската сол при награвяне, лечебно въздействие чрез цветове, и терапия чрез музика. Цялостният резултат в Релакс зоната е много добър и за възстановяване от натрупана преумора.

Релакс зоната в СПА комплекса на Лъки Банско е облицована изцяло от натурален продукт – тухлите са от хималайска сол. Тук се използват лечебните методи на халотерапията, която е подходяща за всички възрасти и може да се ползва семейно.

Стая за почивка и наслада | Lucky Bansko & SPA

Доказано е, че отделяните от хималайската сол микрочастици, които се получават от нагряването, при вдишване имат благотворен ефект върху при респираторни заболявания – например на синусите, при астма, тютюнджийска кашлица, хроничен бронхит и т.н., и пречиства дихателната система.

Те също така въздействат и за лечението на кожни заболявания и възпаления, помагат на организма в борбата срещу натоварването на психиката от стреса. Лечебната сила на халотерапията се допълва от специално подбрана и дозирана оцветена светлина, и успокояваща музика, които свалят напрежението.

Въздействието на светлината и цветовете вече е разучено детайлно – както за отделните цветове, и нюансите, така и за комбинациите им, и се прилагат широко в терапиите.

Лечебният ефект на музиката също е доказан научно – за стабилизиране на пулс, кръвно налягане, дишане. Той обаче е бил известен още в древността, първите писмени свидетелства за това са от египетските папируси. У нас пък са известни сказанията за Орфей, който „успокоявал зверовете“ с музиката си.

СПА в Банско – уникалната Алфа Делукс-70

Терапевтичната вана Алфа Делукс-70 за комбинирани хидромасажи в СПА центъра на Лъки Банско вече стана хит сред клиентите на СПА в Банско. Тя е с 25 програми, най-ново поколение и е първата за България. Като нея има само 20 по света и е много предпочитана.

Комбинирана вана Алфа Делукс | Lucky Bansko SPA & Relax

Съществен момент при ваната в Спа центъра е, че могат да се правят различни комбинации, като едновременно се хидромасажират стъпала, крака, седалище, ръце.

Масажите във ваната могат да са перлени – с мехурчета, вихрови – с водни струи и подводни струйни масажи  на желаните точки и зони от тялото. Усещанията са много приятни, човек се отпуска, получава чувство за лекота, напрежението пада, получава прилив на енергия. Тонизирането на нервната система подобрява съня, стабилизира се кръвното налягане.

Въздействието на хидромасажите с Алфа Делукс-70 върху тялото е цялостно и многопосочно. Активира се целия организъм, включително и обмяната на веществата, лимфната циркулация и т.н.

На практика водните масажи не само постигат релакс, но лекуват и заболявания. Те например успокояват болките при артрит, множествена склероза и др. При това са приятни, на практика нямат противопоказания.

Според желания ефект, при тях може да се съчетава температурата на водата със силата и насочването на струите, във водата може да се добавят вещества и минерали, които да почистят и релаксират кожата.

Топлата вода разтваря капилярите, което помага за детокса и релаксация; струите засилват кръвообращението и подхранването на кожата.

Контрастните душове – смяна на топла и студена вода, въздействат тонизиращо, до 30 минути дневен престой е достатъчен за отърсването от стреса.

Подводните точкови масажи на точки и зони от тялото на практика са дълбок масаж със силен възстановителен ефект. Те са удачен метод за намаляване на целулита, защото „атакуват“ безболезнено мастните депа. Редовните хидромасажи с времето намаляват целулита, а кожните неравности, които е причинил, ще се заличат.

СПА в Банско – като в Холивуд

Изборът на Лъки Банско за СПА в Банско дава възможност за една подмладяваща терапия, която е с много силен и бърз ефект. Точно заради този бърз силен ефект, тя е много популярна в Холивуд.

Процедурата се извършва с американски апарат, който се нарича Интрасютикълс. Той произвежда кислород,  който се насочва на струя за дълбоко проникване в кожата и нанася специални серуми, разработени по нанотехнология.

Разбира се, всичко е много фино и резултатът проличава почти веднага, още след първата манипулация. С този апарат се избягват почервеняването, обелването и сърбежите при  химическия пилинг.

За СПА в Банско единствено в Лъки Банско има био басейни, където водата е пречистена по най-модерните технологии – със специална йонизация, с използването на ултравиолетова светлина и електролиза, за която се използва морска сол. Басейните са за деца и възрастни, имат вграден хидроджет, а също и подводна музика.

В СПА центъра на Лъки Банско се предлага и басейн със соли, взети от Мъртво море. Те способстват за възстановяването на кожата, правят я по-еластична.

Аемотио Спа Водно легло | Lucky Bansko SPA & Relax

Много голям е и интересът към Водното легло, комбинирано с душ „Виши“ и парна баня, което механично прави полюшващи движения. Аемотио СПА е също изпреварващо за СПА в Банско и България. То е произведено по поръчка в Италия специално за новия релакс-център на хотела и е единствено в курорта.

Ефектът е като при водните терапии, но поспецифичен начин и усещания. Освен това се правят и апликации с лечебна кал и микронизирани водорасли. Използва се и хромотерапията. Леглото комбинира излъчване на  6 цвята, действащи релаксиращо на психиката.

В добавка може да се избират СПА процедурите с шоковата вана, радиочестотна сауна, финландски сауни, Расул и Хамам. Расул е сапунена глина от Мароко и почиства кожата, Хамам е източен ритуал в баня за детокс на организма.