София – Банско: маршрути с кола, автобус и други видове транспорт

Без значение дали сте решили да посетите най-известния български зимен курорт Банско, за да покарате ски или просто за да отпочинете на чист въздух и да се насладите на красотата на Пирин планина – ние сме тук, за да ви помогнем да пътувате възможно най-приятно.

В редовете по-долу ще разберете как най-лесно да стигнете до Банско с кола, автобус и алтернативни видове транспорт

София - Банско: маршрути с кола, автобус и други видове транспорт

От София до Банско с кола

Ако сте от София, или започвате пътуването си към Банско от София, най-бързият начин да достигнете до курорта е с автомобил.

Банско е разположен сравнително близо до София. Разстоянието, което трябва да изминете, за да стигнете от столицата до курорта е 150 километра.

Пътят с автомобил ще ви отнеме не повече от 2 часа и половина, ако имате търпение и не спирате за почивка. 

София - Банско: маршрути с кола, автобус и други видове транспорт

Маршрут през автомагистрала Струма

Най-сигурният и бърз маршрут е по автомагистрала Струма:

 • Поемете по главният път Е79 към Симитли. 
 • Точно преди отбивката за Симитли, поемете по второстепенен път 19 в посока Разлог.
 • Само 2 километра преди Разлог, ще видите табелата означаваща пътя към Банско.

Средно, ако пътувате с личен автомобил изцяло на собствени разноски, пътуването по автомагистрала “Струма” ще ви струва между 70 и 100лв. за гориво.

Маршрут през стария път към Банско

Има и друг маршрут, който на теория е по-бърз за преодоляване, понеже се пътува по старият път, по права линия, директно от София към Банско.

Проблемът обаче е, че този път не е поддържан, а пътната настилка е напукана и с неравни участъци. В заснежени и зимни условия, този път би ви отнел двойно повече време, отколкото ако поемете по магистралата.

Ако изберете старият път, вероятно разходът за гориво ще се увеличи с около 30-40% поради лошата инфраструктура на пътя. 

Забележителности по пътя София – Банско с кола

Ако все пак сте от приключенците, които искат не просто да достигнат до избраната дестинация, но и да излязат извън пътя, да създадат спомени и приятни моменти, сме ви подготвили няколко интересни локации, които се намират на пътя София – Банско и са отворени за посетители.

По време на пътуването по маршрута София- Банско по автомагистрала Струма,, ще преминете край Перник, Дупница, Кочериново, Благоевград и много други интересни местности и села.

Там можете да разгледате следните забележителности:

 • Връх Дупевица: Връх Дупевица се намира в източната част на Люлин планина и със 1256-те си метра е и най-високият и връх. Ако сте късметлии и започвате пътешествието си от София към Банско в ясно време, насладете се на красивата гледка от върха. Това ще бъде страхотно начало на пътуването ви и ще ви зареди с положителни емоции и усмивки.
 • Мърчаевски манастир “Св.Троица” – Мърчаево: Разположен е на 1,5км от село Мърчаево и е изключително интересно място, което препоръчваме да посетите по пътя София – Банско. В двора на манастира има кладенец, за който се вярва, че има “жива вода” и е една от главните атракции в местността, привличащи посетители от близо и далеч. След като така или иначе вече се намирате там, препоръчваме ви да посетите и къщата музей “Петър Дънов” в Мърчаево.
 • Къща музей “Петър Дънов” – Мърчаево: На 14 ноември 1943 година Бялото братство на чело с основателя си – Петър Дънов се евакуира в село Мърчаево, заради бомбандировка над София. Настаняват се в къщата на един от учениците на Дънов – Темелко Темелков. Днес, същата къща е превърната в музей на Петър Дънов, където всичко се пази точно така, както го е оставил учителя.
 • Църква “Св. Св. Петър и Павел”: Това е православна църква в симитлийското село Мечкул, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква. Обявена е за паметник на културата и определено архитектурата и стенописа на обителта са нещо, което заслужава да бъде видяно.
 • Бъндеришки езера – езеро Окото: Окото е малко езеро, намиращо се на скален праг над хижа Вихрен и е най-ниско разположеното езеро от групата. Гледката от езерото е спираща дъха, а местността ще ви зареди с положителна енергия. Гарантираме ви незабравими спомени и красиви снимки, които ще гледате с усмивка след време.

От София до Банско с автобус

Автобусът си остава най-евтиният начин за придвижване от София до Банско.

Много автобуси пътуват от София към Банско всеки ден. 

Може да вземете автобус от Централната автогара – София, или автогарата в Овча Купел. Средната цена на билетите е около 16 лв. или 8 евро за еднопосочен билет.

Някои от автобусните компании, предлагащи директни превози София – Банско са:

 • Попов – 14:00 – 16:56
 • Травентура – 13:30 – 17:00
 • Юнион Ивокни – 08:30 – 11:42 и др.

Разстоянието от София до Банско, ако решите да пътувате с автобус, ще ви отнеме около 3 часа.

Има директни автобуси  София – Банско пътуващи през всеки ден от седмицата.

Информация за всички услуги, които предлага автобусната линия, може да откриете онлайн, в сайта на избраната от вас автобусна компания.

В разписанието на автобусната линия, която сте избрали може да откриете различните часове през които тръгват автобусите от София до Банско на различните компании и да изберете оптималният вариант за вашето пътуване.

Хубаво е да знаете, че някои от тези автобуси преминават директно през ски курорта Банско, но това не е последната им спирка.

Някои от тях пътуват за Гоце Делчев, Огняново, Якоруда, Баня, или Елешница и това са последните им спирки.

За да не се озовете на място, различно от Банско, попитайте на гише “Информация” преди да се качите, или директно шофьора на автобуса, коя е последната спирка.

София - Банско: маршрути с кола, автобус и други видове транспорт

Има ли ЖП линия в Банско

Ако имате нужда от адреналин и приключения, вземете влака София-Банско!

Първо ще пристигнете на ЖП гара Септември и ще трябва да изчакате там и да се прикачите на следващия влак.

След като се качите на влака от Септември, ще бъдете извозени директно до Банско.

За съжаление, до момента няма изградена директна ЖП линия София – Банско, но ако сте решили, че желаете да стигнете до курорта с влак, може да достигнете с прекачване.

Пътуването с влак по разписание София – Банско ще ви отнеме около 7 часа, като след тръгването от София имате прекачване в Септември, за което трябва да изчакате около 2 часа на ЖП гарата.

Разписанието е:

 • 06:40 – отпътуване от  ЖП гара “София”
 • 08:39 – пристигане на  ЖП гара “Септември”
 • 08:55 – отпътуване от  ЖП гара “Септември”
 • 13:03 – пристигане на ЖП гара “Банско”

Цената за двупосочен билет е 25,95, а за еднопосочен – 15,55лв.

Пътуването с влак определено не е една от най-практичните и бързи опции за достигане до Банско, но пък винаги е носило магично усещане и приключения и ще си го спомняте с удоволствие и усмивка.

Алтернативни видове транспорт

Разбира се, ако сте от търсачите на силни усещания и истинските любители на приключенията, можете да изберете алтернативен вид транспорт по маршрута София – Банско.

Някои от тях описваме по-долу.

От София до Банско с колело

Велосипедът определено не особено надежден и безопасен метод за транспорт на дълго разстояние – особено в зимни условия – но не е невъзможно да се осъществи. 

Ако сте решили да предприемете пътуването с колело, определено препоръчваме да се снабдите с подходяща пътна “светлоотразителна” екипировка, комплект за бърза помощ и телефон с напълно заредена батерия. 

Препоръчваме да изберете пътуване по стария път, а не по магистралата, за да се избегнат предпоставки за инциденти.

Рент а кар до Банско

Услуги за наемане на автомобил тип “рент а кар” добиват все по-голяма популярност у нас. Срещу заплащане, можете да наемете автомобил от най-близък до вас дистрибутор за колкото време ви е нужен.

Ако нямате лично превозно средство, можете да си осигурите такова на цени започващи от 30 евро на ден в зависимост от сервиза, които сте избрали. Цената определено е по-висока, но ако можете да си го позволите, това е втората най-бърза и сигурна опция за изминаване пътя София-Банско, след личния транспорт.

Споделено пътуване до Банско

Вече съществуват безброй сайтове и групи в социалните мрежи, където се предлага така нареченото споделено пътуване

Принципът на действие на този тип транспорт е, човек с автомобил, пътуващ по определен маршрут, в случая София – Банско, предлага да закара един или повече на брой пътници до Банско, като всеки плаща част от парите за гориво. 

Така шофьорът пести от средства за гориво, а пътниците намират сигурен начин да пристигнат до избраната от тях дестинация.

Банско е едно от най-красивите места за отдих и курорт през зимата и е изпълнено с красиви старинни улички, невероятна природа и спиращи дъха гледки.

Без значение какъв транспорт сте избрали за да стигнете до Банско, пътуването ще си заслужава.

Често задавани въпроси

Кои автобусни компании предлагат директен транспорт от София до Банско?

Най-често това са “Травентурия” и “Юнион Ивкони”.

Колко километра е разстоянието между София и Банско?

Разстоянието от София до Банско е точно 155.8 километра.

Мога ли да закупя билети за пътуването си онлайн?

Да, можете да резервирате и закупите билети онлайн в сайта на автобусните компании.