Пролет в Банско

Един факт е сигурен за Банско – никой турист не може да скучае тук, тъй като наистина този зимен курорт предлага богато разнообразие от развлечения и услуги както през лятото, така и през зимата.  Фактите говорят сами по себе си, ежегодно Банско е посещаван от хиляди бълграски и чуждестранни туристи, което доказва не само неговата популярност, но и разнообразие от предлагане.

Изглед към планината | Lucky Bansko

Активности и атракции през сезона, традиции и обичаи на Банско

Жителите и гостите на града се наслаждават на една изпълнена с приятни емоции празнична пролетна атмосфера. Не пропускайте своята възможност да откриете празничния дух на Банско и да си припомните уникалните български традиции.

В характерния за стил Банско колоритен стил  на всички гости и жители се представя уникален по рода си спектакъл, изпъстрен от майсторски изработени маски и костюми на кукери. По време на събитията посветени на празниците на община Банско можем да видим преплитане на бит и традиция, минало и съвременност.

Фолклорен фестивал в Банско | Lucky Bansko

Фолклорен фестивал

През месец май, освен  празниците на Банската традиция, в Банско се провежда фестивала между три планини. В него участват повече от  800 международни танцови и певчески групи за автентичен фолклор.  На фестивала „Между три планини“ в Банско можем да видим един истински фолклор.

Великден в Банско

В Банско се провежда богата богата на събития програма по случай великденските празници. Програмата започва по случай светлите християнски празници започва сс спектакъла “Цветен Първи април ”, който обединява два празника – Цветница и денят на хумора и сатирата на 1-ви април.

На тази дата самодейците от читалище “Никола Вапцаров” подготвят весела програма, която показва великденските празници през погледа на характерния за Банско хумор и диалект. Салонът на читалището събира зрители от различни краища на 30 март.

Сградата на община Банско | Lucky Bansko

Обредност по случай Великден

Празникът дава началото на страстната седмица и също предхожда  големия християнски празник – Възкресение Христово. Празникът се посвещава на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

По случай Цветница на централния площад в Банско самодейните състави от читалище “Никола Вапцаров“ отправят своя празничен поздрав към всички жители и гости на града по време на концерт “Цветна Цветница“ по случай големия християнски празник.

В неделя сутрин стотици жители на Банско се стичат в черквата „Св. Троица”, за да си вземат върбови клонки, както е според традиция, а после празнуват на централния площад заедно със самодейни състави към Читалище „Никола Вапцаров” гр Банско. Те изнасят богата празнична програма и отправят поздрави към всички гости и граждани на град Банско с празничния концерт „Цветна Цветница”.

По случай Великден служителите на общинската администрация в Банско създават красив кът с великденска декорация. Той представлява наредени върху камъни върбови клонки, върху които са наредени украса от цветчета и боядисани яйца. По зелените площи на Банско през пролетта разцъфват около 10 000 пролетни цветя, с които се създава едно ведро пролетно настроение.

Великденска декорация | Lucky Bansko

Зелените площи се украсяват от различни видове нарциси, теменужки, парички, лалета. Разсадът за теменужките се произвежда от общината. Той бива отглеждан в оранжерия, която е специално закупена от община Банско, с което значително се спестяват финансови средства от общинския бюджет.

В същата тази оранжерия се подготвя разсад за лятно зацветяване. Той ще бъде използван за оформянето на цветните композици на територията на Банско.

В това красиво планинско градче учениците имат любима великденска традиция, която се провежда на 5-ти април в музей Велянова къща.Тогава се пада Велики четвъртък. Учениците заедно с историците от Музеен комплекс – Банско и колегите им от читалище “Никола Вапцаров“ месят обредни хлябове и козунаци и боядисват яйца според българската традиция с натурални багрила.

Целта е да се запознаят с българските великденски традиции и най-вече  да се забавляват. Великденския празник в Банско разбира се не минава без традиционното великденско надчукване с яйца. Победителят след това премерва сили лично с кмета на общината Георги Икономов. За победителя с най-здравото яйце всяка година се дава специална награда – кошница с Великденски изкушения.

Великденски празник в Банско | Lucky Bansko

По случай християнския празник гости на Банско са различни фолклорни изпълнители, каквато  е младата фолклорна певица Ангелина Милева, която имала свои концерт на централния площад. Тя е ученичка на тракийската народна певица Диана Иванова и на своите великденски концерти представя разнообразие от празнични фолклорни изпълнения.

 

„Прошки“ (Сирница или Амката)

В зависимост от църковния календар  през първата седмица на март в региона на Разлог се чества празника  „Прошки”. Този обичай се свързва с началото на Великите пости. През деня на Сирни Заговезни момчета и момичета от Разлог отиват в гората и събират клонки от хвойна. Събраните клонки се натрупват на големи купи, наречени гарета,  в седемте квартала на Разлог. Главната цел е купата да бъде най-голяма и висока.

След края на сутрешната литургия жителите отиват на гости у роднини да искат прошка. Вечерта гаретата се запалват и около тях започват да танцуват хора. На трапезата на всеки дом се сервира традиционна баница със сирене и яйца. На тавана се окачва червен конец, на който се връзват халва или яйце и се ядат.

 

Гергьовден

Празнуването на Гергьовден се свързва с българския обичай „Топене на китките„, който се провежда на 5-ти май. През вечерта срещу празника момите се преобличат в традиционни български носии и заедно се събират тайно от ергените. Те правят това, за да положат своите китки вътре в керамичен кюп, който трябва да престои една нощ под трендафилов храст.

Всяко цвете е маркирано по различен начин, за да може всяка девойка да  разпознае своето на другия ден.

На обяд на самия Гергьовден по обяд  след края на литургията в църквата, девойките изкарват кюпа изпод трендафила. После те започват да играят хоро около него и пеят традиционни празнични песни. После малко момиченце вади цветята едно по едно, а пък млада булка прави наричане  за всяка една китка.

Тодоровден

Тодоровден се отбелязва през втората седмица на месец март съгласно църковния календар. Можем да видим най-впечатляващата част от празника в местността Катарино. Там се провеждат традиционните състезания с коне.

По случай празника се организират също надбягвания, теглене на товари, а след това се организира конкурс за определяне на най-бърз и силен кон. Конете се закичват с панделки и пискюли с цел да се внесе по-голям празничен дух и настроение.

Дни на Банските традиции

Празници на Банските традиции | Lucky Bansko

 

Празниците на Банската традиция предизвикват най-голям интерес сред чуждестранните посетители на града. По време на тези празници имаме възможността да посетим разнообразие от етнографски и кулинарни изложби, включително и изложби на изобразителното и приложното изкуство. Можем да чуем фолклорни песни, да видим известни хора и да се запознаем с автентични български обичаи.

Този празник се провежда вече от три десетилетия през един и същи период – от 17-ти до 24-ти януари. С честването на този празник и се дава началото и на летния туристически сезон в Банско. През тези празнични дни се представят изложби с различна тематика – кулинарни, етнографски, на приложното и изобразителното изкуство.

Yникалните икони и стенописи в Банско | Lucky Bansko

Организират се също тематични вечери, които се посвещават на  старинните обичаи от региона на Банско. Богатата празнична програма включва също танцов и песенен фолклор, вечери, посветени на банския хумор, и също така  се провеждат различни концерти на самодейните състави в региона на Банско.

Традиционна кухня в Банско

Традиционна кухня в Банско | Lucky Bansko

В края на май се провежда ежегодна кулинарна изложба на традиционната кухня в Банско.  Изложбата се провежда през последната събота на месеца. Показват се редица традиционни за района ястия, приготвени по автентични домашни рецепти, които се предават от поколение на поколение.

Всички посетители на изложбата могат да видят едни от най-емблематичните гозби за Банско – чомлек, капама, чеверме, бански кустурета, кукурини, шупла, саче, бански шиш, агнешки специалитети, катино мезе и много други. Виждайки всички тези ястия, който вървят и с комбинация от домашно вино и ракия, осъзнаваме, че Банско се слави не само със ски пистите си, но и с кулинарния си туризъм.

Музикални, песенни и танцови фолклорни изпълнения | Lucky Bansko

Банските специалитети, сервирани  във всички битови механи и ресторанти на Банско са с неповторим вид. Всяка последна събота на месец май се представя кулинарна изложба на автентични бански ястия, където всеки от участниците показват  истинско майсторство.

Изложбата включва редица ястия с интересни имена:

 • бански шиш
 • капама
 • чомлек
 • агнешки специалитети
 • домашни питки и погачи
 • чеверме
 • дреболии
 • саче катино мезе
 • дропка
 • бански старец
 • кървавица и шужук
 • сменка
 • бански кустурета с кажель и чекане
 • шупла
 • катък
 • црекульчи
 • целуварчи,суловра
 • кукурини, които впечатляват с уникален вкус и доставят истинско кулинарно удоволствие, както на български, така и на чуждестранни туристи.

Вълнуващи празници в община Банско | Lucky Bansko

В края на юни започват други вълнуващи празници в община  Банско. Те се посвещават на културата и изкуството в региона. Правят впечатление демонстрациите на народни художествени занаяти като иконопис, дърворезба, тъкане, бродиране, плетене и други.

Гостите на курорта могат да се включат в различни етапи на изработките в Посетителския център на Банско. В комбинация с тях се провеждат музикални, песенни и танцови фолклорни изпълнения. Там можем да видим редица оригинални красиви творби като например кукли направени от царевична шума, бутилки с декорация от еко или отпадъчни материали, сувенирни топки, бродирани с рисунки.

Народни художествени занаяти | Lucky Bansko

Могат да се видят и любопитни изложби на автентични облекла за жътва, за сватба, за Великден, неделни изложби на живопис,  дървопластика, енергийни картини.

В информационния център на Банско можем да разгледаме икони с камъни, мъниста и пясък. Освен това в читалището организират уроци по свирене на гайда, тамбура, както и народни танци и фолклорно пеене.