Подобряване на растителността на Банско

Подобряване на растителността на Банско

Източник снимка: wikimedia

За банскалии опазването на растителността и ландшафтното богатство на градчето им е от първостепенно значение. Това е и една от основните причини, поради които преди няколко години започна реализацията на различни проекти и програми за подобряването и реконструкцията на растителността на Банско.

Промените в озеленяването започнаха с подобряването на парковото пространство в града

През 2013 година от Община Банско обсъдиха и приеха план за подобряване на растителността в парка на града. 

Експерти по озеленяването обследваха всички дървета в парка, паспортизираха ги и изготвиха план за премахването на старите дървета, които са приключили жизнения си цикъл. На тяхно място бяха засадени нови, млади дръвчета, които са характерни за региона.

На всички дървета, намиращи се на територията на парка в Банско бяха оформени короните, а младите дръвчета бяха наблюдавани регулярно и се полагаха всички необходими грижи за техния безпроблемен растеж.

В парка бяха оформени цветни лехи, реконструкция претърпяха някой от алеите и бяха поставени нови пейки за гражданите и гостите на града.

Разбира се, наред с всичко това от Община Банско смениха осветителните стълбове и тела в парка, изградиха нови детски кътчета за игра и паркът заприлича на истински европейски туристически парк, с който банскалии да се гордеят, а гостите на града да посещават с удоволствие.

Подобряване на растителността на Банско

Източник снимка:Bansko.net

Обърна се внимание на реконструкцията на съществуващото градско озеленяване

След публично обсъждане с гражданите на град Банско, общинската администрация под ръководството на кмета на града – Иван Кадев стартира програма за реконструиране и подобрения на съществуващата градската растителност на Банско.

Особено внимание бе обърнато на озеленяването в централна градска част и на централната улица “Тодор Александров”.

Тъй като голяма част дърветата по централната улица бяха на повече от 60 години и страдащи от различни заболявания, местните власти разработиха програма за реконструкция на съществуващото градско озеленяване.

Болните и изгнили дървета бяха подменени с нови, млади дръвчета, които да се вписват в ландшафта на града. Храстите бяха подрязани и оформени красиво, а в градинките и местата за отдих бяха засадени различни видове пъстри, цветни лехи с теменужки, както и други характерни за Банско представители на нискостеблени растения. 

Днес централната част на Банско грее в прекрасна, нова и много добре поддържана зелена премяна. До началото на 2022 година в централната част на Банско са  засадени над 150 нови дръвчета американски дъб, бреза и ясен.

Подобряване на растителността на Банско

Източник снимка:Bansko.net

Озеленяване и поддръжка на дървесната растителност в пространството около  река Глазне

Коритото на емблематичната река Глазне, която минава през града бе почистено основно, а в пространството от двете страни на коритото на реката бяха засадени дръвчета и ниска растителност.

И в този район на града осветителните тела бяха сменени с нови и енергоспестяващи, а маркировката по улиците бе обновена.

Подобряване на растителността на Банско

Източник снимка: Уикипедия

Извършено бе подобрение на визията на входно пространство на Банско

Като един от най-популярните ни туристически градове, визията, с която града посреща и изпраща гостите си от голямо значение. За да приведат в по-привлекателен вид входа и изхода на града, от Община Банско, под ръководството на кмета на града – Иван Кадев, бе разработен проект за подобряване на визията на входно – изходното на Банско в посока Разлог.

Днес всеки, който влиза в Банско може да се наслади на прекрасно оформеното архитектурно – художествено оформление на входа на града.

В началото на града е поставена стилна архитектурна композиция с формата на ключ, а градинките около нея, заключени в пространството при улица “Цар Симеон” и ул. “Патриарх Евтимий” са декорирани с подходящата цветна растителност. 

Входно – изходното пространство на града е добре осветено и всички гости на града могат да се насладят на прекрасно оформеното цветно пространство по всяко време на денонощието.

Акцентира се върху подобряването на растителността в зоната около кабинковия лифт

От Община Банско полагат усилия да поддържат не само ски зоната, но пространството около кабинковия лифт в безупречно състояние. За целта екипи от професионалисти почистват, облагородяват и поддържат растителността. Засаждат се нови дървета, а пространството около лифта се почиства редовно.

Подобряване на растителността на Банско

Източник снимка:wikiwand.com

Банскалии са хора, които мислят за родния си град и искат да го превърнат в още по-привлекателно за туризъм място. Затова не жалят усилия както за озеленяването на града, така и за подобряване на инфраструктурата на Банско.

През изминалите няколко години наред с реконструкцията на  съществуващото градско озеленяване в централната част на града, от Общината се погрижиха за облагородяването и подобряването на растителността в крайните квартали и в селските райони.

От администрацията отделиха средства за изграждане на модерни поливни системи, с които поддръжката на цветните и тревни площи да стане още по-бърза и лесна. 

Подобряване на растителността на Банско

Източник снимка: Уикипедия

Отделиха се и средства  за изграждане на общински  разсадник за теменужки и друга цветна растителност, с който от Общината се надяват да намалят средствата, отделяни за закупуване на цветя за облагородяване на градинките и парковете в града. 

С всяка изминалата година Банско се превръща в европейски курорт, който с гордост посреща туристи не само през зимния ски сезон, но и през цялата година. 

Промяната в инфраструктурата и озеленяването с всяка година става все по-видна и всяко посещение в Банско ще се превръща в едно все по-приятно и вълнуващо изживяване.