Котешки чал – недосегаемият Пирин високо над Банско

Пирин е една от най-красивите планини в България, която впечатлява с изумителни природни красоти и внушителни върхове.

Защо ви казваме това? Защото искаме да ви запознаем с едно от най-вълнуващите, красиви, но и труднодостъпни места в региона – Котешки чал.

Котешки чал - недосегаемият Пирин високо над Банско

Източник на изображение: luckybansko.bg

Какво представлява Котешки чал и къде се намира?

Котешки чал или Котешки рид е отвесен карстов гребен, който се явява разклонение на главното карстово било на Северен Пирин.

Отделя се от билото в посока север – североизток в посока безименен връх на северозапад към връх Бански суходол, а в по-ниските части му части се намира връх Дуниното куче (2481 м).

Като връх Котешки чал не е силно изразен и най-общо казано представлява остър и изключително тесен скалист ръб, склоновете на който се спускат почти отвесно към циркусите Баюви дупки и Бански суходол.

Според опитните планинари, технически преминаването му не е особено трудно, но тъй като ръба е много тесен (на места е само 20 см), а склоновете му са отвесни е доста опасен, особено през зимата.

Тогава се образуват снежни козирки и има опасност от лавини, поради което преминаването по алпийския гребен е доста рисково и не се препоръчва за хора, които нямат достатъчно опит и не са оборудвани с подходящата алпийска екипировка.

Как можете да стигнете до Котешки чал от Банско и региона?

Котешки чал попада в границите на резервата “Баюви дупки – Джинджирица”, а маршрутите за пешеходен туризъм, по които можете да стигнете до чала са няколко и тръгват както от хижите Вихрен и Бъндерица, така и от хижа Яворов.

Котешки чал - недосегаемият Пирин високо над Банско

Източник на изображение: wikipedia.org

Популярни маршрути около Котешки чал в Пирин

Преди да ви запознаем с маршрутите искаме още веднъж да подчертаем, че преминаването на Котешки чал е екстремно алпийско изживяване.

Затова и препоръчваме, ако не сте добре подготвени или имате страх от височини да изберете някой друг, по-лек пешеходен планински маршрут около Банско.

А ако все пак решите, че можете да се справите, по-доброто решение е да атакувате алпийския гребен като наемете водач или сте включите в група, която се води от обучени планински водачи.

Котешки чал – маршрут от хижа Вихрен

Може да се каже, че този маршрут е един от най-популярните. Изходната му точка е от хижа Вихрен, до която можете да стигнете или с личен автомобил, или с редовна автобусна линия от Банско.

От хижата трябва да поемете по маркираната туристическа пътека, която води в посока Кончето. Преди да стигнете до Кончето обаче трябва да преминете през Казаните и да стигнете до Премката.

Преминете ли през Премката следва екстремното преминаване на Кончето. Тук трябва да сте особено внимателни, тъй като ще се движите по гребена му и подхлъзвания не са желателни.

Хубавото е, че отсечката е обезопасена с въжета и само трябва да се държите за тях и да не се разсейвате.

Минете ли през Кончето, ще стигнете и до заслон Кончето, от където започва и Котешки чал.

Първоначално “Котешкия връх” не изглежда толкова труден или опасен, но след няколко минути ходене скалите стават все по-стръмни, а ръбът, по който трябва да се движите все по-тесен и по-тесен.

Преминаването по билото на чала не отнема много време, но е доста екстремно и опасно, тъй като, за разлика от Кончето, тук няма обезопасителни въжета.

Преминете ли чала можете да продължите към близкия връх Дуниното куче или да се върнете обратно по същия път до хижа Вихрен.

Котешки чал - недосегаемият Пирин високо над Банско

Източник на изображение: wikipedia.org

Котешки чал – маршрут от хижа Бъндерица

Този маршрут е с изходна точка Бъндеришка поляна и хижа Бъндерица, до които можете да достигнете с личен автомобил.

От хижата трябва да тръгнете в посока циркуса на Бански Суходол. След като преминете през циркуса следва екстремно изкачване на връх Дуниното куче и ще достигнете до заслон Кончето.

Оттам следва преминаване през Котешки чал и през Кончето. Минете ли през Кончето трябва да продължите към Премката, Казаните и да слезете на хижа Вихрен.

Котешки чал – маршрут от хижа Яворов

Изходната точка на този маршрут от местност Бетоловото, от където трябва да поемете по туристическата пътека в посока хижа Яворов.

Стигнете ли до хижата, след кратък отдих трябва да тръгнете в посока Парева поляна. Пътеката, която ще ви води е добре маркирана (в зелена маркировка) и е доста широка, така, че няма как да я пропуснете. 

В даден момент обаче пътеката се стеснява, но трябва да продължите да я следвате и след около 40 – 50 минути ще стигнете до Парева поляна.

Достигнете ли до там се огледайте за горска пътека, която започва от североизточния край на поляната и навлиза в гората.

Следвайте тази пътека и след около час ще излезете от гората и ще стигнете до Премката на билото на чала, а оттам през Котешки чал към връх Дуниното куче.

Котешки чал – от хижа Вихрен (маршрут № 2)

Както вече се досещате изходната точка на този туристически маршрут започва от хижа Вихрен.

Оттам по маркирана пътека изкачвате Казана, подсичате Кончето и трябва да продължите към заслон Кончето.

Тук можете да отморите малко и да се насладите на красотата на Пирин, след което идва ред на изкачването на връх Бански Суходол. Оттам следва преминаване през Котешки чал и за “десерт” изкачване на връх Дунино куче.

Котешки чал - недосегаемият Пирин високо над Банско

Източник на изображение: luckybansko.bg

Можете ли да преминете по ръба на Котешкия чал?

Както споделихме по-горе в текста, преминаването по ръба на чала е възможно, но трябва да сте много внимателни.

Разстоянието, което трябва да преминете не е голямо, но ръба, по който ще се наложи да вървите е изключително тесен и което е още по-опасно – не е обезопасен.

Освен това скалите на места са доста ронливи и е силно препоръчително да внимавате, когато се хващате за скали или камъни.

Преминаването по Котешкия чал не е за хора, които нямат опит и добра алпийска екипировка или които страдат от страх от височини.

И още нещо. Въпреки, че технически чала не представлява голямо предизвикателство и може да се премине и през зимата, планинските водачи не препоръчват да го правите, тъй като през зимата, както вече отбелазахме се образуват снежни козирки, които са опасни.

Освен това през зимата често падат лавини, което допълнително увеличава опасността.За да си спестите всички тези притеснения, ако все пак решите да вдигнете адреналина си, като преминете пред Котешкия чал в Пирин, нашият съвет е да предприемете “атаката” само с квалифициран планински водач.