Къмпинг Зодиак

Къмпинг Зодиак

Ако ви влече красивата планинска природа и търсите спокойно и тихо кътче, където да прекарате незабравим уикенд с близки или приятели, то в Рила планина има доста кътчета, които предлагат добри условия за къмпинг. Едно от тях е къмпинг “Зодиак”, който предлага страхотна възможност за пълноценен релакс сред величието на Рила.

Информация за Къмпинг Зодиак

Къмпинг Зодиак

Местоположение

Къмпинг Зодиак е разположен във вековна борова гора сред величествената  природа на Рила. Заобграден е от няколко спиращи дъха  високи планински върхове, а самият въздух е кристално чист. Сам по себе си всъщност той е нещо повече от къмпинг. Подходящ е за почитателите на активната почивка в планината, както и еко туризма.

С площ от 7000 кв.км. къмпинг Зодиак представлява цялостен комплекс, който се състои от хотелска част, тревни площи за разполагане на каравани, барбекю, ресторант-градина.

Хотелската част на  Къмпинг Зодиак включва 23 легла, а капацитетът на зоната за къмпинг е общо 40 каравани и 40 палатки. На територията му има също и бунгала с капацитет за 30 души, които са оборудвани с просторни спални, телевизор, собствен санитарен възел и  други удобства за прекарването на пълноценна планинска почивка. 

На всички свои гости пристигнали с каравана къмпингът предлага възможност за използване на електричество, както и собствена баня и тоалетна.

Ресторантът на къмпинга предлага на своите гости разнообразие от местни специалитети по традиционни за региона рецепти, а също и вкусни ястия за феновете на здравословната кухня и богато меню с напитки. 

Ресторантът  е с капацитет от 50 места и разполага с открита и закрита част. Откритата част включва красива градина с барбекю с общ капацитет от 250 места, което го прави отлично място за провеждането на различни празнични мероприятия и семейни и или фирмени тържества.

Комплексът на къмпинга включва също и тераса, която гледа директно към кристалните води на Рилска река, както и просторен кът за игра за най-малките. Има също и безплатен паркинг за пътуващите с коли гости.

Самият регион е подходящ за посещение през всеки един сезон, като местната природа предлага прекрасни гледки по всяко време на годината.

Къмпинг Зодиак

Какво предлага ?

Къмпингът е отворен от април до октомври, като едно от основните му предимства е, че се явява изходна точка за немалко на брой туристически маршрути из Рила, а също и пътеки водещи до Рилския манастир.

Други забележителности и забавления в региона

Нещата, които къмпингът предлага  не се изчерпват обаче дотук. Близо до него са разположени и други интересни места, които  ако имате достатъчно време в пътешествието си, не трябва да пропускате да се отбиете до тях. 

Рилски манастир

Къмпинг Зодиак

Докато сте в региона на къмпинг Зодиак не пропускайте да посетите включения в ЮНЕСКО Рилски манастир, който е единствен по рода си  културен паметник за България. 

Емблематичният Рилският манастир се намира само на 2 килoметра от къмпинг Зодиак. Освен че се явява важен религиозен център за целия православен свят, манастирът представлява интерес за почитателите на историята и религията със своето богато хранилище, включващо голям брой ценни ръкописи, документи и книги, както и богат набор от артефакти като икони, стенописи, монети, жезли и оръжия. 

В него се намират също библиотека и етнографски музей. Броят на томовете и ръкописите в манастира наброява над 32 000.

Един от художниците изрисували стенописите на Рилския манастир е самият Захари Зограф, а едни от възпитаниците на манастира са Неофит Рилски и Паисий Хилендарски.

Едни от най-впечатляващите неща, които всеки посетител на Рилския манастир е добре да види, са ръката на Св. Иван Рилски, Хрельовата кула, кръстът на Рафаил, както и църквата “Рождество Христово”, която е най-голямата манастирска църква в България.

Пещерата и гроба на Свети Иван Рилски

Къмпинг Зодиак

Къмпинг Зодиак се намира на 1700 метра от гроба на един от най-известните български светци – Св. Иван Рилски. На пътя водещ към него има указателна табела и голяма икона на светеца от лявата страна на пътя, така че малко вероятно е да я пропуснете. 

Пешеходната пътека започваща от табелата до гроба на Св. Иван Рилски е стръмна и отрупана с камъни, но за щастие е кратка. На самия гроб има построен от камък малък храм наречен “Успение на Св. Иван Рилски” или “Старата Постница”. 

Този храм се води като част от Рилския манастир. В него  има гробница, в която са били поставени останките на Св. Иван Рилски след смъртта му преди да бъдат преместени в София.

Къмпинг Зодиак

Пещерата на известния български светец се намира на 4 километра от Рилския манастир. По пътя към нея има ясна маркировка, така че не е трудно да се открие.

Самата пещера се намира от дясната страна на каменния храм, като до входа й водят стръмни каменни стъпала, от двете страни на които ще видите безброй бележки съдържащи молитви на вярващи,  пъхнати в процепите на скалата. В нея светецът прекарва последните 12 години от живота си в отшелничество и пост.

Вътре в самата пещера е тъмно и тясно. Има каменно легло, на което са поставени икони на светеца и свещи, а в дъното на пещерата има дървена стълба, отвеждаща към тесен вертикален тунел в скалата, където е и единственото място в пещерата, през което навлиза слънчева светлина. 

Според общото вярване в пещерата има магическа сила и тя позволява само на  безгрешните хора да преминат през процепа от другата страна на скалата.

Къмпинг Зодиак

Гробът заедно с пещерата на Св. Иван Рилски  се смятат за енергийно място. Религиозните смятат, че тук на това свято място всяка отправена молитва се сбъдва. 

След като ги посетите, можете да се отбиете и до аязмо с лечебни води, което се намира на около 100 метра от храма на  Св. Иван Рилски и на него има построена чешма. Според вярващите всеки посетител на това място трябва задължително да пие от лековитата вода.

Ако продължите по пътеката след аязмото, след няколко метра ще откриете и скалата, на която всеизвестният светец е отправял своите молитви. На самата скала има икона на светеца.

Екопътека Кръста 

Къмпинг Зодиак

Екопътека Кръста е подходящо място за тези от вас, които харесват дългите разходки из планината. Маршрутът на екопътеката е кръгов и обиколката му трае около един час, като крайната му точка е кръст с големи размери, който е разположен на върха на висок скалист хълм. 

Докато сте на върха можете да се насладите на красиви гледки към близките хълмове и каньони, както и да видите части от град Рила.

В началото на самата екопътека има отбивка, където можете да оставите автомобила си. На самия маршрут има няколко обособени места с пейки и беседки, където туристите могат да спрат за почивка.

Сухото езеро

Къмпинг Зодиак

За да видите още спиращи дъха гледки във вашето планинско пътешествие, можете да се отбиете до местността Кирилова поляна, която се намира на около 8 км. от Рилския манастир. 

От местността започват няколко туристически маршрута, един от които води до Сухото езеро. Освен че предлага прекрасни гледки към околностите, езерото е отправна точка и за няколко водопада, които също заслужава да се видят.

Един от водопадите близо до Сухото езеро е разположен на няколко метра от левия му бряг. Той се характеризира с внушителен размер и пълноводие. Пътеката водеща до водопада е утъпкана, но стръмна. Въпреки това, всеки може да стигне до водопада без значение дали е напреднал, или начинаещ планинар.

По своя тип Сухото езеро спада към свлачищните езера, и затова и е плитко и със склонност към заблатяване. Името му произлиза оттам, че през топлите месеци езерото пресъхва напълно. Друг интересен факт за него е, че то се оттича в подземните почви, вместо в река или поток.