Къмпинг Бор

Къмпинг Бор

Къмпинг Бор предлага отлични условия за всички, които търсят красиво кътче за отдих и пренощуване сред природата. Къмпингът е разположен сред красивата планинска природа на Рила планина и се явява едно от най-често посещаваните кътчета в България. Явява се популярно място за туризъм  както сред българи, така и сред чужденци. 

Къмпингът привлича интереса на различни типове туристи. Той е подходящ за  почитатели на планинските приключения, хора търсещи удобно кътче за пълноценна почивка в семеен или приятелски кръг, а също и за вярващите, които търсят удобно място за пренощуване, докато пътуват към свети места за поклонение. 

Без значение каква е целта на вашата почивка, едно е сигурно – къмпинг Бор ще ви помогне ефективно  да се откъснете от забързания начин на живот и ще ви осигури спокойна и комфортна атмосфера сред величествената и сурова красота на Рила планина.

Освен прекрасното си местоположение сред една от най-величествените планини на България, къмпингът предлага на своите посетители и отлични условия за прекарването на приятна и релаксираща почивка. 

Една от отличителните черти на къмпинга е фактът, че предлага разнообразие от удобства в сърцето на планината и  в същото време осигурява комфорт дори за тези планински пътешественици, които не обичат да правят компромис със своя комфорт.

Местоположение

Къмпинг Бор е сравнително лесна за откриване дестинация. Той е разположен само на 1.5 км. от Рилския манастир по пътя за Кирилова поляна. В непосредствена близост до къмпинга преминава Рилска река, чийто тихо ромолене допринася за цялостната приятна обстановка на къмпинга. Природата в околността предлага красиви гледки през всеки един сезон.

Къмпинг Бор

Капацитет и удобства

Къмпингът предлага на туристите разнообразни възможности за пренощуване както на семейства с деца, така и за приятелски компании. Ако решите да посетите къмпинга, можете да изберете нощувка на палатка, каравана или със спален чувал под небето. 

Територията на къмпинга предлага просторно място за паркиране на каравани и разположение на голям брой палатки. Ако пътувате с домашните си любимци, можете да ги вземете с вас на къмпинга.

Той разполага с общо 11  малки бунгала, всяко от които е оборудвано със собствен санитарен възел и предлага  топла вода, баня и телефон. От всички налични бунгала десет разполагат с две легла, а едно е с четири.

На територията на къмпинга се предлагат също и апартаменти и отделни стаи в къщи във финландски стил за тези от вас, които търсят комфортни опции за пренощуване сред планината.

Във всяка една от къщите  гостите на къмпинга могат да ползват две двойни стаи. На разположение на гостите са и четири апартамента, в които могат да се настанят общо четири човека. Всички финландски къщи са със собствен санитарен възел и отоплителна система. Оборудвани са и с кухненски кът, където сами да приготвяте любимите си ястия.

Къмпинг Бор

Самите къщи са обзаведени така, че да предоставят максимално ниво на комфорт, като в същото време ни предоставят близък контакт с красотата на рилската природа. Къмпинг Бор предлага на посетителите си също ресторант с красива градина, където можете да се насладите на апетитно барбекю с близки и приятели.

Забележителности и забавления в района на къмпинга

Тъй като къмпинг Бор e отправна точка към множество планински маршрути, това го прави привлекателна дестинация за феновете на активния планински и културен туризъм. 

Ако обичате активната почивка и искате непрекъснато да преоткривате  нови планински кътчета, то си струва докато сте отседнали в къмпинг Бор да отделите време да посетите някои от намиращите се в съседство красиви кътчета, които ще направят престоя ви още по-вълнуващ.

Без значение дали ще решите да прекарате своя отдих на територията на къмпинг Бор, или ще се отправите на пътешествие до някои от околните забележителности, то и в двата случая приятното ви прекарване ви е гарантирано. 

Мальовица и Мальовишкият дял

Къмпинг Бор

Ако сте запалени планинари, то връх Мальовица би било преживяване, което не бива да пропускате. За тези, които не знаят, Мальовица се намира в северозападните части на Рила и е висок 2729м. Той е сред 20-те най-високи български върхове и е част от територията на Национален Парк “Рила”.

Връх Мальовица впечатлява всеки турист с изумителната си красота. От върха се откриват прекрасни гледки към Мальовишка река и близките до нея езера. В североизточното му подножие се намират Малите езера. 

Северните и източните склонове на върха са по-трудни за изкачване и на тях се намират скални стени, които привличат интереса на българските алпинисти. Високата 124 м. северна отвесна стена на върха се смята за символ на българския алпинизъм.

В подножието на връх Мальовица е разположена хижа “Мальовица”, която е стартова точка за различни по вид и трудност походи към върха, като например учебни, спортни и алпийски . 

Връх Мальовица предлага пешеходни маршрути както за напреднали, така и за начинаещи планинари. Село Говедарци се явява отправна точка за поход към връх Мальовица. 

Началото на един от популярните маршрути до върха е от Централната планинска школа “Мальовица”, който продължава до хижа “Мальовица” и завършва при село Говедарци. Друг популярен маршрут е хижа “Скакавица”-хижа “Рилски езера”-село Паничище.

Къмпинг Бор

Международният туристически маршрут Е4 пресича маркираната пътека минаваща през ледниковата долина, която започва от хижа  “Мальовица” и продължава до самия връх. Този маркиран планински маршрут води до популярните дестинации  хижа “Иван Вазов”, Седемте Рилски езера и разклона за Рилския манастир.

През зимния сезон връх Мальовица предлага отлични условия за каране на ски със своята дебела снежна покривка. Ски пистите на връх Мальовица се разполагат на 1978 м. надморска височина. Има опции и за нощно каране за ски ентусиастите.

Кирилова поляна

Къмпинг Бор

Кирилова поляна се явява част от маршрута Рилски манастир-местност Тиха Рила- хижа Рибни езера-Смрадливо езеро. През местностите минава пешеходен маршрут с жълта лентова маркировка, минаващ през гората, от който се откриват живописни планински гледки.

Водопад Щрокалото

Къмпинг Бор

Ако обичате водопадите, то не пропускайте да посетите водопад Щрокалото, който се намира близо до река Клинеца край село Добърско в община Разлог. Водопадът се стига за 10 минути от центъра на селото. Водният му пад е с височина 30 м. и от него се откриват красиви високопланински гледки.

Водопад Бистрица

Къмпинг Бор

Водопад Бистрица се намира в югоизточната част на село Бистрица, в община Дупница. До водопад Бистрица можете да стигнете като по поемете по пътя за парк ‘“Рила”. 

Водопадът се пресича от екопътека, която започва от село Бистрица и завършва при скалния феномен “Морени”(скални образувания наподобяващи каменни реки), откъдето се открива красива гледка към Черни връх. 

Стобски пирамиди

Къмпинг Бор

Стобските пирамиди са уникална по рода си природна забележителност, която си струва да се види от всеки посетил района на Рилския масив. Тези светло-жълти скални образувания достигат между 6 и 12 метра височина. 

Разположени са съвсем близо до село Стоб, което се намира в западните части на  Рила. Стобските пирамиди варират по форма, някои от тях са с остра игловидна форма, а други с пирамидална.

Църква „Успение на Св. Иван Рилски’’

Къмпинг Бор

Едва ли има българин, който не е чувал никога за Рилския манастир. Но не всеки е чувал за гроба на Св. Иван Рилски.

В Църквата „Успение на Св. Иван Рилски“ (позната още с името “Старата Постница ”) се намира гробницата, където се е намирало тялото на известния светец, преди да бъде преместено в София. Тя датира от 1820 г. и е  разположена сред вековна букова гора на 3,5 км. от Рилския манастир, като се явява част от него.

На северната страна на църквата се намира и самата пещера, в която Св.Иван Рилски прекарва последните си години в изолация.