Какво е дълбокотъканен масаж и за какво помага?

Добрата грижа за тялото в дълбочина е важна част от живота на човек. Напрежението, което се трупа всеки ден, заседналият начин на живот и обездвижването могат да доведат до хронично болезнени и стегнати мускули. Срастванията на фасцията и разрастването на съединителната тъкан пречат на правилното кръвообращение, като причиняват болка в ставите и мускулите.

Дълбокотъкнатият масаж е специализиран вид терапия, който насочва вниманието към конкретни тъкани, с цел подобряване на работата на мускулите и подобрена подвижност на ставите.

мъж се масажира на гърба

Какво представлява дълбокотъканният масаж?

Дълбокотъканния масаж е насочен изцяло към по-вътрешните слоеве на тъканите чрез интензивност и прецизност. Целта е разплитане на възлите на напрежението и възпалението в тялото. 

Той ревитализира тъканите, премахва срастванията и възстановява изцяло мускулите. В допълнение, масажът действа благоприятно на физически и емоционален стрес..

Квалифицираните терапевти с дълбоко познание на човешката анатомия и физиология използват прецизни масажни техники, силен натиск и доста бавни движения с цел дълбоко проникване в мускулните влакна и фасцията. 

Това им позволява да разпознаят упоритите проблемни зони, които с течение на времето са се развили поради травма, лоша стойка или физически стрес.

По време на масажа се обработват зони със следните проблеми:

 • Сраствания и възли;
 • Напрежение;
 • Мускулна невралгия;
 • Схващане;
 • Обща скованост на тялото;
 • Дискомфорт;
 • При ишиас, пириформис синдром и болки в глутеусите;
 • Фибромиалгия;
 • Главоболие и кръвното налягане;
 • Мигрена и стрес;
 • Остеоартрит;
 • Ошипяване;
 • Спортни и професионални травми и др.

Силният натиск, който се използва по време на този масаж на гърба или на други части от тялото, помага да се стигне до по-дълбоките слоеве на мускулната тъкан и да се облекчи постоянния дискомфорт от болката. Освен това той гарантира подобряване на гъвкавостта, обхвата на движение и позата на тялото.

Ключови техники и приложения 

В дълбокотъканния масаж се използват същите основни техники като в класическия масаж (шведски) – месене, поглаждане, разтриване, вибриране и потупване. Но в този случай тези движения се прилагат с по-голям натиск, който понякога може да доведе до дискомфорт и дори до болка по време на процедурата.

По време на процедурата масажистът постепенно увеличава налягането, за да достигне до най-дълбоките слоеве на мускулите и сухожилията. Той използва специални техники с пръсти, кокалчета, длани и юмруци, а понякога дори и с лакти и предмишници. Масажът се изпълнява върху цялото тяло, като специалистът може да се фокусира върху определени зони, където се усеща болка или напрежение.

Добре е преди самата процедура да се изяснят основните болежки и проблеми с масажиста, тъй като това ще му позволи да насочи по-голямо внимание върху тях.

Дълбокотъканният масаж изисква повече сила и натиск за постигане на облекчение, но всеки има различен праг на болка и няма нужда той да бъде прекрачван значително. Добре е по време на процедурата да има комуникация между вас и терапевта.

жена на масаж на гърба

Ползи от дълбокотъканния масаж

Масажът се е практикувал още при древните култури като форма на лек, а освен това има обширна научна подкрепа, която потвърждава неговите ефекти върху здравето.

Нека разгледаме някои основни ползи от дълбокотъканния масаж по-задълбочено.

Възстановяване на мускулите

При напрегнати или подложени на стрес мускули в ежедневието ви може да се възпрепятства циркулацията на кислород и хранителни вещества. Това може да затрудни премахването на токсините и да забави възстановяването от възпалителни процеси.

Чрез прилагане на по-дълбок натиск върху тези области, блокираните мускули се разхлабват и отпускат, което води до подобряване на циркулацията на кислород и хранителни вещества и по-ефективно премахване на вредните вещества.

Облекчаване на хронична болка

Хроничната мускулна болка може да ограничи ежедневните дейности, но дълбокотъканният масаж е ефективен начин да се намали болката и да се насърчи релаксацията. При болки в кръста, в средната част на гърба или при схванат врат се препоръчва този вид терапевтичен масаж. 

Той цели проникване в по-дълбоките слоеве на мускулната и различните видове съединителна тъкан с цел освобождаване на натрупаното напрежение и намаляване на възпалението. Това води до повишена гъвкавост и намалена болка, причинена от състояния като фибромиалгия и артрит.

Подобряване на гъвкавостта и мобилността

Този дълбок масаж може да повиши еластичността на мускулите и съединителната тъкан, като допринася за по-голяма гъвкавост и обхват на движение. Освен това, масажът може да помогне за разграждането на белег, който се е получил след нараняване или операция. 

Този процес може значително да подобри обхвата на движение и гъвкавостта, като осигури на мускулите възможността да се движат по-свободно.

Стрес и психологически ползи

При умора и стрес тялото ви отделя хормони, един от които е и кортизолът. Поради тази причина и този хормон тялото реагира на стреса. 

При дълбокотъканен масаж успешно ще подобрите енергията, съня и настроението си и нивата на стрес ще намалеят. 

Обекчение на плантарен фасциит

С дълбокотъканния масаж ще гарантирате облекчение на пронизващата болка в стъпалата при всяка ваша стъпка. 

Той успешно се справя с болките в тъпалото и петата, които са следствие от възпалената тъкан в долната им част.

Кога дълбокотъканният масаж е подходящ за вас?

Ако имате проблеми със стреса, болката или искате просто да поддържате здраво тяло, което да не създава проблеми с напредване на възрастта, то дълбокотъканния масаж е точно за вас. 

Той е цялостно решение за всички онези, които търсят пътя към здравето

Без значение дали сте спортист, кариерист или друго това е един страхотен избор за справяне с болката и проблемите в мускулите и ставите.

човек прави масаж на кръст

Как да се подготвите за масажната сесия?

Преди да пристъпите към дълбокотъканния масаж е добре да си вземете един топъл душ. Той ще помогне за цялостното отпускане на мускулите. Освен това е хубаво да приемате повече вода поне ден преди процедурата, като важи и за след процедурата.

След самата процедура е нормално да изпитвате болка в различни части на тялото си. Тя ще е особено изразена около местата, които терапевтът е обработвал. Постепенно дискомфортът от нея ще изчезва, но все пак може да помогнете за по-бързото ѝ отминаване, като правите компреси с лед или се разтягате.

Веднага след масажа не трябва да се къпете, особено с гореща вода. Приемът на кофеинови и алкохолни напитки също не се препоръчва след процедурата. 

Консумирането на лека и здравословна храна е задължително, както и леките ненатоварващи разходки.

Какво да очаквате по време и след процедурата?

След този тип масаж много хора се чувстват болни, отпаднали и уморени, с главоболие и дори понякога гадене. 

Причината за необичайните симптоми са естествени процеси, които са активирани в организма ви от масажа. Всичко това ще отмине след няколко дни.

Противопоказания и специфики

При наличие на грипоподобни симптоми и температура, риск от костни фрактури, отворени рани, различни кожни заболявания, напреднала възраст или бременност, е добре да избягвате дълбокотъканния масаж.

В повечето случаи е достатъчно да се подлагате на такъв масаж веднъж седмично, за да усетите трайно облекчение от болката след първата или втората процедура. Важно е да не прекалявате с цел по-бързо облекчение, тъй като това може да има обратен, нежелан ефект.

Дълбокотъканен масаж в Лъки Банско

В апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс се предлага разнообразие от частични масажи и масажи на цялото тяло, за да осигурим на всеки гост оптимално изживяване в нашия СПА център в това число и дълбокотъканен масаж.

Той е част от авторските СПА ритуали на хотела, и по-точно от СПА ритуал Арктическо чудо. В него, терапията е вдъхновена от традициите на северните народи да подлагат тялото си на високи и ниски температури с цел отпускане и релакс. Дълбокотъканният масаж се прилага на финала на серията от процедури, която стимулира кръвообращението, отпуска мускулите и премахва болката и напрежението.

Други масажи на които може да се насладите в СПА центъра на хотела са:

 • Класически масаж;
 • Балийски масаж;
 • Масаж с магнезий;
 • Арома масаж;
 • Масаж с вулканични камъни и много други.

Всички видове масажи и отделни терапии са персонализирани спрямо индивидуалните нужди и предпочитания на всеки гост на хотела. Те се извършвани от висококвалифицирани масажисти и терапевти.

жена прави дълбокотъканен масаж в СПА център

Често задавани въпроси

Колко бързо ще се усетят резултатите от дълбокотъканния масаж?

В много случаи хората съобщават за невероятно облекчение веднага след първата или втората процедура.

Защо е добре да се приема вода преди процедура?

Течностите се препоръчват, за да се намали шансът да изпитате болка на следващия ден.  Това спомага за изхвърлянето на отпадъчните продукти, които специалистът е “премахнал” от мускулите ви, от лимфата и кръвоносната система.

Наистина ли не е препоръчително бременна жена да прави този вид масаж?

Дълбокотъканният масаж може да помогне за подготовката и отпускането на мускулите, което може да улесни естественото раждане. Въпреки това трябва да се извършва само след лекарско разрешение и наблюдение в края на бременността, когато няма риск от нарушаване нормалния процес на раждане.