Какво е блок маса и различна ли е от шведската маса?

Какво е блок маса и различна ли е от шведската маса?

Когато избирате най-подходящото място за почивка, при всички случаи е нужно да се информирате и какви услуги са включени в цената на избраната локация. 

Ако сте избрали да почивате със семейството си например, задължително ще потърсите спокойно място, където да има предоставени забавления, удобства и атракциони за най-малките.

Търсенията и критериите, по които избирате точната дестинация, която ще осигури всичко необходимо за нашата незабравима почивка, са различни и индивидуални при всеки от потребител. 

Въпреки това, има няколко фактора, които са универсални за всички.

Безспорно най- важната за потребителите информация при избора на място за настаняване, са услугите, които то предлага за изхранване на посетителите си

Най-вече при почивка тип All Inclusive, най-често задаваните въпроси са:

  • Каква храна предлага мястото?
  • Колко хранения на ден са включени в цената, която заплащаме за престоя си?
  • Какъв вид е обслужването – блок маса, или шведска маса. 

Интересно е, че по отношения на последното, много от нас, всъщност не са наясно какви са разликите между двете форми на обслужване. 

Какво е блок маса всъщност, с какво се различава от шведската маса и кой тип е най-добре да изберете, за да извлечете максимална полза от преживяването и почивката си? Отговаряме на тези въпроси в следващите редове. 

Какво е блок маса и различна ли е от шведската маса?

Какво представляват блок и шведската маса

Идеята при блок масата и шведската маса е в основата си идентична – да се предостави максимално количество прясно приготвена и вкусна храна за гостите. И при двата типа услуги, на посетителите се дава достъп до разнообразни, топли и ароматни ястия, от които те да могат да избират свободно и неограничено

Когато сте се спрели на подобен тип обслужване е наистина важно да знаете, че достъпът до сервираната храна е неограничен. Без значение дали използвате услугата в хотел, или ресторант, никой няма да ви спре да похапвате колкото пъти пожелаете.

Всеки вид храна, която е предоставена на блок масата или шведската маса, е на ваше разположение. 

Количеството, което ще изконсумирате зависи изцяло от собствените ви потребности и апетит. Разликата между блок масата и шведската маса е в начина на презентация на двете услуги и усещането, което оставят във вас след консумация.

Блок маса

Блок масата е услуга, първоначално създадена за светски събития, балове, приеми и гала вечери. По- късно започва да се използва при фирмени партита, тържества и официални вечери.

Етикетът при реденето на блок масите предполага, че те трябва да са на разстояние от входа на помещението и да бъдат застлани с бели покривки.

Блок масите навлизат все по-успешно като предпочитан метод на обслужване в реномираните хотели и ресторанти, независимо дали изхранвнето е по модела all inclusive.

Шведска Маса

Терминът “Шведска маса” идва от скандинавските страни и по-специално, както несъмнено се досещате – от Швеция. Представлява съчетанието на шведските думи smorgas (хляб и масло) и bord (маса). 

В оригиналната си версия, Шведската маса е покрита изцяло с морски дарове и риба, като скариди, миди и херинга. Когато практичността и добива популярност по света, всяка различна държава я персонализира с най- разпространените на територията си продукти и собствените си национални ястия. 

От доста време, услугата е все по-позната и търсена у нас. По правило, Шведската маса е презентирана на няколко нива – салати, топла и студена кухня, десерти, плодове, млечни продукти, зърнени закуски и тн. 

Също така, при услугата тип Шведска маса, сервираната храна е различна, според времето от деня, в което е предложена на клиентите. Съответно на закуска на Шведска маса, ще имате достъп до един вид ястия, а на вечеря на същото място – до съвсем друг тип храна. 

На шведска маса, посетителите се самообслужват, а достъпът до различните видове сервирани храни е свободен. Когато се храните на шведска маса, етикетът предполага сами да избирате и сервирате храната си

Какво е блок маса и различна ли е от шведската маса?

Предимствата на блок масата

При хранене на блок маса в хотел или ресторант, също както при шведската маса, количеството храна, което ще изконсумирате е неограничено. Сервираната храна е разнообразна и прясно приготвена. 

При храненето на блок масата, преживяването и усещането на посетителите е доста по-различно от това при Шведската маса. Разположението на масите, презентацията на храната и цялостният дух на събитието са много по-креативни и с внимание към детайла. 

Докато шведските маси са създадени с единствената цел всички да се нахранят с разнообразна храна, при блок масите важи и една малко по-различна идея на игра с усещанията и сетивата на клиента.

Етикетът предполага покривките на блок масите да бъдат бели. Така храната, която се сервира на блок масата изпъква повече и представлява пиршество не само за гастрономите, а и за посетителите, които обичат красивите презентации и изкуството.

Консумацията на блок маса и блок маса – менюто, са по-различни основно като преживяване и ако имате възможност да го изпитате – не я пропускайте. Ако обичате красиво поднесена храна, креативно подреждане на ястията и богат избор, определено отседнете на място, което предлага обслужване на блок маса.

На някои места за настаняване, като ресторант “Ле Бистро” към апартхотел Лъки Банско, блок масата е съобразена дори с най-малките. Тя предлага богат асортимент от здравословни, качествени и вкусни ястия за най-малките, но и най-важните си посетители.

Какво е блок маса и различна ли е от шведската маса?

Качествена и свежа храна в апартхотел Лъки Банско 

В Лъки Банско ще откриете разнообразни и вкусни храни, поднесени в неповторимият стил и уют на нашите ресторанти. Времето прекарано там, със сигурност ще остане красив и топъл спомен за вас и най-близките ви хора. 

Обстановката е предразполагаща за създаване на незабравими моменти, а храната е на най-високо ниво и със сигурност се отличава от другите хотели. 

Специалният винен лист на Лъки Банско включва едни от най-добрите вина, произведени в България и чужбина. Те ще погъделичкат сетивата ви, като ви дадат възможност да се насладите още повече на гастрономическото изживяване предложено от шеф готвачите ни. 

В услугите на Лъки Банско, е включено и специално подбрано детско меню, с пресни и здравословни храни за най-малките ни гости. Удовлетворението на клиентите на хотела е приоритет за нас и това може да бъде усетено във всеки детайл от обстановката, обслужването и храната, които предоставяме на посетителите си.

Блок масата в хотела винаги е заредена с пресни, качествени и вкусни продукти и ястия. Менюто е разнообразно и съобразено с нуждите и вкусовете на всеки посетител. Ястията за блок масата са винаги подбрани с внимание към всеки детайл, така че да отговорят на изискванията и на най-капризните.

При нас ще получите обслужване на високо ниво, качествена и свежа храна, и ястия за блок маса, поднесени в уютна и красива обстановка. И всичко това – в сърцето на едно от най-красивите кътчета на България, Банско. 

Често задавани въпроси

Какво представлява храненето на блок маса?

Блок масата е създадена за приеми и светски събития, а по-късно и за фирмени и корпоративни партита. Гостите се възползват от услугата на принципа “самообслужване”, като консумацията е неограничена.

Какво представлява Шведската маса и по какво се различава от блок масата?

И двата типа обслужване са еднакви като идея, но блок масата се използва за по-изискани мероприятия, или важни събития. При блок масата се спазва по-различен етикет и презентацията на ястията е по-стилна, отколкото при Шведската маса.

Менюто за блок маса по-различно ли е от менюто на Шведска маса?

И при двата типа обслужване, менюто може да бъде различно, според повода, идеята на организаторите, или желанията на посетителите. Задължителното и в двата случая е менюто да бъде разнообразно.