Какво е а ла карт ресторант?

Навярно много от вас са чували и са се запитвали какво е а ла карт ресторант? Какво представлява и какво предлага той всъщност?

Именно нуждата от нещо ново и различно ражда идеята за а ла карт ресторантите. Това, което предлагат те, е създадено, за да могат гостите да се чувстват много по-привилегировани и да опитат нещо, което не може да се срещне навсякъде.

Повече за историята и начина на работа на този тип заведения за хранене разказваме в следващите редове. 

стъклен сервиз за вино в а ла карт ресторант

Какво означава а ла карт

Френският термин A la carte означава “на картата” или “по картата” и често се използва в хранително-вкусовата и хотелиерската индустрия. 

За а ла карт важи следното правило – клиентът да не бъде обвързан с правила и да бъде свободен да избира според собствените си нужди идеи и желания.

Има известни разлики между обикновеното меню и а ла карт менюто, но основната разлика между тях е начинът, по който могат да бъдат поръчани ястията. Освен това на а ла карт трябва да се резервира предварително, тъй като броят на местата в ресторанта е ограничен.

Когато едно ястие в даден ресторант се предлага а ла карт, това значи, че то може да се поръча индивидуално и не е част от по-голямо хранене или набор от ястия.

Например ако поръчате просто една пържола от ла карт менюто, вие ще получите единствено и само нея, без нищо друго. Ако пък желаете да има гарнитура (салата например) към нея, ще трябва да си я поръчате в противен случай няма да ви бъде добавена.

А ла карт в ресторантът ви дава правото свободно да поръчвате ястия от менюто по свой избор, без да се налага да избирате от предварително определено меню. Тези менюта са разделени на различни категории, така може да поръчате точно каквото вие желаете и да съставите ваша собствена комбинация по свой собствен вкус.

сервитьор обслужва клиенти в а ла карт ресторант

Разлики между а ла карт и обикновеното меню

Тук ще откриете как точно се различават а ла карт ресторантите от обикновените ресторанти, както и какви са техните предимства.

Свобода на избор

Гостите, които предпочитат а ла карт менюто имат възможността да избират от разнообразие от различни ястия, които се предлагат поотделно в менюто. Те са свободни да поръчат точно това, което искат, без да се ограничават с предварително определени ястия и добавки към тях. 

В обикновените менюта е точно обратното – те трябва да се съобразят с това, което е предварително определено в менюто.

Персонализация

При а ла карт менюто можете спокойно да персонализирате храната, която желаете според апетита и предпочитанията си. Може да избирате от различни категории и да съчетавате.

Например ако поръчате в а ла карт ресторанта просто една пържола от менюто, вие ще получите единствено и само нея, без нищо друго. Ако пък желаете да има гарнитура (салата например) към нея, ще трябва да си я поръчате в противен случай няма да ви бъде добавена.

По-високо качество на съставките

Ресторантите с а ла карт меню залагат винаги на пресните продукти и съставки за приготвянето на всяко едно ястие. 

Те са мотивирани да бъде така, тъй като всяко едно нещо се предлага поотделно и използването на качествени продукти гарантира удовлетворението на клиентите.

готвач филетира прясна риба

Каква е цената на ястията в а ла карт ресторантите

А ла карт менюто се срещат най-често в изискани 4 или 5-звездни хотели, в специализирани ресторанти от висок клас. Те предлагат богат набор от международни ястия, подходящи за различни вкусове.

Цената на а ла карт менюто може да варира в зависимост от продуктите и съставките, от самата подготовка и представянето ѝ. Обикновено тя е по-висока от обикновените менюта, тъй като клиентът плаща за всяко едно ястие поотделно, но пък за сметка на това предлага много повече свобода, индивидуализация и възможност за избор. 

А ла карт менютата са много по-функционални при големи групи или хора с различни хранителни режими и специфични предпочитания.

ястие с морски дарове в а ла карт ресторант

Често срещани ястия в а ла карт ресторантите

Ястията, които се предлагат в а ла карт ресторантите са разнообразни и зависят изцяло от типа кухня, която се предлага в тях. 

Тя може да бъде гръцка, италианска, средиземноморска, турска или концентрирана в здравословното хранене, веган гранене и много други.

Ето някои от най-често срещаните ястия в този тип ресторанти:

  • Най-различни видове месо, като свинско, телешко, пилешко, които са приготвени според желанието на клиента;
  • Разнообразна прясна риба, която може да бъде пържена, печена или на скара;
  • Най-различни видове паста с различни сосове и добавки;
  • Всякакви пици с различни теста, съставки и топинги;
  • Разновидни салати, приготвени с пресни зеленчуци, сирена, месо и риба;
  • Разнообразие от супи;
  • Десерти и др.

Във всеки един а ла карт ресторант менюто е уникално и е възможно да включва много други специалитети.

А ла карт ресторант в Банско

Ако сте решили да отидете на хотел в Банско и се чудите къде да отседнете, за да получите качествено обслужване и да се насладите на а ла карт ресторант от класа, апартхотел Лъки Банско е едно много добро решение.

Там ще откриете всичко необходимо за вас и вашето семейство. А ла карт менюто на ресторант Ле Бистро предлага модерна кухня с акцент към здравословното хранене за всички ценители. 

Ле Бистро е основен ресторант на хотела и може да откриете в него разнообразни и вкусни варианти за здравословни закуски. За обяд и вечеря можете да се възползвате от изцяло обновеното  ни а ла карт меню, което включва всякакви предястия, основни ястия и десерти от националната и световна кухня.

готвач плейтва а ла карт ястие

Често задавани въпроси

Каква е разликата между шведска маса и а ла карт?

Основната разлика между шведска маса и а ла карт е в начина на сервиране и предлагане на ястията. Шведската маса е на самообслужване и с голямо разнообразие от предварително приготвени ястия, докато а ла карт предлага индивидуално поръчване и приготвяне на храната.

На самообслужване ли са а ла карт ресторантите?

А ла карт ресторантите не са на самообслужване. Напротив – голяма част от персонала се грижи за вас и вашите нужди и изисквания. Всяко а ла карт обслужване е изключително прецизно и на ниво.

Може ли да се възползваме от а ла карт за различни събития, като сватби или партита?

Напълно възможно е. Всичко зависи от вашите предпочитания, тъй като и при а ла карт менюто ще бъдат предложени три ястия – предястие, основно и десерт. Това е начин да направите така, че вашият официален повод да изглежда още по-класно.