Как да изберем подходящи ски?

Как да изберем подходящи ски?

Източник снимка:pixabay.com

Този сезон най-сетне сте решили, че е време да спрете да наемате ски екипировка  и да се оборудвате със свой собствен чифт ски.

Единственото, което мъничко ви притеснява е дали ще успеете да направите възможно най-добрия избор сред огромното разнообразие от модели, размери и марки ски оборудване, което се предлага на пазара.

Спокойно. Ние сме тук, за да ви помогнем да изберете правилните ски според уменията и дисциплината, която практикувате (или искате да практикувате).

Как да изберем подходящи ски?

Източник снимка:pixabay.com

Как да изберем ски – Основни стъпки при избора

Определете правилно нивото си на умения

Определянето на вашето ниво на умения е ключово за правилния избор на ски. Затова е важно, преди да започнете с търсенето да сте напълно честни пред себе си и правилно да определите нивото си.

Така например, ако сте начинаещ скиор и все още работите по спускането и плавното взимане на завоите е добре да търсите ски, които са по-къси, по-тесни и изработени от пяна или по-меки типове дървесина. 

Този тип ски са подходящи както за съвсем начинаещи, така и за скиори, които все още не са усвоили добре техниките на завиване.

Ако се определяте като средно напреднал скиор и се спускате и завивате уверено, тогава е добре да се спрете на ски, които са по-широки и с по-твърда или тип “сандвич” конструкция. 

Ските за средно напреднали са балансирани, комфортни, подходящи за всякакви писти и с тях можете да развивате по-високи скорости.

Ако сте опитен скиор едва ли е нужно ние да ви казваме от как да изберете ски, но тъй като сме се заели да даваме съвети ще кажем, че за опитните скиори подходящите ски са по-дълги, по-твърди и са предназначени за развиване на високи скорости.

Как да изберем подходящи ски?

Източник снимка:pixabay.com

Изберете правилната дължина

Истината е, че няма точна формула, според която да изберете правилната дължина на ските. Фактори като височината и теглото ви могат да ви осигуряват отлична отправна точка, но има и други неща, които е добре да вземете предвид като категория ски, тип сняг и терен, ниво на умения и дори пол.

И все пак, добре е да знаете, че общото правило при избор на ските е те са с дължина някъде между брадичката и горната част на главата.

Ако сте начинаещ или средно напреднал скиор нашият съвет е да избирате по-къси ски, дължината на които достига до средата между брадичката и челото ви.

Ако сте опитен скиор, можете да се спрете и на по-дълги ски, дължината на които достига над нивото на горната част на главата ви.

Как да изберем подходящи ски?

Източник снимка:pixabay.com

Изберете формата на ските

Няколко са критериите, които е добре да вземете под внимание, когато избирате форма на ските.

Ширина 

Тя се изразява в милиметри и обикновено е представена като три различни числа, които съответстват на ширината на предната част, на ширината под стъпалото и на ширината на задната част. Най-важното измерване, което трябва да вземете предвид е ширината под стъпалото, която се нарича още “ширина при кънката”.

Ските с ширина под стъпалото от 70 до 84 мм са стабилни и прецизни на поддържан сняг и са много подходящи за спускане по писти.

Ските с ширина от 85 до 99 мм са по-широки и следователно подходящи за всички видове терени.

Моделите с ширина от 100 до 120 мм са по-малко стабилни на твърд сняг, но са много маневрени и съответно подходящи за дълбок сняг.

Как да изберем подходящи ски?

Източник снимка:pixabay.com

Радиус на завоя

Това е фината извивка, която можете да видите между “опашката” и върха на ските и се отнася до страничната дъга на ските.

Казано иначе, колкото по-изразена е страничната дъга, толкова по-къс е радиусът на завиване и обратно – колкото по-малко изразена е извивката, толкова по-дълъг е радиусът на завоя.

От радиуса можете да разберете дали ските са предназначени за къси, средни или дълги завои.

В търговската мрежа можете да откриете :

  • ски, предназначени за къси завои с радиус около 13 метра
  • ски за по-дълги завои с радиус около 19 и дори около 22 метра

На ски с какъв радиус на завоя ще се спрете зависи както от ски дисциплината, която практикувате така и от нивото ви на умения. 

Все пак нашият съвет е, ако сте начинаещ скиор да изберете ски с по-къс радиус, тъй като те ще ви осигурят по-добър контрол и стабилност, а ако сте опитен скиор и обичате бързото каране, тогава за вас подходящите ски са тези с по-дълъг радиус на завиване.

Как да изберем подходящи ски?

Източник снимка:pixabay.com

Профил на наклона 

Това най-общо казано е извивката в основата на ските. Тя може да бъде различна в зависимост от това за какъв стил на каране са предназначени ските.

Camber 

Този тип ски имат лека извивка в средната част спрямо точките за контакт със снега (опашката и върха на ските). Camber изискват по-голяма прецизност при завои, но развиват максимална скорост на поддържани писти и твърд сняг. Имат и добро задържане на ръба. Обикновено са предпочитани от състезатели и опитни скиори.

Rocker 

Този тип ски са с обратен наклон, което ги прави ски  подходящи както за начинаещи, така и за скиори със средно ниво. Те са по-маневрени, справят се добре в дълбок сняг и намаляват рисковете от падане на скиора.

Как да изберем подходящи ски?

Източник снимка:pixabay.com

Camber – Rocker 

Както и сами се досещате, този тип комбинира двата основни профила на наклон. Може да се каже, че Camber – Rocker са универсален тип ски и са подходящи за скиори както с начални нива на умения, така и за експерти в карането на ски.

Изберете ски според класификацията им според терена

Всички ски могат да се карат по всякакви терени, но обикновено всеки тип е проектиран да се справя максимално добре при определен тип терен.

Как да изберем подходящи ски?

Източник снимка:pixabay.com

В този ред на мисли, ето кои са основните категории ски според терена:

  • Фрирайд –  Предназначени са за скиори, които обичат да се спускат извън пистите. Този тип ски са малко по-твърди и по-дълги от ските за свободен стил, за да могат да осигурят по-голяма стабилност при спускане.
  • Алпийски – Алпийските туристически ски се наричат още “беккънтри”. Те са предназначени за изкачвания и спускания. Стандартно са по-широки и са доста по-леки от останалите типове ски.
  • Piste – Както е видно и от името им, този тип ски са предназначени за спускане по обработени писти. Обикновено се предпочитат от начинаещите скиори, тъй като не развиват много висока скорост, завоите се правят по-лесно и намаляват шансовете за падане.

Фрирайд – Този тип са предназначени за каране в свободен стил. За да могат да се справят с дълбокия сняг и карането извън пистите фрирайд са по-гъвкави, малко по-къси  и имат по-издръжливи ръбове.