Гергьовски обичаи в село Горно Драглище

Село Горно Драглище е китно селце в Разложката котловина, намиращо се на около 13 километра от град Разлог. История гласи, че името на селото идва от овчар на име Драган, който извел стадото си овце на паша в Рила. 

Разхождайки се, захласнат от гледките, се озовал в сегашното село Горно Драглище. То толкова му харесало, че решил да заживее там и така селото било кръстено на него.

Гергьовден е един от най-разпространените и празнувани български празници. Той е в чест на храбростта и българската армия, като наред с това е празник и на овчарите. Отбелязва се на 6-ти май, а православната църква чества Св. Георги Победоносец, воин и покровител на овчарите, стадата и нивите. 

Историята на китното село е пряко обвързана с овчаря и неговото стадо, затова не е изненада, че обичаите и традициите на Гергьовден са останали живи и до днес. 

Нека да разгледаме някои Гергьовски обичаи в село Горно Драглище.

Гергьовски обичаи в село Горно Драглище

Гергьовден – традиции и обичаи 

Обредна трапеза и ястия

Всички знаем, че на Гергьовден се коли агне и се слага богата трапеза на масата. Традицията повелява това агне да е първото родено през годината и празничната трапеза да е отрупана със зеленина и да е обща за цялото село. 

Докато това е било често срещано в миналото, сега този Гергьовски обичай в село Горно Драглище се среща по-скоро в уюта на индивидуалните семейни домове.

Традиционните ястия на Гергьовден включват :

  • цяло печено агне 
  • агнешко с пресен лук и пресен чесън 
  • агнешко със зеленчуков сос

Люлеене на “врътката”

Люлеенето на “врътката”, или с други думи на люлката, е обичай, който е познат на много хора.

Докато в миналото навръх Гергьовден хората навсякъде са се люлели на люлки, завързани за разлистени дървета, сега това не е точно така. Традицията повелява всеки да мине през люлка, което е символ на пренасянето на дървесната сила върху човека, който се люлее. 

В настоящето този обичай продължава да съществува в някои от селата на България, включително и село Горно Драглище. Там люлеят момите на люлки, като ги пръскат с вода и наричат за здраве и си пожелават дъжд и благоденствие през летния сезон.  

Топене на китки

Топенето на китки е български обичай, който по други краища се извършва на Васильовден. Той обаче е Гергьовски обичай в село Горно Драглище и се спазва в навечерието на 5-ти срещу 6-ти май.

Жители на селото разказват, че за обичая се използват глинени гърнета (кюпове), наполовина пълни с вода. Два от тях се привързват с червен пояс, като имитират брачната двойка и нейното обвързване. Момите от цялото село се събират без ергените, като всяка от тях прави собствена китка, използвайки цветята и дърветата в двора си.

Китките се поставят в кюповете, но преди това всяка мома поставя белег на китката си, за да може да я разпознае. Някои от тях слагат мънисто, други пръстен. След като китките са поставени в кюповете в навечерието на празника, те се оставят да престоят цяла нощ.

Рано сутринта на Гергьовден, преди изгрев слънце, всички отново се събират, като се пеят много различни гергьовски песни. “Водещата” на обичая изважда китка от кюпа и я нарича. 

Пример за това е за кого ще се ожени момата. След като китката е наречена, момата, на която принадлежи, трябва да я разпознае и наричането ѝ да се сбъдне. Следва песен и друга китка, докато не минат всички моми в селото.

Песните на този ден включват такива за Св. Георги, за посевите и нивите, благоденствието, животните и други.

Защо да присъстваме на тях?

Традициите са от ключово значение за запазването на идентичността на един народ. Точно и заради това е важно да запазим старовременните обичаи живи и в модерното общество. Те ни помагат да се пренесем в миналото и предизвикват интереса и любовта ни към родината.

Въпреки че някои традиции са видоизменени през времето и различните региони, тези в село Горно Драглище остават живи и до днес. Жителите на селото са винаги отворени да потопят техните гости и минаващи туристи във фолклора на България и да ги запознаят с националното наследство.

Как да стигнем до село Горно Драглище от хотел Лъки Банско ?

Да стигнете до село Горно Драглище от хотел Лъки Банско е много лесно. Ако разполагате със собствено превозно средство или наемете такова, е необходимо да излезете на главния път в посока село Баня. 

След това ще минете през село Долно Драглище, малко преди да стигнете до Горно Драглище. Общото изминаване на пътя отнема около 20 минути с кола.

Време е да се насладите на прекрасната природа и българските обичаи!