Ски сезон 2020

Ски сезонът в Банско с всяка следваща година привлича все повече гости, запалени скиори и сноубордисти от страната и чужбина. И това съвсем не е случайно. През последните години Банско се превърна в един от най-привлекателните ски курорти в Европа и света.

Ски сезон 2020

Как Банско посрещна своите гости през новия ски сезон 2019/2020?

 

Стартът на новия сезон в курортното градче традиционно бе даден на 14.12.2019 година. Началото на сезона бе дадено на Бъндеришка поляна, където всички присъстващи, след приключване на официалната част се включиха в игрите с награди или в отборните спускания.

С паралелни спускания, игри с награди и музика на живо се даде старт на ски сезон 2020 в Банско

Още преди официалното откриване на сезон 2020 гостите бяха изненадани много приятно. Организаторите бяха скрили много подаръци и изненади в кабинките на лифта. Така всеки, който бе решил да се качи на Бъндеришка поляна за откриването имаше шанс да си спечели някоя от многото награди. Играта “Открий златото в лифта” зарадва изключително много гостите на Банско и ги зареди с добро настроение и желание да се включат и в други състезания, подготвени от организаторите.

Веднага след като сезон 2019/2020 бе официално открит, две от легендите в ски спорта – М. Жирардели и Марио Мат застанаха на старта заедно със своите отбори, за да премерят сили в паралелен ски слалом. В слалома “Влез в отбора на звездите” взеха участие общо 30 любители скиори (по 15 човека в отбор), които сбъднаха своята мечта да се състезават заедно с любимата си звезда от ски спорта.

Тези от гостите, които не успяха да се включат в звездните отбори можеха да вземат участие  в играта “Ловци на съкровища”. Търсенето на “съкровища” се проведе отново на Бъндеришка поляна, а участниците в приключението трябваше да открият повече от 30 атрактивни награди, които бяха скрити под снега.

Първият ден от началото на ски сезон 2020 приключи с грандиозен концерт на площада на града, на който присъстваха много популярни личности и разбира се, всички банскалии и гости на Банско.

Какво ново през ски сезон 2019/2020?

 

Изненадите за любителите на зимните спортове не приключиха с края на програмата по официалното откриване на ски сезона.

Ски сезон 2020

Ски – карти получиха всички ученици от Банско

От Община Банско предоставиха на учениците от Банско и общината безплатни ски – карти. Картите бяха раздадени на всички желаещи ученици от 1 до 12 клас. Ски картите предоставят възможност на всички ученици да използват ски пистите напълно безплатно по време на зимната ваканция и през уикендите. Ученическите ски – карти важат за целия ски сезон.

Намаления на цените на ски картите за всички, закупили сезонни карти преди началото на сезона

 

Най-запалените скиори, които не искат да изпуснат и ден, в който да се спускат по добре оборудваните писти на курорта имаха шанса да закупят ски – картите си с голямо намаление. Всеки, закупил карта през месец ноември се възползва от това страхотно намаление.

Изненади имаше и за всички, закупили си карти за ски сезон 2019/2020 в Банско

Родния ни зимен курорт и неговият партньорски ски курорт Вербие (Швейцария) зарадваха изключително много всички скиори със закупени сезонни ски карти за един от двата курорта. Всеки притежател на такава  карта за целия ски сезон в Банско, който направи резервация в партньорските хотели на швейцарския курорт получи възможност да се спуска по пистите на  Вербие напълно безплатно за период от три дни. Същата възможност получиха и всички закупили сезонна карта за ски сезона в швейцарския курорт, които резервират почивка в Банско през българска партньорка туристическа агенция.

Проведоха се стартове за Световната купа за жени

Ски курортът стана домакин на стартовете за Световната купа за жени, които се проведоха на 25 – 26 януари 2020 година. Участие в спусканията взеха повече от 60 световноизвестни ски състезателки, а гостите на Банско, които дойдоха да ги наблюдават надхвърлиха 200 000 души.

Банско е домакин на стартове за Световната купа вече седми път, но за пръв път е домакин на стартове през януари. Традиционно, домакинството на януарските стартове е запазено за световноизвестни ски курорти като Кицбюел, Сестриере, Венген и други. Това, че от Международната федерация по ски (ФИС) са предпочели Банско за януарските спускания за Световната купа за жени е изключително голямо признание за популярността на родния ни ски курорт.

Провеждат се много културни мероприятия

 

Банскалии са и хора, които обичат да посрещат гости и се грижат всички туристи, които пристигат в града за новия сезон да се забавляват и извън пистите. Затова през цялата година на територията на града се организират различни културни мероприятия. По време на ски сезона се организират филмови маратони, концерти на открито, театрални постановки, кулинарни състезания и много други.

Хотелите в Банско предлагат още по-добри условия на своите гости

С всеки нов сезон хотелите в Банско се стремят да предоставят на своите клиенти максимален комфорт и удобство. За целта хотели като Lusky Bansko предлагат на своите гости да се възползват:

  • ски гардероб, учител по ски (за индивидуално или групово обучение)
  • намаление на цените на таксите за обучение при резервиране на стая в хотела
  • безплатно извозване до и от пистите на Банско и т. н., и т. н.

Изключително добрата организация и многото приятни изненади за всички скиори и туристи увеличи многократно желаещите да изкарат зимната си ваканция в курорта.

За съжаление въпреки невероятно добрия ски сезон  тази година се наложи той да бъде прекратен преждевременно. Закриването на сезона се наложи във връзка с разпространения по целия свят COVID – 19. Сезон 2020 в Банско приключи на 16.03.2020 година.

Всички ние се надяваме в най-скоро време човечеството да успее да се справи с този опасен вирус и животът да продължи с пълна сила. Вярваме, че следващият ски сезон Банско да ни посрещне с голяма радост, а ние, неговите верни почитатели ще се спускаме по неговите прекрасни ски писти с още по-голямо удоволствие.

Макар и по-кратък от обичайното, и тази година сезонът в Банско не остави нито един скиор безразличен. По пистите на града се спускаха хиляди скиори, в града се проведе най-голямото спортно събитие от световно значение, а гостите, които посетиха Банско само, за да го наблюдават бяха повече от 200 000.

Кратка информация за ски курорта Банско

 

Курортното градче е разположено в подножието на Пирин планина и разполага със 75 км ски трасета, които са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали скиори и сноубордисти. Пистите на Банско се намират на около 10 км над града, в два основни центъра – Шилигарника и Чалин Валог.

Ски пистите и в двата центъра са леснодостъпни с лифта “Гондолата”, началната точка на който се намира в края на града. Курортното градче разполага още с пет 4 седалкови лифта, един 3 седалков, 16 ски влека (10 детски и 6 за възрастни).

Ски сезон 2020

От няколко години Банско неизменно попада в класациите на най-добрите зимни курорти. Родният курорт се нарежда сред първите 10 ТОП курорта на световно ниво. Английският вестник “Дейли Мирър” постави Банско на седма позиция в класацията на 15 – те най-добри ски курорти в света. Така Банско се нарежда сред курорти като:

  • Мерибел (Франция)
  • Вербие (Швейцария)
  • Лех (Австрия)
  • Ревълсток (Кан, Франция) и други

Според експертите, които ежегодно провеждат подобни класации, Банско ще продължи да присъства в световните класации, тъй предоставя много възможности за добро изкарване. Градът разполага с много добри хотели, храната е вкусна и достъпна като цена, а пистите са изключително добре поддържани.