България е държава с богата история и хиляди кулинарни шедьоври.
Българската кухня е била повлияна от много течения, които по един или друг начин са оставили интересни комбинации от подправки и продукти.
Кулинарните навици на един народ винаги се определят от региона в който се живее, а Банско е един добър пример.
При банската кухня повечето ястия са засищащи и в повечето специалитети присъстват няколко вида месо. Разнообразните зеленчуци, които се отглеждат в района, също не отсъстват от ястията.
Един много интересен факт за банската кухня е, че ястията се приготвят предимно на бавен огън и могат да отнемат повече от 5 часа до готовност.
Това обаче е гаранция за неповторимия им вкус и сочността и крехкостта на месото.
Едно от най-известните за региона ястие е така наречения чомлек по бански.
Какво е чомлек по бански?
Чомлекът е известно традиционно българско ястие, което се приготвя единствено в механите на Разлог, Добринище, Банско и района.
Ястието се приготвя от свинско или телешко месо, картофи, домати, пиперки и различни подправки. Това са основните съставки, които му придават характерния вкус и аромат.
Готвенето на чомлек по бански обикновено се прави в гювеч (глинен съд), което прави ястието още по-сочно и ароматно.
Преди много години бански чомлек се е приготвял много често от хората, живеещи в селските райони. Ястието е било много популярно, тъй като съставките от които се приготвя, са били достъпни и лесни за отглеждане. С времето чомлекът става едно от най-популярните ястия в цяла България.
Бански чомлек е символ на българската гостоприемност и традиции. Той се сервира горещ, със свеж нарязан магданоз и кисело мляко и е идеален за споделяне с приятели и семейство.
Той е част от множество празници и традиционни събития в Банско.
Къде в Банско можете да опитате чомлек?
Ако до сега не сте имали възможността да опитате традиционните ястия на банскалии, задължително го направете.
Заведенията и механите, в които може да опитате това ястие, не са никак малко. Повечето от тях са запазили традиционния си вид и качество на храната непокътнати.
За да направим избора ви малко-по лесен, ви предлагаме кратък списък на най-популярните механи в Банско, които гощават своите гости винаги с вкусна и автентична банска храна.
Механите в Банско, в които може да опитате традиционен бански чомлек са:
- Механа “Мацурев хан”: Тази механа ще ви стопли сърцето и душата с вкусна домашно приготвена храна, като чомлекът не е изключение. Интериорът ще ви пренесе назад във времето, а обслужването ще ви удиви. Механата се намира на ул. ”Отец Паисий” 15, близо до църковния храм “Света Троица”.
- Механа “Банско”: Това колоритно заведение ще ви потопи в уютната си обстановка с хубавата си музика и вкусните си и традиционни ястия. Приветливото обслужване също не е изключение в механа “Банско”. Тя се намира на ул. “Пирин”, на 150-200 метра от църквата “Света Троица”.
- Механа “Ловна среща”: Още докато пристъпите прага на тази механа ще останете очаровани. Типичният бански интериор на механата е обвил цялото местенце, обслужването е изключително добро, а ястията вкусни. Местоположението на механата е ул. “Пирин” 29.
- Механа “Воденицата”: Механата е едно от най-посещаваните заведения в Банско. Обстановката е семпла и приветлива и иключително уютна. Там можете да опитате повече от 55 бански ястия с автентичен вкус и домашно приготвени мезета. Освен това, за повдигнатото ви настроение ще се погрижи фолклорна група, която изпълнява традиционни песни от региона. Механата ще откриете в центъра на града на ул. “Христо Ботев” 1.
Как да приготвите бански чомлек: оригинална рецепта
Бански чомлек е изключително вкусно ястие, което ще ви засити бързо. То върви много добре с червено вино, а ако сте любител на бялото – защо не и с бяло. Присъствието му е задължително на коледната трапеза на всички банскалии.
Тази рецепта е от онези, които слагаш всичко накуп в голям глинен съд и оставяш да се готви само.
Необходими продукти
Необходимите продукти за готвене на бански чомлек са следните:
- 2 кг. свински джолан или телешки джолан;
- 1 кг. картофи;
- 4 броя пресни червени домати;
- 2 броя моркови;
- 10 скилидки чесън;
- 4-5 броя кромид лук;
- 2 чаени чаши червено вино;
- 1 чаена лъжица червен пипер;
- 5-6 бр. черен пипер на зърна;
- 4 броя дафинов лист;
- 1 чаена чаша вода;
- пресен магданоз;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
За да приготвите ястието ще трябва да следвате тези стъпки:
- Измийте добре джолана.
- Почистете и измийте всички зеленчуци и магданоза.
- Нарежете единствено морковите на едри парчета, а магданоза нарежете на ситно. Другите зеленчуци оставете цели.
- В глинен съд (гювеч) поставете месото, морковите, доматите, скилидките чесън и лука. Добавете и подправките, водата и винто.
- Затворете гювеча с капак и го поставете в студена фурна.
- Нагласете след това градусите на фурната на 200-220 и оставете да се пече за около 1 час.
- След това ги намалете на 180 градуса и печете за още 4 часа.
- Извадете гювеча от фурната, обезкостете джолана, добавете обелените картофи и върнете обратно за още 30-40 минути във фурната.
- След като чомлекът е готов сервирайте в дълбока чиния докато още е горещ и поръсете обилно с нарязания на ситно магданоз.
В тадиционния си вкус и вид, ястието трябва да бъде препечено, с карамелизиран кромид лук, задушени и добре запечени картофи и гъст лепкав сос.
Други класически ястия от банската кухня, които да опитате
Кулинарният път на банскалии далеч не свършва с чомлека, който приготвят толкова вкусно.
В Банско можете да откриете и куп други уникални и традициони ястия, които ще погъделичкат небцето ви и ще ви пренесат в кулинарния свят на българската автентична кухня.
Когато посещавате Банско, не пропускайте да опитате ястия като:
- Банска капама в гърне: Това ястие се приготвя най-вече през зимата. Банскалии приготвят капамата задължително с три вида месо и банска наденица. Освен месото се слага кисело зеле, ориз и много лук.
- Костурета с чекане (мариновано цвекло) и сланина: Това традиционно ястие е много вкусно и се приготвя в гърне на бавен огън. То представлява яхния от бял боб, туршия от червено цвекло, сухи червени люти чушлета и сланина.
- Бански старец: Това е едно много вкусно мезе, което се приготвя по стара банска рецепта. Този деликатес се приготвя от доста крехко свинско месце, вкусна домашна сланина и разнообразни подправки, като сол, черен и червен пипер и кимион. Сместа се пълни в шкембе и се оставя да се суши за няколко месеца.
- Бански кукурини: Това е един традиционен тестен десерт, който се приготвя много бързо и лесно. За приготвянето му се използват яйца, брашно и пудра захар.
- Баркада: баркадата е бански вариант на качамака. Естествено за приготвянето му се използва традиционното царевично брашно, като банскалии добавят към него кървавица, сланина и черен дроб.
Малко са местата в света където могат да се похвалят с толкова богата традиционна кухня.
Всички рецепти които банскалии използват за своите ястия са устояли на времето и на промените и до днес, запазвайки автентичният вкус на миналото непокътнат.
Банско е една много добра дестинация за кулинарен туризъм, които ще остави отпечатък в сърцето на всеки.
Често задавани въпроси
Мога ли да направя бански чомлек с бяло вино вместо с червено вино?
Да, можете, това е въпрос на вкус. Крайният резултат ще бъде същият, какъвто би бил с червено вино.
Само в Банско ли се приготвя чомлек?
Чомлек може да откриете и в други части на България, но продуктите и начина на приготвяне ще бъдат много по-различни от традиционния бански чомлек.