Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Риболов в Белица

Риболов в Белица

Белица е едно уникално място, което впечатлява със своята богата природа и разнообразие от природни и културни забележителности. Регионът на Белица предлага отлични условия за развиване на всякакъв вид туризъм – традиционен, еко и селски.

Със своята отлично запазена природна среда и благоприятно местоположение Белица е притегателен център за всички, които обичат природата, историята, българските традиции и автентичната българска кухня.

Препоръчва се за феновете на риболова да не пропускат да посетят община Белица, където могат да открият изключително красиви места за риболов.

Риболов в Белица

Риболовна дейност в Белица

Белица несъмнено е отлично място за риболов или просто разходка сред природата. През региона на Белица преминават реките Вотръчка и Белишка. Високопланинските части на тези реки също предлагат условия за риболов.

Риболов в Белица

Там минава река Места, която влияе на климата в околността. По течението на реката прониква топъл средиземноморски въздух, на който се дължи по-мекия и топъл климат в общината в сравнение със съседните общини.

На запалените рибари се препоръчва да посетят Рибарника на Пешо по посока с.Долно Драглище. Рибарникът се намира на 2 км. от Белица край Драглишкото езеро.

Риболов в Белица

Рибарника на Пешо

Ако обичате риболова, то това място определено ще ви заинтригува. Рибарникът на Пешо се намира на 2 км. от Белица по маршрута за планинския курорт “Семково”.

Рибарникът се разполага на площ от 8 дка. и включва две езера за отглеждане на риба и заведение за хранене.Отлично кътче е за практикуване на спортен риболов.

Рибарникът предлага и животински кът, (където се отглеждат зайци, кучета, пъдпъдъци, кокошки, пуйки), детска площадка, руска баня. На юг в разстояние 2 км. от Рибарника на Пешо в местността Трестов дол се намира зарибено изкуствено езеро.

Регионът, през който минават 6-те екопътеки на Белица, включва пъстървовата и мряновата зона на реките. Те са част от Егейския водосборен басейн

Риболов в Белица

Възможност за риболов предлагат кристално   чистите води на реките Станкова, Градинска, Белишка и Места. Предлагат добра възможност за всички рибари да се насладят на любимото си хоби. 

По литературни данни в района би трябвало да има около 13 вида риби, но при последните проучвания на Национален парк “Рила” са открити само 5 вида. 

Възможна причина за това е вероятно фактът, че досега се изследват главно средните течения на реките,  а границата на природния парк е над 1000 м. надморска височина. Рилските езера не са проучвани.

Всеки, който иска да осъществява риболов в региона трябва да притежава риболовен билет. Риболовът е позволен само в позволените региони с маркировка и позволените сезони.

Освен на рибарите, Белица има какво да предложи и на феновете на екстремните спортове. През пролетта настъпва пълноводието на Белишка река и тогава има условия за изпълнение на екстремни спускания.

Риболов в Белица

В местностите Стеница и Бабина дупка има скални образувания с отвесни стени, които предлагат възможности за вълнуващи приключения на феновете на скалното катерене. Местността Бабина дупка се намира близо до Природен парк за танцуващи мечки Белица. А тези от вас, които харесват колоезденето, могат се възползват от големия брой големи и малки високопланински пътеки, от които се откриват красиви гледки.

Риболов в Белица

Интересни факти за Белица

Със своите 11 400 жители Белица е една от най-малките общини в Югозападна България. Въпреки че регионът не е от най-известните туристически места в България, със сигурност има какво да предложи на всеки турист. 

Въпреки малките си размери, регионът на община Белица е съчетал в себе си многообразие от природни културни и исторически обекти, които си заслужава да посетите.

Община Белица се намира в област Благоевград и заема площ от 293, 5 кв.км.Съседни на община Белица са селата Добърско, Юруково, Лютово, Бабяк, Горно Драглище. Белица си граничи с общините Банско, Самоков, Разлог, Велинград, Якоруда.

В територията на община Белица влизат общо 12 населени места- 1 град и 12 села, част от които се намират във високите планински части на Родопите.

Риболов в Белица

Град Белица, който е главен административен център на общината, има 3980 жители. През зимата климатът в града е мек, а в планинските части е студен. Летният сезон е топъл с малко валежи. 

В региона на Белица идва средиземноморски въздух от река Места. Всъщност е доказано, че този въздух повлиява благоприятно на хора с белодробни заболявания. Пролетта и есента са сезоните най-подходящи за балнеология в Белица при белодробни болести.

Какво друго можем да открием в Белица?

Водопади

Риболов в Белица

“Казаните”

Водопади “Казаните” се намират на 2 км от историческата местност Равен и на 8 км. от Белица в местността “Стеници”.Общата им дължина е 1.5 м. и са разположени по поречието на Белишка река. 

“Казаните” се състоят от три групи по няколко водопада, които по форма наподобяват казани и вливайки се един в друг формират верига. Най-високият водопад от групата е 3.5 м.

В близост до водопадите се намират Белишките скали и местността Бабина дупка, която е с изглед към долината Белишката река. Мястото е идеално за любителите на риболова.

Риболов в Белица

Водопадна каскада “Белишка пъстрина”

Природната забележителност “Белишка пъстрина” е част от дере, което обхваща Белишки скали и местността Бабина дупка. Представлява група от над осем малки водопада с височина между 2 и 7 метра. Водопадите носят това име, тъй като тук се наблюдават разнообразни по вид водопади. 

Риболов в Белица

Водопадната каскада се намира в сърцето на гъста дъбова гора на 7 км от Белица и заема общо 400 м.:

  • Първият от водопадите, които образуват каскадата, е “Бабини казане”  с височина 3 м.
  • Вторият – “Зеления водопад” с височина 6 м.
  • Третият – “Улея”, който е висок 2 м.
  • Четвъртият –“Скока”  висок 2 м.  петият – “Водопад на здравеца” също висок 2 м. Оттук могат да се видят Белишките скали.

Шестият водопад от каскадата е “Двата камена” (който сам по себе си е малка водопадна група от два водопада),  седмият –“Бабино падало” с височина 6 м. и осмият – “Трискока” с височина 7 м., който се състои от три малки водопада.

Риболов в Белица

Най-подходящото време за посещение на водопадите край Белица е през пролетта, есента или след дъждовно време.

Зимна фиеста “Бела Ица”

Всяка година в края на месец февруари в Белица се провежда двудневна зимна фиеста, в която вземат участие жителите на градчето. 

Зимна фиеста “Бела Ица” включва фолклорни представления на самодейци от общината и Благоевградския регион, забавни игри, спортни състезания. В нея се включват туристи, студенти от Софийския университет “Климент Охридски” , Техническия университет, Нов български университет и УАСГ.

Мястото на провеждане на фиестата е Семково, което е на 17 км. от Белица.