Риболовa в Белица – всичко, което трябва да знаете

Риболов в Белица

Белица е едно уникално място, което впечатлява със своята прекрасна природа и разнообразие от природни и културни забележителности. Регионът на Белица предлага отлични условия за развиване на всякакъв вид туризъм, включително традиционен, еко и селски.

Със своята отлично запазена природна среда и благоприятно местоположение, Белица е притегателен център за всички, които обичат природата, историята, българските традиции и автентичната българска кухня.

И – разбира се – риболов! Феновете на риболова да не бива да пропускат да посетят община Белица, където могат да открият изключително красиви места за практикуване на любимото си хоби.

Риболов в Белица

Риболов и риболовна дейност в Белица

Белица несъмнено е отлично място както за професионален риболов, така и за пикник край реката или просто разходка сред водата. През региона на Белица преминават реките Вотръчка и Белишка, които предлагат отлични условия за риболов през позволените за това сезони.

Риболов в Белица

Там минава река Места, която влияе на климата в околността. По течението на реката прониква топъл средиземноморски въздух, на който се дължи по-мекия и топъл климат в общината в сравнение със съседните общини.

На запалените рибари се препоръчва да посетят Рибарника на Пешо по посока с. Долно Драглище. Рибарникът се намира на 2 км. от Белица край Драглишкото езеро.

Риболов в Белица

Речен риболов в Белица

Регионът, през който минават 6-те екопътеки на Белица, включва пъстървовата и мряновата зона на реките. Те са част от Егейския водосборен басейн.

Риболов в Белица

Възможност за речен риболов в местността предлагат кристално чистите води на реките Станкова, Градинска, Белишка и Места. Там всички рибари могат да се насладят на любимото си хоби, стига да притежават необходимия за целта риболовен билет.

Имайте предвид, че риболовът в Белица и гореизброените реки е разрешен само в обозначените чрез специална маркировка региони и в позволените за целта сезони, в които рибата не се размножава.

Често срещани риби в региона на Белица

По литературни данни, в района би трябвало да има около 13 вида риби, но при последните проучвания на Национален парк “Рила” са открити само 5 вида.

Възможна причина за това е вероятно фактът, че досега се изследват главно средните течения на реките, а границата на природния парк е над 1000 м. надморска височина. Рилските езера не са проучвани.

По долината на Белишката река над Белица има изградени няколко рибарника за пъстърва. Белишката река, от своя страна, се влива в Места, която е обитавана от различни видове риба. 

Сред които:

 • Маришка и черна мряна
 • Клен (речен кефал)

Squalius cephalus Prague Vltava 2

Речен кефал, Снимка: Karelj, Public domain, via Wikimedia Commons

 • Кротушка
 • Костур
 • Дъгова и речна пъстърва
 • Шаран
 • Скобар и др. 

По течението на реката често се срещат речни змиорки, а в последните години има данни и за улов на щука. 

Рибарника на Пешо

Ако обичате риболова в специални рибарници и развъдници, то това място определено ще ви заинтригува. Рибарникът на Пешо се намира на 2 км. от Белица по маршрута за планинския курорт “Семково”.

Рибарникът се разполага на площ от 8 дка. и включва две езера за отглеждане на риба, до които е построено уютно заведение за хранене. Мястото има слава на отлично кътче за практикуване на спортен риболов както от запалени, така и от съвсем начинаещи рибари.

Рибарникът предлага и забавления за най-малките под формата на животински кът (където се отглеждат зайци, кучета, пъдпъдъци, кокошки, пуйки), детска площадка и руска баня. 

На юг, в разстояние 2 км. от Рибарника на Пешо в местността Трестов дол, се намира зарибено изкуствено езеро

Риболов в Белица

Интересни факти за Белица

Община Белица се намира в област Благоевград, а в територията ѝ влизат общо 12 населени места – 1 град и 12 села, част от които се намират във високите планински части на Родопите.

Град Белица, който е главен административен център на общината, има 3980 жители. През зимата климатът в града е мек, а в планинските части е студен. Летният сезон е топъл с малко валежи. 

Съседни на община Белица са селата :

 • Добърско 
 • Юруково
 • Лютово 
 • Бабяк 
 • Горно Драглище 

Както и общините :

  • Банско
  • Самоков 
 • Велинград  
 • Якоруда

Със своите 11 400 жители, Белица е една от най-малките общини в Югозападна България. Въпреки че регионът не е от най-известните туристически места в България, тук със сигурност има какво да се предложи на всеки турист. 

Въпреки малките си размери, регионът на община Белица е съчетал в себе си многообразие от природни културни и исторически обекти, които си заслужава да посетите.

Риболов в Белица

В региона на Белица идва средиземноморски въздух от река Места. Всъщност е доказано, че този въздух повлиява благоприятно здравословното състояние на хора с белодробни заболявания. 

Ето защо, през пролетта и есента, Белица посреща доста балнео туристи, избрали да се доверят на възможностите за балнеология в Белица при белодробни болести.

Какво друго можем да открием в Белица?

Водопади

Риболов в Белица

Водопади “Казаните”

Водопади “Казаните” се намират на 2 километра от историческата местност Равен и на 8 километра от Белица в местността “Стеници”. Общата им дължина е 1.5 м. и са разположени по поречието на Белишката река. 

“Казаните” се състоят от три групи по няколко водопада, които по форма наподобяват казани и, вливайки се един в друг, формират верига. Най-високият водопад от групата е 3.5 м.

В близост до водопадите се намират Белишките скали и местността Бабина дупка, която е с изглед към долината Белишката река. Мястото е идеално за любителите на риболова.

 

Риболов в Белица

Водопадна каскада “Белишка пъстрина”

Природната забележителност “Белишка пъстрина” е част от дере, което обхваща Белишки скали и местността Бабина дупка. 

Представлява група от над осем малки водопада с височина между 2 и 7 метра. Водопадите носят това име, тъй като тук се наблюдават разнообразни по вид водопади. 

Риболов в Белица

Водопадната каскада се намира в сърцето на гъста дъбова гора на 7 километра от Белица и заема общо 400 м.

Характеристиката им е следната :

 • Първият от водопадите, които образуват каскадата, е “Бабини казане”  с височина 3 м.
 • Вторият – “Зеления водопад” – е с височина 6 м.
 • Третият – “Улея” – е висок 2 м.
 • Четвъртият –“Скока” – е висок 2 м.  
 • Петият – “Водопад на здравеца” – също е висок 2 м. Оттук могат да се видят Белишките скали.
 • Шестият водопад от каскадата е “Двата камена”, който сам по себе си е малка водопадна група от два водопада.
 • Седмият –“Бабино падало” – е с височина 6 м.
 • И осмият – “Трискока” – е с височина 7 м., като се състои от три малки водопада.

Риболов в Белица

Най-подходящото време за посещение на водопадите край Белица е през пролетта, есента или след дъждовно време, когато те са най-пълноводни и живописни.

Зимна фиеста “Бела Ица”

Всяка година в края на месец февруари, в Белица се провежда двудневна зимна фиеста, в която вземат участие жителите на градчето.

Зимна фиеста “Бела Ица” включва фолклорни представления на самодейци от общината и Благоевградския регион, забавни игри и спортни състезания. В нея се включват туристи, студенти от Софийския университет “Климент Охридски” , Техническия университет, Нов български университет и УАСГ.

Мястото на провеждане на фиестата е Семково, което е на 17 км. от Белица.

Екстремни спортове

Освен на рибарите, Белица има какво да предложи и на феновете на екстремните спортове.

Като например:

 • През пролетта настъпва пълноводието на Белишка река и тогава има условия за изпълнение на екстремни спускания.

 • В местностите Стеница и Бабина дупка има скални образувания с отвесни стени, които предлагат възможности за вълнуващи приключения на феновете на скалното катерене.

 • Местността Бабина дупка се намира близо до Природен парк за танцуващи мечки Белица – популярна и вълнуваща туристическа атракция.

 • А тези от вас, които харесват тръпката от планинското колоездене, могат се възползват от големия брой големи и малки високопланински пътеки, от които се откриват красиви гледки.

Казано накратко – Белица е място, чиято малка територия събира изключително много възможности за спорт, забавления, туризъм и релакс.

От запалените рибари до балнео туристите, приключенците и откривателите – Белица е скритото съкровище на Югозападна България, което е време да включите в своите планове за предстоящата почивка!