Пълен пътеводител с маршрути през най-красивите паркови райони в Пирин

На територията на един от най-удивителните национални природни паркове в България – Национален парк Пирин – се намират шест не по-малко красиви и вълнуващи въображението паркови райони.

Тъкмо с тези райони на Пирин искаме да ви запознаем сега, като се надяваме, че ще сме ви от помощ, ако решите да опознаете малко по-отблизо Пирин планина.

Паркови райони в Пирин планина

Парков район “Вихрен”

Започваме с парков район Вихрен, тъй като той е най-достъпният от всички паркови участъци в Пирин.

На територията на район Вихрен се намират циркусите на няколко езера и езерни комплекси – Рибното, Хвойнато езеро, Власишките езера, Типицките езера, Дългото езеро. През парк Вихрен минават и реките Демяница и Бъндерица.

Тук се намира и една от най-големите природни забележителности не само в Пирин, но и в цялата България – Байкушевата мура.

Тя е уникален екземпляр от вида черна мура на възраст над 1300 години, което я прави едно от най-старите дървета в целия свят. Тя се намира до пътя от Банско за хижа Вихрен, на около 1930 метра надморска височина. Като прибавим и факта, че на територията на парковия район гордо се извисява един от най-популярните и красиви върхове на Пирин – връх Вихрен – става ясно защо започнахме обиколката си из парковите райони на Националния парк Пирин тъкмо от участък Вихрен.

Маршрути в парков район “Вихрен”

Благодарение на близостта си с Банско (където е ситуиран и централният офис на участъка), район Вихрен е урбанизиран и предлага много туристически маршрути с различна степен на трудност.

Ще споменем само няколко от най-популярните маршрути, а изборът ще оставим на вас.

Банско – Байкушевата мура

Разстоянието от курортното градче до Байкушевата мура е само 15 км. и за да го преодолеете не се налага да извършвате каквито и да е планински подвизи. До Байкушевата мура можете да стигнете и с кола, така че дори няма да се изпотите.

Ако все пак решите да се пораздвижите, разходката от Банско до Байкушевата мура ще ви отнеме по-малко от 3 часа, а натоварването е толкова слабо, че дори няма да усетите как сте изминали 15-те километра.

Банско – хижа Бъндерица

Стигнете ли до Байкушевата мура, можете да продължите още малко по-нагоре в планината (около 300 м., ако трябва да сме съвсем точни) и ще стигнете до хижа Бъндерица. И ето ви още един страхотен маршрут за опознаване на парков участък Вихрен!

И сега най-хубавото… Ако не обичате пешеходните преходи, а ви се иска да се насладите на всички тези крАко имате още мъничко останали сили, можете докато сте на хижа Бъндерица да отскочите до водопад Бъндерица, който се намира непосредствено до хижата.

И сега най-хубавото… Ако не обичате пешеходните преходи, а ви се иска да се насладите на всички тези красоти, можете просто да използвате някой от автобусите, които тръгват от Банско и стигат до хижата и Байкушевата мура.

Банско – Бъндерица – Бански суходол

Бански суходол е един от най-големите циркуси в северната част на Пирин. Изграден е от окарстени мрамори, живописно оформени в над 20 красиви пропастни пещери.

В рамките на района, Връх Кутело и връх Бански суходол са свързани от един от най-популярните планински обекти сред българските туристи – седловината Кончето. Ето защо, пътеката хижа Бъндерица – Кончето – връх Бански суходол е предизвикателство, което ще помните цял живот.

Преходът е с висока трудност и отнема около пет часа, като в района на Кончето е желателно да се преминава само при благоприятни летни условия.

Банско – река Демяница – хижа Демяница

И този маршрут в Пирин планина е достатъчно достъпен, така че да не ви създаде никакви особени затруднения. Туристическата пътека „Река Демяница разказва” започва малко надБанско, върви по реката, където можете да се разхладите край не един, а два красиви водопада – Демянишки и Юленски скок.

Ако разходката ви се стори прекалено кратка, можете да продължите похода си нагоре към хижа Демяница.

Банско – връх Вихрен

Най-добре ще можете да оцените красотата на парков участък Вихрен, ако поемете нагоре до самия връх Вихрен.

До връх Вихрен водят няколко туристически маршрута с различна сложност. Единият от маршрутите тръгва до хижа Бъндерица, другият от хижа Вихрен. Можете да покорите върха и от хижа Яворов, която отстои на няколко часа от близкия до Банско град Разлог.

Парков район “Безбог”

Безбог е парков участник, централният офис на който е ситуиран (напълно логично) в Добринище. Районът включва площи от един от най-красивите резервати в парк Пирин – „Юлен”.

На територията му попадат и връх Безбог, Поповото езеро (най-голямото по площ езеро в Пирин), връх Полежан, Безбожкото езеро, циркусите Кременски, Рибни, Каменишки и Самодивски езера. В парковия участък растат и над 700 висши растения, една немалка част от които са вписани в Червената книга.

Маршрути за опознаване на парков район Безбог

Началната точка на почти всички туристически пътеки и маршрути е лифтът, който тръгва малко над Добринище и стига до хижа Безбог. На 10 км от град Добринище можете да стигнете и до хижа “Гоце Делчев”, която също е свързана с хижа „Безбог“ чрез ски писта и седалков лифт.

Ако ви е достатъчно да се възхищавате на красотата на участъка от високо, можете просто да се качите на лифта и да стигнете до хижа Безбог, където да пийнете чай и да се върнете обратно.

Ако ли пък искате да продължите в друга посока, можете да поемете по някой от туристическите маршрути, които тръгват от тук.

Хижа Безбог – Попово езеро

Този маршрут е сравнително лесен и ако следвате маркировката и крачите с нормално темпо, ще стигнете до езерото за около час и половина. Поповото езеро, както споменахме преди малко, е най-голямото езеро в Пирин и една разходка до там ще ви допадне със сигурност.

Ако решите да поемете по този маршрут, ще видите не едно, а две езера. Пътеката ще ви изведе първо до Безбожкото езеро (което се намира зад хижата), а в края на дестинацията, ще стигнете до Поповото езеро.

Хижа Безбог – заслон Тевно езеро

Този маршрут е доста по-тежък от предходния, но ако имате добра подготовка и решите да тръгнете по него ви гарантираме, че няма да съжалявате.

Местата, през които ще минете са уникално красиви и си струва да се видят. Времето, което ще ви отнеме, за да стигнете до Тевно езеро е около 4 часа.

Парков район “Трите реки”

Район “Трите реки” е един от най-удивителните и красиви паркови участъци в Пирин. Намира се на север от парков район Безбог, на запад от парков район Каменица, на юг от лесничейство Катунци и на изток от лесничейство Гоце Делчев.

В зоната на парковия участък могат да се видят големи групи от висши растения и горски масиви, включително бяла мура, бук, смърч, ела и други. Тук е изградена и хижа „Пирин” – една от най-красивите планински хижи, която е изключително популярна сред планинарите.

В земите на парковия район се събират водите на трите пирински реки – Демиркапийска, Келява река и Средна река, от където идва и името му.

Маршрути през “Трите реки” в Пирин

Маршрутите за опознаване на парков район Три реки са няколко, като едни от най-популярните са:

  • Изходна точка хижа Пирин – Митрово езеро – крайна точка Тевно езеро
  • Изходен пункт хижа Пирин – Аргирово езеро – Попово езеро – крайна точка хижа Безбог
  • Изходен пункт хижа Пирин – Келява река – крайна точка хижа Берковица
  • Изходен пункт хижа Пирин – Лопово – с. Рожен – крайна точка град Мелник

Почти всички маршрути в парков участък “Три реки” са с изходна точка село Пирин. Сложността на маршрутите е различна, затова преди да се спрете на определен маршрут е добре да се запознаете по-детайлно с трудността на терена, който трябва да преодолеете.

Реки и паркове в Пирин планина

Парков район “Синаница”

Синаница по нищо не отстъпва на останалите паркови райони в Пирин. Участъкът е разположен между парков район Баюви дупки (на север), парков район Вихрен (на изток), ПР Каменица (на юг), а на запад граничи с ДЛ на Кресна, Симитли и Струмяни.

В границите на Синаница се намират Влахинските, Синанишките и Георгийските циркуси, тук се извисяват величествените върхове Синаница и Муратов, а животинското и растителното разнообразие е толкова голямо, че е един момент ще ви е трудно да повярвате, че не се намирате в приказка.

Маршрути, по които можете да поемете в район Синаница

През територията на парков участък Синаница минават само два туристически маршрута, изходната точка на които е местността Мандрата.

Те от своя страна са :

  • Първият маршрут тръгва от м. Мандрата, минава през хижа Синаница и стига до хижа Пирин.
  • Вторият маршрут е с жълта маркировка и тръгва отново от м. Мандрата, минава през Черната вода и стига до хижа Яворов.

В зоната, която обхваща парковия участък, има само една хижа – хижа Синаница.

Парков район “Каменица”

Участъкът се намира в Южен Пирин и граничи с парковите райони Трите реки, Синаница и Вихрен. На юг, границите му стигат до държавно лесничейство Сандански, където ще откриете и централния му офис.

На територията на парковия район се намират невероятно красивите Тевно езеро и Кукленско езеро, както и Башлийски, Чаирски, Мозговишки и Спанополски езера. Тук се извисяват и няколко върха, най-високият и популярен от които е връх Каменица.

В участъка има изградени няколко хижи и заслони, най-посещаваните сред които са заслон Тевно езеро, хижа Берковица и заслон Спано поле.

Годишно около 10 хиляди туриста посещават “Каменица”, като повечето от тях са чуждестранни. Освен с драматичните си пейзажи, районът се откроява и с уникална флора, включваща няколко защитени растителни видове по Закона за биоразнообразието.

Примерни маршрути през парк “Каменица”

Туристически маршрути в този парков район в Пирин също не липсват. Като сред най-предпочитаните от туристите можем да споменем следните:

  • хижа Сандански – заслон Спано поле – хижа Вихрен
  • хижа Сандански – хижа Берковица – хижа Демяница
  • хижа Синаница – Спано поле – хижа Берковица – хижа Пирин
Хижи и паркове в Пирин планина

Парков район “Баюви дупки”

“Баюви дупки” е един от най-живописните райони в Пирин. В неговата площ влиза и резерват „Баюви дупки – Джинджирица”. Освен това, районът има общи части с общините Симитли и Разлог.

Всичко това идва да покаже, че този парков участък може да ви предложи не само изключително красиви гледки, но разхождайки се по планинските му пътеки, можете да се насладите на прекрасните му гори, разнообразието от растения, бозайници и птици.

Популярни маршрути през парк “Баюви дупки”

Ако решите да опознаете този парков участък, имате много възможности да го направите, тъй като от тук минават много туристически маршрути.

Международен туристически маршрут Е4

През парковия участък минава международния туристически маршрут Е4 – Пиринеи – Алпи – Рила – Пирин – Пелопонес, който целогодишно привлича хиляди планинари, които са решили да изпитат издръжливостта си, като изминат този толкова дълъг пешеходен преход.

Ако решите да се включите в международния маршрут Е4, то Пиринската му част започва от хижа Предел, преминава през хижа Яворов, после през хижа Вихрен, стига до заслон Тевно езеро и хижа Пирин и приключва при Попови ливади.

Разлог – Кресна

Друг много популярен за туристите маршрут, по който и вие можете да поемете тръгва от Разлог, минава през местността Бетоловото и хижа Яворов, оттам поема през Суходолски превал и приключва в Кресна.