Местност Доброкьовица

Били сте в Банско не един или два пъти. Обичате да почивате в това китно курортно градче, да отсядате в любимия си хотел в Банско и да се наслаждавате на тишината, спокойствието и красотата, които ви заобикалят.

При всяко свое посещение отделяте време, за да разгледате забележителностите на града

И вече сте посетили църквата Света Троица, къщата – музей Никола Вапцаров, къщата – музей Неофит Рилски и духовно – историческия център Паисий Хилендарски.

Местност Доброкьовица

Източник снимка: luckybansko.bg

Но колко от археологическите забележителности около Банско сте посетили? 

Именно за една тях искаме да ви разкажем сега, тъй като тя е много впечатляваща и си струва да ѝ отделите малко от времето си при следващото си посещение в Банско.

Доброкьовица: местност, която крие парченце от историята на днешно Банско

Ако потърсите информация за тази местност в интернет едва ли ще откриете нещо повече от едно – две изречения и е напълно възможно да решите, че не си струва да си губите времето, за да я посетите.

Истината обаче е, че посещението на местност Доброкьовица не само ще ви зареди с много енергия, но и ще ви накара да се почувствате горди, че сте българи.

Местността се намира западно от Банско и според експертите през вековете е била населявана както от тракийски племена, така и от римляни, славяни и много други народи.

За това, че на това място е кипял живот свидетелства уникалният комплект медицински пособия, открит в римски гроб от II – III век.

Комплектът се състои от:

  • лекарствена кутийка и лъжичка от бронз
  • каменна плоча за стриване и смесване на лечебни съставки
  • лъжички за дозиране на лекарства, изработени от кост
  • глинена чаша, кана и малка стомничка
  • съд от бронз с формата на ботуш за съхранение на благовонни масла
  • 20 таблетки лекарства с минерален произход
  • медицински инструмент от бронз
  • бронзови стригали с богата украса

Археолозите все още не са приключили проучванията в местността и се надяват през следващите години да попаднат и на останки на селище, което да им даде малко по-ясна представа за хората, които са населявали местността.

Местност Доброкьовица

Източник снимка: banskobg.info

Други забележителности в близост до местност Доброкьовица и Банско

Раннохристиянски некропол в местност Карагонско

Съвсем близо до местност Доброкьовица и само на 8 км от Банско се намира местността Карагонско, на територията на която през 2012 година археолозите попадат на голям некропол.

При проведените до този момент археологически проучвания са открити гробове, които са оградени и покрити с шистови плочи, подобно на тракийските надгробни могили.

Интересното е, че всички гробове са ориентирани на изток – запад и въпреки, че приличат на тракийски могили, при полагането на телата древните са следвали християнски ритуал.

Другото любопитно е, че в гробовете няма гробни дарове освен в два от гробовете, в които мъртвите са погребани с войнишките си колани.

Коланите обаче не са цели, а още по време на погребението са били нарязани и разпръснати върху гроба.

При изследването на парчетата от коланите експертите попадат на много рядка, уникална находка, която за пръв път се открива в района около Банско.

Коланът е от кожа, а гарнитурата му се състои от 15 апликации от бронз. По него има още тока, щифтове за поставяне на торбичка и уникална ажурна плочка, на която е изобразена свастика.

Експертите датират колана от времето на Константин Велики – първият християнски император на Римската империя (280 – 337 г.).

Датировката на откритите около гробовете начупени глинени съдове обаче показва, че погребенията в некропола са се извършвали в периода IV – V век.

Късносредновековна църква “Свети Георги”

За разлика от местностите Доброкьовица и Карагонско, които се намират (както казахме) на около 7 – 8 км западно от Банско, църквата се намира в източна посока.

Ако решите да разгледате археологическия обект, ще го откриете на около 2 км от Банско в посока Добринище

Църквата се намира вляво от пътя и е в непосредствена близост до новата църква “Свети Георги”.

Късносредновековната църква е едноапсидна, еднокорабна и доста малка като размери (3 на 5 метра). 

Кога е била разрушена няма точна информация, но днес все още могат да се видят основите ѝ и част от зид, който според специалистите най-вероятно е бил част от преддверие, което е градено на по-късен етап.

Ако се вгледате по-внимателно около руините на храма може да имате късмет да видите парчета от средновековна битова керамика.

По думите на местните, в миналото около църквата са били откривани множество артефакти като накити, монети, делви и други.

Археолозите пък са на мнение, на средновековния храм е построен върху основите на още по-старо и древно селище или светилище.

Късносредновековна църква “Свети Илия”

В същата посока като “Свети Георги”, на около 6 км от Банско се намират руините на късносредновековната църква “Свети Илия”.

Храмът се намира вляво от пътя за Добринище на поляна насред Разложката котловина.

Църквата е датирана от XV – XVII век, а като архитектура е едноапсидна, еднокорабна. Като размери е малко по-голяма от “Свети Георги”, като размерите ѝ са 2,20 на 6,60 метра.

Любопитното е, че основните на храма са с дебелина от близо метър и са градени с едри ломени камъни, споени с коросан.

И “Свети Илия” днес е почти изцяло в руини, но ако решите да я посетите все още можете да видите основните на църквата, както и останки от външните стени, които на места достигат височина от половин метър.

Местност Доброкьовица

Източник снимка: luckybansko.bg

Местност Свети Иван

Местността се намира съвсем близо до Банско, но не това я прави толкова интересна за посещение.

На нейна територия се намират цели два археологически обекта, единият от които не е само с регионално, но и с национално значение.

Точно в тази местност, при проучванията си археолозите откриват късноантичен комплекс за строителна и битова керамика, който е датиран от IV – VI век.

Археологическият обект е уникален, тъй като е най-големият откриван досега в България късноантичен комплекс за производство на керамика.

Според специалистите, керамичният център най-вероятно е възникнал, за да задоволи нуждата от строителна керамика за градежите на различни култови или жилищни постройки в древността.

Вторият обект, който можете да разгледате, ако посетите местността е тракийско светилище, което археолозите определят като Светилище на огъня.
Експертите са на мнение, че светилището се е използвало дълго време  за извършване на различни езически култови ритуали.