Конна база Периволас

Обичате разходките из природата, пикниците на открито и ездата? Тогава ви предлагаме да посетите конна база Периволас.

Конна база Периволас

Източник снимка: unsplash.com

Къде се намира конната база?

Разположена на около 10 – 12 км от най-добрия ски курорт у нас, Банско, на 6 км от китния Разлог и в непосредствена близост до село Бачево, Периволас е идеалното място, на което можете истински да разпуснете и да се насладите на любимата си езда.

История прехвърлила 20 години

Историята на конната база започва през 2000 – та година, когато Иван и Виолета Накови решават да развиват семеен бизнес в полите на планината.

За своя база избират местността Периволас (над село Бачево) и така поставят началото на една от най-известните в областта и страната конни бази.

Първоначално за конете, за посрещането на желаещите да се учат да яздят на манеж или да се разхождат с коне из природата се грижат само двамата съпрузи,  но  с течение на годините семейството се увеличило и щом децата пораснали се присъедини към семейния бизнес.

Днес, освен Иван, Виолета и техните деца – Петър и Мария, в конната база работят и децата на Петът и Мария – Ванеса, Гергана, Валерия и Иван Младши.

Първоначално фамилията предлага уроци по езда и посреща гости само в лятната конна база Периволас, но от 2014 година разполага и с втора конна база Бачево, която работи целогодишно.

Конна база Периволас

Източник снимка: perivolasbg.com

Нещо любопитно

Любовта към конете на фамилията е толкова силна, че те ги приемат като членове на семейството си. 

Освен специалните грижи, които полагат за всички кончета, семейство Накови кръщават всеки един кон и знаят неговата история.

По-младите членове на фамилията дори си имат свои любимци.

Например,  дъщерята Мария има силна връзка с Нева, която е спокойна, внимателна и много благородна.

Петър, синът на Иван Наков, който е и професионален състезател и инструктор по езда на коне пък намира нещо общо между своя темперамент и темперамента на породистите коне, които се намират в конната база.

А Гергана, Ванеса, Иван Младши и Валерия обичат да се грижат за Вихър и Влас, които са специално обучени за езда от деца с увреждания.

Разбира се, не бива да забравяме и Златогрив, който освен, че е благороден и много спокоен е и изключителен красавец и всеобщ любимец както на цялата фамилия Накови, така и на всички гости на конна база Периволас.

С какво е привлекателна конната база и защо?

Представете си следното. Намирате се на обширна поляна, заобиколена от всички страни от високи планини. От едната страна е Рила, а от другата Пирин, които пред погледа ви сякаш се прегръщат.

Навсякъде около вас е зелено, тихо и спокойно и единствените шумове, които от време на време долавяте са ромоленето на близката река и лекото пръхтене на някой от конете, които спокойно ви очакват да поемете по планинските пътеки за разходка или на пикник.

Избирате си кон, яхвате го и придружени от инструктор от конната база поемате на кратка или дълга разходка из планината.

Конете вървят един след друг спокойни, вие се поклащате леко върху седлото и мислите ви се изпразват от съдържание. 

Не мислите, не се притеснявате за нищо. Светът около вас е притихнал и вие просто се наслаждавате на ездата и поглъщате красивите гледки с очи.

Щом ездата приключи, сядате под чердака и докато отмаряте домакините ви гощават с домашно приготвени гозби, толкова ароматни и вкусни, че да си оближете пръстите и да искате допълнително.

Ако пък имате още малко сили и не ви се прибира, можете да постреляте с лък, с прашка или на някоя друга забавна игра, която от конната база Периволас могат да ви организират.

Децата ви също има какво да правят. Малчуганите могат да яздят коне на манежа, да се разходят заедно с вас до някое съседно село, а после, докато вие пиете кафе и отпочивате от ездата да се поиграят на наскоро построената детска площадка.

Ако сте си представили това и то ви е допаднало, в действителност посещението на конната база е още по-хубаво и незабравимо изживяване. 

В този ред на мисли, едва ли е нужно да ви казваме с какво конната база Бачево (Периволас) е привлекателна за туристите и защо.

Конна база Периволас

Източник снимка: perivolasbg.com

И все пак. Какво предлага конна база Периволас?

Уроци по езда

Ако ви се иска да се научите да яздите или ако децата ви обичат конете и искат да могат да яздят, от конната база предлагат уроци по езда.

По време на уроците, които се провеждат на манеж ще се научите на правилна стойка, на баланс и на различни упражнения, който да изпълнявате с конете.

Почасова езда

Това всъщност е езда сред природата на Рила планина, която според вашите желания и опит в ездата на коне може да бъде както с различна продължителност, така и по различни като степен на трудност маршрути.

Ако нямате много опит в ездата, можете да се спрете на вариант кратка разходка из планината, докато ако сте достатъчно опитни можете да се спрете на по-дълъг маршрут, който може да включва пикник, разходка до съседно на Бачево село или посещение до различни забележителности.

Почасовата езда е и много подходяща опция за тиймбилдинг и немалко фирми избират тъкмо Периволас, за да проведат своя тиймбилдинг.

Планински преходи

Преходите в планината, които от конната база организират могат да са както еднодневни, така и двудневни. 

Имате ли достатъчно време и желание, препоръчваме ви да направите поне един ден планински преход на кон. Уверяваме ви, изживяването наистина си струва.

Тиймбилдинг

Както споменахме малко по-горе, конна база Периволас е едно от предпочитаните места за организиране на тиймбилдинг. 

И има защо. Собствениците на базата са се погрижили за всичко и предлагат, освен разходка с коне и още много интересни преживявания.

Сред които:

  • Различни игри (стрелба с лък, надбягване с чували, стрелба с прашка и други)
  • Вкусен обяд, приготвен от домашни продукти
  • Богата музикална програма
  • Пресъздаване на различни народни обичаи
  • Ревю на народни носии от различни региони на страната и други

Хиппотерапия

В конната база още от създаването си се занимават с хиппотерапия  (терапевтична конна езда за деца) като основната цел на инструкторите е да помогнат на децата с церебрална парализа, аутизъм и други заболявания да получат малко облекчение и да се почувстват по-щастливи.

Конна база Периволас

Източник снимка: perivolasbg.com

Как да стигнете до конната база?

Ако сте на почивка в Апартхотел Лъки Банско просто трябва да се свържете предварително с конната база, за да направите заявка за някоя от услугите, които предлагат. 

Щом изберете ден, час и вида услуга и се информирате за конна база цени (които между другото са повече от приемливи), просто излизате от Банско и поемате към Разлог. Оттам следвате таблетите за село Бачево и конна база Периволас.

А стигнете ли до там ви очакват много забавления, вкусна храна, прекрасни гледки и страхотна конна езда.