Какво е таласотерапия: значение и ползи

Науката е установила, че морето притежава редица полезни свойства, които могат да бъдат използвани като лечебни методи при различните заболявания.

Таласотерапията използва тези свойства на морето, за да подпомогне здравето и благополучието на хора, страдащи от най-различни болести.

В тази статия ще разгледаме всички детайли за таласотерапията – от къде произлиза, как се практикува, какви ползи има и кога се препоръчва. 

гледка от горе на вълни и пясък

Исторически корени и развитие в таласотерапията

Понятието таласотерапия произлиза от думите thalassa, която означава море и therapy, означаваща терапия. Иначе казано – думата означава лечение с морска вода.

Към лечението с морска вода често се прибавят и различни продукти от морски произход като водорасли, екстракт от планктон, лечебна кал, морска сол и много други. Тези продукти се събират от екологично чисти места без наличието на замърсявания.

Значение

Таласотерапията представлява ефективен метод за хидратация, почистване, подобряване на еластичността и премахване на токсините от кожата. 

Тази процедура има невероятен ефект върху човешкото тяло и психологическото състояние, а освен това стимулира имунната система.

Исторически корени и развитие

През вековете интересът към използването на морската вода в медицината расте и се разпростира по цял свят. От положителни до изключително критични, мненията са се меняли през годините.

Бащата на медицината Хипократ е един от първите, който описва и наблюдава ефекта на морската вода. Той я препоръчва на всички свои пациенти за намаляне на болките от различните заболявания.

1897 година е важна, тъй като френският биолог и физиолог Рене Кинтон прави невероятно откритие, което доказва ползите от солената вода. Според неговите изследвания, съставът на специално пречистената океанска вода се приближава до този на кръвната плазма

Това води до редица научни изследвания, чрез които физиологът изследва ефектите от приемането на т.нар. морска плазма за лечение на различни заболявания, включително туберкулоза, кожни проблеми, стомашно-чревни нарушения и холера.

Под влиянието на резултатите, забелязани от Кинтон, се развива прилагането на терапия с пречистена океанска вода във френските болници за пациенти с цироза, сифилис, тиф и сериозни отравяния.

Откритието на Рене е патентовано през 1904 година, а след 1996 година океанската вода придобива друг смисъл за хората и лечението с нея става популярно в цял свят.

През ранните години на 20 век е създаден и първият център за таласотерапия – Морски институт във Франция. Днес тази лечебна процедура продължава да набира популярност и хората я прилагат като алтернативна медицина за тонус, общо укрепване, красота, повлияване на най-различни заболявания и др.

Видове и методи на таласотерапията

Таласотерапията предлага различни видове терапевтични процедури, които използват природните ресурси на морето за подобряване на здравето и благополучието.

Някои от основните видове таласотерапия включват:

 • Пелоидотерапия/Калолечение – тази терапия се използва за облекчаване на мускулни и ставни проблеми в определени части на тялото чрез генериране на топлината. Лечение с луга, кал и други пелоиди смесени, в морска вода се използват като допълнение към пясъчните вани. Тя действа положително на половите жлези, имунната система и на кръвообращението, опорно-двигателния апарат и кожни заболявания.
 • Алготерапия – при нея се използват сушени или пресни морски водорасли, накиснати в гореща вода. Пациентите могат да правят бани или да бъдат обвити с морските водорасли.
 • Жабурене с моркса вода (филтрирана) – тя се прилага при хора с пародонтоза, като температурата на водата трябва да е над 34 градуса по Целзий. Водата не се поглъща в никакъв случай.
 • Хидромасаж – това е най-популярната от всички техники. В хидромасажна вана се използва мощна струя, която цели да стимулира циркулацията на кръвта и лимфата. Тази струя се насочва към определени точки по тялото, което предизвиква масажен ефект и подобрява кръвообращението.
 • Аеротерапия – при този метод е добре да се вдишва морския въздух, тъй като е доказано че отрицателните йони в него помагат на тялото да усвои кислорода и допринася за отделянето на серотонин. Чрез вдишване на воден разтвор на натриев хлорид се овладяват хронични възпаления на носа, гърлото, бронхите и синуса.
 • Псамотерапия – тя представлява лечение с пясък, като различните области биват покрити с морски пясък. Влизайки в контакт се постига облекчаване на мускулни и ставни заболявания.
жена прави терапи яс водорасли на друга жена

Морето и елементите му като терапия

Морето действително се смята за безграничен терапевтичен резервоар на здравето. То съдържа разнообразие от жизненоважни елементи, които произвеждат антибиотични, бактериостатични и хормонални вещества полезни за човешкото здравето.

Елементите с терапевтични свойства са следните:

 • Слънцето – Този неизчерпваем източник на витамин Д има благоприятно влияние върху човешкия организъм. Правилното излагане на слънце влияе положително върху кожни заболявания и допринася за отделянето на ендорфини.
 • Пясъкът – Пясъкът е идеалното средство за ексфолиране на кожата.
 • Морската вода – морската вода е богата на магнезий, който допринася за отпускането а мускулите и облекчава нервната система.
 • Морският въздух – Спокойният сън и положителната енергия са някои от малкото предимства на морския въздух. Той притежава отрицателни йони, които балансират серотонина. Освен това около морето има изпарения на йод, а те са полезни за регулиране на щитовидната жлеза и имунната система.
 • Морската сол – Тя се получава от изпаренията на морската вода и притежава важни вещества и минерали. Минералите в нея са в естествени съотношения и помагат за запазване на електролитното равновесие и възстановяване на организма.
 • Водораслите – Водораслите са едни от най-богатите източници на минерали и мазнини. Те са идеален ексфолиант затова имат широко приложение в минералните и кални бани.

Таласотерапията означава морелечение, но това включва и лечение с водорасли и лечение с морска сол. Всички те са отличен източник на здраве от природата. Този холистичен метод е една добра алтернатива на лечението с различни синтетични медикаменти.

Ползи от таласотерапията

Ползите от таласотерапията не са никак малко. Експертните лица в тази област са установили, че ползите от морската вода включват физическо и психологическо лечение, затова нека ги разгледаме поотделно.

Ползи за физическото здраве

В днешно време човек е изложен на обработени храни и замърсен въздух в следствие на това тялото му е пълно с токсини и ненужни вещества. 

Морската вода съдържа над 30 хиляди химически съединения във формата на соли и разтворени газове. Прониквайки през кожата, те оказват лечебно въздействие дори и без специални процедури.

Ползите на таласотерапията за здравето са следните:

 • Борба срещу целулит и разширени вени;
 • Лечение на кожни заболявания – дерматит, псориазис, акне и еритема;
 • При проблеми с косата – при слаба, чуплива и изтощена коса;
 • Помага при облекчаване на респираторните и хронични заболявания – бронхит, назофарингит, астма, хроничен синузит и др.;
 • При мускулни болки и травми и хронична артропатия;
 • Благоприятства лимфната система, щитовидната жлеза и доброто кръвообращение;

Таласотерапията се повлиява еднакво при мъжете и жените, а освен това е подходяща за хора от всички възрасти и има благотворно влияние.

Ползи за психическото и емоционално здраве

Проучванията показват, че ефектите от таласотерапията могат да бъдат сравними с тези на лекарства против депресия. Те имат положителен ефект върху психичното здраве и настроението.

Процедурите действат успокоително и спомагат за максимална релаксация, като регулират нивата на “хормона на щастието” – серотонин.

жена релаксира в моето

Кога се препоръчва таласотерапия?

Таласотерапията е препоръчителна за хора с различни здравословни проблеми, включително хронични белодробни и алергични заболявания, витилиго, псориазис, невродермит, затлъстяване, първичен хипотиреоидизъм, хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, възпалителни заболявания на женските полови органи и стерилитет, хронични нефрити и пиелонефрити и ставни заболявания.

Тази терапия може да предложи подкрепа и облекчение от симптомите на тези заболявания, като в същото време допринася за общото здраве и благополучие на тялото.

Методи на лечение

Благодарение на уникалното съчетание на природни феномени, благоприятния климат и разнообразието от възможности за отдих, балнеолечебните SPA и WELLNESS центрове предлагат разнообразие от програми за релаксация, възстановяване и подобряване на здравето.

Тези места са истински оазиси за вашето тяло и душа. Там можете да се отпуснете, да се възстановите и да се заредите с нова енергия, възстановявайки хармонията между физическото и психическото ви благополучие.

Повечето терапии за борба с целулита използват соли, водорасли и други вещества като основен компонент, тъй като те имат детоксикиращи свойства и могат да помогнат за изхвърлянето на токсините от тялото.

Методите за релакс и лечение с таласотерапия са следните:

 • Обливане със смес от водорасли – В този вариант пациентът лежи на термично одеяло, докато терапевтът облива тялото му със смес, наподобяваща пюре, която съдържа различни видове водорасли. Това осигурява комбиниран ефект от топлина и активните съставки на водораслите, които се абсорбират от кожата и улесняват тялото в изчистването на токсините и възстановяването на кожата.
 • Масаж с масла от водорасли – В този вариант пациентът лежи на термично одеяло и получава масаж с масла, обогатени с екстракти от водорасли. Този процес не само релаксира тялото, но и подхранва и подобрява еластичността на кожата.
 • Обливане с морска вода и водорасли – Тук пациентът се покрива с топло одеяло и бива обливан с морска вода, която е обогатена с водорасли. Този процес комбинира хидратацията и минералните свойства на морската вода с активните съставки на водораслите, което подпомага тонизирането и оздравяването на кожата, както и релаксацията на мускулите и укрепването на организма.

Водораслите могат да бъдат включени и в други качествени детокс продукти за кожата, като маски за лице, скрабове и кремове, които помагат за почистване и хидратация на кожата, като същевременно й придават здрав и бляскав вид.

различни видове водорасли в естествена морска среда

Противопоказания

Както всички останали процедури, така и таласотерапията има своите медицински ограничения и противопоказания, които не трябва да се пренебрегват.

Тя не е подходяща при хора със следните състояния:

 • Кръвотечения;
 • Сърдечна декомпенсация;
 • Злокачествени тумори;
 • Болести на белите дробове;
 • Психични заболявания;
 • Епилепсия;
 • Повишена температура;
 • Хипертонична болест в 3-ти стадий;

Бременните жени е добре да се консултират с акушер-гинеколог и след установяване на състоянието да се реши дали е допустимо прилагането на този вид терапия.

Таласотерапия в Лъки Банско

Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс***** притежава един от най-модерните СПА центрове в курорта Банско

Там ще имате избор от широка гама терапии, които пречистват организма и го зареждат, а най-хубавото е че ще бъдат извършени от висококвалифицирани специалисти.

Детокс процедура

За терапията СПА центърът използва 100% натурален прах от морски водорасли, който се нанася по цялото тяло като маска с тънък филм. След намазването се влиза в парна баня за максимално отваряне на порите и постигане на двоен ефект – ускорение на абсорбиране на ценни соли и минерали и детоксикация. 

Завършва се с лек и нежен душ Виши, който измива филма от водораслите и релаксира, хидратира и тонизира цялото тяло.

Тази детокс процедура гарантира клетъчната регенерация и производството на колаген, като укрепва и хидролипидния слой на епидермиса.

спа терапия на гърба на жена

Често задавани въпроси

Колко време отнема една нормална таласотерапия?

Всяка терапия е различна сама по себе си, но средното време за една процедура трае около 35-40 минути.

Възможна ли е таласотерапия в домашни условия?

Да възможно е. Един от начините е да разтворите пакет нерафинирана морска сол във вана с вода и да престоите около 15 минути в нея. Така ще си гарантирате укрепване на кожата и активирането на обменните процеси. 

Освен това може да направите таласотерапия за коса с продукти съдържащи морски водорасли, витамини и минерали и други полезни вещества.

Кога е най-благоприятно къпането в морската вода?

Морската вода е най-благоприятна за къпане когато е около 22 градуса по Целзий.