Какво е пресотерапия: значение, процедура и ползи

Ако всеки път нямате търпение да свалите обувките си поради отичане и впиване на краката ви в тях, то определено задържате течности. Това говори, че вие имате спешна нужда от пълна детоксикация на организма

В този ред на мисли, пресотерапията определено ще ви бъде от полза при тези оплаквания.

Технология и механизъм на действие на пресотерапията

Пресотерапията е детоксикираща процедура, която чрез лимфен дренаж отстранява токсините и излишните течности от организма. По този начин се подобряват кръвообращението и лимфният поток.

Тя насища клетките с кислород, ускорява метаболизма, намалява обиколките на тялото и премахва целулита. След само една процедура, умората в крайниците изчезва, а целият процес е изключително релаксиращ.

Лимфният дренаж стимулира потока на лимфната течност през лимфните пътища в тялото, които отговарят за събирането и изхвърлянето на отпадните продукти от тъканите. Ефектите от процедурата са благоприятни за имунната система, защото помагат на тялото да се пречисти от ненужно задържаните вредни вещества. 

мъж и жена се наслаждават на пресотерапия

Основни компоненти на устройството за пресотерапия

Основният професионален апарат за пресотерапия е компютъризирана машина, през който се управлява самата процедура. Той действа с помощта на специаленото облекло, което се носи по време на процедурата

Костюмът за пресотерапия включва специални ботуши за долните крайници, маншети за ръцете, широк колан за кръста и маншети за корема и седалището.

Особеност при него е, че вътре се намират камери, които се пълнят с въздух в различни режими. Ритмичното натискане на тялото, последвано от периоди на релаксация, стимулира циркулацията, избутва натрупаната междуклетъчна течност и ускорява движението на вените и лимфните съдове. В резултат, пресотерапията стимулира процеса на отслабване.

Апаратът за терапията е проектиран с внимание към анатомичните и физиологични особености на тялото, така че пациентът да изпитва комфорт по време на процедурата.

Какво трябва да знаете за процедурата пресотерапия

Преди самата процедура не се изисква някаква специална подготовка. Все пак е препоръчително да не сте се хранили поне два часа преди да пристъпите към пресотерапията и пикочният мехур да е празен.  

Колко време и как протича процедурата?

Самата процедура за вас ще протече изключително релаксиращо. Тя се извършва в легнало положение. След като легнете, на специална кушетка ще ви бъде поставен костюма, който прилича на скафандър на астронавт.

Когато се пусне устройството е възможно да почувствате силен натиск в зоните на поставените маншети. Ако апаратът е настроен правилно, не би следвало да има болка. 

До около две минути налягането ще спадне и ще бъде заменено с последващ го вакуум. 

Налягането през останалото време ще се понижава и повишава ритмично, като максималният праг на компресията се избира индивидуално.

Процедурата може да се извърши без да се налага да сваляте дрехите си и подължава около 30 минути. По време на сесията може да четете книги, да гледате телевизия или просто да се отпуснете без да правите нищо.

След края на сесията, тялото ви ще бъде отпочинало и леко. Веднага след това можете да продължите с нормалните си ежедневни занимания.

Колко често се правят сесиите?

Честотата на сесиите с пресотерапия се определя от специалиста, който я провежда. Тя се решава въз основа на различните индивидуални характеристики на организма на човек.

В общия случай, един пълен курс е от 9 до 15 процедури, направени веднъж на всеки два или три дни, като броя на процедурите е строго индивидуален. Честотата на лечението се определя спрямо нуждите на организма от време, за да се адаптира и възстанови след настъпилите промени.

Ползи от пресотерапията

Пресотерапията е детоксикираща процедура, която дава резултати още след първата сесия. Целият курс от процедури с лимфопреса, от своя страна, влияе изключително положително върху външния вид и на целия организъм.

Нека разгледаме някои от основните ползи от процедурите с лимфодренаж в по-долните редове.

Подобрява кръвообращението

Специалистите твърдят, че почти във всички случаи при прилагане на пресотерапията се наблюдават големи подобрения при нарушения на кръвоносната система и венозни проблеми, като разширени вени например.

Причината е, че приложеният натиск води до по-добро насищане с кислород както на таргетираните зони, така и на целия организъм. 

Сваляне на излишни килограми

Модерният уред за пресотерапия доказано ще промени външния ви вид. 

Чрез комбинация между пресотерапия, подходяща диета и леки упражнения можете да постигнете по-бързи резултати за по-кратко време.

Намаляване на целулита и отоците

Пресотерапията не само помага за намаляване на отоците в крайниците, но и допринася за освобождаване на токсините, мазнините и излишните течности, които са основна причина за появата на целулит.

Благодарение на дренажа на натрупаните токсини може да се възстанови еластичността на кожата, като се увеличи достъпът на кислород до тъканите на тялото и се помогне за тяхното възстановяване.

жена мери бедрото си със сантиметър

Приложение на пресотерапията в медицината и козметиката

Не е тайна, че лимфодренажен масаж се използва широко както в козметиката, така и в медицината. 

Основните случаи, при които се препоръчва такъв тип лечение, включват:

  • Патологии на венозната и лимфна система: Процедурата чрез лимфен дренаж помага на пациенти с варикозна болест, хронична венозна недостатъчност, лимфедем, лимфостаза, отоци на горните крайници след мастектомия, както и за предотвратяване на венозна тромбоза и застой при пациенти, прекарващи много време в легло.
  • Коригиране на естетически дефекти: Пресотерапията помага за подобряване на външния вид на кожата и се използва при първите признаци на стареене и подуване.
  • Рехабилитация след процедури: След операции като липосукция и кавитация, пресотерапията подпомага на тялото да се възстанови по-бързо. 
  • Оформяне на фигурата: Пресотерапията е модерен и ефективен начин за борба с наднорменото тегло, целулита и мастните натрупвания, увисналия корем и бедра, както и излишната кожа след рязко отслабване. 
  • Мускулно-скелетни проблеми: Ревматоиден артрит, остеохондроза и други подобни проблеми могат да бъдат облекчени с помощта на пресотерапия. Често ефектът на облекчение идва още след първата процедура.
  • Психо-емоционални разстройства: Пресотерапията може да помогне при Синдром на хроничната умора, стрес, безсъние и неврози, като осигурява релаксация и подобрява настроението.  

Тази терапия представлява цялостен подход към здравето на пациентите, като предлага комфорт и ефективност в едно.

Има ли противопоказания

Процедурата с пресотерапия обикновено е безопасна за всички възрастни, но ако имате здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет, тромбоза, дерматит и други, се консултирайте с лекар преди лимфен дренаж.

Ако на скоро сте счупили кост или страдате от остеопороза или друго костно заболяване, също ще се нуждаете от консултация, за да се уверите, че процедурата не е твърде интензивна за вас и самото нараняването.

Консултация за безопасността на процедурата е необходима също в случаи на бременност или наскоро претърпяни оперативни интервенции. 

Възможни странични ефекти

При правилно приложение и липса на противопоказания, пресотерапията обикновено не предизвиква сериозни странични ефекти. 

Имайте предвид, че при процедурата се стимулират лимфния поток и кръвообращението, което води до увеличено уриниране, за да се елиминират излишните течности от организма.

Високото налягане върху тъканите може да причини поява на малки хематоми или червени точки по кожата, които обикновено отслабват с времето и са безопасни.

При пациенти със значителна конгестия може да се наблюдава необичайно подуване след първото лечение с лимфен дренаж. Това може да се случи поради засиленото оттичане на течности от крайниците към други части на тялото. 

Възможни са и усложнения, ако терапията не се извършва правилно или има противопоказания. Например, провеждането на процедурата по време на менструация може да доведе до засилено кървене поради увеличената циркулация на кръв и лимфа.

жена си прави пресотерапия

Пресотерапия в Лъки Банско

Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс се намира в най-популярния български курорт Банско и е един от най-добрите хотели в цяла България.

СПА зоната на Лъки Банско разполага с 29 функционалности и СПА съоръжения, както и с разнообразие от СПА терапии, сред които и пресотерапията.

Пресотерапията в СПА центъра на хотела е нежно и ефективно изживяване, което се осъществява в привлекателната обстановка от специалисти. Там можете да се насладите и на много други персонализирани процедури, като антицелулитен масаж и др.

Често задавани въпроси

Има ли нещо по-специфично, което е добре да правя след процедурата?

Добре е след процедура да се увеличи приемът на течности, за да може да се възстанови водния баланс на организма.

Какво мога да ям и трябва ли да избягвам определен вид храни преди и след процедурата?

Препоръчва се приемът на солени храни и прекомерното количество въглехидрати да се сведе до минимум, тъй като те предизвикват отоци и ефектът ще бъде доста по-незабележим.