Какво е контрастен душ: ползи и ценни съвети

Контрастният душ предлага неповторимо удоволствие. Независимо дали предпочитате горещ душ преди сън или освежаващ студен душ сутрин, контрастната хидротерапия е изборът, който обединява и двете. Тя не само ви осигурява невероятно усещане, но и има много ползи за здравето.

Какво представлява контрастният душ?

Контрастните душове, или контрастната хидротерапия, включват редуване на студена и топла вода 2-5 пъти. Горещата, но не вряла вода разширява кръвоносните съдове, като изтласква кръвта към кожата, докато студената вода ги свива, насочвайки кръвта към органите.

Тази практика активира парасимпатиковата нервна система, подобрява циркулацията и повишава енергията, допринасяйки за общото здраве и благополучие.

тъмнокоса жена си взима душ в душкабина

Ползи за здравето от контрастния душ

Контрастните душове предлагат редица доказани ползи за здравето и доброто състояние на тялото. Те не само осигуряват моментално освежаване и енергия, но и се грижат за здравето ви. 

Независимо дали ще ги правите сутрин за събуждане или след тренировка за възстановяване, контрастните душове са лесен и ефективен начин да подобрите жизнеността си.

Добра циркулация на кръвта

Контрастните температури стимулират работата на сърцето и това да изпраща повече кръв към важни органи. 

Тази редовна промяна принуждава кръвоносната система да стане по-ефективна и адаптивна, което помага на тялото да се лекува по-бързо и по-добре да подхранва и поддържа периферните си тъкани.

Енергия

Контрастният душ е отличен начин за събуждане сутрин или възстановяване след тренировка. Сутрин, когато сте сънливи, той осигурява моментално събуждане и енергизиране. 

След тренировка, когато тялото е уморено, контрастният душ помага за по-бързо възстановяване, позволявайки ви да продължите с ежедневните си задачи с нови сили и ентусиазъм.

Контрастни душове се използват също след сауна за подобряване на циркулацията, по-добра детоксикация и регулация на телесната температура. 

Минимизиране на мускулни болки

По-ускорените упражнения често увреждат мускулните влакна, водейки до мускулна треска. Изследвания показват, че контрастната хидротерапия може по-ефективно да облекчи мускулната болка от схващанията и слабостта отколкото почивката. 

Чрез редуване на водата – топла и студена, кръвообращението се стимулира, което ускорява възстановяването, възстановява болезнеността на мускулите и подобрява физическото състояние.

Против умора

Ако се чувствате уморени след работа или тренировка във фитнеса, тази терапия може да облекчи сезонната и хронична умора, особено ако я практикувате системно.

Контрастните душове стимулират нервната система и подобряват кръвообращението, което води до намаляване на чувството на умора и увеличаване на общата жизненост.

За добър имунитет

Редуването на студена и топла вода осигурява значителен тласък на имунната система. Контрастният душ увеличава броя на имунните клетки, които се борят с болестите в тялото, включително и моноцитите (вид бели кръвни клетки). Това помага за минимизирането на настинка и грип.

С други думи, редовните контрастни душове могат да ви направят по-устойчиви на болести и да подобрят общото ви здравословно състояние.

жена полива стъкло с душ слушалка

Как правилно да правим контрастен душ?

Контрастният душ е лесен и ефективен метод за подобряване на здравето и енергията. Преди да започнете се уверете се, че душ кабината е чиста и че имате лесен достъп до контрола за температурата на водата.

Контрастният душ е най-ефективен сутрин или след тренировка, когато тялото има нужда от събуждане или възстановяване.

Ето как можете да го направите:

 • Започнете с топла вода – Пуснете топлата (гореща, до толкова че да я изтраете на кожата си) вода и стойте под душа за около 1-2 минути. Топлата вода ще разшири кръвоносните съдове и ще отпусне мускулите ви.
 • Сменете на хладка вода – След това пуснете хладка вода за около 1 минута.
 • Повторете процедурата – Редувайте топлата и студената вода 3 до 5 пъти, като е важно винаги да завършвате със студената вода. По време на топлата фаза може да направите ексфолиране на тялото с мека четка или гъба.
 • Енергично сушене – След последното редуване изсушете тялото си енергично с хавлиена кърпа. Това ще ви затопли и ще подобри циркулацията на кръвта, като кожата ви ще порозовее.

След процедурата се облечете в топли и удобни дрехи, за да задържите топлината и да се чувствате комфортно. Пийте вода след душа, за да хидратирате тялото си. Ако сте направили контрастния душ след тренировка, осигурете си кратка почивка, за да позволите на тялото да се възстанови напълно.

Винаги следете как се чувствате и не прекалявайте с екстремните температури, особено ако имате здравословни проблеми. Добре е да се консултирайте с лекар, ако имате някакви притеснения.

Противопоказания и рискове

Контрастният душ е ефективен метод за подобряване на кръвообращението и повишаване на имунитета, но е важно да се вземат под внимание някои противопоказания.

Тази процедура не се препоръчва на хора със следните състояния:

 • Тежки сърдечни проблеми и заболявания;
 • Тромбофлебит;
 • Мозъчно-съдов инсулт;
 • Кръвни смущения;
 • Хипертония;
 • Онкологични заболявания;
 • Обострени хронични заболявания;
 • Възпалено гърло;
 • Грип;
 • Менструация.

Алергията към студ е състояние, което може да се появи при всеки човек, затова е важно да следите внимателно реакциите на тялото си след първите контрастни душове. Ако изпитате дискомфорт или други нежелани ефекти, е по-добре да пропуснете процедурата, за да избегнете неприятни последствия.

Винаги слушайте вътрешния си глас и не игнорирайте сигналите на тялото си. Консултирайте се с лекар преди процедура ако имате здравословни проблеми. Вашето здраве е най-важно и трябва да подхождате внимателно към всяка нова терапия.

Контрастен душ и спорт

Контрастните душове помагат за облекчаване на мускулната треска след тренировка, като улесняват изчистването на млечната киселина от мускулите. Този метод е ефективен и за лечение на различни травми, включително разкъсани или разтегнати сухожилия и връзки. 

В сравнение с ледените вани, които представляват по-интензивен начин за прилагане на студената терапия, контрастните душове могат да се използват ежедневно след тренировка или сутрин за събуждане, без да предизвикват значителен стрес за тялото. Освен това, те са значително по-достъпни и лесни за прилагане. 

След тренировка, контрастният душ може да бъде освежаващо изживяване:

 • Започнете с хладна вода, която не е прекалено студена, за около 2 минути.
 • Следващата стъпка е гореща вода за същото време, като може да използвате този момент за измиване на косата.
 • Продължете със студена вода, по-студена от първата, за около 2 минути, измивайки тялото си.
 • След това преминете към гореща вода за 1-2 минути, увеличавайки температурата малко. 
 • Завършете със студена вода за затваряне на порите и удържане на влагата, като продължите за 1-2 минути и измийте лицето си.

Ако пък взимането на душ не е за вас, винаги може да си вземете контрастна вана. Този метод се използва за контузени спортисти и има също толкова лечебни свойства.

мъж подсушава косата си с бяла кърпа

Контрастен душ за облекчаване на стреса

Студената вода не само освежава, но и има положителен ефект върху нашето емоционално и физическо здраве. Изследвания показват, че студената вода стимулира синтеза на различни хормони, които имат антидепресивен ефект. Тази проста практика с контрастните душове, може значително да облекчи признаците на депресия и тревожност.

Проучванията върху реакциите на тялото към тази терапия показват, че използването на студена вода може да намали нивата на кортизол – хормонът на стреса, в кръвта. Това е от особено значение по време на периоди на хроничен стрес или след стресов ден.

Контрастни душове в Лъки Банско

Ако сте гост на петзвездният апартхотел Лъки Банско, се подгответе за изключително СПА преживяване.

В СПА центъра на хотела, освен луксозна обстановка и безупречно обслужване, ще откриете и разнообразие от съоръжения, сред които са и контрастните душове.

Тези душове са познати още като приключенски душове, тъй като редуването на студена и топла вода си е истинско преживяване. Те успешно ще отмият натрупаният стрес и тревоги и ще ви заредят с енергия и наслада.

Често задавани въпроси

Колко често трябва да правя контрастен душ?

Всеки човек е различен, но за максимални ползи от контрастния душ се препоръчва да се прави няколко пъти седмично.

Колко бързо мога да очаквам резултатите от контрастния душ?

Резултатите от контрастния душ могат да варират в зависимост от човек и неговата честотата на практикуване.

Могат ли да се правят контрастни душове на деца?

Контрастните душове могат да бъдат полезни за възрастни, но прилагането им на деца изисква особено внимание. Преди да решите да им правите контрастни душове е важно да се консултирате с педиатър.