Какво е хромотерапия: значение, процедура и ползи

Една от наложилите се тенденциите напоследък в СПА процедурите е хромотерапията. 

Макар в България процедурата да не е все още толкова позната, в световен мащаб тя е придобила голяма популярност. 

Какво представлява хромотерапията: основни принципи

Хромотерапията представлява техника за възстановяване на дисбаланса в организма на човек с помощта на цветовете. Въздействието на цветовете върху човек се е използвало още от дълбока древност в Китай, Египет и Индия.

Тя e алтернативен метод на медицината, който използва цветове и светлини, за да лекува физически и емоционални проблеми. Основните теории и принципи, които стоят зад нея, касаят различните енергийни въздействия на цветовете върху тялото и психиката ни.

Доктор Гхадали, американски учен в областта на химията и физиката, се смята за основател на съвременната хромотерапия. През 1933 г. той публикува книга, в която представя лечебните възможности на 316 болести чрез различни комбинации от цветове.

Според неговата теория, организмите функционират като призми, които разсейват светлината на различни спектрални компоненти, за да извлекат необходимата енергия за нормалното си функциониране.

А хромотерапията може да се практикува чрез различни методи, като използване на цветни лампи, цветни филтри, визуализации, хидромасажна вана със светлини и други.

жена тренира у дома

Как работи хромотерапията?

Когато изпитвате дисбаланс или просто се чувствате празни и „сиви“, това може да бъде сигнал, че определени части от вашето тяло не работят на правилната енергийна честота.

В случая тази терапия ще стимулира хипоталамуса, който играе ключова роля в ендокринната система, като регулира дейността на хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза, от своя страна, е от съществено значение, тъй като в нея се произвеждат важни хормони като тиреотропин, гонадотропини, кортикотропин, пролактин и соматотропин. 

Тези хормони управляват функциите на другите жлези в ендокринната система.

Какви са ползите от хромотерапията?

Ползите от хромотерапията не са никак малко. В зависимост колко редовно се прави тя и как тялото ви реагира на нея. Нека ги разгледаме поотделно според цветовете.

Червен цвят

Този цвят дава енергия и физическа сила. Червеният цвят има огромна енергия, която повишава увереността в собствените възможности, възстановява жизнеността и стабилизира костната система.

Жълт цвят

Жълтият цвят засилва и стимулира мисловнияпроцес и подхранва психиката. Той подпомага умствената концентрация, влияе на доброто настроение и за бързата адаптация към промените. 

Жълтото в хромотерапията действа благотворно за нервната система, храносмилането и лимфния поток.

Оранжев цвят

Това е творчески цвят, който ще донесе радост и вдъхновение, стимул и удовлетворение. Особено благоприятен е за преодоляване на нервни сривове и депресия. Той помага за обмяната на веществата, повишава апетита и играе роля за възстановяване на кожата и хидробаланса ѝ. 

Освен това, червеният цвят помага при ревматизъм, намалява астматичните пристъпи, стимулира мускулите и подобрява кръвообращението.

Зелен цвят

Зеленият цвят е онзи, който отговаря за вътрешната хармония и за баланса между духовното и материалното. Той е подходящ за нервни разстройства и безсъние. 

Зеленото е с неутрална енергия и е добър помощник в нормализирането на вътрешния мир и спокойствието. Освен това, този цвят има и силни възстановяващи свойства. 

Син цвят

Светло синият цвят провокира духовните търсения и носи вяра. Той ще отпусне организма ви и ще подготви тялото ви за почивка, като премахне безсънието. 

Това е цветът на истината, хармонията и спокойствието. Добър помощник е и при треска, раздразнителност и проблеми с нервната система.

бои в различни цветове рърху бял лист

Индиго

Този цвят е връзката с вътрешния глас на човека. Индиго е свързан със самовглъбяването и интуицията, като засилва интровертността и паметта. Той помага при състояние на нервно напрежение, главоболие и психическо пренатоварване.

Лилав цвят

Лилавият цвят е източник за възстановяване на душевното равновесие и увеличава степента на самоконтрол и самоувереност. На хората които са с творческа натура, той представлява силен стимул за креативно мислене и философско виждане на живота.

Той също така подобрява способността да се асимилира нова, нестандартна информация и поддържа връзката с трансцендентното, докато същевременно помага при проблеми с костите и заболявания на ставите.

Бял цвят

Това е цветът на спокойствието, който включва всички останали цветове в себе си. Той пречиства тялото и го зарежда с позитивна енергия. 

Бялото се смята за пресечна точка на чистотата, душевната хармония и невинността.

Как протича процедурата

Приложението на хромотерапията се основава на няколко метода на действието ѝ върху тялото. 

Първият метод е чрез абсорбиране на цветовете чрез очите, като те изпращат сигнал до центъра в главния мозък. Този център служи като разпределителна база, предавайки информацията до нервната система, ендокринните жлези и целия организъм.

Друг метод включва абсорбиране на светлината през кожата, където също се осъществява процесът на предаване на сигнали. В някои СПА и здравни центрове се прилагат различни бои, които се нанасят върху тялото и така се усвояват цветовете.

Водната хромотерапия от друга страна се изпълнява чрез добавяне на цветни добавки или осветление във ваната, което се вярва, че има благоприятен ефект върху организма. 

Приложение на хромотерапията в ежедневието

Въпреки че хромотерапията е сложна наука, тя може да бъде практикувана и в домашни условия, но това би коствало много. Едва ли бихте желали да направите цялостен ремонт на домашния интериор у дома.

Не пречи обаче да опитате да направите малък терапевтичен кът във вашата къща. За целта трябва да определите кои са вашите терапевтични цветове, които съответстват с енергийния ви строеж или съпътстващите ви заболявания. 

Можете да съчетаете хромотерапията и с други сетивни терапии, като ароматерапия, слушане на музика и други. 

мъж и жена боядисват стена в син цвят

Научни изследвания и доказателства

В днешно време стотици изследвания показват, че всеки цвят притежава вибрационна енергия, която стимулира различни биологично активни зони в човешкия организъм.

След множество проучвания и експерименти, направени от анестезиоложката от медицинския факултет на университета в Северна Каролина “Дюк” – проф. Д-р Падма Гулур – е известно, че зеленият цвят успява да облекчи болката. Освен това тя смята, че нюансите на зелено действат положително на пациентите в депресия, чрез насочване на мисловния процес.

Професор Гулур е убедена, че в бъдеще тежките антидепресивни лекарства ще се заменят с далеч по-безопасни методи с лечебен ефект като хромотерапията.

Други наблюдения показват, че лечението на страдащите от булимия със синя светлина оказва влияние върху апетита и го балансира.

Хромотерапия в Лъки Банско

СПА & Уелнес центърът на Апартхотел Лъки Банско е не само луксозен и модерен, но и също така той предоставя на посетителите си възможност за лечебно-възстановителен туризъм.

СПА центърът притежава най-новите и съвременни съоръжения в сферата на СПА процедурите и здравословния начин на живот. Хотелът има възможността да ви предложи комбинирана вана от най-високо поколение Алфа Делукс-70.

От този модел вана има само около 20 бройки в целият свят и притежава цели 25 различни програми. Тя дава възможност за едновременно изпълнение на хидромасажи за 4-те основни зони, на които е разделено човешкото тяло.

Ваната се използва както за хромотерапия, перлено-вихрова терапия и тангенторен масаж. Изживяването е уникално и неповторимо.

жена във вана пълна с цветни листа

Често задавани въпроси

Има ли значение хромотерапията при храненето?

Различни зеленчуци и плодове, които са обагрени в основните цветове на дъгата, са задължителни в менюто ви. Така ще си гарантирате поемането на доста по-голяма част полезни вещества. 

Могат ли отделните цветове да регулират видимо ритъма на дишане, мозъчната активност и кръвно налягане?

Според изследователи от Технологичния институт в щата Масачузетс, това всъщност е напълно възможно.

На какви други процедури можем да се насладим в Лъки Банско?

В СПА центъра на Лъки Банско можете да се насладите на водно дермабразио, аква пилинг и много други.