Градът на танцуващите мечки Белица

Градът на танцуващите мечки Белица

Ако обичате природата и животните, то със сигурност ще ви бъде интересно да посетите община Белица. Тя е притегателно място за туристи благодарение на богатството си от красиви местности и природни забележителности.

Факти за Белица 

Градът на танцуващите мечки Белица

Белица е с богата история и фолклор поради факта, че това място е било населявано от древни времена.Също така регионът на Белица притежава природно многообразие. Предлага условия за развитие на еко, селски и традиционен туризъм.

Ако решите да опознаете Белица, имат възможност да разгледате различни паметници на културата като останки от тракийско селище, църкви, светилища, оброчища, както и Историческия музей на Белица

Градът на танцуващите мечки Белица

 Една от етнографските забележителности на Белица са валявиците, които в момента все още  се използват от жителите на града за пране на одеяла и килими. Със своята площ от 293, 5 кв.км община Белица е една от най-малките общини в България. Броят на жителите й е 11 400.

Община Белица се състои от общо 12 населени места- 1 град и 11 села, от които 8 се намират във високите части на Родопите. Съседни общини на Белица са Разлог, Банско, Велинград, Самоков, Якоруда. Характеризира се с планински и полупланински релеф като северната част на общината се намира в Национален парк Рила.

През 2006 г. по програма  ФАР в региона на Белица са маркирани 6 екопътеки като част от проекта „Белица – зелената приказка за вълшебните планини и танцуващата мечка“.

Градът на танцуващите мечки Белица

Забележителности в Белица 

Парка за танцуващи мечки

Градът на танцуващите мечки Белица

Местоположение

Парк за танцуващи мечки Белица се намира на 170-180 км от София, 84 км от Благоевград и 125 км от Пловдив.Представлява една от най-известните забележителности на общината.

Парк Белица се намира на 12 км. от село Белица в местността “Андрианов чарк”, която е едно от най-красивите места в Южна Рила. Пълното му име е “Парк за реадаптация на танцуващи мечки” и е бил отворен за посетители  на 17 ноември 2000 г .

Територията на парка се разполага на 12 хектара надморска височина от 1200 до 1345 м. като е обградена от широколистни и иглолистни гори, обширни поляни и хълмове. 

Градът на танцуващите мечки Белица

Паркът за танцуващи мечки е разделен на различни сектори, които са свързани помежду си с 11 прохода. Екипът от служители на парка обслужва секторите на парка чрез портали и врати. С цел безопасност за посетителите, мечките и екипа на парка е изграден електропастир.

Какво ще откриете в парк за танцуващи мечки  Белица

Околностите на парка предлагат отлични възможности за разходка и релакс на всички туристи. Там може да откриете специално създадени кътчета за излети, почивка, както и площадка за деца.

На територията на парка са разположени езера в различна форма и големина за къпане и изкуствени бърлоги, където мечките могат да спят. Три от бърлогите са в близост до медицинския център на парка.

Основна заслуга за изграждането на парка имат Община Белица и едни от най-големите европейски природозащитни организации – Фондация “Четири лапи” и “Бриджит Бардо”. Те осигуряват терена за изграждането на съоръжението.

Градът на танцуващите мечки Белица

В процеса по изграждането и проектирането на парка участват световно признати специалисти, които са се фокусирали върху изучаването на навиците и поведението на кафявата мечка в природни условия.

Главната цел на парка е да предложи на мечките защитена среда с природни условия максимално близки до естествените такива. По този начин може да се помогне на мечките да демонстрират своите вродени природни инстинкти, които не са могли да проявяват по време на  плен.

Парк за танцуващи мечки Белица играе важна роля за българския екотуризъм, а също и е включен към плановете за развитие на екотуризма в община Белица. Паркът е част от три екопътеки – „Властелинът на планините“, „Пазителката на живота“ и „Летящите цветя“.

Градът на танцуващите мечки Белица

Първите освободени мечки, които живеят в парка през 2000 г., са Калинка, Марияна и Стефан. Към тях през 2001 г. се присъединяват Станка, Боби и Гошо.

Скоро след това се открива и втората част на парка и така общият брой на регистрираните танцуващи мечки в България става 25. Към тях след това се присъединяват и още 3 от Сърбия.

Парк Белица се състои от две части и разполага и с два информационни центъра. Единият се намира в близост до сектори 5-ти, 6-ти и 7-ми. Общата им площ е 1.2 хектара. 

Вторият информационен център е разположен във втората част на парка. Двете части на парка са свързани чрез обезопасен мост с дължина 30 м., откъдето мечките могат да преминават.Паркът за танцуващи мечки предлага на своите посетители обиколки с гид.

Курортен комплекс Семково

Градът на танцуващите мечки Белица

Планински курортен комплекс Семково се намира на 17 км от град Белица в Югозападна Рила и представлява център за зимен и летен планински туризъм. Всъщност Семково е един от най-старите зимни курорти в България и предлага отлична инфраструктура за начинаещи скиори.

Разположен е на 1600 м.н.в. и е заобграден от смърчови и борови гори. На север от комплекса се намират циркусни езерни групи и започват красивите високи върхове на Рила. 

Курортът предлага разнообразие от опции за почивка- ваканционно селище, хотели, бунгала, спортни площадки, фитнес, плувен басейн. Там има и няколко почивни и ведомствени станции. 

Градът на танцуващите мечки Белица

Около курорт “Семково” има разнообразие от природни забележителности и поради тази причина той заедно с хижа“Семково” са част от екопътеките: 

 • „Храмът на вечността“
 • „Очарованието на торфището“
 • „Следите на ледника“
 • „Властелинът на планините”

    До курорта се стига по живописен планински маршрут, който минава край Беличка река, местността “Стеници” и водопад “Казаните”. Местността “Стеници” се слави със своите скални образувания и легендата за Бела Ица.

    Градът на танцуващите мечки Белица
    Друга интересна местност от региона на планинския курорт е местността Панорамата, от която се откриват красиви гледки към Родопите и Пирин

    До Семково се намира също хижа Семково, която е построена на брега на живописно езеро. Хижата предлага отлични условия за къмпинг и почивка, както и се явява начална точка за редица туристически еко-маршрути.

    Ако тръгнете по пътя от курорт Семково към Парка за танцуващи мечки и продължите по него, може да стигнете до местността Васьовец. Оттам се открива красива гледка към Пирин, Родопите, град Белица и река Вотръчка.

    Станков водопад

    Природната забележителност Станков водопад се намира  на 12 км от град Белица и на 2.5 км от природен парк Белица. 

    Водопадът е разположен по поречието на Станкова река по пътя за курортен комплекс “Семково”. Състои се от две последователни каскади с височина 8 м.