5 топ курорта за СПА почивка в България

Чакате с нетърпение така желаната отпуска, за да се втурнете на едно незабравимо СПА приключение из България? Ако все още не сте избрали дестинация, ние сме тук с няколко отлични предложения.

Предлагаме ви топ 5 курорта за идеалната СПА почивка в България, от които ще останете повече от доволни.

Пирин планина в слънчево време

Велинград

Велинград е една от най-предпочитаните СПА дестинации в България.

Градът се намира в Южна България и е разположен в западната част на Чепинската котловина, близо до границата между планините Родопи и Рила. Смята се, че Велинград е създаден със сливането на трите села – Чепино, Лъджене и Каменица.

Ако тръгвате от София по магистрала “Тракия”, разстоянието е 134 км или иначе казано около 2 часа с кола. Има много обходни пътища, но шофирането по този маршрут ще отнеме малко повече време.

СПА във Велинград 

Градът разполага с изключително богат избор на хотели предлагащи уелнес и SPA процедури. Освен това минералните извори и благоприятните климатични условия правят този курорт предпочитано място за почивка на мнозина.

На територията на Велинград ще откриете следните възможности за СПА почивка:

 • 3 санаториума;
 • Над 60 хил. хотела и почивни станции;
 • 140 заведения за хранене и развлечения;
 • 22 обществени открити и закрити минерални басейна;

Велинград е известен със своите минерални басейни, както и с оздравителните си процедури, които повечето хотели предлагат.

В града можете да посетите както закрит, така и открит басейн с минерална вода, а балнео процедури се предлагат почти във всеки СПА център. 

Забележителности и активности във Велинград

Велинград е изключително щедър, когато говорим за забележителности. 

Курортът предлага много активности и радости за малки и големи:

 • Езерото Клептуза се намира в зелените прегръдки на родопската гора е символ на Велинград. Той се намира в квартал Чепино, а водите му са изведени на повърхността на земята. Там спокойно можете да се качите на водно колело или да се насладите на красотата, настанили се удобно в някое от крайбрежните заведения.
 • Историческата къща-музей на партизанката Вела Пеева е изключително ярка и интересна забележителност. Музеят е пристройка към родната къща на патрона на Велинград – Вела Пеева. В нея са предоставени постоянни експозиции за героинята, етнографска изложба, изложба за великденските писани яйца и изложба за Николай Гяуров.
 • Пресечната точка на 24-и меридиан и 4-и паралел се намира извън Велинград, югоизточно от местността “Клептуза”. Там се пресичат 24-и меридиан и 42-и паралел. Този тип пресечни точки се случват изключително рядко, а комбинацията от цифри го прави още по-интересно.
жена в лечебно джакузи на СПА почивка в българия

Сапарева баня

Сапарева баня е бързо развиващ се курорт и в последните години е обект на доста сериозни инвестиции. Градът предлага най-разнообразни и висококачествени хотели, които ще ви обсипят с най-различни лечебни и релаксиращи басейни с минерална вода и СПА процедури.

Разстоянието между София и Сапарева баня е 81 км или иначе казано, около час и 15 минути път с кола.

За да стигнете до Сапарева баня, от София има три маршрута – през Железница, през Самоков и по магистрала „Струма“ през Дупница. Първият не е толкова комфортен, но пък ще ви предложи живописни планински пейзажи.

СПА в Сапарева баня

Градът Сапарева баня е известен с горещата си минерална вода и се намира в Югозападна България, в северните склонове на Рила. Освен това, там се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан.

Минералната вода в градчето е високо ценена заради лечебните си свойства и се препоръчва за лечение на:

 • Опорно-двигателния апарат;
 • Периферната нервна система;
 • Горни дихателни пътища;
 • Поражения на централна нервна система;
 • Отравяния със соли на тежки метали.

Добре развитият туризъм в града ще ви позволи да изберете между множество оферти за нощувки със закуска и вечеря, както и почивки с оздравителни процедури.

Забележителности и активности в Сапарева Баня

Кокетният курорт предлага немалко атракции за посещение. 

Рила планина е скрила безброй уникални феномени, а някои от тях са дори световно известни:

 • Гейзерът на Сапарева баня е единствен по рода си на Балканския полуостров. Той е най-горещият гейзер в Европа, изригнал през 1957 година при сондаж в планината. Температурата му е 103 градуса и извира от 73 метра дълбочина, като топлата му струя се издига на всеки 20 секунди на 18 метра височина. Около него може да се насладите на парк с кътове за отдих.
 • Седемте рилски езера се славят като най-красивото място на Балканите, а тяхното величие и мащаб пленяват всеки, който ги посети. Те са разположени стъпаловидно в голям циркус по северния склон на връх Дамка, Северозападна Рила и са свързани помежду си с малки поточета. 
 • Църква “Свети Никола” е построена около 12-13 век и е културно богатство в Сапарева баня. Тя е била изписана отвътре, но през годините са останали само незначителни остатъци от нея. Строежът на църквата е изключително интересен – тип “потънала тухла.
жена в лечебно джакузи на СПА почивка в българия

Банско

Банско се намира в Югозападна България и е разположен в подножието на северен Пирин. Той е един от най-големите зимни курорти на България, като предлага на посетителите си идеални условия за СПА и ски туризъм

Курортът се намира на 156 км от София, или на час и малко път с колата. Пътят минава покрай Перник, Дупница и Благоевград и е на 5 км от Разлог.

СПА в Банско

Този курорт остава желана дестинация и през всички месеци на годината, тъй като е атрактивен и пищен. 

В Банско има голям брой хотели за настаняване, които предлагат изключително много удобства като:

 • Хотели с all inclusive и all inclusive light настаняване;
 • СПА и релакс;
 • Топъл и минерален басейн;
 • Джакузи;
 • Парна баня;
 • Външен басейн;
 • Сауна и др.

Ако искате да се настаните на пълен спектър от удоволствия, Банско е вашата дестинация. Има изключително богат избор на оферти за Банско, които имат освен обичайните удобства, и такива, които са по-специални, като релакс стая, специално организирани вечери за двама и др.

Забележителности и активности в Банско

Регионът на Банско привлича любителите на планинските разходки, скалното катерене, колоезденето, конната езда, както и поклонниците на кулинарния и културен туризъм.

Забележителностите които може да видите не са никак малко и меко казано интригуващи:

 • Бенината къща (музей Неофит Рилски) е родната къща на патриархът на новобългарското образование и просвета Неофит Рилски, в която е живял до 1811 година. Тя се състои от две части и функционира като музей, като дава възможността да научите за живота и делото на този талантлив българин. Музеят се намира в историческия център на Банско съвсем близо до църквата “Света Троица”.
 • Църква “Света Троица” е трикорабна и е построена през 1835 година от местни майстори, благодарение на материалната подкрепа на Лазар Герман. Тя е била най-голямата църква в България преди да построят Катедралата Александър Невски. Иконописци на църквата “Света Троица” са Симеон и Димитър Молерови, а сводът и рисунките са направени от Велян Огнев.
 • Веляновата къща (музей Никола Вапцаров) е възрожденска постройка, обявена в 1967 година за паметник на културата с национално значение. Тя се откроява в най-голяма степен с богатото си декоративно оформление, което контрастира на строгостта на архитектурата и укрепеността на сградата.

Има дни, в които забележителностите на Банско могат да бъдат посетени безплатно, а немалко от тях имат и детска програма за най-малките туристи. 

лифт в снежна гора

Павел баня

Павел баня е разположен в централната част на Подбалканската Казанлъшка котловина. Намира се в северното подножие на Сърнена Средна гора, сред Розовата долина и до брега на Тунджа река.

Разстоянието между София и Павел баня по магистралата е 216 км, което е около 2  часа и половина път с кола. 

СПА в Павел баня

Този град е известен с лечебните свойства на своите минерални извори и е изключително развита СПА дестинация.

Павел баня предлага на своите посетители най-различни комплекси, СПА центрове, балнео центрове с вътрешен и външен басейн и детски кътове. Там ще откриете разнообразие от семейни къщи за гости, малки семейни хотели с оферти със закуска, обяд и вечеря, безплатен паркинг външен басейн и много др.

Градът е предпочитана дестинация на много хора, които имат здравословни проблеми.

Забележителности и активности в Павел баня

В Павел баня има множество културни забележителности, отразяващи традициите, бита и духа на местните:

 • Храм “Рождество Богородично” е църква, построена през 20-те години на миналия век и изографисана от майстори на Тревненската школа. Църквата е с прекрасна архитектура и в близост до центъра на Павел Баня.
 • Двата бряста се намират близост до центъра на Павел баня и са резбовани от известния резбар Иван Бубев.Преди години на тези брястове са били закачани безброй патерици и бастуни на отиващите си от тук пациенти, получили изцеление от магичната вода на курорта.

Ако имате свободен ден в Павел баня можете да се насладите на комбинация между богата култура, прелестна природа и възможност за нощувка на достъпни цени. 

жена в топъл басейн

Сандански

Този град е истинско бижу, което изобилства от природни богатства.

Сандански се намира в Югозападна България в Санданско-Петричката котловина, в подножието на Пирин. Въздухът тук е изключително чист и с ниска относителна влажност, зимата е мека и топла, а снегът и маглите са почти непознати.

Разстоянието между София и Сандански е 165 км или на два часа път с кола по Автомагистрала “Струма”.

СПА в Сандански

За тези които не знаят, градът е известен като най-добрата лечебница на бронхиална астма в Европа. В града има множество хотели, които оперират целогодишно. Туризмът стимулира също търговията и множеството заведения в града.

Минералните извори в Сандански са 6 на брой, а водите им са хидрокарбонатно-силициеви, сулфатно-натриеви и флуорни, което означава, че ще подобрят здравето ви със сигурност.

Сандански е перфектното място за климатолечение и балнеоложко лечение, рехабилитация, първична и вторична профилактика и рекреация.

В града има голям санаториум, който има много висока посещаемост през цялата година. Там се лекуват болести на дихателната система – астма и алергии, неврологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Тук всеки СПА хотел ще ви допадне с разнообразни и задоволяващи условия, закуска или закуска и вечеря, както и процедури на нормална цена.

Забележителности и активности в Сандански

Ето какво можете да планирате за своята разходка или културен туризъм в пегиона на Сандански:

 • Църквата на Преподобна Стойна се намира на 12 км от Мелник и на 35 км от Рупите. Множество поклонници идват на чудодейното място с надеждата Бог, Преподобна Стойна и Свети Георги да чуят молитвите им за рожба, изцеление и др.
 • Археологическият музей Сандански е създаден през 1936 година и събира богата колекция от местни артефакти свързани с Античността. Той разполага с архив, колекция от надгробни плочи, надписи, монети, антични съдове и накити от различни периоди.
 • Къщичката на баба Яга е любимото място за всички деца. Реновирана и променена многократно, преди години в нея дори е можело да се влиза. Тя е емблематична за град Сандански и се намира в градския парк.
 • Обект “Епископска базилика” е открит през 1989 година от Владимир Петков при спасителни археологически разкопки. Там можете да видите сгради, свързани със църковния живот и ритуалите през епохата на ранното християнство.

Разположен в природна зона със забележителна красота, Сандански също комбинира ползите от СПА почивката с отлични възможности за релакс сред природата.

гора в планина с иглоолистни дървета

Често задавани въпроси

Кога е най-доброто време дете с алергична астма да посещава Сандански?

Данни сочат, че най-доброто време за посещение на децата с подобни проблеми е през месеците май и септември.

Кой е най-подходящият сезон за СПА в България?

Най-добрият сезон за посещение на СПА център до голяма степен зависи от личните предпочитания. Зимата често се счита за идеална за СПА туризъм, тъй като топлите и релаксиращи процедури предлагат перфектния контраст на студеното време навън. Лятото, от друга страна, е чудесно за тези, които обичат СПА дейности на открито, като минерални басейни или процедури на морския бряг. 

Всички СПА хотели ли са 5-звездни?

Не всички спа хотели са 5-звездни. Броят звезди на СПА хотела се определя от различни фактори, включително качеството на услугите, удобствата, настаняването и цялостното преживяване на гостите. СПА хотелите могат да варират от луксозни 5-звездни хотели, предлагащи набор от висококачествени процедури и съоръжения, до по-скромни 3- или 4-звездни хотели с основни СПА услуги.