7 заведения за хранене в Белица, които задължително трябва да посетите

Ако сте гости на Белица или минавате през града, отделете си време, за да опитате от местната кухня. Уверяваме ви, ще останете както очаровани от интересните (и доста странни) наименования на гозбите, които се приготвят в този край, така и силно впечатлени от уникалните им вкусове и аромати.

Заведения за хранене в Белица, или къде какво можете да похапнете

Механа “Белица”

Разположена на едно от най-комуникативните места в града (в близост до автогарата), механата разполага с 58 места. Обстановката, която ще ви посрещне в заведението е битова и ще ви пренесе назад във времето. 

Интериорът на механата е издържан в типичен за региона стил. Каменните стени, елементите от масивно дърво и бумтящата камина се съчетават перфектно с удобните дървени маси, покрити с етно покривки и пейките, наредените от двете им страни.

Това, което най-силно ще ви впечатли обаче са традиционните гозби, които се предлагат тук. Механата предлага както автентични ястия, характерни за този край. 

Като например:

 • Поленик
 • Шупла
 • Бракадань
 • Чеверме
 • Популярни ястия от националната и европейската кухня

Цените са повече от приемливи, а вкусът на ястията – превъзходен.

Рибарникът на Пешо

Още известно като “Рила Фиш”, това заведение за хранене е едно от най-популярните и сред местните, и сред гостите на Белица. Намира се на около 600 метра извън градчето, в посока Семково и Парка на танцуващите мечки.

Заведението разполага с ресторант със 100 места. Има и два собствени басейна с площ от четири декара, в които развържа риба. Към заведениято има още детска площадка, малък животински кът, място за къмпингуване и руска баня (единствената подобна баня в региона).

Местни и туристи обичат да посещават това заведение, тъй като могат сами да уловят рибата, която после готвачите от ресторанта да им приготвят.  

Ако се намирате в близост до градчето или сте гости на Банско, съветваме ви да го посетите. Мястото, на което е разположен рибарника е изключително красиво, менюто – разнообразно, а цените са прилични.

Ресторант-барбекю “При парк за мечки”

Това заведение за хранене се намира на около 10 км от Белица, в местността Андрианов чарк. Както сами се досещате, то е в непосредствена близост от една от големите атракции на Белица – Парка за танцуващи мечки.

Ресторантът разполага с 50 места на открито, а обстановката, която ще ви посрещне е изцяло битова и в традициите на региона. Заведението е много посещавано от местни и гости на града, тъй като предлага невероятно вкусни домашно приготвени ястия по стари беличански рецепти. 

Тук можете да опитате единствена по рода си българска кухня:

 • Беличански боб в гърне
 • “Меча лапа”
 • Домашни пържени картофки
 • Наденички
 • Карначета и пържоли, приготвени на жар
 • Традиционни месни деликатеси
 • Цедено овче мляко с домашно сладко
 • Домашен сладолед с орехи и зелени смокини и много други

Ако обичате риба, заведението разполага с малък воден басейн, в който се отглежда пъстърва, която можете сами да уловите и която майсторите- готвачи да ви приготвят. Всички ястия, които можете да опитате тук се приготвят с продукти, произведени в Белица и региона, което прави вкуса им неустоим.

Заведение за хранене “Анифе”

В центъра на Белица ще откриете друго малко съкровище, стопанисвано от Анифе Къшева. Известно като “При Нифка”, то се намира на удобно и комуникативно място, в близост до основния път, водещ до Парка за танцуващите мечки.

“При Нифка” ви чака цялата артилерия на местната кулинария: от ръчно печени пърленки през скара, салати с местни сезонни зеленчуци и еко продукти. 

През 2013, Анифе печели първо място в конкурса “Най-автентично Коледно ястие”, проведен в рамките на коледно-новогодишната “Коледария” в Белица.

Ресторант “Гецата”

Друг интересен семеен ресторант в Белица е “Гецата” – еднакво подходящ както за бърз обяд, така и за организиране на по-големи събития и тържества с фокус върху автентичната българска кухня и атмосфера.

Заведението се намира в близост до автогара “Белица”, в тих район, обграден с богата естествена заленина. 

То разполага с 80 места и “народно” меню, което включва:

 • Традиционна българска скара и барбекю
 • Уникална селска бохча
 • Студени мезета, супи и салати
 • Домашно приготвени десерти
 • Детски менюта и др.

Под дебелата сянка на асмата, гостите могат да се насладят на приятелско отношение, големи порции, достъпни цени и неповторима местна атмосфера. 

Заведение за хранене “При Енчев”

“При Енчев” е друго малко ресторантче в центъра на Белица, разполагащо с 40 места за настаняване на туристи и гости на града. Менюто не е претенциозно, но е изцяло съставено от традиционна за сезона храна от местната и национална кухня. 

В допълнение, собствениците предлагат услуга за приготвяне на суха храна за пикници, излети и разходки сред природата. Там можете да поръчате скара, сандвичи, разядки и други домашно приготвени “провизии”, с които да изкарате целия си туристически маршрут около Белица сити и доволни. 

Заведение за хранене “Горски кът”

Вила “Горски кът” е място за природосъобразен екотуризъм, което се намира в планинския курорт Семково в община Белица. Разположена на 17 километра от град Белица, вилата е широко популярна със своя ресторант за хранене със 70 места на открито и закрито.

На място се приготвя богато меню с храна от местната и национална кухня, като за целта се използват чисти сезонни продукти от местни производители. 

Допълнителни развлечения на място са организираните велопреходи, пододът с ретро автомобил, разходката с магаре и други дейности, традиционно организирани от собствениците.