За първи път на ски

За първи път на ски

Източник снимка:pixabay.com

Карането на ски е едно от любимите зимни забавления за голяма част от българските семейства. Ако и вие сте запалени скиори, убедени сме, че ви се иска да придадете любовта към този спорт и на децата си.

В този ред на мисли, сигурни сме, че имате куп въпроси, преди да качите малките за пръв път на ски.

Кога е най-подходящото време за първите ски уроци?

Експертите препоръчват запознаването със ските да започва, след като детето е навършило три годинки, тъй като на тази възраст малчуганите вече имат способността да поддържат баланс, могат да си взаимодействат с другите деца и най-вече могат да следват указанията на възрастните.

Но разбира се, всичко зависи от индивидуалността на детето и дали има истински интерес към карането на ски. Поради тези причини не е грешно да изчакате мъничето да стане на 4, 5 дори и 6 – 7 години, преди да започнете със ски уроците.

Частни или групови ски уроци?

Който и експерт да попитате ще ви каже, че по-добрият вариант е да потърсите подходящото ски училище и да запишете детето за групово обучение по каране на ски.

Ние също подкрепяме това мнение, тъй като децата обичат да се забавляват заедно със свои връстници. А и всички знаем, че малките възприемат много по-бързо, ако уроците им се преподават под формата на игра.

Освен това ски инструкторите имат специален подход към малките и знаят как да ги предразположат така, че те по-лесно да се научат как да стоят върху ските, как да падат безопасно, как да носят ските и много други.

За първи път на ски

Източник снимка:pixabay.com

Но ако детето е прекалено срамежливо, тогава за него по-подходящи биха били частните уроци, където ще му бъде обърнато специално внимание от инструктора.

Съвет: Ако сте добри скиори може да ви се прииска сами да обучавате детето си, тъй като смятате, че като родители по-лесно ще се справите.

Нашата препоръка е не правите тази стъпка, а да оставите обучението на ски инструкторите.

Казваме това, тъй като колкото и добри скиори да сте винаги има вероятност да научите детето си на грешни практики или да нямате толкова голямо търпение и вместо да предадете любовта си към ските да отблъснете мъничето и то повече да не иска да се качи на ски.

За първи път на ски

Източник снимка:pixabay.com

Какво включва задължителната ски екипировка?

Най-важното е екипировката да е съобразена както с възрастта, така и с размерите и теглото на детето.

Казано иначе, екипировката, с която ще оборудвате мъничето трябва да му е удобна, да не му стяга или притеснява някъде и в нея то да се чувства удобно и комфортно.

Специално внимание е добре да обърнете на ски обувките, тъй като както знаете те са доста твърди и ако не са удобни, могат да причинят зачервявания или рани по крачетата на мъничето и то да откаже да ги обуе.

Съвет: Ако детето ви е за пръв път на ски по-добре е да наемете ски обувки, ски и дори ски екип.

Съветваме ви това, тъй като децата растат изключително бързо и ако сега закупите пълна ски екипировка следващият сезон детето ви няма да може да я използва и ще трябва да купувате изцяло ново оборудване.

За първи път на ски

Източник снимка:pixabay.com

Други задължителни ски атрибути?

Освен основната екипировка е добре да осигурите на детето си още няколко артикула. 

Каска 

Въпреки, че можете да заемете каска, по-добрият вариант е да я закупите. Този ски атрибут е задължителен не само за начинаещите, но и за всички скиори, тъй като осигурява защита и предпазва главата от наранявания в случай на падане по време на спускането по пистата.

Ски очила 

Те не са задължителни, но ние силно ви препоръчваме да оборудвате детето си с качествени ски очила, тъй като те ще предпазят очите му както от студения и силен вятър, така и от силното слънце и ослепителната белота на пистата.

Облекло 

Децата са по-податливи на студа и няколкото часа, които ще изкарват върху ските си и по време на уроците могат да ги разболеят.

За да не се случва това е добре да сте подготвени, като ги оборудвате с подходящото термобельо, няколко чифта вълнени чорапогащи (или вълнени чорапи), поне един пуловер от полар, водонепропускливо и ветроустойчиво яке и панталон (или цял скиорски екип), топла шапка и ръкавици.

Важно е облеклото да е леко, удобно, водонепропускливо и да осигурява необходимия комфорт и топлина на детето, докато то е на пистата в планината.

За първи път на ски

Източник снимка:pixabay.com

Обувки 

Освен ски обувките детето трябва да има и апрески, които да носи, когато не се готви да кара ски.

Слънцезащитен крем 

На пистата се изгаря изключително бързо. Затова преди да пуснете детето си да се качи на ските е добре да нанесете по всички открити части слънцезащитен крем с висок фактор.

Ако мъничето остане по-дълго време на открито, трябва да подновявате нанасянето на крема на всеки два часа.

На ски в любимия си ски курорт или в курорт, подходящ за деца?

Предполагаме и сами можете да си отговорите на този въпрос, но нека все пак кажем и ние. Ако зимният курорт, който години наред посещавате има подходящи писти за начинаещи, тогава спокойно можете да планирате семейната си ваканция там.

Но ако не сте сигурни, че курорта има писти за деца, тогава е добре да промените дестинацията и да потърсите зимен курорт, който може да ви осигури както подходящо ски училище, така и писти за начинаещи в карането на ски.

За първи път на ски

Източник снимка:pixabay.com

Съвет: При избор на курорт е добре да вземете под внимание на каква надморска височина се намира.

Казваме това, тъй като ако сте курортът е на голяма надморска височина, това може да е проблем за бебчетата и за малките деца. Нашата препоръка е да се спирате на зимни курорти, които са разположени на надморска височина от 950 до 1500 метра.

Още няколко препоръки

Не бързайте да качите детето на ски

Колкото и да ви се иска мъничето ви да започне с уроците и да заобича карането на ски, не го насилвайте прекалено. Ако то проявява интерес, ще ви покаже, че е готово.

Това може да не стане толкова рано, колкото на вас ви се иска, но ще дойде момент, в който ще забележите, че започва да проявява интерес към вашите ски и се опита да ви подражава, а това означава, че е готово да се качи за пръв път на ски.

Не стойте отстрани по време на ски уроците, за да го наблюдавате

Когато децата знаят, че родителите им ги наблюдават по време на уроците са по-склонни да се откажат и да отидат при мама или тате, ако паднат или им се струва трудно да се справят сами.

Ако искате вашето дете да се научи да кара ски, оставете го в ръцете на опитните ски инструктори и отидете да пиете чай или да се спускате. Повярвайте, така е по-добре както за детето, така и за вас самите.

За първи път на ски

Източник снимка:pixabay.com

Ако искате да помогнете в обучението, започнете с най-основните неща

Сигурни сме, че като родители искате сами да научите малчугана на основните правила при карането на ски. Както казахме малко по-горе, по-разумно е да оставите на инструкторите обучението, но все пак можете да научите детето как да носи ските си, как да ходи със ски и как да заема ски стойка.

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=PBlfMXUg22E 

Не дръжте детето много часове на пистата

Малките бързо се изморяват, затова не е препоръчително да изкарват много часове на пистата.
В този ред на мисли, ако детето ви е под 5 години, два часа на пистата са му напълно достатъчни. След това е добре да го приберете, да му дадете да хапне, да смените дрехите му и да го сложите да си подремне.