40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Връх Мусала

В Рила планина се намира най-високият връх не само в България, но и на Балканите. Със своите 2925,4 метра, връх Мусала е и седми по височина сред европейските първенци.

Връх Мусала – да стигнеш до покрива на света

Дори и да не сте съвсем планинари и досега да не сте изкачвали нито един планински връх, покоряването на Мусала ще ви достави голямо удоволствие. Макар, че е най-високият връх у нас, покоряването му не е толкова тежко колкото Черни връх или Вихрен и е една добра разходка за цялото семейство.

Връх Мусала снимки | Lucky Bansko

Най-близката точка, от която може да започне пътешествието ви до покрива на света е курортният комплекс Боровец. Стигнете ли до там, имате няколко варианта за маршрути, но ако наистина не сте на „ти” с планината, по-добрият вариант е да се спрете на най-лекия и бърз маршрут (спестявате си около 4 часа пешеходен преход), който започва с пътуване с лифт до хижа Ястребец.

На лифта се качвате от Боровец и след около 30 минути приятно пътуване стигате до хижа Ястребец. Тук трябва да направите последен преглед на раницата, да се уверите, че не сте забравили да сложите в нея яке, бутилка вода и малко сандвичи, с които да се подкрепите по пътя.

Ако всичко е налично, просто станете, вдишайте от свежия планински въздух и изкачването ви на връх Мусала може да започне… сега!

От хижа Ястребец трябва да стигнете до хижа Мусала, но изобщо не се притеснявайте, че ще объркате посоката или пътеката. Такава опасност няма, тъй като едно, че пътеката е много добре маркирана, а друго – това е най-популярният маршрут за изкачването на върха и през лятото по-скоро прилича на магистрала, отколкото на пътека. През цялото време пред вас, около вас, зад вас ще има хора и всички те имат същата цел като вас – да изкачат най-високия връх в страната.

Пътеката, която води до хижа Мусала е полегата и лесна за изминаване и ако не спирате много често да се наслаждавате на красивите гледки ще стигнете до хижата най-много за около час.

Стигнете ли до хижа Мусала (2430 м. надморска височина) е добре да си отпочинете малко и да съберете сили, тъй като ви предстои сериозната част от изкачването до върха.

От тук до „върха на света” ви остават около 3, максимум 4 часа изкачване, затова след кратката почивка е време да поемете отново на път.

Пътеката към връх Мусала започва от езерото, което се намира до хижата. Отново няма опасност да сбъркате посоката, заради причините, които посочихме малко по-рано. За разлика от първия преход обаче, тук вече ще ви се наложи да се поизпотите, тъй като започват стръмни участъци, които изискват да впрегнете малко мускулите на краката си.

След около час изкачване по стръмната пътека ще стигнете до „Алековото езеро”.

„Алековото езеро” е третото от седемте Мусаленски езера. Разпооложено е на 1160 м. надморска височина и е наречено така на името на най-близкия връх, който се намира до него – Алеко.

След кратка почивка, колкото да се насладите на гледките и да си направите снимки с компанията край езерото (иначе как приятелите ви ще разберат, че сте тръгнали да покорявате връх Мусала) продължавате изкачването.

И тази отсечка е доста стръмна, но не е непреодолима, така че дори и малко по-бавно и с повечко почивки, за около час ще стигнете до последното място, на което можете да отморите, преди да атакувате върха.

Плоча на връх Мусала | Lucky Bansko

Заслон „Леденото езеро” се намира в подножието на върха и е идеалното място да се подкрепите с храна, да си поемете въздух и да съберете сили за последния щурм.

Заслонът се намира в близост до най-високото в България езеро – „Леденото езеро” (2709 м. надморска височина).

Стигнете ли до заслона, имате два варианта, по които можете да минете за върха – зимен и летен маршрут.

Зимният маршрут минава през доста стръмни участъци и затова е обезопасен с въжета, за които трябва да се държите. Честно казано, ако не сте планинари или ако сте с малки деца, по-добрият и безопасен вариант е да се придържате към по-голямата група туристи около вас и да продължите по летния маршрут.

Връх Мусала вече се вижда и адреналина ви се покачва още малко. Пътеката на летния маршрут отново е стръмна, но не е толкова опасна като пътеката на зимния маршрут и след около 30 минутно катерене нагоре ще можете да се поздравите, че сте успели да стъпите на върха на света.

Достигнали крайната си цел, можете най-сетне да се огледате спокойно, да успокоите дишането си и да се насладите на невероятните гледки, които се разкриват пред очите ви.

И да, ако сте чули, че от върха при ясно време се вижда Бяло море… не си губете времето в търсене на посоката, от която можете да го видите. Това е просто легенда, тъй като е практически невъзможно да видите морето поради сферичната форма на Земята.

За сметка на невъзможното за виждане Бяло море можете да разгледате намиращите се на връх Мусала Метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология и Научна лаборатория, както и да си направите снимки от върха.

Спускането от първенеца минава по същия маршрут. Поемате по маркираната пътека до хижа Мусала, а оттам до хижа Ястребец и после на лифта до Боровец.

Ако не сте много уморени, можете от хижа Ястребец да вървите пеш до Боровец, но това ще ви отнеме още 4 часа пеш из планината.

Летният маршрут за изкачване на връх Мусала от хижа Ястребец ще ви отнеме между 3 и 4 часа в едната посока.

Разбира се, до върха можете да стигнете по още много маршрути, но всички те изискват малко по-голяма подготовка и отнемат повече време.

Любопитно:

  • Мусала е по-висок от гръцкия си брат връх Митикас (на Олимп) с 8 метра, а от българския си „роднина” връх Вихрен в Пирин е по-висок с 11 метра.
  • Името на балканския първенец е останало от времето на Османското иго и има няколко тълкувания. Според една част от експертите „Мусала” означава „път към Бога/Аллах” или „молитвен връх”, а за други наименованието на върха означава „господстващ”.
  • От 1950 г. до 1960 г. върхът се е наричал Сталин, на името на Йосиф Висарионович Сталин.
  • Според някой историци, най-древното име на Мусала е било Тангра, но за това твърдение няма неоспорими доказателства.
  • Снежната покривка на „покрива на света” се задържа средно до 245 дни в годината.

Полезна информация:

Ако решите да превземате върха от хижа Ястребец и да използвате лифт, то той тръгва от курорта Боровец. Ще го откриете най-лесно като стигнете до края на пешеходната зона на курорта.

Лифтът работа целогодишно, като лятното му работно време е от 8,30 до 18,30 часа, а зимното е от 8,00 до 16,00 часа.

Лифтът е кабинков, тип Гондола и в една кабинка могат да пътуват четирима пътници.

Мусала се намира на около 80 км. от София и на около 24 км. от Банско. Ако сте отседнали в хотел в Банско като Лъки Банско, можете да стигнете до Боровец с автомобил или да попитате на рецепция за организиран транспорт.

Ако имате туристическа книжка, в Метеорологичната станция на връх Мусала се намира печата (върхът е част от 100 – те национални туристически обекта на България).

Какво не бивате да забравяте?

Най-важното нещо за изкачване на връх, без значение кой е той са облеклото и обувките. Преди да тръгнете по някой от маршрутите за покоряване на връх Мусала се оборудвайте със стабилни обувки за планина и удобни дрехи. Колкото и да е топло долу, на върха температурите са доста по-ниски, затова в раницата си трябва да имате топло яке с качулка и някоя блузка с дълъг ръкав.

Поход към връх Мусала в Рила | Lucky Bansko

От голяма помощ ще са ви и планинарските щеки, които ще осигурят по-голямата ви стабилност по време на изкачването.

Носете си шапка и слънчеви очила и не забравяйте преди да започнете изкачването да се намажете със слънцезащитен крем. Казваме това, тъй като в планината слънцето и вятъра са по-силни, а когато „действат” в комбинация, ако не сте взели предпазни мерки, когато се приберете ще установите, че лицето ви е изгоряло.

В раницата, освен топли дрехи не забравяйте да сложите и няколко сандвича, бутилка вода и поне едно – две енергийни блокчета. Съветваме ви да носите сандвичи, а не цяла кошница за пикник, тъй като ще ви предстои натоварено изкачване, а храната в раницата ще ви тежи.

Заредете телефона си, запишете си телефоните на спасителната служба (за всеки случай).

Ако не се чувствате уверени да се впуснете в това приключение сами, по-добре се включете в някоя група за организирано изкачване на връх Мусала с водач. Такива се организират редовно, само трябва да се поинтересувате къде можете да се запишете.

Важно е да следите прогнозата за времето няколко дни преди заминавате, тъй като в планината то често е доста променливо, а никак няма да е приятно изкачването ви, ако по пътя ви завали.

Изкачването на връх Мусала ще ви донесе много нови емоции, ще ви накара да погледнете с широко отворени очи на света и ще ви даде увереност, че стига да искате можете да изкачите всеки един връх, без значение дали става дума за планината, в живота или в кариерата.

Ако сега сте в Банско, имате време да се опитате да покорите най-високия връх на Балканите, не го пропускайте.