Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Стобски пирамиди

Докато се наслаждавате се на почивката си в нашия хотел Лъки Банско, можете да посетите някои красиви кътчета, очароващи с невероятните си природни забележителности. Едни такива са Стобските пирамиди. Това е една от най-известните туристически атракции, към която интересът не стихва и то не случайно.

Стобски пирамиди

Местоположение и характеристика на пирамидите

Стобските пирамиди са разположени в западната част на Рила планина, малко над село Стоб. Те са обявени за природна забележителност още през 1964 година. Стобските пирамиди се отличават със своите скални образувания, които в повечето случаи са в конусовидна форма и завършват с каменни шапки, оприличаващи се на гъби. 

Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, като на места може да достигне и до 12. Общата им ширина е 40 метра, а площта, която заемат тези скални образувания е около 7.4 хектара.

Отнело е хиляди години, за да може пирамидите да получат тази форма. Всичко това са дължи на различни климатични промени, като се започне от топящи се ледници от върховете на Рила и се стигне до ветрове, топлина и различни природни явления, които са допринесли до образуването на този феномен.

В северната си част стобските пирамиди са много по-ясно изразени и доста добре се открояват. Това е така, тъй като са по-малко на брой и им дава свободата да изпъкнат. 

В южния склон на рида, пирамидите са много повече и по-гъсто разположени, така че по-скоро се сливат на места. Техният цвят се прелива между жълто и кафяво, което допълнително подчертава тяхната красота.

 

История

Името на Стобските пирамиди идва от името на село Стоб, над което са и разположени самите те. В миналото на мястото на селото е бил построен древен тракийски град на име Стоби.

Съществуват различни сведения за град Стоби, които създават древните хроники за града и неговите крепостни стени, кули, рудници и водопроводи. Смята се, че градът е бил в своя разцвет около IX век, след което е бил разрушен през XII век и изграден наново през Втората българска държава.

Всъщност за първи път градът е бил включен в Българската държава през IX век от хан Крум. Счита се, че българските войски успяват да надделеят над византийците в далечната 1190 г., но по-късно градът става част от Никейската империя от Йоан III Дука Ватаци. След което, градът отново успява да бъде покорен и присъединен от Иван Александър.

В своята книга „Пътувания по България”, Константин Иречек споделя своите си впечатления за видяното в този край на България през XIX век

Той описва как село Стоб е разположено на левия бряг на река Рила, а на десния бряг в ливадите се показват тревисти могили. Описва как на върха над селото се виждат развалини на крепост и останки от кула с прозорец.

Някои смятали, че това били части от Петровата кула, позната от разказите за цар Петър. По време на своята обиколка в този район, Иречек е искал да се изкачи най-горе, но жителите са го спрели, тъй като пътят бил непроходим.

В книгата си описва, че е сигурен, че това е крепостта Стоб, която е била превземана от така наречената ливада „Сарай”, която се е намирала точно под крепостта. Тук се намира и единствената църква в България, която носи името „Св. Прокопий”.

 

Екскурзии и защо привличат туристите ?

Разходката до Стобските пирамиди е изключително приятна. На първо място се разкриват невероятни живописни гледки и природни дадености, които доказват, че ние хората сме една малка частица от природата и тя е много по-могъща и величествена от нас.

Преходът е изключително лек и кратък. Пътят, който ви отвежда до върха на Стобските пирамиди продължава около 40 минути, толкова отнема и да се върнете. За него не се изисква предварителна подготовка, тъй като няма екстремни и труднодостъпни места. Може съвсем спокойно да се направи от хора на всякаква възраст.

На места е обезопасен с парапет, така преминавате е безопасно за вас. А това, което ще видите, докато вървите по пътеката, както и като стигнете най-горе е нещо, което със сигурност ще ви спре дъха.

 

Интересни факти и легенди

Съществуват много легенди за това как са се появили пирамидите. Интересното е, че всяка една от тях е свързана със сватба и нещастна любов.

Според една от легендите, мястото, където сега са разположени пирамидите, преди е било голяма, обширна равнина, на която хората са се събирали да празнуват, когато е имало сватби и различни веселия.

В селото имало млади момче и момиче, които били лудо влюбени и искали да се оженят. Майката на момичето не искала дъщеря ѝ да се омъжи за това момче и изразила несъгласието си. Въпреки това, младите влюбени решили, че все пак ще се оженят и сватба ще има.

Когато майката разбрала за това какво смята да направи дъщеря ѝ, тя отишла в равнината, забила надълбоко голям кръст и проклела своята дъщеря да се превърне в камък, заедно с всички гости, в момента, в който бъде целуната от своя любим.

Сватбеният ден дошъл, всички били много щастливи за младата двойка, единствено майката не присъствала на събитието, а си останала вкъщи и се молела да се случи това, което си е пожелала.

Докато се извивало хорото до равнината, дошло и време за целувката. В момента, в който младоженецът целунал булката, те двата заедно с всички празнуващи сватбари са се вкаменили. Така са се образували пирамидите, напомнящи за случилото се.

Според друга легенда отново млада влюбена двойка от село Бозовая също искала да се ожени. Тяхното село било разположена на няколко хълма и различни квартали и се намирало само на няколко километра от пирамидите.

Тъй като най-близката християнска църква била в село Стоб, тръгнали към него по пътя, минали покрай местността „Момена” и стигнали до пътека, която била в съседство на пирамидите.

Булката се оказала толкова красива и пленителна, че кумът не успял да устои на чара ѝ и понечил да я целуне. В този миг бог толкова се ядосал, че вкаменил всички сватбари. Други твърдят, че сватбарите са се вкаменили от срам от това, което кумът се е осмелил да направи. Тази легенда е позната като „Сватовете.

Има и трета легенда, която се шири по тези райони и тя е позната като „Невестата. Това е легендата за невъзможната любов на българско момиче с турско момче. 

Говори се, че момичето толкова страдало, заради неодобрението на неговите родители, че не издържало и се хвърлило от скалите. След тази случка са се формирали скалните образувания.

 

Как се стига до тях от хотел Лъки Банско?

За да стигнете до Стобските пирамиди, първо трябва да отидете до село Стоб. Разстоянието от хотел Лъки Банско до селцето не е голямо, около 70 км, което с кола е приблизително 1 час и 15 минути

За целта минавате покрай Симитли и от там към Кочериново. Малко след това ще видите указателна табела и отклонение за село Стоб. Веднъж щом влезете в селото, следете за табели, които да ви насочват към Стобските пирамиди. 

Целият ви път трябва да е асфалтов, той ще ви отведе до началото на пирамидите, където има паркинг. Там започва и пътеката, по която ще тръгнете, за да стигнете до Стобските пирамиди.

В началото на екопътеката има информационно табло с указан туристически маршрут. Той започва от църквата „Св. Прокопий”, която се намира в западната част на селото. По време на разходката ще се прокрадват красиви гледки към Стобските пирамиди, което ще направи преживяването ви още по-вълнуващо.

На места пътеката е стръмна, но не е нещо, което трябва да ви притесни. Също така част от скалите са разположени на пропасти, но те са обезопасени. По време на разходката можете да се насладите не само на Стобските пирамиди, но и други величествени хълмове на Рила планина.

Това би било едно приятно изживяване за вас и вашите близки, което да ви зареди и да ви докаже колко изящна е нашата природа.