Стобски пирамиди – местоположение, характеристики, история и легенди

Докато се наслаждавате се на почивката си в хотел Лъки Банско, можете да посетите някои красиви кътчета, очароващи с невероятните си природни забележителности. 

В този списък попадат и Стобските пирамиди, намиращи се в село Стоб. Те се намират в западния дял на Рила планина, като малка част са образувани на северния склон на рида, а по-голяма част – по южния склон.

Разположени само на около 70 километра (или около един час път с кола) от Банско, невероятните Стобски пирамиди остават сред най-известните туристически атракции, към които туристите проявяват разбираем и логичен интерес.

По-долу ще откриете най-важната туристическа информация за тези впечатляващи пирамидални или конусовидни образувания, официално обявени за природна забележителност в България и включени в Червената книга като застрашено природно местообитание.

Стобски пирамиди

Местоположение и характеристика на Стобските пирамиди

Стобските пирамиди са разположени в западната част на Рила планина, малко над село Стоб. Те са обявени за природна забележителност още през 1964 година. 

Стобските пирамиди се отличават със своите остри и игловидни скални образувания, които в повечето случаи са в конусовидна форма и завършват с каменна шапка. Това ги кара да приличат на естествени скални гъби, които будят полета на въображението, особено при играта на светлини и сенки по залез слънце. 

Средната им височина е 6 – 10 метра, като на места може да достигне и до 12 м. Някои от тях образуват живописни скални групи, както по южния склон (Чуките, Самодивски комини, Зъберите и др.), така и по северния склон на рида. 

Общата ширина на пирамидите е 40 метра, а площта, която заемат тези скални образувания е около 7.4 хектара.

Стобски пирамиди Рила

Mishak66, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

В северната си част, стобските пирамиди са много по-ясно изразени и доста добре се открояват. Това е така, тъй като са по-малко на брой и им дава свободата да изпъкнат. 

В южния склон на рида, пирамидите са много повече и по-гъсто разположени, така че по-скоро се сливат на места. Техният цвят се прелива между жълто и кафяво, което допълнително подчертава тяхната красота. 

Тук ще видите образуванията Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др. При залез слънце те образуват контраст с фона на Рила, създавайки уникална природна картина.

Формиране на Стобските пирамиди

Отнело е хиляди години, за да може пирамидите да получат тази форма. Всичко това са дължи на различни климатични промени – като се започне от топящи се ледници от върховете на Рила и се стигне до ветрове, топлина и различни природни явления, които са допринесли до образуването на този феномен.

Кадър от Стобски пирамиди

Interact-Bulgaria, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Растящите с времето ерозионни бразди оформят добре познатите конусовидни “върхове” на пирамидите, а въображението им дава причудливите форми, породили редица легенди за уникалните по рода си природни забележителности.

 

История на Стобските пирамиди

Името на Стобските пирамиди идва от името на село Стоб, над което са и разположени самите те. В миналото, на мястото на селото е бил построен древен тракийски град на име Стоби.

Съществуват различни сведения за град Стоби, които създават древните хроники за града и неговите крепостни стени, кули, рудници и водопроводи. Смята се, че градът е бил в своя разцвет около IX век, след което е бил разрушен през XII век и изграден наново през Втората българска държава.

Всъщност, за първи път градът, съществувал на мястото на селото, е бил включен в Българската държава през IX век от хан Крум. 

Счита се, че българските войски успяват да надделеят над византийците в далечната 1190 г., но по-късно градът става част от Никейската империя от Йоан III Дука Ватаци. След което, градът отново успява да бъде покорен и присъединен от Иван Александър.

Стобски пирамиди панорама

Bulpa, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

В своята книга „Пътувания по България”, Константин Иречек споделя своите си впечатления за видяното в този край на България през XIX век. 

Той описва как село Стоб е разположено на левия бряг на река Рила, а на десния бряг в ливадите се показват тревисти могили. Описва как на върха над селото се виждат развалини на крепост и останки от кула с прозорец.

Някои смятали, че това били части от Петровата кула, позната от разказите за цар Петър. По време на своята обиколка в този район, Иречек е искал да се изкачи най-горе, но жителите са го спрели, тъй като пътят бил непроходим.

В книгата си описва, че е сигурен, че това е крепостта Стоб, която е била превземана от така наречената ливада „Сарай”, която се е намирала точно под крепостта. Тук се намира и единствената църква в България, която носи името „Св. Прокопий”.

 

Екскурзия до Стобските пирамиди и защо те привличат туристите

Разходката до Стобските пирамиди е изключително приятна. На първо място се разкриват невероятни живописни гледки и природни дадености, които доказват, че ние – хората-  сме една малка частица от природата и тя е много по-могъща и величествена от нас.

Особености на пътеката към пирамидите

За да стигнете до местността, трябва да тръгнете по главния път от София за Кулата и да се отбиете в разклонението за Рилския манастир. Малко след като подминете Кочериново, ще стигнете до отклонението за село Стоб вдясно от пътя. Асфалтовият път стига до паркинг, който бележи началото на пешеходна пътека до пирамидите. 

Преходът до местността на пирамидите е изключително лек и кратък. Пътят, който ви отвежда до върха на Стобските пирамиди продължава около 40 минути, толкова отнема и да се върнете. За него не се изисква предварителна подготовка, тъй като няма екстремни и труднодостъпни места. Може съвсем спокойно да се направи от хора на всякаква възраст.

StobskiPiramidi01

Gitanes232, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

На места пътят е обезопасен с парапет, така че преминаването да е напълно безопасно за туристите. Изградени са още допълнителни табели и маркировки, пейки за почивка и обезопасяващи съоръжения в опасните части. 

А това, което ще видите, докато вървите по пътеката, както и като стигнете най-горе е нещо, което със сигурност ще ви спре дъха.

След като видире пирамидите, можете лесно да продължите пътуването си до Рилския манастир, за да заформите пълна еднодневна екскурзия в района на Банско.

 

Интересни факти и легенди за местността

Съществуват не малко на брой легенди за това как са се появили пирамидите. Интересното е, че всяка една от тях е свързана със сватба и нещастна любов.

Легенда за каменната сватба

Според една от легендите, мястото, където сега са разположени пирамидите, преди е било голяма, обширна равнина, на която хората са се събирали да празнуват, когато е имало сватби и различни веселия.

В селото имало млади момче и момиче, които били лудо влюбени и искали да се оженят. Майката на момичето не искала дъщеря ѝ да се омъжи за това момче и изразила несъгласието си. Въпреки това, младите влюбени решили все пак да се оженят и че сватба ще има.

Когато майката разбрала за това какво смята да направи дъщеря ѝ, тя отишла в равнината, забила надълбоко голям кръст и проклела своята дъщеря да се превърне в камък, заедно с всички гости, в момента, в който нейният любим се осмели да я целуне.

StobskiPiramidi-2014-08-03

Gitanes232, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Сватбеният ден дошъл и всички били много щастливи за младата двойка. Единствено майката не присъствала на събитието, а си останала вкъщи и се молела да се случи това, което си е пожелала.

Докато се извивало хорото до равнината, дошло и време за целувката. В момента, в който младоженецът целунал булката, те двата заедно с всички празнуващи сватбари са се вкаменили. Така са се образували пирамидите, напомнящи за случилото се.

Легендата за камъните-сватове

Според друга легенда, отново млада влюбена двойка от село Бозовая, също искала да се ожени. Тяхното село било разположена на няколко хълма и различни квартали и се намирало само на няколко километра от пирамидите.

Тъй като най-близката християнска църква била в село Стоб, тръгнали към него по пътя, минали покрай местността „Момена” и стигнали до пътека, която била в съседство на пирамидите.

Stobski piramidi 1

Kaloyan Konstantinov, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Булката се оказала толкова красива и пленителна, че кумът не успял да устои на чара ѝ и понечил да я целуне. В този миг бог толкова се ядосал, че вкаменил всички сватбари. Други твърдят, че сватбарите са се вкаменили от срам от това, че кумът понечил да я целуне. Тази легенда е позната като „Сватовете”.

Легенда за невестата

Има и трета легенда, която се шири по тези райони и тя е позната като „Невестата”. Това е легендата за невъзможната любов на българско момиче с турско момче. 

Говори се, че момичето толкова страдало, заради неодобрението на неговите родители, че не издържало и се хвърлило от скалите. След тази случка са се формирали скалните образувания.

Как се стига от хотел Лъки Банско до Пирамидите?

За да стигнете до Стобските пирамиди, първо трябва да отидете до село Стоб. Разстоянието от хотел Лъки Банско до селцето не е голямо, около 70 км, което с кола е приблизително 1 час и 15 минути. 

За целта, минавате покрай Симитли и от там към Кочериново. Малко след това, ще видите указателна табела и отклонение за село Стоб. Веднъж щом влезете в селото, следете за табели, които да ви насочват към Стобските пирамиди. 

Целият ви път трябва да е асфалтов, той ще ви отведе до началото на пирамидите, където има паркинг. Там започва и пътеката, по която ще тръгнете, за да стигнете до Стобските пирамиди.

В началото на екопътеката има информационно табло с указан туристически маршрут. Той започва от църквата „Св. Прокопий”, която се намира в западната част на селото. По време на разходката ще се прокрадват красиви гледки към Стобските пирамиди, което ще направи преживяването ви още по-вълнуващо.

На места пътеката е стръмна, но не е нещо, което трябва да ви притесни. Също така част от скалите са разположени на пропасти, но те са обезопасени. По време на разходката можете да се насладите не само на Стобските пирамиди, но и други величествени хълмове на Рила планина.

Това би било едно приятно изживяване за вас и вашите близки, което да ви зареди и да ви докаже колко изящна е нашата природа.

Подобни скални образувания в България

Други интересни и причудливи скални образувания в България са например:

  • Мелнишките пирамиди в землищата на град Мелник и съседните села
  • Кътинските пирамиди в близост до София
  • Кърлановските земни пирамиди в землището на село Кърланово
  • Кърджалийски скални пирамиди в Родопите
  • Джермански земни пирамиди в северозападното подножие на Рила
  • Белоградчишките скали, Ритлите и др. 

Есенните багри на Мелнишките пирамиди по залез

Ira Kyurpanova, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Повечето от тези природни феномени са лесно достъпни и вдъхновяващо красиви. За да преоткриете вълшебството им, ще ви е нужно само малко свободно време и чифт широко отворени очи, готови да попиват от магията на България!