Село Бачево – запазено богатство от фолклорни традиции

Избрали сте Банско за своята ваканция и ние ви поздравяваме, тъй като курортното градче има какво да ви предложи, по което и време от годината да го посетите.

Но ако докато сте в Банско решите да отделите един ден, за да разгледате някое от близките селца, предлагаме ви да се отправите към село Бачево.

Село Бачево - запазено богатство от фолклорни традиции

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Местоположение и география на селото

Бачево е разположено по най-ниските южни склонове на Рила на височина от 920 м и отстои само на 15 км от курортното градче и едва на 5 – 6 км от Разлог.

Уютно сгушено в прегръдките на Рила и с поглед към невероятно красивия Пирин, селото е силен притегателен център за любителите на планината и селския туризъм. Но за това малко по-късно.

Древна история, разказана съвсем накратко

Кога е основано днешното село Бачево точна информация няма, но археологическите находки, открити в землището селото показват, че тези места са населявани от дълбока древност.

За това говорят откритите в намиращата се в близост до селото местност “Грамадите” артефакти от каменната, желязната ера, античността, римско време, та чак до Средновековието.

Като говорим за античност, на юг от селото, в местността “Тополите” са открити останки от тракийско и римско селище, а източно от Бачево, в м. “Градището” са открити останки от антична крепост.

За поселение през Средновековието пък говорят останките от средновековна църква от XIX – XI век, открити в местността “Марена”.

Първите официални данни за Бачево са от един документ от началото на XIX век, в който се споменава, че селото е част от Неврокопската кааза на Османската империя и е със смесено население (християни и мюсюлмани).

Другото любопитно от историята на Бачево е, че става част от българската държава едва след края на Втората балканска война (през 1913 година).

Традиции, която се пазят и тачат и днес

Село Бачево е едно от малкото населени места в страната ни, в които и днес традициите са на изключително голяма почит. 

В селото не пропускат да почетат всички големи празници, началото на които започват от самото началото на всяка нова година.

Всяка година, на 1 – ви януари в Бачево се провежда  кукерски събор, в който взимат участие кукерски групи от селото.

Мъже от всички възрастови групи се маскират с животински маски и кожи, окачват на коланите си звучни хлопки и обикалят селото, за да прогонят злите духове.

Най-тачения празник от жителите на селото обаче е Конския Великден или Тодоров ден. 

Любовта и почитта си към конете местните отбелязват с водосвет в центъра на селото и т. нар. захранване на конете, след което празникът продължава с фолклорна музика и танци, надпревара с коне (кушия) и разбира се богата трапеза, на която всички са поканени.

На Гергьовден (6 май) пък цялото село се събира в местността Пресвета, където се извършва дневния ритуал “Топене на китките”, след което се прави курбан за здраве и плодородие.

Денят на Богородица (Успение Богородично) също е много обичан и тачен от местните празник, който се отбелязва с курбан за здраве и фолклорен събор, на който вземат участие фолклорни и танцови  групи от селото.

Село Бачево - запазено богатство от фолклорни традиции

Източник снимка:perivolasbg.com

С какво е популярно днес?

Както споменахме още в началото, през последните години селото е силен притегателен център за туристите и това съвсем не е без причина.

Бачево е благословено с красиви местности, чист въздух, гледки, от които спира дъха и с многобройни природни и исторически забележителности.

Едва ли можем да изброим места, които си струва да посетите, но ето кои ви препоръчваме да не пропускате.

Църква “Свети Димитър”

Черквата се намира в центъра на Бачево и е с много любопитна история.

Изградена е през 1835 година с доброволния труд на местните жители и е единствената църква в околността, която не е била разрушена по време на османското иго.

През същата година (1835 – та) под ръководството на една от най-ярките личности на село Бачево – поп Теодосий отваря врати и килийно училище.

Етнографска сбирка

В близост до църквата се намира читалището на селото, в което има уредена малка етнографска сбирка, която си струва да разгледате и да се запознаете с бита на жителите на Бачево през вековете.

Разбира се, на тръгване можете да си закупите малък сувенир за спомен или да се снимате с някой от сладкодумните уредници на сбирката.

Мегалитно светилище “Джерджева скала”

Ако обичате разходките из планината, можете да посетите природния феномен “Джерджева скала” или скалата на Свети Георги.

Светилището се намира на около 2 км от Бачево и представлява тракийско светилище с провирало.

Според легендата, на това място е живял Свети Георги, който бдял над християните. 

Заради това, че е техен защитник бил подгонен и за да се спаси светецът яхнал коня и си пропуснал през гъстите гори. Но докато бягал, внезапно гората свършила и той се озовал пред дълбока, тъмна пропаст.

За да го спаси, Господ дал крила на коня на светеца и така той успял да прескочи пропастта и да се спаси от преследвачите си.

Бачевски минерални извори

На около 2 км от селото се намират и Бачевските минерални извори, водите на които са прочути с лечебния си ефект при заболявания на стомашно-чревния тракт, екземи, заболявания на нервната система и други.

В близост на изворите има изграден балнеосанаториум и два малки басейна, в които можете да се “топнете” и да се насладите на лечебните свойства на водата и на тишината и спокойствието на планината.

Конни бази

Едва ли ще откриете друго село, в което любовта към конете е толкова голяма, колкото в село Бачево.

В близост до селото работят не една, а цели четири конни бази, които предлагат разходки из планината с коне, уроци по яздене, а една от най-популярните конни бази в района – Периволас предлага и терапия с коне (хиппотерапия).

Село Бачево - запазено богатство от фолклорни традиции

Източник снимка:perivolasbg.com

За кого селото е атрактивно и защо?

От всичко казано дотук е напълно ясно, село Бачево е доста интересно място за посещение и няма да сгрешите, ако му отделите един ден, докато сте на почивка в хотел Банско.

Селото предлага отлични условия за планински и селски туризъм.

От Бачево тръгват много туристически пътеки, по които любителите на пешеходния туризъм могат да стигнат до някоя от много природни забележителности или до минералните изводи.
Тези от вас, които обичат планинското колоездене също няма да бъдат разочаровани, а любителите на ездата едва ли ще открият по-атрактивно място, на което да практикуват любимия си спорт.