Ръководство за техническа подготовка на ските

Ръководство за техническа подготовка на ските

Източник снимка:unsplash.com

Остават броени дни до откриването на новия ски сезон и вече нямате търпение да извадите ските и да поемете към някой от популярните български или световни ски курорти.

Не бързайте толкова. Преди да се отправите към любимия си ски курорт трябва предварително да подготвите ските си, за да увеличите производителността и скоростта им. 

За да сме ви от помощ, създадохме кратко ръководство за техническа подготовка на ските, което се надяваме да ви бъде от полза.

Ръководство за техническа подготовка на ските

Източник снимка:unsplash.com

Основни стъпки за техническа подготовка на ските

Преди да започнете е добре да си осигурите всичко необходимо за подготовката на ските: 

  • Удобно работно място – Ако имате с възможност използвайте специална маса с място за закрепване на ските. Ако нямате такава маса можете да използвате т. нар.”магарета”. 
  • Четки – Ще са ви нужни поне две метални четки и една найлонова. А ако държите да се оборудвате както трябва, можете към тях да добавите и по една месингова и с конски косъм.
  • Пили – Ще се нуждаете от една груба, една средна и една фина.
  • Шкурка с песъчинки 600 – 1000
  • Вакса  – основен и завършващ слой. Каква вакса ще използвате зависи от температурата, структурата на снега и скоростта, която искате да развивате. 

Обикновено за основа се използва  въглеродна вакс, която е с универсално предназначение, а като втора вакса голяма част от скиорите използват флуорирана вакса. На пазара се предлагат и пудри, но те са доста скъпи и ако не сте състезател по-добрият вариант е да се придържате към въглеродната вакса.

  • Ютия за вакса – Ютията трябва да е с добро качество и в никакъв случай с пара. На пазара се предлага широка гама от ютии, предназначение специално за нанасяне на вакса, така че имате много опции за избор.
  • Чистител
  • Кърпи за почистване
  • Стъргалка за отстраняване на излишната вакса
  • Предпазна маска – Използването ѝ е силно препоръчително, тъй като при разтапянето си ваксата отделя вредни вещества, които могат да затруднят дишането ви.

Ръководство за техническа подготовка на ските

Източник снимка:unsplash.com

Проверете плоскостта на основата

Без значение дали току-що сте купили ските или ще ползвате тези, с които спускате вече няколко сезона, първото, което трябва да сторите е да проверите плоскостта на основата. За целта ще ви е нужна метална линийка, с която можете да проверите дали основата на ските е равна.

Ако е равна всичко е наред, но ако е вдлъбната или изпъкнала трябва да се погрижите да отстраните проблема. 

В случай, че основата е вдлъбната, то тя трябва да бъде изстъргана. Можете да го направите със специална метална стъргалка, но ако нямате у дома нещо подобно можете да използвате фина шкурка. 

Ако пък основата е изпъкнала, тогава се налага да подкъсите кантовете. Можете да го направите с пила за вътрешни кантове, но ако такава не е налична, нашият съвет е да потърсите услугите на сервиз за ремонт и поддръжка на ски.

Ръководство за техническа подготовка на ските

Източник снимка:unsplash.com/

Регулирайте (заострете) кантовете

Да регулирате кантовете всъщност означава да заострите ските по цялата им дължина. Това е изключително важно, особено при подготовката на алпийските ски, тъй като от това колко добре са заострени кантовете зависи дали ще можете да спирате, завивате и правите различни движения със ските по пистата.

Обикновено заострянето се прави или с 200 милиметрова пила или с пила с водач. Ските се поставят на удобно за работа място и с пилата се минава по цялата им дължина. Важното е, докато работите да не оказвате прекалено голям натиск, тъй като това може да доведе до промяна в радиуса на ските.

Ръководство за техническа подготовка на ските

Източник снимка:unsplash.com

Полирайте ъглите

Щом приключите със заострянето е необходимо да полирате ъглите добре, за да сте спокойни, че ските ще имат наистина добро сцепление със снега и ще можете да развивате по-високи скорости. Можете да го направите, като първо използвате диамантена пила, а за завършек да използвате твърди камъни за полиране на ъгли. 

Ръководство за техническа подготовка на ските

Източник снимка:unsplash.com

Отстранете фабричната вакса 

Ако ските са чисто нови, те идват с фабрично поставена вакса, която задължително трябва да премахнете. За целта трябва да поставите ските на удобно за работа място. 

След това с помощта на метална четка минавате ската няколко пъти по посока на движението, като оказвате не много силен натиск, докато работите. След като приключите с металната четка, трябва да нанесете чистител (какъв ще използвате вие си решавате) по цялата дължина на ските. 

Щом приключите и  с това, с друга метална четка (не тази, която сте ползвали за отстраняване на фабричната вакса) отново минавате по дължината на ските по посока на движението. Веднага след това  забърсвате добре с хартиена кърпа и оставяте ските за около 10 – 15 минути.

Ръководство за техническа подготовка на ските

Източник снимка: unsplash.com

Подгответе ските за  ваксата

След като сте отстранили напълно фабричната вакса от ските и те са добре почистени и напълно сухи, с чиста метална четка минавате още веднъж по дължината им (движете четката само в една посока). 

Щом сте готови, минавате отново по ската първо с по-груб, а след това и с по-фин  Fibertex. (За да ви е по-лесно можете да поставите кърпата върху четка). На финала забършете ските с хартия или чист и сух парцал, за да отстраните всички боклуци от повърхността на ските.

Ръководство за техническа подготовка на ските

Източник снимка:unsplash.com

Нанесете ваксата

Загрейте ютията, като внимавате да не я нагреете много. Взимате блокчето вакса, допирате го до ютията, за да се затопли и поразтопи и разнасяте по ската. 

След като основния слой вакса е разпределена по повърхността на ската, минавате с ютията, без да задържате на едно място. Докато минавате с ютията се уверете, че восъка се е разтопил добре. Процесът нанасяне и “гладене” с ютия на ваксата е добре да се повтори поне още няколко пъти.

Тъй като восъкът не може да се разпредели абсолютно равно и правилно върху повърхността на ските, а изстива много бързо, трябва да изциклите ските, за да отстраните излишната вакса. Това става с помощта на стъргалката. 

Просто я плъзгате по повърхността на ските и ако има някакви неравности те лесно се отстраняват. След това се минава отново с метална четка и за финал – с пластмасова (найлонова) четка.

Ръководство за техническа подготовка на ските

Източник снимка:unsplash.com

Няколко минути след като приключите с нанасянето на основната вакса поставете и другата като следвате предходните стъпки.

Вече сте напълно готови да поемете към любимия си ски курорт и да се спуснете по белите му писти.