Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
12+ годишни
Деца
0-11 годишни

2 нощувки

2 нощувки

На ски в Банско – забравете за Алпите, те са в България

Ски в Банско

Няма по-голям магнит от белите писти за почитателите на зимните спортове. Банско е лидерът на курортите за ски туризъм у нас. Той е най-предпочитаната дестинация от родни и чуждестранни туристи за пълноценна и релаксираща почивка в планината.

Обичаният от всички град привлича гости не само заради уникалните природни дадености на района, но и поради перфектните условия за отдих, които предлага, както и с изобилието от спортни, културни и развлекателни събития.

Природата в Пирин не отстъпва по нищо на популярните планинински дестинации в Европа, а туристическите услуги в курорта са на световно ниво целогодишно. Зимните месеци обаче са любими заради незабравимите емоции, каквито само запалените скиори могат да изпитат. За тях снежните писти са най-голямата атракция, заради която специално са пристигнали в Банско.

В курорта на тяхно разположение са трасета за опитните търсачи на силни усещания. Разбира се, помислено е за децата и за начинаещите скиори, които могат да се спускат безопасно под вещото ръководство на професионални учители.

На разположение на гостите в Банско има подходящо ски оборудване, моторни шейни, сноуборди и няколко модерни лифта. Традиционно зимният сезон в курорта започва още през декември и продължава, ако времето позволява дори до април. Най-снежни са месеците януари и февруари, когато активно се практикуват зимните спортове върху естествено натрупал сняг.

Релефът в Пирин има алпийски характер, той е със стръмни и полегати склонове. При снежна зима снегът достига до три метра, а при сухо време теренът се поддържа с модерни машини за изкуствен сняг. Условията за практикуване на белите спортове винаги са перфектни и на световно ниво.  

Ски в Банско

Едно от най-живописните трасета, което се спуска в подножието на Пирин, е дължина от 75 км. Любимо място за туристите са Шилигарника и Чалин Валог, докъдето ги отвеждат лифтовете. Кабинковият се нарича “Гондолата”, но освен него има 6, 4 и 2 седалкови лифтове, както и влекове – тип котва и за деца. Общата им дължина е 22 км.

Туристите могат да се насладят на 21 различни писти и ски пътища с различен наклон и трудност в Банско. Те могат да бъдат определени като лесни и безопасни трасета, средно трудни писти, предназначени за опитни и за професионални скиори. В първата група са Плато 1, Коларският ски път, Шилигарник 1 и 2.

Най-предпочитани са Бъндерица, Балканиада, Църна могила, Юлен, Тодорка, Чалин влог 1 и 2, където трудността е подходяща за редовно практикуващите зимни спортове. Екстремните скиори и сноубордисти предпочитат пистата Томба и нейния ръкав, където определено е само за търсачи на силни усещания, които могат да се похвалят с професионални умения.

Ски в Банско

Курортът в Пирин е отлична възможност за семеен релакс или за зареждащо бягство от забързаното ежедневие. Хотелите в Банско предлагат примамливи оферти с разнообразни възможности за незабравима ваканция в планината.

Наред със зимните спортове, туристите имат възможност да се насладят на модерни спа центрове, възможности за еко пътешествия, да разгледат природни, исторически и културни забележителности и да се насладят на вкусните български гозби. Голямата популярност на района се дължи на разнообразието от активности, които предлага.

Ски в Банско

Гостите на модерния петзвезден хотел Лъки Банско се потапят в изискана и уютна атмосфера. На тяхно разположение са ултрамодерен спа център, няколко изискани ресторанта, зони за релакс, безопасни детски кътове, компютърни зали и др. Хотелът предлага специални пакети за ски туристите в Банско. Осигурява също така безплатен транспорт до началната станция на лифта, снабден е със специално оборудван ски гардероб.

Гостите на Лъки Банско могат да участват в организираните туристически екскурзии до забележителности в града и региона, някои от които са уникални за Европа и света. През зимата Банско е място на престижни състезания на национално и световни ниво по ски алпийски дисциплини.

Снимки: Лъки Банско