Мелнишките пирамиди – уникално творение на майката природа в прегръдката на Пирин

За тези от вас, които не са чували,  Мелник е най-малкият град в България. Намира се в югозападното подножие на Пирин планина. Той е типичен малък град от планински тип с население от 385 души  разположен в живописна местност в югозападна България, на 22 км. югоизточно от Сандански в област Благоевград.

 

Мелнишки пирамиди | Lucky Bansko

 

Малкото живописно градче във възрожденски стил  се е спотаило в прегръдката на Пирин планина – една от най-красивите планини в България.  Близо до Мелник се намира един красив природен феномен. До града има директна  пътека, която води до забележителността Мелнишките пирамиди.  Това е още едно страхотно място в списъка ни с български забележителности, което всеки българин трябва обезателно да посети веднъж в живота.

Мелнишките пирамиди са обект на голям интерес от страна на български и чуждестранни туристи и не случайно. Такъв естествен феномен е рядко явление в целия Балкански полустров и е едно доказателство за това докъде се простират способностите на природата и на какви красиви творения е способна тя. Те са едни от най-впечатляващите природни забележителности в България и са едни от най-често посещаваните скални пирамиди в страната.

Пирамидите впечатляват с огромните си размери, стръмните си склонове и откриващите се от тях прекрасни гледки от птичи поглед и поради тази причина са толкова привлекателни за туристите. Този факт е наложил построяването на почивни станции и различни сгради в Мелник за настаняване на потока от прииждащи туристи, желаещи да зърнат любопитния природен феномен.

Освен скални пирамиди в региона се среща също и разнообразие от други скални образования като скални гъби, игли, конуси и други природни образувания с необичаен за окото вид.

Какво представляват Мелнишките пирамиди по геоложка структура?

Мелнишките пирамиди са сами по себе си един интересен природен феномен, който предизвиква интереса на хиляди туристи от България и целия свят. За мелнишките пирамиди се счита, че те са получили своя настоящ вид след процес на ерозия на глинените почви в региона.

Скални пирамиди в Мелник

 

 

Мелнишките пирамиди са скални образувания с отвесни стени, които се разпростират на площ от 50 кв. км. Те са изградени от скално-пясъчен материал. От геоложка гледна точка мелнишкият регион се състои от сивобели плиоценски пясъци, които са смесени с глинести прослойки. Този земен слой от глина и пясък всъщност представлявал утайката на дъното на древно плитко езеро с големи мащаби, което съществувало преди 4-5 млн.години. То било разположено в съвременната Санданско-Петричка котловина.

Дълго време след това вследствие на нагъването на земната маса, предизвикано от движението на континенталните плочи, се появяват планинските масиви Пирин, Огражден и Беласица. В резултат на тяхното издигане водите на древното езеро се оттичат в посока юг.  В новообразувалата се котловина започва да се насъбира скален материал, който се свлича с помощта на местните планински реки и поточета. Така върху утаения пясъчен слой, останал от езерото, се образува дебел наносен пласт с дебелина от 500-600м., който е изграден от съвсем леко споени червеникави на цвят седиментни скали.

Така, върху този земен слой, са се натрупали с хилядите години седиментни скали, в състава на които влиза скално-пясъчен материал, идващ от Пирин планина, чиято дебелина достига 120м. Течащите планински води, прокарвайки своя път през натрупаната скална маса, образуват дълбоки долини и долове, което води до раждането на различни скални форми.

Също така, освен движението на водата, под въздействието на ерозионните процеси, предизвикани от силата на ветровете,бурите, както и студения и топъл климат за региона, са се появили интересни природни образования, които така наподобяват гъби, древни пирамиди, църковни куполи, мечове и други.

Височината на Мелнишките пирамиди достига до 100 м. Характерна особеност за това природно образувание е, че склоновете на пирамидите са изградени от пясък и има места, където пирамидите са почти напълно отвесни.

Въпреки че на пръв поглед пирамидите изглеждат голи, на най-високата точка на Мелнишките пирамиди виреят растения като широколистни дървета, храсти и различни треви.  Обикновено Мелнишките земни пирамиди се делят на три части – Мелнишки, Роженски и Кърлановски пясъчни пирамиди.

Важно особеност е, че Мелнишките пирамиди са в процес на оформление и външният им вид и форма се променят с течение на времето.

През 1960г. Мелнишките пирамиди са обявени за първи път за природна забележителност . Най-често посещаваната група от Мелнишките пирамиди е разположена близо до Роженския манастир. Лесно можем да достигнем до тях като поемем по туристическата пътека , тръгваща от град Мелник за Роженския манастир.

Мелнишките пирамиди са едно наистина уникално творение на майката природа. Те представляват сами по себе си сякаш изваяни от човешка ръка природни скулптури, от които се откриват живописни гледки към целия регион. Структурата на Мелнишките пирамиди е доста разнообразна – има  най-различни очертания и форми.

Любопитен факт за тях е, че те са в непрекъснат процес на естествено изграждане и формата и външният им вид се видоизменят с времето под влиянието на природните процеси.

Естественият феномен Мелнишките пирамиди очароват всеки свой посетител и определено събуждат въображението.

Пирамидите в Мелник отдавна разпалват въображението на всеки, който ги е зърнал. На външен вид могат да бъдат оприличени като най-различни неща. Пирамидите приличат на планински върхове, алпийски хребети, скални гъби. Някои хора дори ги оприличават на египетски храмове и пирамиди, обелиски,  куполи на готически църкви, дори мечове, минарета, купи от сено и други.

Друга група пирамиди от най-популярните в Мелник пирамиди са разположени в село Кърпаново в област Благоевград. Те са четири на брой и имат доста впечатляващ вид. Те наподобяват стриета или обелиски с височина повече от 100 метра. Имат оголени стръмни склонове без никаква растителност ивърховете им са с плоска повърхност. Отгоре са покрити с ниски треви и на места има дървета. Характерната за тях скална “шапка„ е  причината благодарение на която пясъчно-скалният материал на цялата скална структура, намираща се под нея, да е устойчив на естествените процеси на рушене.

С какво е известен още Мелник?

Въпреки съвсем малката си площ, Мелник впечатлява със своя отлично западен автентичен архитектурен стил от периода на Възрождението. Неговата популярност не се ограничава само до необикновените пясъчни пирамиди. В него се откриват също 96 възрожденски сгради, които са обявени за културни монументи. Всъщност целият град Мелник е обявен за архитектурен резерват. Също така той се намира в няколко километра разстояние от Роженския манастир –най-големия православен храм в Пирин планина.

Други интересни забележителности, които да видим в Мелник:

Освен известните си пясъчни пирамиди, Мелник може да предложи още няколко места, които биха заинтригували всеки пътешественик.

Кордопулова къща

За тази къща интересен факт е, че е най-голямата възрожденска къща по своите размери на Балканския полуостров. Другото име на къщатата е Цинцаровата къща и е разположена в източната част на Мелник. Намира се в близост до Болярската и Пашовата къща. Целта за нейното построяване е била съхранение на вино, както и винопроизводство и търговия.

Кордопулова къща | Lucky Bansko

 

Къщата се е запазила в автентичния си вид до днес. Понастоящем тя е превърната в къща-музей и разполага с общо четири етажа. Построена е по традиционен възрожденски архитектурен модел.

Състои се от приземен етаж с изкопано в скалата мазе за складиране на вино, обитаем етаж, който служи за резиденция с лятна тераса. Два от етажите ѝ са изградени от камък. В нея има експозиция където са представени гигантски бъчви за мелнишко вино, стенописи и дърворезби във венециански стил, както и стъклописи и оригинални долапи.

Избата представлява сама по себе си скален тунел с дължина от 150 м. Тя е оборудвана с вентилационна система и разполага със специална система от тесни и ниски коридори. Най-голямата бъчва във винената изба на къщата-музей побира 12,5 тона. Смята се, че в избата на къщата може да се съхранява до 300 тона вино.

Кордопуловата къща е била собственост на  заможна гръцка фамилия на търговци с името Кордопулос. Манолис Кордопулос е всъщност последният известен представител на фамилията. Той получава специализирано образование по винопроизводство във Франция. Впоследствие след като се връща на родните си земи, той развива винения отрасъл в Мелник и въвежда модернизиран начин за производство на качествено вино.

Друг любопитен факт за него е, че той предоставя убежище на Яне Сандански в своята къща в периода предшестващ Балканската война. Кордопуловата къща-музей  е включена в списъка от 100 национални туристически обекта.

Болярска къща

Болярската къща е още един пример за традиционния архитектурен гений, който царства в град Мелник по време на Средновековието. Построена е в първата половина на 13 век. Тя е символ на архитектурното изкуство в жилищните строежи по времето на българския средновековен период и е обявена за културен обект от национално значение.

Болярска къща в Мелник

 

По време на Средновековието до 15-ти век на нейното място се е намирал  центърът на предградието на Мелник. Болярската къща се е ползвала за жилище до началото 20-ти век. След това тя е изоставена да се руши.

Скални гъби край Рожен

На юг от село Рожен са разположени хиляди скални гъби с големи и млаки размери, които са впечатляваща атракция за туристите. Всеки, който иска да научи повече за феномена, наречен Мелнишки пирамиди, може да посети Туристическия информационен център в град Мелник за повече интересна информация за тази забележителност и целия регион.

Скални гъби в Рожен

 

Винен туризъм

Друга популярен факт за Мелник е неговият развит винен туризъм и вековни традиции във винопроизводството, датиращи още от възрожденския период. Един пример за място, където всеки може да опита автентично мелнишко вино е  къща за гости Шестака. Тя предлага автентична възрожденска атмосфера и отбрани винни сортове от известната фамилия производители  на вино в региона. Благодарение на тяхното производство можем да се радваме на ароматното мелнишко вино.

Винен туризъм в Мелник

 

Малкият и красив град Мелник е събрал в себе си също осем църкви и манастири, един исторически музей и много творения на възрожденското архитектурно изкуство, които изумяват със своя запазен вид.

Въпреки малката си площ, в Мелник няма никак да Ви е скучно и има места както за почитателите на природните красоти, така и за гастрономическите пътешественици, които искат да опитат нещо автентично и българско.