Коледа в Банско

27 окт. 20251 мин. четене Туризъм и почивки

Банскалии не спират да следват българските обичаи, които са вкоренени в родовата им памет и стила на живот. Те спазват всички църковни, етнически и светски празници.

Всеки празник се съобщава с тържествено биене на камбаните, в ръката се държи стрък здравец и по традиция за завършек на трапезата се сервира сладка баница с ориз. Тук дори училищните и юбилейните събития се превръщат в общоградски. 

Традиция в града е празникът да се пренесе навън – на кръстовището или на площада, под звуците на духова музика или гайда.

Ежегодно за Коледа в Банско се организира детско коледно тържество с театър, голям коледен концерт на всички самодейни групи и състави и гала вечер на творческите постижения през годината.

Освен това регионът предлага и интересни традиции и обичаи, които всяко семейство пази и предава от поколение на поколение. 

Изглед към снежно Банско

Източник на изожбражението: www.bdmundo.com, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Кои са най-известните коледни традиции в Банско?

Празниците в Банско са време за топлота, радост и споделени моменти с близки и приятели.

Коледа местните жители посрещат от 20 до 25 декември с множество традиции, които носят усещане за дом и принадлежност.

Коледуване

Това е една от най-старите български традиции, запазила се и в Банско. Времето за Коледуване е от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер.

Коледуването е свързано с древна езическа традиция. Според народните вярвания в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа излизат свръхестествени същества като таласъми, караконджули и вампири. Счита се, че коледарите имат способността със своите песни да прогонят всички зли сили и духове в селището.

Поради тази причина млади мъже, момчета и малки деца, водени от по-възрастен “станеник”, минават от къща на къща през нощта. Пеейки песни, те наричат за берекет и здраве, а стопаните на къщата ги посрещат и им дават подаръци. Най-често това са обредни питки и коледарски краваи, вино, местни специалитети, месо, сланина, брашно, боб и пари.

При коледуване се пеят различни видове песни в зависимост от мястото на изпълнение и човека, за който се пеят. Всички обаче са свързани с добри пожелания за Новата година. 

По традиция домакините на къщата даряват коледарите с така нареченото “колаче“. То представлява вид тестено изделие – приготвя се от бяло брашно и се оформя в кръг, като има дупка по средата. 

Най-често то се поставя върху коледарката – специална тояга, която коледарите вземат със себе си, докато обикалят къщите.

Коледарите се обличат в традиционно българско облекло като дебели ямурлуци. Те се правят от ръчно изработена вълна и козина по много стара технология. Ямурлуците защитават от студ и дъжд и в миналото са били обичайна дреха за пастири и овчари. В наши дни те се използват главно при изпълнението на празнични обичаи.

Според традицията коледарите отиват при най-личния човек в града (кмета, даскала или попа) и му дават своята благословия. След това обикалят всеки от останалите домове в селото. 

След като минат през всяка къща, коледарите се събират на една обща трапеза, за да хапнат и пийнат за общо здраве. Продуктите, които остават, се продават и спечелените пари се даряват на бедни или на училището, църквата, читалището.

Трапезата на Бъдни вечер

Трапезата се състои от нечетен брой постни ястия, обикновено седем, девет или дванайсет. 

За празника се сервират:

  • Пълнени чушки;
  • Лозови или зелеви сармички;
  • Зелник;
  • Тиквеник;
  • Ошав със сушени плодове;
  • Зърнени храни като варено жито и боб;
  • Чесън, мед, орехи;
  • Различни плодове;
  • Обреден хляб, наричан още боговица или богова питка;
  • Богов кравай и благословник .

На масата се поставя всичко онова, което обикновените хора отглеждат в градините си. На трапезата задължително трябва да има вино и по-специално младо червено, което е символ на пролятата Христова кръв.

Интересен факт е, че на Бъдни вечер хората гадаят по орехите. Ако ядката на ореха е здрава, то и човекът ще бъде здрав през новата година. 

Друго вярване се отнася до неомъжените девойки. Те слагат парче от питката или обредния хляб под възглавницата, за да сънуват бъдещия си жених.

Трапезата на Бъдни вечер

Източник на изображението: Elena Chochkova, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Бъдник

Бъдникът представлява пън, който се слага в огнището в нощта срещу Коледа. Парчето дърво обикновено е дебело и най-често от круша, бук или дъб, което е условие за трапезата за Бъдни вечер. Дървото трябва да е голямо, за да поддържа огъня през цялата нощ. 

От начина, по който специалното дърво гори в огнището, хората правят гадания каква ще бъде годината. Ако огънят на бъдника е буен и хвърля много искри, предстоящата година ще носи богатство и плодородие.

За подготовката на трапезата имат отговорност най-често жените, но мъжете от семейството имат също задача. Стопанинът на дома трябва да избере бъдника, да го донесе на рамо, като внимава дървото да не докосва земята и сам да го запали. На сутринта огъня се гаси с вино.

Ако от дървото има неизгорели парчета, те се използват за изработване на кръстчета и за вграждане в рало, което символизира селския труд и плодородието. Пепелта от бъдника се пръска върху нивите за плодородие, а също се използва и с лечебна цел.

Запалено дърво

Източник на изображението: freepik

Обикновено вечерята на Бъдни вечер започва отрано, като се вярва, че така житата ще узреят по-рано. Най-възрастният мъж прекадява къщата, трапезата, кошарата, хамбара и зимника. 

По традиция той вдига питката над главата над най-малкото дете, за да са толкова високи житата и я разчупва. Една част от нея той слага пред иконата на Богородица или на високо място, за да носи късмет на къщата. Останалата част разделя между членовете на семейството.

Когато всички седнат на масата, никой не трябва да става. Ако това се наложи, той трябва да ходи приведен, за да гледат надолу и житните класове, отрупани със зърно. 

След края на вечерята всички стават заедно и храната се оставя на масата, за да се отдаде почит на починалите.

Често задавани въпроси

Какви забавления и събития се предлагат по време на Коледа?

През коледните празници Банско оживява с концерти, музика, танци, улични представления и работилници за деца. Туристите могат да се включат в традиционни обичаи като коледарски шествия и кукерски игри, да разгледат празнични базари с ръчно изработени сувенири и топли напитки, докато светлинните инсталации и украсата създават магическа атмосфера.

Какви са възможностите за настаняване в Банско по време на Коледа?

Банско предлага разнообразие от места за настаняване – от луксозни хотели като апартхотел Лъки Банско до уютни хижи и апартаменти под наем. Много от тях предлагат коледни пакети с включени празнични вечери, СПА и релакс услуги, както и развлекателни програми за деца. 

Мога ли да комбинирам ски почивката с коледните празненства?

Банско е идеалното място за комбинирано преживяване. През деня можете да се насладите на ски спускания по добре поддържаните писти, а вечерта да се потопите в празничната атмосфера – с концерти, коледни събития, разходки из центъра на града и специални коледни вечери в хотелите или ресторантите.

Текущи оферти

Семейна СПА ваканция със закуски и вечери

27.03.2025 – 30.11.2025

Есенна ваканция със закуски и СПА

14.09.2025 – 30.11.2025

Есенен СПА детокс в Лъки Банско 5*

13.09.2025 – 30.11.2025

Свързани статии


3 идеи за еднодневен преход в Пирин през есента

26 сеп. 20251 мин. четене Туризъм и почивки

Еднодневните преходи в планината през есента са чудесен начин да се откъснете от забързаното ежедневие […]

Семково - любима дестинация за цялото семейство

08 авг. 20251 мин. четене Туризъм и почивки

Планинският курорт Семково очарова с комбинация от живописни гледки, свеж планински въздух, възможности за активен […]

Кои са туристическите райони на България

07 юли 20251 мин. четене Туризъм и почивки

Туристическото райониране представлява стратегически подход за организация и управление на туристическия потенциал на държавата. Концепцията […]