Калолечение: защо, кога, как и къде?

Използването на калта като средство за лечение има дълга история, която се простира още от дълбока древност от египтяни, гърци и римляни. Практиката на калолечение е документирана още през 30-ти век пр.н.е.

Древните хора са познавали ползите на калта, използвайки я за лечение на ставни, кожни и гинекологични заболявания.

Нека разгледаме какво всъщност представлява калолечението, защо е толкова специална лечебната кал и защо е добра алтернативна медицина.

три вида лечебна кал

Какво представлява калолечението?

Калолечението е целебна терапия, която има тонизиращо, противовъзпалително и обезболяващо действие. Тази терапия стимулира обмяната на веществата в организма и подобрява кръвообращението.

Лечебните пелоиди (кали) се отнасят към полезните изкопаеми и се състоят от вода, газове, органични и минерални вещества. Едно от най-важните вещества в него е сероводородът

Във състава им влизат и биологично активни вещества като ензими, хормони, антибиотици и витамини.

Научни принципи зад терапевтичната кал

След проведени редица научни изследвания и проследяване на влиянието на калта върху организма, е установено, че тя съдържа микрочастици, които проникват през кожата и чрез нервно-рефлекторен механизъм оказват благоприятно влияние върху тъканите.

Този процес стимулира циркулацията в клетките и подобрява кръвообращението, което улеснява естествените процеси на детоксикация, като например изхвърлянето на токсините от организма. Подобреното кръвообращение също така подпомага имунната система, ускорява обмена на веществата и намалява нивата на захар и холестерол.

В процеса на лечебната кална терапия, организмът се обогатява с калций, фосфор, сулфатни йони, сяра, въглероден двуокис, сероводород, ензими и други вещества, които са полезни.

Интересен факт е, че не само хората прибягват до лечебната кал. Глиганите например редовно използват лечебната ѝ сила. Те се възползват от калните места, заблатени или такива, които задържат дъждовни води съдържащи кал в тях.

Въргаляйки се в нея, глиганите успяват да се отърват от различните паразити, пиещи кръв, каквито са кърлежите например. Освен това те прибягват до калните бани когато са ранени, тъй като калта помага за по-бързото заздравяване и затваряне на раните.

Основни видове и свойства на лечебната кал

Лечебната кал се среща предимно около термални и минерални извори или морски дъна, богати на водорасли. Тя се дели на три основни вида според химичния си състав – лиманна, торфена и минерална.

Лиманна кал

Лиманната кал е с неприятна миризма на сероводород и черен цвят. Тя има високо съдържание на желязо и консистенцията ѝ е доста мазна. Нейното pH е алкално и с висока азорбационност.  Притежава бактерициден ефект.

Торфена кал

Торфената кал се образува в блатата и стимулира обменните процеси в тъканите, облекчава кожните проблеми и е антимикробна. Тази кал е една от най-употребяваните за лечение на заболявания на опорно-двигателната система.

Минерална кал

Минералната кал е без миризма и със светъл цвят. Тя действа болкоуспокояващо, а също така и за овлажняване на кожата. Освен това се използва в борбата с целулита.

калотерапия в СПА център

Процедурни стъпки в калолечението

Калолечението се прилага по два основни начина – кални бани и чрез нанасяне на апликации отделни части по тялото.

Кална апликация

Калните апликации се правят на цялото тяло или частично, като се намазва и увива със специален плат, осигуряващ проникване на полезните вещества в кожата.

Ако се провежда лечение в поясната област се прави лечебен пояс, в областта на шията и врата – лечебна яка, при проблем в областта на ръцете – лечебни ръкави. При долните крайници се прилагат апликации под формата на гащета, ботуши или панталони.

Кална баня

При калната баня е характерно смесването на вода и кал в определени съотношения. 

След като се приготви, тялото се потапя във вана до кръста или раменете, а в някои случаи и само крайниците.

Египедски метод

При този метод се намазва цялото тяло на пациента с лечебна кал и се оставя на слънце до пълното изсъхване на калта. 

Идеята на това лечение е кожата да се загрее за да се отворят порите ѝ, за да усвои полезните вещества по-лесно.

Терапевтични ползи от калолечението

Лечението с кал е ефективно в борбата с многобройните заболявания, които засягат различни органи и системи в тялото, тъй като има многобройни и комплексни терапевтични свойства.

То помага при заболявания като:

 • Неврологични заболявания на централната и периферната нервна система – радикулит, неврит, травми на гръбначния мозък и периферните нерви и др.;
 • Заболявания на женската и мъжката полова система – простатит, колпит, ендометрит, олигоспермия, епидидимит, дисменорея и др.;
 • Заболявания на опорно-двигателния апарат – възпалителни ставни заболявания, травматични заболявания, луксации, фрактури, коксартроза и др.;
 • Заболявания на храносмилателната система – дискинезии на жлъчните пътища, хепатит, хроничен панкреатит, холамгит, холецистопатии и др.;
 • Заболявания на кожата – псориазис, лепра, склеродермия, ихтиозис вулгарис и др.;
 • Метаболитни заболявания – при пациенти с наднормено тегло и такива с подагра.

За максимални резултати и против нежелани странични реакции е добре винаги да се консултирате със специалист, който да определи вида, продължителността и правилното прилагане на лечението с кал.

ръце на двама души доктор и пациент

Възможни странични ефекти и противопоказания

След определени процедури е възможно да има леки нежелани реакции като най-честите са главоболие, нарушен сън, промяна в апетита, повръщане и гадене. Възможни са поява на болки в мускулите и ставите, но в рамките на няколко дни обикновено изчезват.

Този вид терапия и лечение изисква внимателен подход и консултация с вещо лице, тъй като редица заболявания могат да доведат до влошаване на общото състояние.

Калолечението не е препоръчително при следните заболявания и състояния:

 • Злокачествени или доброкачествени новообразувания;
 • Сърдечно-съдови и бъбречни заболявания – особено в тежък стадии;
 • Варикозни вени;
 • Фебрилни състояния;
 • Инфекциозни заболявания;
 • Състояния след инфаркт или инсулт;
 • Активна язвена болест;
 • Психични заболявания;
 • Тежки белодробни заболявания и др.

Калолечението е лесна процедура за изпълнение и носи многобройни ползи и благоприятно въздействие на организма. Използвайки я разумно и под наблюдение на специалист, можете да извлечете максимума от нея.

Как да изберем подходяща кал и метод на лечение?

За правилния избор на кал и метод на лечение са важни няколко основни фактора. Единият от тях е да сте наясно с вашите заболявания. Това е така, защото някои кални процедури могат да бъдат по-ефективни за лечение на кожни проблеми, докато други се препоръчват за болести на ставите или респираторната система.

Друг фактор, който не трябва да пренебрегвате, са консултациите със специалист. Това е важно, тъй като те могат да предложат подходяща кална терапия в зависимост от вашето здравословно състояние, медицинска история и целите на лечението.

Лечебната кал в детокс процедурите на Лъки Банско

Намиращ се в сърцето на Пирин, петзвездният апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс предлага на своите гости съчетание от елегантен лукс, професионално и безупречно обслужване с най-различни иновативни съоръжения и терапии.

СПА центърът на хотела е насочен към постигането на максимален релакс, решаване на козметични проблеми, терапии за подмладаване, подобряване на здравословното състояние и антистрес процедури за енергиен баланс.

В нашите процедури ние използваме черна кал, събрана от Мъртво море. Тя е с най-ниска концентрация на сол в света и богата на минерали. Пречиства тялото в дълбочина и притежава успокояващи, регенериращи и детоксикиращи свойства.

Терапията успешно отпушва и пречиства порите на кожата, премахва мазната ѝ секреция и спомага за борбата с целулита.

У дома: съвети за самостоятелно приложение

Не е изключено да се насладите на калолечението в домашни условия, стига да сте наясно с видовете кал, за какво заболяване точно служат и как трябва да се използват.

На пазара различните марки предоставят разнообразни козметични продукти с лечебна кал или само кал. Някои видове се предлагат в сухо състояние и трябва да се смесят с вода, а други са вече готови и единственото което е нужно да се затоплят и да се употребяват. 

Бъдете внимателни и винаги се доверявайте на доказали се марки във времето. А най-важното е да не забравяте, че макар природен продукт, лечебната кал носи своите рискове при неправилно приложение. Винаги се консултирайте с специалисти преди да предприемете каквито и да е процедури.

човек се маже с лечебна кал в домашни условия

Често задавани въпроси

Може ли да се извършва калолечение по време на бременност?

Лечението с кал не се препоръчва при бременни жени.

Може ли да се прилага лечение с кал на малки деца?

Въпросът е все още спорен. В този случай е най-добре да се консултирате със специалист.

Мога ли да прилагам калолечение, ако имам проблеми със щитовидната жлеза?

При някои проблеми със щитовидната жлеза, като например тиреотоксикоза, е противопоказно и консултацията с лекар е задължителна.