Каква екипировка ще ви трябва за ски почивка в Банско?

Отдавна мечтаете за ски ваканция и сте се спрели на почивка в Банско? Ние можем само да ви поздравим за избора, който сте направили.

Поздравяваме ви, тъй като през последните години Банско се утвърди като най-добрия ски курорт в страната и е сред най-добрите и популярни зимни курорти в Европа.

Банско е най-добрата дестинация за каране на ски

Източник снимка: unsplash.com

Кога се открива ски сезонът в Банско и до кога продължава?

Банско е и с най-дългия ски сезон у нас, което е от изключителен плюс, тъй като много малко са ски курортите в Европа, по пистите на които снегът се задържа толкова дълго.

За да бъдем малко по-конкретни, откриването на ски сезона в Банско традиционно е в средата на декември, а закриването е в средата на април. Понякога, ако покривката от сняг се задържи достатъчно, краят на ски сезона може да бъде и в началото на май.

Това са месеци, в които не само можете да направите първите си спускания върху ските или сноуборда, но доста да вдигнете нивото си и от напълно начинаещи да се превърнете в прилично опитни скиори и сноубордисти.

С какви ски писти разполага курортът?

Освен с дългия си ски сезон, Банско може да се “похвали” със ски писти и ски пътища с обща дължина над 75 км.

Пистите са много добре поддържани и обезопасени и са с различен наклон, дължина и трудност, така че лесно можете да откриете пистата в ски зона Банско, която да отговаря на нивото ви на подготовка.

Така например, ако сте напълно начинаещи, за първите ви опити върху ските са подходящи пистите с ниска трудност като Плато 1, Шилигарник 1 и 2 и коларския ски път на Банско.

Ако имате опит, тогава ски пистите със средна трудност като Юлен, Бъндерица, Тодорка, Чалин валог 1 и 2, Балканиада, Стражите, Църна могила, Стара писта (от нея има директен достъп до ски път, който преминава през Бъндеришка поляна) са много подходящи.

А в случай, че имате много опит със ските или сте в лигата на професионалистите, курортът разполага и със ски пистите Томба и Ръкав на Томба, които са с висока степен на трудност.

Каква екипировка ще ви е необходима за каране на ски в Банско?

Ако наистина сте готови да изживеете една от най-вълшебните си почивки в Банско и твърдо сте решили, че е време да се качите на ските ще ви трябва подходящото ски оборудване.

Ски оборудване под наем Банско е по-доброто решение

Източник снимка: unsplash.com

Тъй като пълната ски екипировка е доста голяма инвестиция, съветът ни е, особено ако сте начинаещи, да не бързате с покупката, а да наемете ски оборудване в Банско

Но в случай, че сте решили все пак да закупите собствена ски екипировка, по-долу ще откриете един съвсем кратък списък с най- необходимото.

Ски, закопчаване и щеки

За да се чувствате удобно и комфортно върху ските, те трябва да са с подходящата дължина, ширина, твърдост, радиус на завой и най-вече да са подходящи за нивото ви като скиор.

Ние ви препоръчваме, ако сте напълно начинаещи или със средно ниво да се спрете на модели с профил Rocket, тъй като те са по-лесни за управление и предлагат по-голяма стабилност. За напредналите скиори по-подходящи са по-бързите ски с профил Camber.

При избор на щеки е добре да вземете под внимание както дължината, така и теглото и формата.

Що се отнася до закопчаването, то бива два вида: интегрирано към ските или отделно. Препоръчваме ви да се спрете на интегрирано закопчаване, тъй като ще сте спокойни, че е проектирано специално за модела, който купувате.

Ски обувки

Когато избирате обувки е важно да вземете под внимание както точния размер, така и flex индексът на твърдост. Този индекс е много важен, тъй като в пряко свързан с вашето ниво на опит.

Съветът ни е, ако сте начинаещи или скиори със среден опит, да се спирате на ски обувки с flex индекс 75 за жени и 80 за мъже.

Обувките с този индекс са по-гъвкави, по-малко твърди и много по-удобни за скиори, които нямат много голям опит.

Каска

Без значение дали сте начинаещи или опитни скиори и сноубордисти, на пистата ще имате нужда от каска. Тя не само ще защити главата ви в случай, че паднете, но ще лицето ви предпази от силния, пронизващ вятър.

При покупката на каска е важно да се уверите, че тя отговаря на американския стандарт за качество и безопасност ASTM F 2040 или на европейския – CE EN 1077.

Очила

Разбира се, тук не става дума за стандартни слънчеви очила, а за специални скиорски очила, които да предпазват очите ви вредните UV лъчи и да намаляват отблясъците от снега по пистата.

Важното при покупката на скиорски очила е те не само да са с висок клас на UV защита, но и да са съвместими с модела каска, на който сте се спрели.

Ски яке и ски панталони

Горното ски облекло включва основно ски якета и ски панталони, които е добре да бъдат топли, водоустойчиви и ветроустойчиви.

Не е зле да се ориентирате към ски дрехи, които са произведени от материали като Gore – Tex или са подплатени с гъши пух, мериносова вълна или други материал, който задържа добре топлината.

Основен и среден слой облекло

Основният слой облекло, без значение дали става дума ски екипировка за жени, деца или мъже включва най-общо казано топло бельо (препоръчваме ви да се спирате на бельо с дълги ръкави и дълги крачоли).

Съветът ни е да избягвате памучното бельо, тъй като дрехите от памук не са нито дишащи, нито водоустойчиви. Имате ли възможност, избирайте основен слой дрехи от вълна или синтетика.

Средният слой ски облекло се използва, когато е много студено и включва пуловери, полари и други топли дрехи.

Изключително важно е да не забравяте за ски чорапите, тъй като те са отговорни да поддържат краката ви сухи и топли през целия ден на ски пистата. Добре е да се снабдите с поне два чифта чорапи от вълна или синтетика.

Топлото и водонепропускливо облекло е задължително за карането на ски и сноуборд

Източник снимка: unsplash.com

А каква екипировка е необходима за каране на сноуборд в Банско?

Напълно логично, щом искате да се научите да карате сноуборд първото, за което трябва да се погрижите да си осигурите е самият сноуборд. В специализираните магазини ще откриете различни модели и видове дъски като алпийски, свободен стил и фрийрайд.

Препоръчваме ви, ако сте начинаещи да започнете с дъска за фрийрайд, тъй като този вид сноуборд е най-подходящ за начинаещи сноубордисти. Едва след като свикнете с дъската, добиете повече опит и определите стила си можете да закупите друг вид сноуборд.

Останалата част от екипировката за сноуборд е идентична със ски оборудването, поради това няма да се повтаряме излишно.

Какви други зимни спортове можете да практикувате в Банско и какво оборудване ще ви е необходимо?

Биатлон

Ако винаги сте се питали дали от вас би станал добър биатлонист, докато сте на почивка в Банско можете да си отговорите на този въпрос.

Биатлонът в най-популярния ни ски курорт е на голяма почит и уроци и тренировки за начинаещи се провеждат целогодишно. Това е спорт, който можете да практикувате с цялото семейство.

Що се отнася до оборудването, като за начало е необходимо да имате ски за бягане, ски обувки, щеки, топло, водонепропускливо облекло, ръкавици и очила. По време на тренировките от клуба, към който се запишете ще ви осигурят малокалибрени пушки.

Заниманията по биатлон през зимата в Банско се провеждат на Бъндеришка поляна, на стадиона Бъндеришка поляна или на ски пистите на Котвата.

Моторни шейни

Едно от любимите зимни забавления на туристите в Банско (след ските и сноуборда) е разходката в планината с моторни шейни.

За практикуването на този спорт не ви е необходимо специално оборудване, а само желание за приключения.

Можете ли да наемете ски екипировка на място в Банско?

Ако сте начинаещи или просто не искате да носите ските или сноуборда с вас, много по-удобно е да наемете ски оборудване в Банско.

В курорта има доста места, на които се предлага ски и сноуборд екипировка под наем и просто трябва да разгледате условията за наемане, да сравните цените и решите от къде да  наемете екипировката.

А ако нямате време, което да отделите за сравняване на цени и услуги, предлагаме ви да разгледате предложенията за ски и сноуборд оборудване, което се предлага от апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс.

Цените за наем на ски и сноуборд екипировка от Лъки Банско са изключително изгодни

Източник снимка: unsplash.com

За зимния сезон 2022/2023 година в Лъки Банско се предлага оборудване за възрастни и деца на доста прилични цени, които ви представяме по-долу.

Наем за ски и сноуборд оборудване за възрастни (икономичен клас):

 • Ски, обувки и щеки: за 1 ден цената е 30 лв, за 2 дни – 60 лв, за 3 дни – 85 лв, за 4 дни – 110 лв, за 5 дни – 135 лв и за 6 дни – 150 лв.
 • Ски и щеки: при наемане само на ски и щеки, цената е: за ден е 25 лв, за два дни – 40 лв, за 3 дни – 55 лв, за 4 дни – 70 лв, за 5 дни – 85 лв и за 6 дни -100 лв.
 • Сноуборд + обувки: за един ден – 50 лв, за два дни – 100 лв, за три дни – 140 лв, за четири дни – 180 лв, за пет дни – 220 лв и за шест дни – 250 лв.
 • Сноуборд: 1 ден – 40 лв, 2 дни – 70 лв, 3 дни – 100 лв, 4 дни – 125 лв, 5 дни – 170 лв.
 • Обувки: за един ден – 25 лв, за два дни – 40 лв, за 3 дни – 55 лв, за 4 – 70 лв, за 5 дни – 89 лв и за 6 дни – 100 лв.

Наем на ски и сноуборд екипировка за деца (икономичен клас):

 • Ски, обувки, щеки (комплект) –  в зависимост от броя дни, наемът е от 20 лв за един ден до 100 лв за шест дни.
 • Ски + щеки: 15 лв за един ден и 70 лв за 6 дни.
 • Сноуборд + обувки: за ден наем – 40 лв, за шест дни – 170 лв.
 • Сноуборд: за 1 ден – 20 лв, за 6 дни 100 лв.
 • Обувки: за ден – 15 лв, за шест дни – 70 лв.

От ски гардероба на Лъки Банско СПА & Релакс освен ски оборудване от икономичен клас предлагат и екипировка от PREMIUM AND SUPERIOR клас.

Цените за наем на този клас екипировка отново са според броя дни на наемане:

 • Ски комплект PREMIUM: наем за 1 ден – 40 лв, за 2 дни – 80, за 3 дни – 110 лв, за 4 дни – 140 лв, за 5 дни – 165 лв и за 6 дни – 195 лв.
 • Ски PREMIUM: за ден – 30 лв, за два – 60 лв, за три дни  – 85 лв, за четири дни – 110 лв, за пет дни – 135 лв, за шест дни – 150 лв.
 • Ски комплект SUPERIOR: за един ден – 55 лв, за два дни – 110 лв, за три дни -150 лв, за четири дни – 190 лв, за пет дни – 220 лв, за шест дни – 240 лв.
 • Ски SUPERIOR: за 1 ден – 40 лв, за 2 дни – 80 лв, за 3 дни – 110 лв, за 4 дни – 140 лв, за 5 дни – 165 лв и за 6 дни – 190 лв.

За да се сдобиете с желаното оборудване за ски и сноуборд по време на почивката си в Банско е необходимо само да се обърнете към служител на рецепцията, където ще получите цялата необходима допълнителна информация.