История на ските

История на ските

Източник снимка:unsplash.com

Карането на ски е един от най-древните начини за придвижване. Според Роланд Хъндфорт, автор на “Две дъски и страст: Драматичната история на ските”, хората са използвали ските като средство за придвижване още през ледниковата епоха. 

Кой е изобретил ските?

Според историците и изследователите, историята на ските започва преди 6000 – 8000 г. пр.н.е. А първата общност, за която се смята, че е използвала ските като начин за придвижване са предците на саамите, коренните жители на Скандинавия. 

Как ските са се разпространили по света няма точни данни, но е факт, че скални рисунки и останки от ски са открити в много райони в Северната част на Европа, та чак до северната част на Китай.

От Арктическия кръг в Норвегия до Русия, Швеция, Финландия и Китай са открити стотици скални рисунки и фрагменти от древни ски датирани от 4000 до 1000 г. пр. н. е.

История на ските

Източник снимка:unsplash.com

От средство за придвижване до участие във военни действия

Първоначално ските са се използвали основно за придвижване от точка А до точка Б и при ловуване на дивеч. А когато древните осъзнали, че ските им дават бързина, гъвкавост и предимство, започнали да ги използват и при разузнаване и военни действия.

За пръв път ски са използвани при разузнавателни действия от Норвежката армия преди битката при Осло през 1200 година. 

Ски войски са били използвани и в Швеция през 1452 година, а от 15 – ти до 17 – ти век ските са били използвани при различни военни действия в Русия, Швеция, Норвегия, Финландия и Полша.

Ски се използват за военни действия и през 20 – ти век. Ски батальони участват и по време на ПСВ и през ВСВ, а ветераните от ски отрядите са сред най-активните в популяризирането на ски спорта по света.

История на ските

Източник снимка:unsplash.com

Ските и модерния спорт и състезанията

Първото ски състезание се провежда в Норвегия през 1767 година. То е с парични награди за победителя и е организирано от норвежката армия. Като структура състезанието наподобява съвременния биатлон, тъй като включвало ски бягане и стрелба по мишени.

През 1843 година се провежда едно от първите състезания по ски бягане извън военните структури. То се провежда в Тромсьо, Норвегия, а през 1860 година в САЩ се провежда първото състезание по ски спускане.

Ските и Олимпийските игри

В началото на XX век карането на ски се превръща бързо в един от най-популярните зимни спортове. 

Това налага през 1924 година да бъде създадена Международната Федерация по Ски, под егидата на която да бъдат провеждани официални международни състезания.

История на ските

Източник снимка:unsplash.com

След създаването на FIS (Международната Федерация по Ски) ските влизат като дисциплина на първите зимни олимпийски игри, които се провеждат през 1924 година в Шампони, Франция. 

И докато в Шампони ските са представени само от най-популярните дисциплини, то в зимните олимпийски игри през 1936 година в Гармиш – Партенкирхен в Германия карането на ски е разделено в няколко категории: ски бягане, биатлон, слалом, ски скокове и други.

История на ските

Източник снимка:unsplash.com

Знаете ли, че…

Фагменти на ски датирани на около 4000 години, открити в Китай представляват парче дърво, което от долната страна е покрито с конски косми.

Birkebeiner, прочутото състезание по ски бягане, което се провежда от 1932 година по маршрут Рена – Лилехамер има интересна история. Според легендите, по време на Гражданската през 1206 година норвежки военни скиори пренасят през планините наследника на краля, който по-късно става един от най-успешните норвежки крале.

През 1716 година войната между руснаци, шведи и норвежци се води предимно на ски.

Голямото популяризиране на ските като спорт идва, след като през 1868 година Sondre Norheim прави революция в дизайна на ските. Дотогава ските са представлявали просто парче дърво, което се е привързвало към ботушите. 

Sondre Norheim открил, че ако извие малко ските, тежестта на скиора се разпределя по-равномерно и ските да се движат по-бързо. Освен това Norheim открил нов начин за закрепване на ските върху обувките, което давало възможност на скиорите не само да се спускат по-бързо по склоновете, но и да скачат, завиват и да правят още куп други маневри.

История на ските

Източник снимка:unsplash.com

През 1928 година Рудолф Летнер от Залцбург, Австрия изобретява стоманения ръб на ските. Това им осигурява много по-добро сцепление на твърд сняг, като същевременно с това позволява на дървото да се огъва естествено.

През 1932 година са изобретени първите трислойни ламинирани ски. Пуснати са на пазара под името Splitkein в Норвегия и като ски Anderson & Thompson в САЩ.

Първият седалков ски лифт е пуснат в експлоатация през 1936 година в Сън Вали, Айдахо, САЩ.

История на ските

Източник снимка:unsplash.com

През 1937 година е разработено лепилото за ски Aerolite, благодарение което се постига революция в конструкцията на ските.

През 1962 година Боб Ланге изобретява и популяризира така познатите ни и днес ски обувки с пластмасова обвивка.

Нововъведенията и новите технологии и материали  от 70 – те години на миналия век променят кардинално дизайна и конструкцията на ските. 

По това време се появява фибростъклото, подобрява се качеството на пластмасата, в производството на ските започват да се използват кевлар, въглеродни, керамични влакна и други високоякостни материали, които подобряват здравината, устойчивостта, амортизацията и усукването на ските. 

Синтерованият полиетилен започва да измества екструдирания полиетилен като основен материал за производство на ски.

История на ските

Източник снимка:unsplash.com

Ски курортите в Европа започват да се развиват активно едва, след като ски влековете и лифтовете стават популярни. Това се случва в края на 30 – те години на 20 – ти век. Едни от най-престижните и популярни ски курорти в Европа са в Швейцария, Франция, Австрия, Словения, Германия, Банско (България) и много други.

История на ските

Източник снимка:unsplash.com