Има ли разлика между СПА и уелнес

СПА и уелнес са два термина, които често са използвани като синоними. Това идва от факта, че и двата са свързани със здравословния начин на живот и са съществена част от него. Това обаче съвсем не означава, че имат едно и също значение.

СПА  предлага набор от услуги за красота и грижа за тялото, докато уелнес услугите се концентрират предимно върху най-различни видове практики за добро психическо и физическо здраве. В днешно време е често срещана практика тези две услуги да се развиват съвместно.

Уелнес включва разнообразни базирани на медицината услуги, а СПА е място за релаксация. Освен това в определени кръгове уелнес се определя като необходимост, докато СПА – като лукс.

Има ли разлика между СПА и уелнес

Какво е СПА?

Думата СПА произлиза от латинския израз Sanus per aquam и означава здраве чрез вода, а лечебните ефекти на природните богатства върху човешкото тяло са уникални. 

По дефиниция СПА са услуги или обекти, които са предназначени за подобряване на емоционалното, физическо и ментално здраве и релаксация чрез чрез качествено СПА оборудване.

Голям брой СПА хотели предоставят широка гама от услуги и изживявания – от основна процедура на лицето до луксозен масаж на глезените.

Видовете СПА процедури са например:

 • Масажи – релаксиращи, тонизиращи и терапевтични;
 • Ароматерапия – използват се етерични масла за подобрение на физическото и емоционално състояние чрез вдишване, масаж или вана;
 • Балнеотерапия – извършва се посредством вода обогатена с минерали;
 • Терапии с глина – чрез използване на натурални продукти се постига детоксикация и подхранване на кожата;
 • Лечебни СПА терапии – включват различни методи за лечение на определени заболявания или дискомфорт, които могат да се комбинират;
 • Антистрес процедури – специални терапии за релаксация и намаляне на нивата на стреса.

СПА терапията действа успокояващо на нервите и ума, облекчава хронични болки и лекува редица заболявания. Тя одобрява кръвообращението и повишава притока на кислород до крайниците и подобрява качеството на съня.

Не на последно място, СПА процедурите действат ефективно върху клетките, което се забелязва чрез освежаване, изглаждане и регенериране на кожата.

Има ли разлика между СПА и уелнес

Какво е Уелнес?

Терминът идва от английски, където wellness означава да си добре. Терминът обхваща идеите за добро физическо и психическо здраве, включващо обикновено здравословен начин на живот, добра диета и упражения.

Уелнес е избор за начин на живот, където човек избира целенасочено да се стреми към постигане на благополучие. Или иначе казано – уелнес ни учи да приемаме грижата за здравето си като начин на живот.

За да се случи това е нужно да се усвои поведение на грижа към себе си в социален, духовен, емоционален, физически и интелектуален, екологичен и професионален аспект.

Емоционален уелнес

Емоционалният уелнес позволява пълно възстановяване на емоционалното здраве. Той помага на човека да разбере чувствата си, да повиши осъзнаването си,  да регулира емоционалната си стабилност и да разбере собствените си граници. 

Освен това помага за свързване на чувствата на уважение, доверие и честност по един здравословен начин.

Физически уелнес

Много е важно холистичното лечение да обърне внимание на постигането на добро здраве в чисто физическия смисъл на думата

Редовните упражнения и здравословната диет, добрият сън и избягването на вредни навици са в основата на физическия уелнес.

Духовен уелнес

Духовното лечение има за цел да осигури баланс чрез съчетаване на външния и духовния свят. То се ръководи чрез създаване на хармония във връзката на вътрешния свят с околната среда.

Все по-популярно е днес този вид благополучие да се постига чрез практики като йога, медитация, осъзнато живеене, както и различни форми на философия и религия. 

Социален уелнес

Чрез създаване на баланс във вътрешния свят на личността, свързан със семейния живот и околната среда, се развива способността за активно установяване на връзка с другите

Това подпомага формирането на социално здравословни отношения, които се основават на комуникация и отношения, базирани на мир и доверие.

Екологичен уелнес

Той събужда осъзнаването за живота в спокойна, безопасна и чиста среда и гарантира, че това развитие продължава през целия живот. 

Това включва изпълнението на всички изисквания, които отговарят на индивидуалните нужди – работа в здравословна среда, достъп до чист въздух, консумация на естествена храна, подходящи условия за живот у дома, безопасност и поддържане на добро здраве.

Професионален уелнес

Професионалния уелнес обхваща умението за постигане на баланс в работната среда и усвояването на добри взаимоотношения на работното място. 

За форма на уелнес може да се счита разумният баланс между лични и работни ангажименти, установяването на граници и удовлетворението от работата като цяло.

Има ли разлика между СПА и уелнес

Спа и уелнес в Банско

Лечебният туризъм дава на почиващите възможността да съчетаят полезното с приятното. Благодарение на него хората се стремят да използват почивката си за възстановяване на здравето и духа си със СПА или уелнес процедури, които ги свързват с природата.

Банско е един от най-добрите курорти на Балканите. Освен че е идеален за практикуване на различни зимни спортове, градът е и предпочитано място за семеен отдих и най-различни процедури.

В града можете да намерите както малки и уютни хотели, така и луксозни апартаменти, които предлагат разнообразни SPA и wellness процедури.

Достатъчно е да изберете желания СПА център и да се отдадете на грижа за себе си.

Уелнесът като начин на живот

Уелнес начинът на живот не е временна диета за отслабване или друга естетическа цел, а решение за промяна на живота, кото се фокусира върху укрепването на тялото отвътре навън.

Той е изборът който правим всеки ден за воденето на по-добър, пълноценен и здравословен живот. 

Можем да постигнем оптимално здраве, само когато всичките му измерения (психическо, духовно, екологично, физическо и т.н.) са балансирани и всяко едно е в оптималното си ниво.

Когато тези сфери и техните взаимодействия се обединят ще помогнат да се води един качествен, свободен от болести и стрес живот.

Има ли разлика между СПА и уелнес

Апартхотел Лъки Банско – място за истински релакс

Апартхотел Лъки Банско е едно изключително място, което ще ви потопи в света на здравословните СПА процедури.

Той ще ви пренесе в състояние на блажена релаксация със своите модерни съоръжения и професионални процедури за уелнес и СПА. 

В СПА центъра на Лъки Банско ще се насладите на:

 • Авторски СПА ритуали;
 • Масажи;
 • Парни бани;
 • Сауни;
 • Био басейн;
 • Солен басейн;
 • Козметични процедури;
 • Ледена стая;
 • Солна стая;
 • Водно легло и много други.

Когато сте обкръжени от кристално чист въздух и забележителна красота е сигурно, че ще забравите стреса от ежедневието. Комбинацията от планински климат и разнообразни процедури и терапии може да ви отпуснете напълно, за да се освободите от задържаното напрежение през последните месеци.

Има ли разлика между СПА и уелнес

Често задавани въпроси

Кога е световният уелнес уикенд?

Световният ден, в който се почита значението на уелнес за доброто качество на живот се отбелязва всяка година през втората събота на месец юни. Той се отбелязва в повече от 170 страни по света.

Кога е удачно да се отдадете на СПА?

Най-доброто време за СПА почивка е сега! Няма значение какви са сезонът и метеорологичните условия. Ако имате нужда от доза релакс, значи ви е време за СПА.