Често задавани въпроси (ЧЗВ)

БИО плувни басейни в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

1. Въпрос: Какво е СПА хотел?

Отговор:

СПА хотели са тези, които имат СПА центрове, заемащи мин. 20% от площта на хотела и които предлагат различни процедури – класически или нетрадиционни, целящи подмладяване, разкрасяване, психично и физическо здраве, релакс и антистрес. През януари 2016 г. излезе специална Наредба на МТ, в която се посочват конкретните изисквания за сертифициране на СПА центровете, което след това дава правото да се нарече един хотел в Банско – СПА.

В днешно време да посещаваш СПА хотели или центрове се е превърнало нещо много модерно, но и полезно.

Има две версии за произхода на думата. Според едната древните римляни използвали израза “Salus per aquam” (SPA), и така описвали термалните извори, с помощта на които третирали различни видове заболявания.

Според др. източници, терминът произлиза от името на известният белгийския град Спа, който през 16-ти век е бил известен навсякъде по света с минералните си извори и като място за почивка и възстановяване на физическите сили на организма, зареждане с положителна енергия, лекуване на заболявания и профилактика.

Ако искате да възстановите силите си в модерен и функционален СПА център, посетете Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс. Хотелът предлага истинско СПА с над 28 терапии, биобасейни без хлор, солна стая, ледена стая. Хидротерапия с най-съвременна комбинирана тангенторна вана, калотерапия с лечебна кал от Кюстендил, хидромасажни душове, фиш масаж, 6 вида сауни и парни бани, джакузи, фитнес.

Lucky Bansko | Снимка на спалня в Апартамент Екзекютив+

2. В: Какво означава двойна стая в хотел?

О:

Двойната стая е за двама гости. Двойната стая в хотел е за настаняване на двама гости, като може да бъде с две отделни легла или спалня.

В апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс има студия, които са аналога на двойна стая. Студията са по-големи като квадратура и имат изцяло оборудван кухненски бокс.

Снимка на Студио Лукс | Lucky Bansko SPA & Relax

3. В: Какво е студио в хотел?

О:

Студиото в хотел разполага с кухненски бокс. Студиото е едностайно помещение, което разполага с две отделни легла или легло тип спалня, баня с тоалетна и изцяло оборудван кухненски бокс.

Фасада и детска площадка в Лъки Банско | Lucky Bansko

4. В: Колко стаи има хотел Лъки Банско?

О:

Хотел Лъки Банско има 115 стаи. Хотел Лъки Банско има 67 Студиа и 48 апартамента и всички те имат напълно оборудван кухненски бокс, баните с вана, SOS система и телефон.

Снимка на фасадата | Lucky Bansko SPA & Relax

5. В: Колко струва стаята в хотел Лъки Банско?

О:

Стая в хотел Лъки Банско струва 65 евро и включва: закуска, ползване на СПА центъра, детски клуб с детегледачки, паркоместа, 24-часово обслужване на рецепция.

Дневна стая на Екзекютив апартамент | Lucky Bansko SPA & Relax

6. В: Колко струва двойната стая в хотел Лъки Банско?

О:

Двойната стая в хотел Лъки Банско струва 65 евро. В цената на двойната стая се включват нощувка със закуска и безплатно ползване на СПА центъра.

Релакс в апарт хотел Lucky Bansko SPA & Relax

7. В: Хотел Лъки Банско има ли СПА?

О:

Хотел Лъки Банско има СПА център. Хотел Лъки Банско има съвременен СПА център с многобройни атракции, включително БИО басейни.

Борислав Малинов снимка | Lucky Bansko Spa & Relax

8. В: Кой е собственикът на хотел Лъки Банско?

О:

Борислав Малинов е собственик на хотела.

Той е завършил УНСС, специалност икономика и управление на търговията. Започва бизнеса си през 1993 г. с ЕТ „Политрейд“, впоследствие основава една от най-големите компании в България за изкупуване и рециклиране на отпадъци – „Норд“ Холдинг.

От 1995 г. до 2003 г. е управител на „Норд холдинг”, една от водещите фирми в сферата на търговията и рециклирането на отпадъчни метали в България. Управител и съдружник в строителна фирма „Стройконсулт” ЕООД и консултант по икономическите и финансовите въпроси в „Лъки Банско“, част от холдинговата структура на „Норд холдинг” ООД.

Малинов е бил председател на Българската асоциация по рециклиране от 2006 до 2010 г. и заместник-председател до септември 2011г., когато отново бива избран за ръководител на асоциацията.

Градина с цветя в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

9. В: Какво да видим в Банско? / Какво може да се види в Банско?

О:

В Банско има много забележителности – природни, културни, исторически. Градът се намира в подножието на Пирин планина, по-голямата част от територията на която е част от национален парк Пирин, който е под защитата на ЮНЕСКО.

В Банско има исторически музеи, много старинни къщи със запазена архитектура, църкви, паметници, посветени на видни български възрожденци.
Има и места за развлечение. През зимата има прекрасни условия за зимни спортове.

Рилски манастир близо до Банско | Lucky Bansko

10. В: Какво да посетим около Банско? 

О:

Има много интересни места, които си заслужава да посетите:
– Рилски манастир, Роженски манастир и Рупите;
– Селища архитектурни резервати – Лещен, Ковачевица;
– Можете да посетите Мелник – най-малкият град в България, с уникален природен феномен пясъчни пирамиди. Там можете да опитате известното Мелнишко вино;
– Посещение на традиционна етно къща в село Г. Драглище;
– Посещение на църква от 18 век в с. Добърско – Храмът „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“;
– Парк за танцуващи мечки в гр. Белица;
– Пешеходни турове в Пирин;
– Конна езда в с. Бачево;
– Пейнтбол в околностите на Банско;
– Рафтинг по р. Струма;
– Риболов в околностите на града;
– Да играете голф в Пирин голф.

Планински пейзаж от Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

11. В: На каква надморска височина е Банско?

О:

Височината е 927 м. над морското равнище, в северното подножие на Пирин планина.

Скиори всички възрасти | Lucky Bansko SPA & Relax

12. В: Колко ски писти има в Банско?

О:

Общият брой на пистите е 16.

Ски пистите на Банско са изградени в две основни местности – „Чалин валог“ и „Шилигарника“ (1700 – 2500м), в северните склонове на Пирин, на около 10 км. от града. Те са лесно достъпни, на около 25 минути с новия лифт „Гондолата“, който е с начална станция в Банско. Общата дължина на пистите и ски пътищата е 75км. От тях: писти за начинаещи – 35%, писти за напреднали – 40%, писти за опитни – 25%. Местоположението им позволява много комбинации и спускания с разнообразна трудност и наклон.

На разположение на скиорите и сноубордистите са 75 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти, както и 22 километра /седалкови 13.2 км, влекове – 2.4 км и кабинков – 6.2 км/ модерни лифтови съоръжения с голям капацитет, които транспортират бързо и удобно до началото на всяка писта.

Модерен кабинков лифт – гондола с осем места, извозва скиорите от града до Бъндеришка поляна с капацитет 2 400 души на час. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 100% от трасетата, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май.
Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 990 м.

Ски центърът предлага и чудесен 16 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.

Селфи на ски лифт в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

13. В: Колко струва лифта в Банско?

О:

Еднодневната лифт картата за възрастен през зимен сезон 2016/17 струваше 58 лв.

Снимка на щастливи скиори | Lucky Bansko SPA & Relax

14. В: Кога започва сезонът в Банско?

О:

Сезонът в Банско започва в средата на декември с пищно парти.

Lucky Bansko SPA & Relax | Снимка на джаз фест

15. В: Кога е джаз фестивала в Банско?

О:

Джаз фестивала в Банско в винаги през август, обикновено в първата половина на месеца.

Супермодерен ски курорт Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

16. В: Кога е световното по ски в Банско?

О:

Първата Световната купа по ски в Банско беше на 27 и 28 февруари и 1 март 2015 г. През 2018 г. в Банско ще има Световна ски купа по сноуборд.

На ски в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

17. В: До кога е ски сезона в Банско?

О:

Сняг в Банско има до края на април, но ски сезонът приключва в началото на април.

Парен локомотив в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

18. В: Как се стига до Банско?

О:

Банско е на 150 км от София, на 220 км от Солун, на 600 км от Истанбул, от Белград – 540 км, от Скопие – 200 км, от Букурещ – 600 км.
– От София до Банско се стига за по-малко от 2 часа по международен път Е 79 /120 км магистрален път/, от който само един отрязък от 40 км не е магистрала.
– По въздух – летище София и Пловдив.
– С автобус – има редовни автобусни линии до най-главните градове в България.
– С теснолинейката от Септември до Банско.

Байкушева Мура | Lucky Bansko SPA & Relax

19. В: Как се стига от Банско до Байкушевата мура?

О:

Байкушевата мура се намира непосредствено до асфалтирания път, който свързва Банско с двете хижи Бъндерица и Вихрен. До дървото може да се стигне по маркираните пътеки към х. Бъндерица и х. Вихрен за около 4.30 часа пеш. До Байкушевата мура може да се стигне и с автомобил по шосето за около 15 км от града.

Байкушевата мура се намира на 1930 м. н. в. в Пирин планина. Расте в близост до хижа Бъндерица и хижа Вихрен. През 2004 г. е направено възстановяване на ландшафта около дървото с цел неговото запазване.

Снимка на входа отвън | Lucky Bansko SPA & Relax

20. В: Къде да паркирам в Банско?

О:

Лъки Банско предлага два безплатни открити паркинга до хотела, с видеонаблюдение. Хотелът има и закрит гараж за паркиране.

Ако искате да използвате платените паркинги към община Банско, моля да ги потърсите на адрес:
– ул. „Цар Симеон” – от ул. „Виктор Юго” до ул. „България” и от пл. „Никола Вапцаров” до кръстовище с ул. „Иконом Чучулайн”;
– ул. „Пирин” – от кръстовище с ул. „Отец Паисий” до площад „Възраждане”;
– ул. „Иван Вазов” – от служебния паркинг на общината до ул. „Цар Симеон” и ушерението между двете улици;
– уширение (паркинг) – между ул. „Виктор Юго”, ул. „Димитър Талев” и ул. „Луи Пастьор” (зад поликлиниката).

Главен вход на хотел Lucky Bansko SPA & Relax

21. В: Къде да почиваме в Банско?

О:

Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс е прекрасно място за почивка през всички сезони. Това е хотелът, в който ще получите гарантирано качествен продукт, максимални удобства, много грижи и перфектно обслужване от целия персонал на хотела.

В Банско има над 350 хотели и места за настаняване, с различна звездна категория и много голяма ценова разлика в предлаганите услуги.

Снимка на Леонардо Ресторант | Lucky Bansko SPA & Relax

22. В: Къде да ядем в Банско?

О:

В Банско има много места, където можете да похапнете вкусно. Ако желаете да опитате наистина вкусни ястия, приготвени с био продукти, посетете ресторант Ле Бистро в Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс. През лятото, само срещу 24 лв ще можете да си изберете 3 ястия от менюто на ресторанта. През зимата цената е 30 лв за 3 ястия по избор, но има вкусни разядки в 4 варианта с ароматен, прясно изпечен хляб, които се поднасят на всеки гост.

Водата, която Ви поднасят в ресторант Ле Бистро, е канген вода и е безплатна.

Ако обичате италианската кухня, задължително посетете ресторант Леонардо, който е част от Лъки Банско. През лятото можете да се насладите на прекрасния открит басейн на аква комплекса, да хапнете вкусна пица или да поръчате разхладителен коктейл. През зимата е уютно около камината, а ястията са превъзходни.

Цените са по-високи, но обслужване е повече от перфектното и си струва. Кухнята е по оригинални рецепти, пастата, десертите и сладоледа също се приготвят на място и не са полуфабрикати.

Предстои откриването на алпийски ресторант Фондю – първият в Банско.

В ресторантите на Лъки Банско можете да намерите и вкусна безглутенова храна и хляб, което не се среща толкова често.

Конни спортове | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

23. В: Какъв е климатът/времето в Банско?

О:

Климатът е планински, с отлични условия за зимни спортове.

Първият сняг пада в началото на декември и снежната покривка се задържа до края на април. Лятото е топло, с хладни вечери.

Стара снимка на град Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

24. В: Кога Банско става град?

О:

През 1912 г., след освобождаването на Банско от турско робство, будни общественици от Банско подават петиция до Народното събрание. Това е годината, в която Банско официално се обявява за град.

През ХV-ХVІ в., няколко махали се обединяват и формират Банско като едно селище. За първи път срещаме документално свидетелство за Банско в османски регистър на джелепкешаните (овцевъдите) от 1576 г.

Подем в икономически и духовен аспект има през ХVІІІ в. и ХІХ в., което се вижда в актовете на местното самоуправление. Банската българска община е основана около 1850 г., като продължение на сформирания през 1833 г. общоселски обществен съвет за изграждане и изписване на църквата „Св. Троица” (осветена през 1835 г.).

Карта на Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

25. В: Къде се намира Банско на картата на България?

О:

Банско се намира в Югозападна България, на около 80 км. от Гръцката граница, Ексохи /около 1,5 ч. с автомобил/.

Банско е разположен в северното подножие на планина Пирин. Градът се намира на 925 метра надморска височина, на 150 км от София и 96 км от Благоевград.

Шатъл до центъра | Lucky Bansko SPA & Relax

26. В: Къде спират автобусите в Банско?

О:

Автобусите в Банско спират на автогарата. Автогарата в Банско се намира на 500 метра от центъра на града. Автогарата се намира на главен път 19. Автогарата е само на 3 мин. пеша от Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс.

Велосипедисти в планината | Lucky Bansko SPA & Relax

27. В: В коя област е Банско?

О:

Банско се намира област Благоевград. Банско е разположен в Югозападна България, в близост до Разлог и е административен център на община Банско.

Красиво езеро в Пирин планина | Lucky Bansko SPA & Relax

28. В: В коя планина се намира Банско?

О:

В Банско се намира планината Пирин. Банско е разположен в полите на планина Пирин, но е само на 15 км/16 мин. от местността Предела, къдетио се събират 3 планини – Пирин, Рила и Родопите.

Активна почивка в планината | Lucky Bansko SPA & Relax

29. В: Коя река минава през Банско?

О:

През Банско минава река Глазне. Река Глазне, с дължина 11 км, е съставена от 2 реки – Бъндерица и Дамяница.

Основаване община в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

30. В: От къде идва името на Банско?

О:

Името на Банско произлиза от името на един от първите заселници в района – Баньо Маринов. Баньо Маринов е български революционер, един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание.