Бременните и зимните спортове

Бременните и зимните спортове

Източник снимка:unsplash.com

Обичате зимните спортове, но сте бременна и се питате дали можете да продължите да ги практикувате или трябва да се откажете от тях, докато родите.

Всъщност, никой не може да ви забрани да практикувате любимите си зимни спортове, но едва ли ще откриете лекар, който би ви препоръчал да го правите.

Казваме това не защото искаме да ви откажем изобщо от спортните активности по време на бременност, а защото някой от зимните спортове могат да са опасни както за вас, така и за бебчето, което носите в утробата си.

Бременните и зимните спортове

Източник снимка: pixabay.com

Бременните и зимните спортове – Кои спортове можете да практикувате и кои не е препоръчително?

Ски и сноуборд

Дори и да имате голям опит върху ските или сноуборда, тези зимни спортове могат да бъдат рискови както за вас, така и за бебето ви.

Защо?

На първо място те изискват баланс, а той е трудно да бъде постигнат, тъй като по време на бременност промените в тялото ви са доста големи. Коремчето ви нараства, гъвкавостта ви намалява, движенията ви стават по-бавни и наддавате на тегло. 

Всички тези промени изместват центъра ви на баланс и рискувате да паднете, което може да доведе не само до нараняване, но и до спонтанен аборт.

Освен това, ако паднете рискувате да получите по-лесно някоя фрактура, тъй като докато сте бременна бебето черпи от калциевия ви запас и костите ви са по-крехки.

И още нещо. По време на бременността потреблението ви кислород се увеличава постоянно, за да задоволи нуждите от кислород на бебето в утробата ви. За да може да се справи, тялото ви отделя хормони, които да подпомогнат белите ви дробове да “работят” по-добре. 

При нормална надморска височина това не е проблем, но при височина от 1500  – 1800 метра ще започнете да усещате липсата на кислород, тъй като на тази надморска височина въздухът е по-разреден. А както знаете, пистите са разположени на по-голяма надморска височина, което означава, че ще дишате по-тежко и по-трудно.

И все пак: След консултация с лекаря, който проследява бременността ви и ако той ви разреши, можете да практикувате каране на ски през първите четири месеца от бременността. 

Добре е, ако решите да покарате още малко да избирате тихи зимни курорти, да карате по писти за начинаещи (без големи наклони) и да се спускате само, когато няма много хора по пистата.

Бременните и зимните спортове

Източник снимка:unsplash.com

Пързаляне с кънки или фигурно пързаляне

Като бъдеща майка е добре да забравите за пързалянето с кънки, докато не родите. Съветваме ви това, тъй като падането върху леда може да има много сериозни последствия както върху вас, така и върху плода, който носите в утробата си.

И все пак: Както току-що отбелязахме пързалянето с кънки или фигурното пързаляне по време на бременност не е препоръчително, но ако все пак решите да го практикувате е добре да го правите само през първите три месеца от бременността.

Пързаляйте се с голямо внимание и избирайте пързалки, на които няма големи струпвания от хора. Прекратете практикуването на любимия си зимен спорт веднага щом прехвърлите първите три месеца.

Бременните и зимните спортове

Източник снимка:unsplash.com

Каране на шейни

Това е още един зимен спорт, с който трябва да се разделите, докато сте бременна. Карането на шейни е опасно за плода, който расте във вас, тъй като скоростта, с която се спускат шейните е доста висока, а рязкото спиране и падането от шейната са сред нещата, които няма как да предвидите.

Препоръки

Ако сте с приятели или семейството си на почивка в планината по-добре ги оставете да се забавляват с шейните, а вие останете в курорта и си направете една добра, приятна и ненатоварваща разходка. Не рискувайте излишно да се нараните и после да съжалявате цял живот.

Ски бягане

Ски бягането е един от малкото зимни спортове, който можете да практикувате до шестия и началото на седмия месец от бременността.

Всъщност, този зимен спорт може да бъде доста полезен за бъдещите майки, тъй като “работи” за всички мускулни групи в тялото и подпомага дишането.

Препоръки

Практикувайте ски бягане на средна надморска височина и при умерен наклон. Не се претоварвайте и си давайте често почивки, в които приемайте достатъчно вода. Хапвайте си и някое протеиново блокче. Влезете ли в седмия месец прекратете ски бягането и се ограничете основно до разходки.

Бременните и зимните спортове

Източник снимка: pixabay.com

Ходене със снегоходки

Ходенето със снегоходки е чудесна спортна активност за практикуване по време на бременност. Казваме го, тъй като в сравнение с останалите зимни спортове е по-безопасен и можете да го практикувате буквално до деня преди раждането. 

Освен това е доста добра тренировка, тъй като натоварва мускулите на краката, седалището и вътрешната част на бедрата повече отколкото обикновеното ходене.

Препоръки

Ако досега не сте практикували ходене със снегоходки, правете разходите си само на равен терен, за да намалите рисковете от падане до минимум. При избора на снегоходки е добре да се съобразите с теглото си, теренът, на който ще ги използвате и тяхната форма и “плаваемост”.

Бременните и зимните спортове

Източник снимка:unsplash.com

Видео: https://maternitycomfortsolutions.com/is-snowboarding-safe-during-pregnancy/ 

Предпазни мерки, които е добре да вземете, когато сте в планината

Изберете зимен курорт, който се намира на средна надморска височина

Както казахме малко по-горе, колкото по-високо се намирате, толкова по-трудно ще ви е да дишате, тъй като въздухът е по-разреден. За да се чувствате удобно и комфортно по време на почивката си, преди да резервирате хотел се поинтересувайте на каква надморска височина се намира курорта.

Излизайте навън добре екипирани

В планината температурите падат внезапно. Затова е добре винаги, когато излизате извън хотела да сте облечени в топли, водонепропускливи дрехи. Носете със себе си и малка раничка, в която сложете по един допълнителен чифт топли вълнени чорапи, пуловер, шапка и ръкавици.

Бременните и зимните спортове

Източник снимка: pixabay.com

Пазете се от слънчевите лъчи

При бъдещите майки излагането на слънце освен другите вреди може да причини появата на кафяви петна по лицето. Поради това е добре да използвате слънцезащитен крем с висок фактор винаги, когато излизате на открито.

Ако можете, ограничете излизането си през часовете с максимално слънцегреене и не забравяйте, че количеството на UV лъчите се увеличава с 10% на всеки 1000 метра надморска височина.

Хранете се добре

Бременността, адаптацията към надморската височина, както и допълнителната физическа активност изискват да увеличите приема на антиоксиданти и микроелементи. Казано иначе, добре менюто ви да е балансирано и  в него да присъстват всички хранителни групи, тъй като това е полезно както за вас, така и за бебето ви.

Ако излизате на разходка в планината в раницата си носете винаги достатъчно вода, сандвич или поне някоя протеиново блокче, шоколад или бисквити.

Бременните и зимните спортове

Източник снимка:unsplash.com

Винаги се консултирайте с лекаря си

Без значение дали искате да практикувате любимия си зимен спорт или искате да отморите в някой зимен курорт, преди да направите каквото и да е съветваме ви да се консултирате с лекаря си. 
Тъй като той следи бременността ви от първия ѝ ден може да ви даде най-правилните насоки кой от зимните спортове можете да практикувате, в колко напреднала бременност да го практикувате и дали изобщо почивката на планина е подходяща за вас в този момент.