40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Забележителностите в Банско

Банско не е голям град, при това е компактен. Туристите обаче ги очакват толкова много забележителности в Банско, че един ден не стига, за да се обходят всички и да се научат интересните истории, които „разказват“. „Задължителна спирка“ сред многобройните забележителности в Банско е Музейният комплекс. Той е ансамбъл от самостоятелни обекти, всеки от които е акцент във всички туристически обиколки.

Музеен комплекс в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Многото исторически забележителности в града създават особена атмосфера, която потапя гостите в различни исторически времена, показва интересен бит и народностен дух,  красиво изкуство, среща ги  със забележителни  личности, оставили ярка следа в развитието на България – в нейната история, вяра, култура.

Църквата “Света Троица” – Най-голямата църква преди „Александър Невски“

Туристите, които посещават града, не бива да пропуснат църквата „Света Троица” – една от най-уникалните забележителности в Банско. Преди да бъде построена „Св. Александър Невски” в София, банската църква е била най-голямата не само в България, но и на Балканите – освен партер, има и два етажа балкони. А на главния й вход посетителите виждат и кръст, и полумесец – като символ за съжителството на религиите.

Строителството на „Света Троица” в Банско започва през 1833 година, през 1835 храмът е завършен. Построен е само от местни майстори и е шедьовър на Възраждането ни – и като архитектурно решение, и като художествено оформление със стенописите, иконите, дърворезбата, подредбата.

Църква Света Троица в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Има много интересни факти около построяването на църквата. Мястото за градежа й в центъра на града е лично дарение от тогавашния  кмет Лазар Герман или Дядо Лазко, както са го наричали, макар че тогава нямал даже 50 години. Строежът е направен с много дарения – от 270 фамилии, и още 1081 души, дали индивидуална лепта.

30-метровата камбанария с 4 камбани е издигната по-късно – през 1850 година. На нея през 1866 година е монтиран часовник, изработен от местен самоук майстор.

Самият градеж е съпътстван с множество перипетии и хитроумни ходове, за да се стигне до успешен завършек. През турското робство християнските църкви не е можело да се вдигат на височина, за да не се набиват на очи. Затова са се вкопавали на дълбочина в земята. Освен това е трябвало да са встрани от представителните места. Да съградиш църква в центъра на града, при това толкова огромна, е било немислимо. Банскалии обаче са успели да го направят, като дошлите тук туристи могат да разберат в подробности всички перипетии.

Музеен Комплекс Банско

Мемориалът на Паисий

На Паисий Хилендарски тук е издигнат съвременен Мемориал. Сградата е нова, модерна, отворена е за туристи през 2008 година. Предвидена е да може да се илюстрира нагледно и подробно живота и изключително значимото за България дело на великия възрожденец. Построена е на мястото на къщата, в която Паисий е роден и живял. Работи от вторник до събота от 9 до 13 часа и от 14 до 17, почивните дни са неделя и понеделник.

Мемориал на Паисий в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

В Мемориала са направени възстановки. Килията в Хилендарския манастир, където Паисий пише епохално значимата „История славянобългарска“, е възпроизведена с точно копие. Другата възстановка е на малката църквица, в която духовникът е общувал с Бога – параклисът „Св. Иван Рилски“. Разказано е и за братята му – игуменът Лаврентий и Хаджи Вълчо, които са сподвижници на Възрожденското дело.

Няма друго място, където човек по такъв уникален начин да докосне до живота на Просветителя, да се потопи във времето и атмосферата на онзи исторически момент.

Музей на Неофит Рилски

Музеят на Неофит Рилски, който полага основите на светското образование у нас,  работи от 9 до 12 и от 13 до 17 часа без вторник, когато е почивен ден. Всеки първи понеделник от месеца входът е безплатен.

Музей на Неофит Рилски в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Музеят е в родния дом на Неофит Рилски. Сама по себе си къщата е много интересна, защото онагледява как се е строило в Банско през Възраждането – етажи, обособени помещения, включително и скривалище. Тук са показани материали от многостранната народополезна дейност на Неофит Рилски като просветител – съставяни и издавани учебници, пособия, преводи, също и издания от личната му библиотека.

Музей на Никола Вапцаров

Музеят на видния поет Никола Вапцаров  работи от 8.30 до 13 и от 14 до 18 часа, като всеки последен понеделник от месеца посещенията са безплатни. Този музей е отворен през 1952 г. във връзка с Международната награда за мир, с която е удостоен Вапцаров. Музеят е обновяван няколко пъти, включени са съвременни методи за поднасяне на информация на посетителите. Прожектират се подбрани видеофилми, има ефектно осветление и специално озвучаване.

Изложбата на икони

Постоянната експозиция на икони представя Банската художествена школа. Възникнала през духовния подем на Възраждането, тя е с ярко присъствие в българската култура през 18 и 19 век. Банската школа е със съществен принос не само в църковната живопис, но и в дърворезбата и архитектурата.

Експозицията включва оригинални икони, показани са и копия на стенописи, има и църковна утвар. Изложбата е в бивш метох от 1749 г., който е съхранен в автентичния му вид. Работното време е от 9 до 12 и от 13 до 17.30 часа без неделя и понеделник. Безплатните посещения са всяка втора сряда всеки месец.

Веляновата къща

Веляновата къща е много интересна за разглеждане – съчетанието на стопанска и жилищна част, вътрешно разположение на жилищните помещения и връзките между тях, входове, изходи. Тя е и типична, и уникална, не само от най-посещаваните забележителности в Банско, но и национален паметник на културата. Типична е, защото показва как са се строяли къщите в Банко през Възраждането. Когато банскалии се замогват, отварят се към света, но времето е несигурно.

Веляновата къща в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Къщите са били като крепости. Дебелината на зидовете е над метър, прозорците са малки със здрави решетки, връзките между стаите са объркващи за незапознатия, има и скривалище. В същото време тя е много интересна с уникалната си дърворезба и стенописите. Отворена е от 9 до 13 и от 14 до 17 часа с почивни дни неделя и понеделник. И тук всеки месец има безплатно посещение – всяка първа сряда.

Радонова къща

Радоновата къща е една от забележителностите в Банско, чието начало започва от 19 век., а изложбите в нея са нагледен разказ за Банско – от възникването му, до 1912 година, когато градът е освободен от турско робство. Тук са представени находки, намерени при археологични разкопки в района. Има предмети още от времето на траките, от античността, средновековието. Етнографската изложба с многобройни експонати представя бита, обичаите и изкуството на банскалии.

Археологическите забележителности в Банско

Сред многобройните забележителности в Банско са и откритията при археологически разкопки в района. Особено ценни са откритията, направени през последните 10-12 години. Като цяло тук са намерени останки от над 100 крепости, селища, светилища, некрополи и т.н., някои от които са още от древността.

Археологически забележителности в Банско | Lucky Bansko

Проучванията показват, че местата в непосредствена близост  около Банско са били населени  още от III -II хил.пр.Хр. Сред откритите гробове има на лечител от 2 век с необходимите атрибути за дейността, както и на римски легионер в късно-античен некропол.

Сред обредните места е тракийско светилище, използвано за ритуали и в по-късни времена. Има и три християнски базилики от 4-5 век от новата ера, което показва, че християнството е навлязло тук сравнително рано. Както е известно в историята, тези земи влизат в територията на Българската държава влизат през 864 г., когато е сключен договор с Византия да отстъпи земите по част от течението на Струма и Места.

Археологически разкопки в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Местността Св. Иван

Освен че разкриват местната история,  някои от археологическите забележителности в Банско са от национално значение. В местността Св. Иван е намерен най-големият  у нас досега късно-античен център за производство на керамика. При това пещите от 4-5 век са добре запазени. Проучвания се извършват и в откритите укрепления в местностите Св. Никола и Ситан Кале. Едното е на 4,5 километра от Банско, другото – на 3,5. До обекта е осигурен достъп на туристи, има и зони за отдих.

Местността Св. Никола

В Св.Никола проучванията започват през 2003 година. Оказва се, че селището-крепост е било презастроявано и ползвано през много епохи. Тук са намерени монети от 4 век пр.Хр. до 18 век от новата ера. Откритите от различни времена предмети на бита и скъпи украшения сочат, че населението тук е било заможно.

Ситан Кале

Изследванията на „Ситан кале“ – късно-антична крепост, започват през 2013 година. Откритията досега показват, че е била населена  от 3 до 14 век от новата ера. Туристите могат да достигнат до разкопките по специално направена пътека.

Природните забележителности в Банско

Банско е в подножието на Пирин и тук планинската природа е безкрайно красива. Освен това обаче в района има и природни феномени, които по своята уникалност са от национално и световно значение.

Така тук има редица защитени природни обекти. Сред тях са водопадите Юленски, Бъндеришки и Демянишки скок, пропастната пещера Бъндерица, интересното скално образувание Сватбата.

Байкушевата мура в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Особено място сред природните забележителности в Банско заема Байкушевата мура. Тя е на повече от 1300 години и в България няма по-старо иглолистно дърво. Размерите на Байкушевата мура са много внушителни – 26 метра височина при диаметър диаметър 2,48 метра. Обиколката й пък е 7,80 метра.

Многобройни са възможностите за досег с природни забележителности в Националният парк Пирин, който започва недалеч от Банско. Тук биологично разнообразие е голямо, има и забележителни природни образувания. Паркът е включен в програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО. От тук минава и евромаршрут Е4, който започва от Испания, през Франция и Швейцария, Германия и Австрия, през Унгария, Румъния, Сърбия, през България и Гърция.

Паркът има три резервата. Единият е „Баюви дупки – Джинджирица“. Много биологични видове в него са както в Червената книга у нас, така и в европейските, и световните списъци за опазване на изчезващи видове. В резервата „Юлен“ има няколко езерни комплекса. Това са Стражишките,  Василашките, Полежанските, Типитцките, Дисилишките езера. От установените 700 вида висши растения, 44 са включени в Червената книга на България.  От бозайниците типични представители  са мечката, вълкът, дивата коза. Резерватът Тисата пък е включен в “НАТУРА 2000” –  Европейската екологична мрежа. Той гарантира опазването на най-голямото в България находище на дървовидна хвойна.

След съгласуване с управата на парка, могат да се правят посещения по определени маршрути.

Изброените дотук забележителности в Банско са природно богатство за родината ни, което привлича както българи, така и чужденци. Хотел Лъки Банско е в близост до голяма част от тях и е един от хотелите в Банско, които ще осигурят Вашия комфорт, по време на туристическите Ви походи и емоции, превръщайки Банско в един уникален спомен, към който ще се връщате често.