40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Връх Тодорка

Ако сте в района на Банско и търсите незабравимо лятно приключение, предлагаме ви да се екипирате добре и да поемете към Тодорин връх.

Връх Тодорка

Географски данни

Връх Тодорка (Тодорин връх, Голяма Тодорка) е един от най-впечатляващите и красиви гранитни върхове в Пирин. Висок е 2756 метра и е разположен на Тодорино странично било, което представлява късо било с три върхови точки –  Малка, Средна и Голяма Тодорка.

Голяма Тодорка или връх Тодорка се издига в най-северната и най-високата част на билото. На югозапад от върха е разположена Средна Тодорка (2706 метра), а на югоизток – Малка Тодорка (2712 метра). В посока изток от циркуса са разположени две от най-красивите пирински езера – Тодорини очи, а в посока запад се простира Бъндеришка поляна.

Знаете ли, че?

 • Със своите 2756 метра Тодорин връх се нарежда на 11 – то място по височина сред пиринските върхове.
 • По склоновете на Голяма Тодорка са изградени едни от най-популярните ски писти и тъкмо на тях Банско дължи славата си на световноизвестен ски курорт.
 • Гледан от Банско, Тодорин връх има пирамидална форма.
 • От върха пред погледа се разкрива уникална панорамна гледка. Долу, в ниското се вижда Банско като на длан и с кристална яснота. На запад се виждат върховете Вихрен и Кутело, на юг – връх Каменица, а на изток погледа стига чак до Стражите.
 • Наред с многото легенди за произхода на името на върха има и някой интересни изследвания, според които името идва от гръцки, означава “Дар от бога” и е свързано с древен култ.

Легенди за връх Тодорка

Преданията и легендите за името на върха са много и можете да ги чуете в различни варианти. Интересното обаче е, че във всичките тези варианти има едно главно действащо лице – красива българска мома, наречена Тодорка.

Според една от най-популярните легенди, Тодорка била дъщеря на владетеля на крепостта Ситан кале. Когато турците нахлули в страната ни, господарят на крепостта събрал всички хора от Банско и околностите и заключил портите ѝ. Отбраната на крепостта продължила с дни, но с всеки изминал ден ставало ясно, че няма да удържи на османското нашествие още дълго.

За да отклони основната част от турските войски, които били пред портите на крепостта, Тодорка събрала малък отряд бойци и поела към близкия връх. По пътя до върха малкия ѝ отряд се бил храбро, но битката била неравностойна. Останала сама, Тодорка се хвърлила от върха, за да не попадне жива в ръцете на османските нашественици.

Друга, не по-малко популярна легенда пък разказва за трагичната любовна история на Тодорка и Васил. В една от версиите на романтичната история двамата млади били влюбени, но бащата на Тодорка не се съгласил тя да стане жена на овчаря Васил. Съсипан от мъка, момъка изплакал очите си и така се образували езерата, които днес наричаме Тодорини очи или Василашки езера.

В друга версия на същата легенда, красивата Тодорка била отвлечена от Мурат бей. Нейният любим, овчаря Васил не могъл да понесе мисълта, че никога повече няма да зърне любимата си и в пристъп на огромна мъка се хвърлил от връх Василашки чукар в едно от Василашките езера.

Връх Тодорка

Популярни маршрути за изкачване на връх Тодорка

До върха можете да стигнете по няколко маршрута, най-популярния от които е от хижа Вихрен. Този маршрут е и най-живописен, сравнително лесен за преодоляване и е много подходящ за планинари, които нямат голям опит.

Времето, което е нужно, за да покорите върха е около 4 часа в едната посока, а денивелацията е 791 метра.

Етапи на изкачването

Банско – хижа Вихрен

Ако решите да послушате съвета ни и да се отправите на еднодневно лятно приключение към връх Тодорка, началната ви точка е Банско.

От градчето трябва да стигнете до хижа Вихрен, а вариантите да го направите са няколко:

 • С осигурен транспорт от хотела в Банско (в който сте отседнали)
 • С маршрутка, която тръгва от Банско и стига до хижата
 • С личен автомобил

За да стигнете от курортното градче до хижата ще ви отнеме между 20 и 25 минути.

Съвет: Ако пътувате с личен автомобил е добре да тръгнете по-рано, тъй като паркинга на хижата е малък и трудно ще откриете свободни места, ако тръгнете в по-късните сутрешни часове.

Хижа Вихрен – Жабешко езеро

От хижа Вихрен трябва да поемете по маркираната в зелено пътека, която води към хижа Демяница. Този етап се преминава в много спокойно темпо, тъй като няма голяма денивелация.

В началото маршрутът преминава през дървен мост, построен над река Бъндерица. Само на няколко метра встрани от мостчето се намира езерото Окото, на което си струва да отделите няколко минутки от времето си. Ако решите да пропуснете езерото, просто преминавате през мостчето и продължавате да следвате пътеката.

Тя (планинската пътека) лениво криволичи нагоре, а пред вас ще се разкриват  една след друга красиви гледки към близките върхове. След около час нормален ход ще стигнете до Жабешкото езеро, от което се разкрива очарователна гледка към Муратов връх.

Връх Тодорка

Стигнете ли до езерото е добре да направите по-дълга почивка, защото следващия етап изисква малко повече усилия за преодоляването му.

Жабешко езеро – Тодорина порта

От езерото пътеката се разклонява на две – едната пътека е маркирана и продължава към хижа Демяница, а другата няма маркировка и води към връх Тодорка. Вие трябва да поемете по немаркираната пътека, но не се притеснявайте – няма как да се изгубите, тъй като макар и без маркировка, пътеката води само и единствено към върха. А и по пътя ще видите на много места пирамидки от камъни, които могат да ви служат като ориентир.

Този етап е най-дълъг и труден и за преодоляването му ще ви е нужен около час (без почивките). Пътеката лъкатуши зигзагообразно, преминава през някой стръмни участъци, но пък гледките, които се разкриват към върховете Вихрен, Кутело, Стражите, Полежан, Куклите, Каменица и езерата Тодорини очи се струват усилията.

Тодорина порта – връх Тодорка

От Тодорина порта или Премката ви остават още само около 200 м. по-стръмно изкачване, за да стигнете до единия от върховете на Тодорино било – Малка Тодорка. Стигнете ли до там, трябва да продължите и да преминете и през другия връх – Средна Тодорка и едва след това можете да сте сигурни, че сте на финалната права.

Добрата новина е, че макар и доста камениста, пътеката не е с голяма денивелация и можете да се наслаждавате с всичките си сетива на гледките, които се разкриват пред вас. Преминете ли през двата по-малки върха, ще стигнете до почти равно било, което ще ви отведе право на връх Тодорка.

Връх Тодорка

Освен от хижа Вихрен, Тодорин връх може да бъде покорен и като се тръгне от Шилигарника. Този маршрут е доста по-кратък (около 2 – 2,30 минути в едната посока), но ако не сте с достатъчно голям опит не ви го препоръчваме.

Какво ще видите, докато се изкачвате до връх Тодорка?

Окото

Както споменахме, “Окото”  се намира почти в началото на маршрута. Пиринското езеро е най-мъничкото и най-ниско разположеното езеро от групата на Бъндеришките езера. Площта, която заема е около 2,6 декара,  размерите му са приблизително 57 на 65 метра, а височината, на която е разположено е 2026 метра.  Интересното си име езерото получава заради формата си на красиво око.

Жабешкото езеро

Жабешкото езеро също е от групата на Бъндеришките езера. То е разположено на южния склон на връх Малка Тодорка на височина от 2032 метра. Площта, която заема е 5,6 декара, дълбочината му е само 2 метра, а неговите размери са 138 на 68 метра.

Особеното на това пиринско езеро е, че водите му са топли и в тях се наблюдава голяма популация на попови лъжички и съответно на жаби. Тъкмо поради наличието на огромен брой жаби и езерото получава името Жабешко езеро.

Езерата Тодорини очи

“Очите на Тодорка” или “Тодорини очи” са две от езерата, част от групата на Василашките езера. Разположени са на стръмните склонове на Средна Тодорка и Голяма Тодорка. Горното езеро се намира на височина от 2536 метра и заема площ от 13,2 дка. Дълбочината му е близо 8 метра, а размерите му са 151 на 124 метра дължина и ширина.

Долното езеро е разположено на височина от 2510 метра, а площта, която заема е 6,7 дка. Размерите му са: дължина от 110 метра, дълбочина – 3,7 метра и ширина – 32 метра. И двете езера са с ледников произход и са зарибени с пъстърва.

Връх Тодорка

Полезно

 •  Преди да тръгнете нагоре в планината се екипирайте добре. Задължително носете удобни обувки, дълги панталони и тънко лятно яке. Сложете в раницата си дъждобран, допълнителен чифт чорапи и блуза с дълъг ръкав. Добре е също така да носите със себе си слънчеви очила, слънцезащитен крем и шапка.
 • Носете в раницата си достатъчно вода, тъй като никъде по пътя няма откъде да пиете или да си налеете. Носете си и достатъчно храна и задължително нещо сладичко.
 • Няколко дни предварително следете прогнозата за времето и ако то не е съвсем подходящо не тръгвайте.
 • Подсигурете се с карта, телефон със заредена батерия и с фенерче (за всеки случай).
 • Преди да тръгнете уведомете ваши близки, че тръгвате към връх Тодорка или информирайте планинската служба.
 • Ако се качвате за пръв път в Пирин, по-добрият вариант е да се присъедините към някоя от много групи с планински водач, които от хотелите в Банско организират през целия летен сезон.