Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Туристически забележителности около апарт хотел Лъки Банско

В близост до апарт хотел Лъки Банско се намират много от туристическите забележителности на града, които можете да посетите по време на своята почивка. Въпреки че курортът е познат сред туристите основно като ски и сноуборд дестинация, той е средище и на множество музеи и архитектурно-исторически паметници на българската култура, от които няколко са с национално значение.

Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс | Снимка на кулата в Банско

Къщата музей „Никола Вапцаров”

На самия централен площад в Банско се намира родната къща на поета Никола Вапцаров. Именно тя е първият музей, който е открит в града в средата на миналия век. Оттогава насам тя претърпява три реконструкции, като в момента в нея може да се види етнографска експозиция, която представя живота на Вапцаров – от ранното му детство до смъртта му.

По време на посещението си в музея, благодарение на модерна мултимедийна техника може да гледате и специално създаден филм за поета, който е преведен и на немски, френски и английски език. В мултимедийната зала е разположено още и родословното дърво на семейство Вапцарови.

На първия етаж на къщата са запазени в автентичен вид за всекидневната, гостната и работната стая на неговата майка – Елена Вапцарова. А на втория е разположена експозиция, която е посветена на живота на Вапцаров след постъпването му във варненското морско машинно училище. Там могат да се видят още и много документи и снимкови материали, най-ценната сред които определено е единствената издадена стихосбирка на Вапцаров, докато още е бил жив – „Моторни песни“. Зад прозорците на красива витрина пък се пазят ризата, костюмът и часовникът, с които поетът е бил преди разстрела.

Къщата музей „Неофит Рилски”

В Банско се намира родната къща и на друг велик български възрожденец – Неофит Рилски. Тя се намира в близост до храма „Св. Троица“ в центъра на град Банско и представлява исторически и архитектурен паметник с национално значение. На приземния етаж може да се видят стопанските помещения и специално пригодено скривалище, което се е използвало по време на турските нашествия. На втория се помещават всекидневната и килийното училище, където патриархът на българските книжовници и учители е обучавал свои ученици.

Другото име, с което къщата е известна, е Бенината къща – това идва от светското име на Неофит Рилски, което е Никола Поппетров Бенин. Целият си живот той посвещава на българската наука, образование и култура, като най-известният му труд е първата българска граматика. За това сред най-ценните експонати, които се пазят в музея, е издание именно на „Българска граматика“ от 1835 г.

Къщата музей „Велянова къща”

Веляновата къща се намира в близост до централния музей и е включена в списъка със стоте национални туритически обекта. Тя е построена през 18 в., като тогава е била притежавана от едно от най-заможните български семейства в града. Случило се така обаче, че докато собственикът бил на път, разбойници нападнали имението, цялото му семейство било избито и за това той никога повече не се завърнал обратно. Така къщата стояла изоставена, докато през 1835 г. местното население не я дарява като отплата на прочутия мастор Велян Огнев, когото били наели да изработи украсата на храма „Св. Троица“.

След като приключил работата си по църквата, Огнев се заел и с къщата, която по-късно станала известна като Веляновата къща. Той изработил уникална изографисана украса и невиждана до този момент в околността дърворезба по таваните. Заради всичко това мястото се превръща в прекрасното произведение на изкуството, на което можем да се насладим днес.

Църквата „Св. Троица”

Църквата „Св. Троица” е разположена в самия център на Банско и е един от най-големите храмове в България. Сградата е построена през 1835 г. от местни майстори посредством голям брой дарители и представлява трикобарна псевдо базилика. Украсата й е изработена от едни от най-изявените майстори на Банската школа – има уникален резбован иконостас и оригинални стенописи по стените, колоните и купола, създадени от Велян Огнев. Неговото дело по-късно е продължено от сина му, който прави кръста на разпятието, целувателните икони, големите иконостаси и престола, и от внука му, който продължава работата по иконостасите и създава още уникални творби. Заради всичко това храмът „Св. Троица“ днес се смята като едно от най-ярките постижения на банската култура през Възраждането.

Байкушевaта мура

Любителите на природните красоти могат да посетят и Байкушевaта мура. Тя представлява черна мура, която е на повече от 1 300 години – а това моментално я превръща в едно от най-старите дървета в света. Байкушевата мура е с почти 8-метровата обиколка, с над 25 метра височина и с около 2,2 метра диаметър и е кръстена на името на Костадин Байкушев – известен български лесовъд, който за първи път открива този вид и го описва през 1897 година.